האם כדאי להשקיע במניית הבנק השוויצרי UBS, ומה הסיכונים?
תאגיד הבנק הענק UBS (United Bank of Switzerland או בשמו המלא) חולש על פני פעילות ענפה בתחומים שונים, ומהווה בנק של "שירות מלא" שאינו מתמקד רק בתחום בנקאי צר. באופן כללי, אנחנו מכירים היטב את מערכת הבנקאות הישראלית שהיא מאוד מרוכזת, מאוד יציבה ועוסקת בעיקר בניהול החשבונות של אזרחי ישראל. הבנקים בישראל גם מאוד פעילים בתחום ההלוואות לדיור ולעסקים.
לעומתם, לתאגידים הבנקאיים הגדולים בחו"ל, יש מבנה הכנסות ופעילות יותר רחב ומפותח; פעילות מורכבת, שלעיתים יוצרת אצלם קצת יותר סיכונים מובנים ופחות יציבות לאורך שנים.
תחומי הפעילות של התאגיד הבנקאי UBS כוללים את התחומים של ניהול העושר, בנק השקעות, מסחר בניירות ערך, ופעילות בנקאית קלאסית.
ניהול העושר (Wealth Management) הינו תחום רחב שכולל שירותי ייעוץ, ניהול נכסים ומסחר - עבור בעלי הון גדולים ומשפחות עסקיות עשירות. מדובר על תחום בינלאומי, חוצה גבולות, מאוד יוקרתי ועתיק - עם פוטנציאל רווחיות רב (כפי שנראה בהמשך).
בנק השקעות (Investment Banking) כולל תיווך פיננסי בעסקאות ענק, רכישות ומיזוגים של תאגידים עסקיים גדולים, הנפקות מניות ואגרות חוב (אג"ח), ומימון רכישות ממונפות.
מסחר בניירות ערך (Security Trading) הינו פעילות עסקית יחסית פשוטה של קנייה ומכירה של ניירות ערך עבור הלקוחות השונים של הבנק. בעסקאות אלו הבנק לוקח עמלות תפעוליות יפות, בניגוד לברוקרים אחרים שכמעט ולא גובים עבור שירות זה (רובין הוד כדוגמא אקטואלית).
פעילות בנקאית קלאסית (Banking) הינה התחום המוכר לכולנו; ניהול חשבון העובר ושב (עו"ש), טיפול בפיקדונות בנקאיים, העברות, אשראי למשקי בית וכדומה.
התוצאות העסקיות של UBS מרשימות
בשבוע שעבר, התאגיד הבנקאי הענק הציג את הדוחות הכספיים לרבעון השלישי. הנתונים יפים ומעוררים מחשבה. באופן כללי, הרווח לפני מס של הבנק (בניכוי הוצאות חד פעמיות) עלה בכ- 40% ל- 2.9 מיליארד דולר (ארה"ב), שהם כ- 33% מעל תחזית האנליסטים.
אבל כשמנתחים את מקורות הרווח, מוצאים מבנה רווחיות מאוד מעודד, שמצביע על יכולת עתידית טובה: תחום ניהול העושר זינק והציג קפיצה נאה של מעל 43% ברווח לפני מס, תחום בנק ההשקעות עלה בכ- 32%, תחום המסחר בניירות ערך עלה בכ- 24% במסחר במניות וב- 32% במסחר באג"ח.
השורה התחתונה מראה כי UBS צולחת את משבר הקורונה עם גידול ניכר בהכנסות וברווחיות. מבנה ההכנסות גם מראה על מודל עסקי יציב ומתרחב, בתחומים היוקרתי של ניהול העושר.
ואם זה לא מספיק, נמשיך לניתוח קצת יותר מעמיק של הדוחות הכספיים.
תשואה על הון מוחשי (Return On Tangible Equity)
אחד המדדים הפחות מוכרים, הבוחן את שולי הרווח, הרווחיות ובעיקר את הצמיחה והאפקטיביות של ההנהלה נקרא תשואה על הון מוחשי. נציין כי היחס הפיננסי ממחיש את הקשר שבין הרווח הנקי להון העצמי המוחשי (לא כולל נכסים לא-מוחשיים כמו: פטנטים, סימני מסחר, חוזים עתידיים וחלומות וורודים).
מדד זה מציג את יעילות המימוש של ההון העצמי (של בעלי המניות) בפעילות עסקית ממשית, ביצירת ערך ורווח ממשי, ללא התייחסות לכל הנכסים הלא-מוחשיים שבמאזן. היינו, היחס הפיננסי מודד את יעילות עבודת ההנהלה ביצירת רווחים ממשיים ולא רק חלומות עתידיים באספמיא. ככל שהמדד גבוה יותר, כך ניתן לומר שהנהלת הבנק מצליחה לנצל את ההשקעה של בעלי המניות ביצירת נכסים מוחשיים ואמיתיים, שמניבים רווחיות מדידה וברורה.
ובממד הזה UBS עושה מעל ומעבר; התאגיד הבנקאי הציג עליה של כמעט 18% בתשואה על הון מוחשי, ומתקרב מאוד לרמות המוכרות של תאגידי הבנקאות הענקיים בארצות הברית, במדד חשוב זה.
יחס הלימות הון (Core Capital Ratio)
מדד הבוחן את ההרכב והגודל של ההון העצמי של התאגיד הבנקאי, ביחס לפרופיל הסיכונים שלו. יחס הלימות ההון נועד להבטיח כי לבנק יש מספיק עתודות נדרשות, על מנת לספוג הפסדים אפשריים בתיק האשראי (פרטי ועסקי), פעילות בניירות ערך וכו'. ככל שיחס הלימות ההון גבוה יותר כך ניתן לומר שהבנק יעמוד בקלות רבה יותר בפני כל משבר פיננסי וכלכלי עתידי.
התאגיד הבנקאי UBS הציג עליה ניכרת של כמעט 15% ביחס הלימות הון, ואף כאן נוגע במתחרות האמריקאיות שמעבר לים.
ניתוח פעילות הליבה
אבל לפני שמתלהבים מהמספרים היפים, חשוב לזהות את הפעילות העסקית של הבנק, ולנסות להבין את המגמות והמאפיינים הייחודיים של המודל העסקי. בחינה מעמיקה של התאגיד הבנקאי השוויצרי מראה כי הנהלת הבנק עוסקת בתהליך ארוך טווח של דיגיטציה, שיפור השירות, הרחבת המכירות הצולבות (מכירות מתחום בנקאי אחד לתחום בנקאי אחר), ובאופן כללי בהתייעלות ובהפחתת עלויות.
כמו כן, שלא כמו המתחרה הישירה – Credit Suisse, תאגיד הבנקאות UBS לא נפגע בצורה מהותית מהשערוריות הפיננסיות האחרונות.
בנוסף, ראוי לציין כי לבנק יש מעמד, יוקרה ומוניטין של בנק שוויצרי מקצועי – והוא ממנף זאת להרחבת דריסת הרגל הגדולה שלו אל מעבר לים בעיקר בארצות הברית ובמזרח הרחוק. בנקים אמריקאיים כמו מורגן סטנלי (Morgan Stanly) אף הזכירו את התחרות העזה עם UBS כגורם ממשי ומאיים - בשוק הבנקאות האמריקאי.
נכון הדבר, שבנקים שוויצרים אינם מה שהיו בעבר (בעיקר בתחום הסודיות הבנקאית), אבל יש להם עדיין יתרונות מובנים בניהול נכסים ובשימורם. כמו כן, הם פועלים בסביבה מאתגרת של ריבית נטו שלילית, ולמרות זאת, UBS מצליחה להפיק הכנסות גדולות ורווחיות נאותה, שלא מביישת את המתחרות בארצות הברית.
ראוי לציין כי הבנק ממתין לפסיקה משפטית בצרפת אודות תביעה שיכולה לעלות ל- UBS בכ-5.2 מיליארד דולר (ארה"ב), אולם הוצאה גדולה זו, אם תתממש, מתייחסת להנהלה הבכירה הקודמת של הבנק, ופחות מעיבה על המגמה המבורכת העכשווית.
האם המניה של UBS נמצאת בהערכת חסר?
למרות התוצאות העקביות המרשימות, המניה שלUBS נסחרת כיום קצת מעל שווי הנכסים המוחשיים בספרים (בדוחות הכספיים). זה מאוד מפתיע, נוכח המגמה והתאוצה שבה הבנק פועל. יתכן ויש כאן הזדמנות השקעה מעניינת לטווח הרחוק. כמובן, ראוי לסייג ולהזהיר כי מדובר על השקעה מסוכנת וכי ישנה חשיבות להגביל השקעות שכאלה לאחוז מזערי מתיק השקעות מפוזר ומנוהל באופן מקצועי. ועדיין, ייתכן ומשקיעים ערניים ימצאו כאן רעיון השקעה טוב, עם פוטנציאל ממשי.
בכל ניתוח ערך מהותי ומעמיק של חברה עסקית, יש סכנות מובנות. על אחת כמה וכמה בבואנו לנסות ולנתח תאגיד בנקאי מורכב וענק, החולש על תחומי פעילות ואזורים גיאוגרפיים שונים ומשונים. אולם בחינה של הנתונים הפיננסים, המבנה העסקי ומגמות מרכזיות שמובלות על ידי ההנהלה מגלה כי התאגיד הבנקאי הבינלאומי UBS נמצא במקום מצוין, ורק הולך ומשתפר.
מחיר המניה המאוד נמוך מעט מפתיע וייתכן ונוצר משינוי הקצאות הנכסים שהעדיפו בתקופת משבר הקורונה את החברות האמריקאיות, ומדדי השוק שבארות הברית. אם ההסבר נכון, אז הפער בין הערך למחיר צפוי להיסגר בטווח הרחוק. ייתכן ויש כאן הזדמנות השקעה מעניינת.
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה