ריבית הפיגורים תקטן? בממשלה מקדמים ניסיון להקל על החזר חובות

 | 
telegram

הדרך לחשב את ריבית הפיגורים לחייבי הוצאה לפועל לא השתנה מזה 18 שנים. בתיאוריה, ריבית הפיגורים נועדה לעודד את מי שמפגר בתשלומים לשלם את החוב - כדי שלא ימשיך לתפוח, ולמעשה לתת לו מעין קנס על העיכוב. אלא שכאשר הריבית גבוהה מדי לעיתים הגולם פשוט קם על יוצרו. ריבית הפיגורים עומדת על 7.5%, ועבור אנשים רבים מדי מדובר פשוט בריבית גבוהה מדי, שלא רק שלא גורמת להם להחזיר את הכספים, אלא מפילה אותם לייאוש, כאשר החוב הולך וגדל כל הזמן והם מתמוטטים כלכלית.

אלו שבכל זאת כן מנסים להחזיר את החוב, לפעמים פשוט לא עומדים בכך. לעיתים הם רק מצליחים לשלם את תשלומי הריבית לא את הקרן - ולמעשה לא מצליחים לסגור את החוב עצמו. לעיתים הם אף מגיעים לפשיטת רגל.

אחת הסיבות לכך היא שרכיב דמי הפיגורים בתוך ריבית הפיגורים עומד על 6.5%, ואינו תלוי בריבית הבסיס (פריים - כיום עומדת על סך 1.6%) על אף שזו ירדה משמעותית בשנים האחרונות. ולכאורה הייתה יכולה להוזיל את התשלומים בעשור האחרון, כאשר הריביות בעולם הן אפס (הצד השני הוא - שכאשר ריבית הפריים תעלה, במצב הנוכחי זה לא יפגע באלה שלא מצליחים לעמוד בהחזרי החובות).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בכל מקרה, מאחר שהריבית במשק היא אפס בעשור האחרון, החליטו שר האוצר אביגדור ליברמן ושר המשפטים גדעון סער לתקן את החקיקה הקיימת כך שריבית הפיגורים תוצמד לריבית הפריים. הם הפיצו תיקון חקיקה בנושא, במטרה להקל על אלו אשר נפתח כנגדם תיקים בהוצאה לפועל וכתוצאה מהמצב הקיים, הם כאמור אינם מצליחים לעמוד בהחזר החוב.

על פי תזכיר החוק, יופרדו מרכיבי ריבית הפיגורים לשניים. "דמי הפיגורים" יופרדו מ"ריבית הבסיס", והם יושתו על החייבים באופן רבעוני ולא יומי, בצורה כזו אפקט הריבית דריבית (שפועל לטובת חוסכי כספים, ומנגד - לרעתם של מי שלוקחים הלוואות) יהיה חלש יותר, רק 4 פעמים בשנה, ולא בכל יום. 

בממשלה מקווים כי בצורה כזו יהיה לאנשים שלא עומדים בתשלומים מוטיבציה ואפשרות טובות יותר להחזיר את דמי הפיגורים לפני שיגדלו שוב ברבעון הבא, ומאידך למנוע מהחוב לתפוח למימדים שגדולים מדי על החייב והוא אינו מסוגל לעמוד בהם ולפרוע אותם. 

את ריבית הבסיס הוחלט להחליף במנגנון ריבית חדש, המשקלל את עלויות גיוס ההון של נותן ההלוואה, ואת הפיצוי שמגיע לו על העיכוב בתשלומים. 

"לחוק המוצע השפעה דרמטית על המציאות הכלכלית של אנשים רבים שבמקום להחזיר את החוב עצמו, עוסקים בהחזרת הריביות ובכך מאבדים שליטה על חובותיהם. תזכיר החוק מאוזן ומבטיח כי הזוכים יקבלו פיצוי הולם על הנזק שנגרם להם בשל עיכוב בתשלום לצד יצירת תמריצים אפקטיביים אשר ישמשו כגורם מניע לתשלום החובות ולא יהפכו לחסם לתשלומם" אמר שר המשפטים, גדעון סער.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות