ספטמבר בקופות הגמל להשקעה - הראל ראשונה. בטווח הבינוני - הפניקס ואנליסט ראשונות
התשואה הממוצעת במסלול הכללי מתחילת השנה - 8.3%, ובמסלול המנייתי - 13.6%; מה השיגה קופת הגמל להשקעה שלכם מתחילת השנה וב-3 השנים האחרונות, ומדוע בטווחים הארוכים אי אפשר לדעת איזה מנהל ישיג תשואה טובה יותר מהאחר?
קופות הגמל להשקעה במסלול הכללי הניבו מתחילת השנה 8.31% בממוצע, וזאת בהמשך לתשואה ממוצעת של 4.6% בשנה שעברה. המובילה בתשואות מתחילת השנה היא קופת הגמל להשקעה הקטנה של הראל שעולה למקום הראשון עם 9.91%, לאחר שהצליחה לשמור את הראש מעל המים, בעוד כל האחרות הציגו תשואה שלילית. השניה היא אקסלנס של הפניקס עם 8.67% ומיד אחריה מור עם 8.66%. ילין לפידות גם קרובה עם 8.61%. בגזרת המאכזבות מתחילת השנה: בתחתית נמצאות מיטב דש עם 8.24%, מתחתיה כלל עם 8.09%, ונועלת את הטבלה - אלטשולר שחם עם תשואה חלשה של 5.5% מתחילת השנה.
בחודש ספטמבר עצמו התשואה הממוצעת הייתה 0.74%-. הראל השיגה תשואה של 0.06% והיא היחידה שאינה בטריטוריה השלילית, אחריה אקסלנס של הפניקס עם 0.27%- השלישית היא מגדל עם 0.53%-. בתחתית הטבלה בחודש ספטמבר נמצאות אנליסט עם 0.94%- ילין לפידות עם 1.24%- ואלטשולר שחם שנועלת גם החודש את הטבלה עם 1.74%-.
בטווח של 12 חודשים התשואה הממוצעת היא 15.39%. מי שממשיכה להוביל בטווח הזמן הזה היא אקסלנס של הפניקס עם תשואה של 17.39%, נושפת בעורפה כלל עם 17.3%, ומתחתיה הראל עם 16.78%. בתחתית הטבלה ל-12 חודשים נמצאות ילין לפידות עם 14.42%, מתחתיה אנליסט עם 14.06%, ונועלת את הטבלה אלטשולר שחם עם תשואה של 10.87% בלבד.
בטווח הבינוני ל-3 שנים - אנליסט ממשיכה להיות ראשונה. הפניקס שניה
ומה קורה בטווח הבינוני ל-3 שנים (זה הטווח המקסימלי שיש כרגע, שכן רוב הקופות קיימות פחות מ-5 שנים. הראל מהבחינה הזו חריגה שכן היא כבר החלה להציג תוצאות ל-5 שנים, ובחודשים הקרובים יצטרפו אליה גם שאר הקרנות).
התשואה הממוצעת ל-3 שנים היא 22.14%. המובילה בטווח הזה היא אנליסט עם תשואה של 24.7%, השניה היא אקסלנס של הפניקס עם 23.51%, השלישית היא ילין לפידות עם 23.4%. בגזרת המאכזבות: הראל עם 21.97%, מתחתיה מיטב דש עם 21.8%, מגדל עם 21.13%, צמודה אליה אלטשולר שחם עם 21.11%, ונועלת את הטבלה - מנורה עם 19.51% בלבד.
שימו לב לדבר מעניין: מנורה שהיא אחרונה בטווח הבינוני ל-3 שנים נמצאת מתחילת השנה, וגם ב-12 החודשים האחרונים, מעל אנליסט שהיא זו שמובילה את התשואות ל-3 שנים. המסקנה מתוך כך שבכל תקופה כמעט מי שמובילים הם גופים אחרים היא שוב זו: קשה עד בלתי אפשרי לדעת מראש איזה מנהל ישיג תשואה טובה יותר, ולכן בנוסף לתשואות חשוב לא פחות לבדוק את דמי הניהול ולהוזיל אותם כמה שניתן. את דמי הניהול אפשר לדעת מראש ולהתמקח עליהם.
תשואת קופות הגמל להשקעה במסלול הכללי:
מהי קופת גמל להשקעה?
קופת גמל להשקעה היא מוצר חדש יחסית וקצת קשה לעיכול, אבל כשהציבור הפנים את היתרונות הוא הזרים לקופות הללו כספים בהיקפים משמעותיים. היקף הנכסים המנוהלים בקופות הללו הוא כ-24 מיליארד שקל ומדובר בקטגוריה הצומחת ביותר בקופות הגמל. זאת היתה המטרה של האוצר עם השקת המוצר לפני קצת פחות מחמש שנים - להסיט כספים לחסכונות שעשויים להיות לטווח ארוך, וזה בהדרגה מצליח.
למעשה, לא מדובר בקופת גמל. למרות השם - "קופת גמל להשקעה", אין בקופת גמל להשקעה חובה לחסוך לטווח ארוך כפי שיש בקופות האחרות. אבל כן עדיף לחסוך בקופת גמל להשקעה לטווח ארוך כי אז נהנים מהטבות המס של החיסכון לטווח ארוך (החיסכון הפנסיוני - פנסיה וקופות גמל רגילות). מנגד - החוסך יכול להנזיל את הקופה בכל רגע שהוא רוצה.
כלומר, יש כאן יתרון מובנה בהגדרה על פני השקעות לזמן קצר, כי להבדיל מקרנות הנאמנות למשל - שבהגדרה אין להן יתרונות מיסוי - כאן אפשר להשקיע גם אם לא בטוחים לאיזו תקופת זמן רוצים להשקיע וזה יכול להתגלגל לבסוף לחיסכון לטווח ארוך עם יתרונות. יתרון נוסף, אגב - ניתן לעבור בין קופות ובין מסלולים בלי שהאירוע יחשב כאירוע מכירה לצורך מס (כלומר בלי לשלם מס במעבר בין הקרנות).
ההשקעה בקופת גמל להשקעה מוגבלת לכ-70.9 אלף שקל בשנה (התחיל ב-70 אלף שקל צמוד למדד), וזה במקרים רבים מהווה חיסרון. בקרנות נאמנות אין כמובן הגבלה. כמו כן, במכשיר של חברות הביטוח - פוליסות חיסכון, גם אין הגבלה. פוליסות חיסכון דומות במהות שלהן לקופות גמל להשקעה, אם כי לרוב דמי הניהול בהן גבוהים יותר.
בקופות הגמל להשקעה ישנם מספר מסלולים, כאשר המסלולים העיקריים הם המסלול הכללי שמורכב בעיקר מאגרות חוב עם מרכיב של מניות. זה המסלול המוביל, בהגדרה, בחיסכון של הישראלים - גם בקופות גמל להשקעה, גם בקרנות להשתלמות וגם בחיסכון לטווח ארוך, והסיבה היא שהציבור בדרך כלל 'זורם' עם מה שהוא מקבל ולא בוחר באופן אקטיבי מסלול השקעה. זה לא תמיד חכם, שכן פעולה קטנה עשויה להניב רווחים גבוהים יותר בצורה משמעותית בטווח הארוך (ראו לדוגמה את המאמר הזה שמדבר על ההטיות פסיכולוגיות שגורמות לכך שגם כשאנחנו כבר משווים מחירים ומשתדלים להיות צרכנים נבונים – אנחנו עושים טעויות קריטיות ומשקיעים את המאמצים במקומות הלא-נכונים).
מעבר לכך, יש את המסלול המנייתי שמתאים לצעירים - שכן על פני זמן התשואה במניות גבוהה מתשואה על אפיקים סולידיים ולצעירים יש טווח השקעה ארוך - כזה שגם אם תהיה מפולת יהיה זמן לתקן.
תשואות גבוהות במסלול המנייתי
התשואה במסלול המנייתי בקופות גמל להשקעה מתחילת השנה מסתכמת ב-13.63% בממוצע, וזאת אחרי תשואה של 9.4% בשנה שעברה. ילין לפידות ממשיכה להוביל בראש מתחילת השנה עם תשואה של 16.1%. אחריה מגדל מתחזקת ועולה למקום השני עם 14.68%, הראל עולה למקום השלישי עם 14.45%, ואנליסט נופלת למקום הרביעי עם 14.32%.
ב-12 החודשים האחרונים התשואה הממוצעת היא 28.87%. הראל עולה למקום הראשון עם תשואה של 32.55%, אחריה מיטב דש עם 31.29%, מגדל עם 30.52% היא השלישית וילין לפידות רביעית עם 30.15%. מור שהייתה ראשונה נופלת למקום החמישי עם 29.85%. בגזרת המאכזבות: אנליסט עם 27.74% ואלטשולר שחם נועלת את הטבלה בפער משמעותי עם 19.59% בלבד, לאחר שהחודש הפסידה הקרן 3.58%-.
במבחן של שלוש שנים התשואה הממוצעת היא 35.83%, אבל שימו לב להבדלים: מי שממשיכה להוביל ללא עוררין היא אנליסט עם תשואה של 54.02%, אחריה בפער ניכר ילין לפידות עם 40.52%, והשלישית גם כן בפער ניכר היא מגדל עם 35.3%. בגזרת המאכזבות נמצאות הראל עם 31.95%, מתחתיה אלטשולר שחם עם 28.28% ונועלת את הטבלה אקלסנס של הפניקס עם 27.74% בלבד - חצי מהראשונה.
קופות הגמל להשקעה הגדולות ביותר הן של אלטשולר שחם. אלטשולר מנהלים יותר ממחצית הכספים בקופות הגמל להשקעה. עד לשנה שעברה אלטשולר שחם היתה חזק בצמרת, אבל בחודשים האחרונים כבר לא (וזה נכון גם בקרנות ההשתלמות ובקרנות הפנסיה). התשואה שמייצר השנה אלטשולר שחם לחוסכים היא הרבה מתחת לממוצע התשואות, כלומר מגוף מוביל, הידרדר אלטשולר למקום האחרון בטווחים הקצרים ובטווח הבינוני הוא כבר שני מהסוף (להרחבה - האם מגע הקסם של גילעד אלטשולר נעלם?). השאלה היא מה יהיה בהמשך - אף אחד כמובן לא יודע, וייתכן שאחרי שאלטשולר 'כבר ספג את הירידות' הוא עשוי להפתיע לטובה בהמשך.
הבעלים ומנהל ההשקעות הראשי של אלטשולר שחם, גילעד אלטשולר, ניסה להגן על החלטות ההשקעה שלו בסין ואמר לנו השבוע בראיון לביזפורטל: "בטווח הארוך אסיה תעשה תשואה עודפת לעומת העולם. אירופה ואג"ח - לא מעניין. ישראל זניחה בשוק העולמי, לכן לא הגיוני להחזיק כאן 30-40% מהתיק, וזו טעות שישראלים עשו בעבר" ומוסיף "צריך אומץ כדי להשקיע בסטראטאפים - אין לי את זה". אלו שווקים מעניינים לדעתו להשקעה, מדוע אין טעם להשקיע באג"ח, ומה לגבי אווגווינד ואלקטריאון שפסגות קנו? (לראיון המלא)
צפויה מכה לענף קרנות הנאמנות?
בשנה הקרובה ועדת הכספים תדון באפשרות של הבנקים לשווק קופות גמל להשקעה. עדיין לא ברור אם וכאשר תשווק קופ"ג להשקעה בבנק, כיצד היא תשווק. האם דרך מערכות הייעוץ הפנסיונית בבנק, אשר בשנים האחרונות מצטמצמות, או דרך מחלקות הייעוץ להשקעות. במידה שתיבחר האופציה השנייה, כלומר בצורה דומה לזו שמשווקים קרנות נאמנות, יהיה מדובר במכה משמעותית לענף הקרנות.
בתוך כך, בשנת 2020 חתם שר האוצר על התקנות המאפשרות ניוד של כספים מקופת הגמל להשקעה לקרן הפנסיה והאפשרות למשוך את הכספים הללו בצורת קצבה. משיכה כספים בצורה כזו תעניק הטבת מיסוי משמעותית בדמות פטור ממס רווחי הון שעשוי להצטבר לעשרות אלפי שקלים לאחר עשרות שנים של חיסכון. בין השנים 2016 ועד 2020 מי שביקש למשוך את הכספים בתקופת פרישה נאלץ לשלם מס או להמתין.
ניהול פאסיבי או אקטיבי?
בשנים האחרונות הרעיון כי מנהלי כספים אינם יכולים להציג תשואה עודפת בהשוואה למדדי המניות חדר גם לענף החיסכון לטווח ארוך. בעקבות כך, גם מנורה וגם אקסלנס השיקו קופות גמל להשקעה במסלול המנייתי שכוללות ניהול פאסיבי (בשנה האחרונה הושקו גם קרנות פנסיה שעוקבות אחרי מדד ה-S&P 500 מבית הפניקס והלמן אלדובי).
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.שכחתם את "כלל" בהשוואהליעד 20/10/2021 12:36הגב לתגובה זו0 0וגם הקאפצ'ה שלכם לא עובדת ב"דיווח על טעות"סגור
-
3.אנליסט חייבים להשתפר גם הם מזייפים לאחרונההמנהל 19/10/2021 13:04הגב לתגובה זו2 2אנליסט שהיו מעולים גם הם בירידה לאחרונה...שלא תחשבו שלא שמים לב.. תתעוררו או שיהיה גם ממכם גל פידיונות תשאלו את אלשטשולר מתעופפים מהם כספים כאילו אין מחרסגור
-
2.כל עדר הכבסים יוצא מאלטשולר.. יוצאים דווקא בירידות חחחפוקסי 19/10/2021 10:47הגב לתגובה זו0 1הפוך גוטה. הפוך. צא מהמרוויחה וכעת כנס לצולעת.סגור
-
1.מיטב דששמעון 19/10/2021 08:29הגב לתגובה זו0 0למה בחלק גדול מהכתבה מתעלמים ממיטב דש הקופה הגדולה במדינה?סגור