המשק במגמת התאוששות: שיעור התעסוקה עלה ל-59% מ-51%

בגל התחלואה הרביעי, הביקוש המצרפי לעובדים במגזר העסקי המשיך את מגמת העלייה מתום הסגר השלישי, עקב גידול במשרות המאוישות ורמה גבוהה של משרות פנויות - אך עם זאת, הביקוש לעובדים נותר נמוך ב-7% ביחס לטרום המשבר
 | 
telegram

הדו"ח של הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, מציג תמונה חיובית על הכלכלה הישראלית, עם התאוששות משמעותית של המשק. מתום הסגר השלישי ועד חודש אוקטובר השנה, חל שיפור משמעותי בנתוני האבטלה ובשיעור התעסוקה. שיעור התעסוקה עלה מרמה של 51% בינואר 2021 ל-59% בחודש אוקטובר.

בגל התחלואה הרביעי, הביקוש המצרפי לעובדים במגזר העסקי המשיך את מגמת העלייה מתום הסגר השלישי, עקב גידול במשרות המאוישות ורמה גבוהה של משרות פנויות. אולם סך הביקוש לעובדים בחודש אוקטובר נותר נמוך ב-7% ביחס לטרום המשבר.

הביקוש המצרפי לעובדים בחודש אוקטובר עלה ביחס לחודש יוני (טרום גל התחלואה הרביעי) כמעט בכל הענפים ובאופן ניכר בענף האירוח ואוכל (23.7%). עם זאת, ביחס לטרום המשבר הביקוש המצרפי נותר נמוך באופן משמעותי בכל הענפים, מלבד בענפי הבריאות והרווחה, ומידע ותקשורת.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

במקביל להמשך העלייה בביקוש המצרפי לעובדים בגל התחלואה הרביעי, חלה עלייה גם בשיעור התעסוקה - אולם היא האטה בחודשים ספטמבר-אוקטובר. שיעור התעסוקה באוקטובר עמד על 58.9% ביחס ל-57.8% בחודש יוני; אך נותר נמוך ב-2 נקודות אחוז ביחס לטרום המשבר כשהמשמעות של כך היא פחות 135 אלף מועסקים.

נראה כי הגורם העיקרי שהוביל לשיפור בתעסוקה מאז סיום הסגר השלישי הוא הפתיחה הממושכת של המשק עם מינימום הגבלות על הפעילות העסקית, גם במהלך גל התחלואה הרביעי; ושהגורם המרכזי המעכב את חזרתם של עובדים נוספים לתעסוקה הוא הביקוש המצרפי לעובדים שעדיין נמצא ברמה נמוכה יחסית לטרום המשבר.

נכון לסוף חודש אפריל, דיווחו המעסיקים כי 29% מהנמצאים בחל"ת אינם מעוניינים לחזור למקום העבודה (כשהסיבה העיקרית לכך היא העדפת המשך קבלת דמי אבטלה) – כ-70% מהם מענפי שירותי האירוח ואוכל שמתאפיינים בתעסוקת צעירים. סיום הזכאות לדמי אבטלה בסוף חודש יוני לגילאי 45 ומטה צמצם את התמריץ השלילי לעבוד בקרב קבוצה זו.

בקבוצת הגיל 20-24 נצפה גידול משמעותי יחסית בשיעור התעסוקה בחודשים יולי - ספטמבר; ייתכן שהפסקת דמי האבטלה הגבירה את התעסוקה בקרב קבוצה זו.

עד חודש ספטמבר לא נצפו הבדלים משמעותיים בקבוצת הגיל 25-64 במגמת התעסוקה של גילאי 45 ומעלה לעומת גילאי 45 ומטה. ממצאים ברוח דומה התקבלו גם במחקרים ראשוניים שבחנו את השפעת דמי האבטלה על התעסוקה בארה"ב בחודשים האחרונים.

מעבר להשפעה על היקף הגיוסים לשוק העבודה יתכן כי הגברת התמריץ לעבוד שיפרה את איכות הגיוסים עקב גידול במספר המועמדים.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות