איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפיים - כל מה שצריך לדעת
בשנה האחרונה אנו נתקלים במושגים כמו מטבעות אלקטרוניים, ביטקוין דוג'קוין, את'ריום, קריפטו, בלוקצ'יין וכו' בכל מקום - מכותרות העיתונים ועד שיחות מזדמנות בסופר. אם החלטנו סוף סוף להצטרף לטרנד הלוהט ולרכוש לעצמנו כמה מטבעות מסוגים שונים, מה עלינו לעשות?
ראשית כמה אזהרות חשובות שיש לקחת בחשבון לפני כניסה לעולם החדשני. יש לזכור שזהו תחום מאד ספקולטיבי ותנודתי. לצד זינוקים של מאות ואלפי אחוזים ישנן ירידות בשיעורים גבוהים לא פחות, ולעיתים אף מקרים שנראים כרמאות. כמו כן, איש אינו יודע מה צופן העתיד למטבעות אלו, האם הם ימשיכו לפרוח או יתרסקו ויעלמו כלעומת שבאו. גם אם עולם המטבעות בכללו ימשיך להתקיים ואף להתפתח, איננו יודעים איזה ממאות ואלפי המטבעות שכבר נמצאים בשוק ישרדו את גלגולי העתיד הלא ידוע.
בנוסף, התחום עדיין סובל מבעיות בטיחות ומדי פעם מתפרסמים אירועים של פריצות וגניבת נכסים בשווי מיליונים רבים גם בבורסות שנחשבות בטוחות. גם גניבות מאנשים פרטיים ומעשי נוכלות קיימים בתחום.
נושא נוסף שעוד לא לגמרי הוסדר הוא הרגולוציה והחשבונאות שעדיין משתנים לעיתים קרובות. מדינות ענק כסין או הודו פועלות לאחרונה נגד המטבעות הדיגיטליים, לעומת מדינות אחרות שמאמצות את הכלי החדש כהילך רשמי במדינה. גם במדינת ישראל הוחלט לאחרונה לחייב אחזקה של מטבעות אלטקרוניים בדיווח. כל שינוי כזה מקפיץ או מפיל את ערך המטבעות.
גם חברות פרטיות משנות את המדיניות לעיתים קרובות, בעוד חברות מסוימות החלו לאמץ מטבעות מסוימות כתשלום מקובל חברות אחרות מתנגדות, והדבר משפיע אף על פלטפוטרמות המסחר. החלטת חברת המסחר etoro להפסיק לקבל את מטבע הקרדנו שהפילה את ערכו ממחישה את חוסר היציבות הזו. נקודה נוספת שחשוב לזכור היא שרווחים ממסחר במטבעות אלקטרונים מחויבים במס ויש לדווח עליהם לרשויות המס.
המסקנה היא שיש לשקול ברצינות את הסיכונים הכרוכים בכניסה לעולם המטבעות הקריפטוגרפיים ולחשוב כמה והאם, אנו רוצים להשקיע בתחום התנודתי. עצות נוספות שכדאי לקחת בחשבון לפני הרכישה עצמה, שרלבנטיות גם למסחר קונבנציונלי הן שחשוב להשקיע בבחירת המטבע, לפזר סיכונים על פני מספר מטבעות ולפחות להתחיל בסכומים קטנים יחסית. כמו בכל השקעה לא רצוי להיכנס ישר בסכומים גדולים לפני שמתנסים בסכומים קטנים יותר. בנוסף, לא רצוי להשקיע את כל הסכום במטבע אחד, במיוחד אם מדובר בסכום גדול. ולבסוף, המבחר הוא עצום ומומלץ לנסות ללמוד את התחום ולהשקיע בהכרת המטבעות השונים והיתרונות והחסרונות של כל אחד מהם. הכנו מדריך קצר שמרכז את המטבעות הגדולים מבחינת שווי שוק, אך ישנן אפשרויות רבות נוספות.
אחרי שהזהרנו ונזהרנו ולקחנו בחשבון את גודל הסיכון החלטנו בכל זאת להשקיע בתחום ואפילו השקענו בבחירת מטבעות ופיזור סיכונים. מה עכשיו? להיכנס למערכת המסחר האהובה עלי ולקנות כמו מטבעות? ובכן, זה לא כל כך פשוט, אבל גם לא מאד מסובך. בשורות הבאות ננסה לעשות סדר בנבכי הדרך שמובילה בסופה לבעלות על מטבעות קריפטו נוצצים (לפחות וירטואלית).
חשיפה עקיפה לתחום. ישנן כמה דרכים להיחשף לתחום המטבעות האלקטרוניות שאינן כוללות קניית מטבעות בפועל. בבורסות השונות נסחרות מניות רבות שקשורות לעולם הקריפטו, החל מבורסות כמו קוינבייס COINBASE GLOBAL +3.19% COINBASE GL 304.64 +3.19% סגירה:0 פתיחה:295.02 גבוה:311.37 נמוך:290.8 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , פלטפורמות מסחר שמאפשרות קניה ומכירה של מטבעות כמו רובין הוד ROBINHOOD MARKETS +4.45% ROBINHOOD... 36.65 +4.45% סגירה:0 פתיחה:34.95 גבוה:36.84 נמוך:34.17 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: חברות המייצרות מעבדים ייעודיים לכריה כמו AMD ADVANCED MICRO DEVICES +0.63% ADVANCED MI 138.35 +0.63% סגירה:0 פתיחה:137.34 גבוה:139.13 נמוך:137.04 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , חברות שמשקיעות בפיתוח טכנלוגיות הקשורות לעולם הבלוקצ'יין ועוד. אלא שבכלל לא ברור שהשקעה במניות כאלו תספק קורולציה לעשרי המטבעות. קוינבייס היא אמנם פלטפורמת מסחר בקריפטו אבל התוצאות שלה קשורות לתנודיות של המטבע (תנודתיות גבוהה משמעה מסחר רב יותר ורווח גבוה יותר) ולא דווקא לעליות במטבעות. רובינהוד כמובן פועלת בכל ניירות הערך וקריפטו הוא חלק מהפעילות שלה, ו-AMD היא חברת שבבים מגוונת שאמנם נהנית מאוד מתחום הקריפטו, אך הוא נדבך אחד ממכלול עסקייה. כלומר, ניתן להשקיע במניות שצפויות ליהנות מגידול בפעילות תחום הקריפטו, אך זה לא בהכרח במתאם לשערי המטבעות.
ישנם מדדים שונים שעוקבים אחר חברות הקשורות לנושא כגון BLOC, ATHE או AETH להן יש תעודות סל הנסחרות בבורסות השונות. ישנם גם בתי השקעות בארץ שהשיקו מוצרים הקשורים למדדים אלו. לשלמה גרינברג, מומחה וולסטריט יש כמה רעיונות נוספים.
הדרך הקלה להיחשף לקריפטו - תעודות סל
תעודות סל. חשיפה קצת יותר ישירה אך פשוטה יחסית שאינה כוללת כניסה לעומק התחום אלא נעשית כמו קניה של כל מניה או נייר ערך אחר היא תעודות סל שעוקבות אחר ערך המטבעות השונים. לאחרונה אישרה רשות ניירות הערך האמריקאית תעודת סל שעוקבת ישירות אחרי מחיר הביטקוין
PROSHARES BITCOIN STRATEGY ETF
+0.96%
PROSHARES...
26.69
+0.96%
סגירה:0
פתיחה:26.29
גבוה:26.86
נמוך:26.12
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
. ישנן קרנות נוספות שעוקבות אחר סל של מטבעות כגון קרנות חברת Grayscale, קרנות הצמודות למדד cci30 העוקב אחר מחירם של כ-30 מטבעות מרכזיים (כיום נמצאים ברשימה 27 מטבעות) ועוד. יש לקחת בחשבון את העלויות הכרוכות ברכישה של תעודות סל אלו שלעיתים אינן זולות כלל והפסדים שעלולים להיגרם מארביטראג'.
קנייה ישירה. אם בסופו של דבר הגעתי למסקנה שאני רוצה להשקיע בדבר עצמו עלי לדאוג לשני דברים, ביצוע הקנייה ואחסון המטבעות, מה שקרוי ארנק. נתייחס תחילה לקנייה, אם כי לעיתים קרובות סדר הפעולות יהיה קודם יצירת ארנק ורק אחר כך קנייה (במיוחד אם לא קונים בזירת מסחר). אנו מתחילים מזירות המסחר כיון שבסכומים קטנים ניתן לקנות מטבעות ולהשאיר אותם זמן מה בזירות המסחר עצמן. כמו כן, לחלק מזירות המסחר יש ארנקים שיאפשרו אחסון. יחד עם זאת חשוב לזכור שלזמן ארוך ובסכומים גדולים לא מומלץ להשאיר את המטבעות בזירות עצמן.
מהן זירות המסחר ואיך פותחים ארנק דיגיטלי?
זירות מסחר. הדרך הנוחה והפשוטה ביותר לקנייה ישירה של מטבעות קריפטוגרפים היא זירות המסחר שנועדו במיוחד למטרה זו. ישנן זירות מסחר רבות ואחרות נפתחות חדשות לבקרים. מבחר המטבעות, אמצעי התשלום, גובה העמלות, נוחות המסחר ואפשרויות המסחר משתנות מזירה לזירה. נסקור את הגדולות והמפורסמות שבהן שגם נחשבות על פי רוב לבטוחות ביותר. לפני שבוחרים בורסה לפעילות כדאי לוודא שהיא אכן פעילה בישראל. בורסת קוינבייס למשל, אחת הגדולות בעולם, אינה מאפשרת מסחר מישראל (למרות שהיא מאפשרת לפתוח חשבון ולהחזיק ארנק).
בינאנס (Binance). זירת המסחר הגדולה בעולם עם מיליוני משתמשים, מטבע משל עצמה בעל שווי שמתקרב למאה מיליארד דולר, אקו-סיסטם עצמאי (וריכוזי) שכולל אפשרויות רבות כגון חסכונות עם תשואות (וסיכון), אפשריות מסחר מגוונות שכוללות מסחר ממונף, אופציות ועוד ובעיקר מבחר מטבעות עצום. מקימי הבורסה הם סיניים אך הבורסה רשומה כיום במלטה.
אנו נתמקד כרגע רק באפשרותה הבסיסית ביותר של רכישת מטבע. ראשית יש לפתוח חשבון. פתיחת החשבון כוללת העלאת מסמכים (ת.ז. או דרכון), צילום פנים ותהליך זיהוי פנים (בדרך כלל באפליקציה). לאחר יצירת החשבון בהצלחה ישנה אפשרות לקנות ישירות מטבעות שונים בכרטיס אשראי ישראלי בשקלים או בדולרים ובמגוון מטבעות נוספים. יש לזכור שהחזרת הכסף לחשבון הבנק בישראל יכולה עדיין להיתקל בקשיים.
קראקן (Kraken). זירת מסחר גדולה נוספת. קראקן היא אחת מהזירות הוותיקות ביותר ונחשבת גם מאד בטוחה. גם פה תהליך פתיחת החשבון כולל אימות זהות ולאחריו ישנה אפשרות לרכוש מטבעות באמצעות כרטיס אשראי או העברה בנקאית. הפלטפורמה מפוקחת ומאפשרת משיכת כסף לבנק בארץ ביתר קלות והעמלות זולות יחסית. החיסרון הוא שאימות יכול לקחת מספר ימים ובנוסף בשעות העומס בפלטפורמה תיתכן איטיות או אפילו קריסה.
ביטוסי זירת המסחר הראשונה בישראל. זירה מאובטחת נוחה ופשוטה לשימוש. נדרש אימות והעברה בנקאית לצורך קנייה (אין אפשרות לקנות בכרטיס אשראי). לאחר מכן ניתן לקנות את המטבעות כאשר הבורסה מאפשרת מספר מטבעות וסוגים שונים של אפשרויות מסחר. היתרונות הן ממשק בעברית ונוחות יחסית בהעברת ומשיכת כספים בארץ. החסרונות הן נפח מסחר נמוך יחסית שיכול להשפיע על שערי המסחר בשעות מסוימות וכן אפשרויות מסחר ומגוון מטבעות מצומצים יחסית.
פלטפורמות נוספות המאפשרות פעילות אף למשתמשים מהארץ ומאפשרות הפקדות בכרטיסי אשראי ישראליים הן hitbtc, kucoin, cex.io ,changely בין השאר. זירת מסחר ישראלית נוספת היא ביטס אוף גולד.
אפשרות נוספות לקניה ישירה היא רכישה מאנשים פרטיים, אך הדבר לא מומלץ למתחילים שכן יכולות להתבצע הונאות שונות. למעוניינים ישנם פורומים שונים ברשתות חברתיות כמו טלגרם פייסבוק או קבוצות וואטסאפ בהם מתקיימות הצעות של קניה ומכירה של מטבעות שונים. יש לסכם עם המוכר את מחיר הקניה ומקום מפגש, רצוי ציבורי, ולוודא שהעברת הכסף מתבצעת רק לאחר העברת המטבעות.
בנוסף, ישנם בארץ מספר כספומטים לקניית ביטקוין (כתובות אחדות: אחוזת בית 1 ת"א, החרש 5 הרצליה, שער העמק 3 נתניה, דרך חברון 24 ירושלים, רגר 53 באר שבע ועוד). העמלות משתנות ממקום למקום ונעות בין 4 ל-7 אחוז. יש להגיע עם תעודת זהות בשעות בהן הכספומט פתוח.
מכירה במטבעות דיגיטליים. דרך נוספת להשיג מטבעות שונים היא באמצעות מכירה של סחורות שונות תמורת המטבעות הללו. ישנם מספר אתרי מסחר שמאפשרים מכירה של חפצים וקבלת תמורה במטבעות דיגטלים, בין השאר אתר איביי ואתר ביטמי.
ארנק דיגיטלי. בנוסף לפעולת הקנייה עצמה יש צורך בארנק דיגיטלי בו נאחסן את המטבעות שקנינו. בקנייה בזירת מסחר יש אפשרות פשוט להשאיר את המטבעות בחשבון שפתחנו, אך לטווח ארוך לא מומלץ להשאיר בפלטפורמות אלו סכומים גדולים כיון שרבות מהן, גם הגדולות והמפורסמות, סבלו מפריצות וגניבות בסכומים גדולים, לכן עדיף בטווח הארוך לשמור את המטבעות בארנקים יעודיים.
ישנם סוגים שונים של ארנקים, וגם פה המגוון הוא ענק, נסקור רק מעט מן האפשרויות. חשוב לציין שלא כל הארנקים תומכים בכל המטבעות וחשוב לבדוק את ההתאמה בין המטבעות שקנינו או שברצוננו לקנות לבין הארנק בו נאחסן אותו.
תחילה נסביר מעט על משמעות הארנק ואופן השימוש בו. לכל מטבע דיגיטלי יש כתובת, הכתובת היא פומבית ולפחות בחלק מן המטבעות לכל אחד יש אפשרות להיכנס אליה ולראות מה יש בתוכה, אך כדי להשתמש בה יש צורך במפתח ייחודי לכל כתובת. הארנק הוא בעצם תוכנת מחשב שמחזיקה את המפתח באמצעותו אפשר לבצע פעולות במטבע שברשותך וכך מתאפשרים אחזקה וניהול של הקוד שהוא המטבע הדיגטלי. באמצעות הארנק אפשר לקבל או לשלוח את המטבע לכל כתובת ברשת המטבע, ולעיתים לבצע פעולות נוספות.
כיון שהסיסמא היא זו המגינה עלינו מפני פריצות, וכיון שהפריצות המכוונות לכסף דיגטלי מתבצעות על פי רוב על ידי האקרים מתוחכמים חשוב מאד לבחור סיסמאות חזקות ומקוריות לארנקים, ולא להשתמש בסיסמאות שכבר השתמשנו בהן בעבר. רצוי לשלב אותיות קטנות וגדולות, מספרים וסימנים מיוחדים. סיסמא חזקה ומקורית תאפשר הגנה טובה, אך עלולה להישכח בקלות, לכן יש לחשוב על דרך לשחזר אותה במקרה של שיכחה. לא מומלץ לכתוב אותה במקום אליו אפשר לפרוץ, כלומר איחסון דיגיטלי כלשהו אלא דווקא בדרך הישנה והטובה באמצעות דף ועט ולשמור היטב בכמה מקומות. מטבעות בשווי מיליארדי דולרים נחשבים אבודים בגלל סיסמאות נשכחות. כמו כן, חשוב לבצע גיבויים ולשמור את הגיבוי אף הוא באמצעות סיסמא טובה (שרשומה על גבי נייר כנ"ל).
ישנם שני סוגי ארנקים, קרים וחמים:
ארנקים קרים. ארנקים שאינם מחוברים לרשת האינטרנט. הם כמובן מאובטחים יותר ומיועדים לשמירה לטווח ארוך יותר אך הנגישות שלהם נמוכה. ארנקים קרים מחולקים לכמה סוגים:
ארנק נייר: נייר המכיל את הכתובת הדיגיטלית ומפתח פרטי תואם. כאמור לעיל חשוב לצלם כמה עותקים של הכתובת והמפתח. בסרטון הבא תוכלו לראות איך מכינים ארנק נייר.
ארנק חומרה קר. כל אמצעי איחסון אלקטרוני שאינו מחובר לרשת ויכול לשמור את הכתובת והמפתח המתאימים יכולים לשמש כארנק חומרה קר. מחשב, טלפון ללא כרטיס סים או חיבור סלולרי וכדו'. חשוב להשתמש בחומרה תקינה ועמידה שכן בלאי או תקלה עלולים לגרום לאובדן המטבעות. בשוק נמכרים גם ארנקי חומרה ייעודיים כמו טרזור או לדג'ר שנועדו להיות מאובטחים ועמידים יותר.
ארנק מוח. דרך מתוחכמת ומקורית היא ארנק מוח. בשיטה זו משננים משפט שמתורגם באמצעות תוכנה לכתובת המטבע שלכם והמפתח המתאים. המשפט יתורגם בדייקנות באמצעות אלגוריתם מתאים לקוד שיאפשר לכם גישה ושימוש במטבעות. יש להיזהר ולבחור משפט ארוך ולא הגיוני שלא ניתן לשיחזור או לניחוש על ידי אדם אחר. ישנם מחשבים שסורקים את הרשת על מנת למצוא משפטים משירים או ספרים ומנסים להפעיל באמצעותם ארנקי מוח שיאפשרו גניבת מטבעות ממשתמשים תמימים. לכן אין לבחור משפט הגיוני או מתוך ספר או שיר אהוב אלא להמציא משפט שאין שום דרך הגיונית לשחזר. מכאן החסרון של השיטה שכן אדם רגיל מתקשה לזכור משפטים ארוכים חסרי היגיון, ופה שוב נזדקק לעזרת העט והנייר העתיקים והאמינים. את ארנק המוח אפשר ליצור באתר brainnwallet.
ארנקים חמים. ארנקים חמים הם תוכנות המחוברות לרשת האינטרנט. היתרון שלהם הוא שהם מאפשרים גישה קלה ומהירה למטבעות שברשותכם והחיסרון הוא סיכון גבוה יותר של פריצה וגניבה של המטבעות. ישנו מגוון עצום של ארנקים: מתוכנות מחשב, דרך אפליקציות לטלפונים ניידים ועד אפליקציות לדפדפנים. נציג כמה מהארנקים הידועים.
אקסודוס. ארנק התומך במספר רב של מטבעות ונחשב פשוט לשימוש ובעל מערכת תמיכה (לא מובן מאליו) ואפשרויות שחזור, אך האבטחה שלו אינה נחשבת מן המשובחות. הארנק מציע גם אפשרויות מסחר, תוכנה למחשב או אפליקציות לנייד.
אלקטרום. נחשב לארנק פשוט לשימוש ולכן מומלץ למתחילים. הוא מציע אפליקציות לטלפונים ניידים ותוכנה למחשב. החסרון הגדול שלו הוא שהוא מיועד להחזקה של ביטקוין בלבד ואינו תומך באף מטבע אחר.
קוינבייס וולט. בורסת קויינבייס לא מאפשרת השקעה מהארץ אך כן מאפשרת שימוש בארנק שלה שנחשב בטוח ונוח ותומך במעל 500 מטבעות בנוסף ל-NFT.
מייסליום. אחד הארנקים הוותיקים בתחום התומך במעל 20 מטבעות אך מאפשר רק אפליקציות לנייד.
טרסט וולט. ארנק נוסף לסלולרי המאפשר אחסנה של מספר רב של מטבעות וכן כמה אפשרויות של מסחר אך מורכב מעט ואינו מומלץ למתחילים.
כאמור, ישנם עוד מספר רב של ארנקים מסוגים שונים ברמות שונות של בטיחות ונוחות שימוש (בדרך כלל שני אלמנטים שבאים זה על חשבון זה).
חשוב להמשיך להיות מעודכנים, לקרוא ולהעמיק ולהיות מודעים לאפשרויות החדשות שמתווספות לשוק מדי יום ובעיקר לסחור באחריות ובזהירות. בהצלחה!
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.מדריך מצוין (ל"ת)עדי 28/11/2021 23:44הגב לתגובה זו1 0סגור
-
7.הדרך הנקייה ביותר שלא סוקרה כאןעמוק בזה 27/11/2021 20:30הגב לתגובה זו0 0הדרך ההכי בטוחה וקלה כרגע - תקנו דרך אלטשולר הוריזון. זאת רכישה ישירה של המטבע דרכם, הם גובים עמלת רכישה של 4.5 אחוז בקנייה וגם במכירה, אבל מנקים במקור מס וגם המטבעות 'נקיים' במבחינת הרגולטור והבנקים. בלי להתסתבך עם אף אחדסגור
-
6.חלום הביטקויין נגמר...מי שתפס שחק אותהעזבו.חבל על הכסף. (ל"ת)י 27/11/2021 10:52הגב לתגובה זו2 0סגור
-
בלונג ראן, ביטקוין בלתי ניתנת לעצירהישעיהו 28/11/2021 08:00הגב לתגובה זו1 1אי אפשר להחזיר את הג'יני לבקבוק.סגור
-
אנרגיה רבהפולני פלמוני 29/11/2021 17:59הגב לתגובה זו0 0מתבזבזת בביטקוין שכנראה יבוטל בגלל זה...סגור
- טען עוד
-
5.ביטס אוף גולד הם בסך הכל חלפןאחד שעבד שם 26/11/2021 19:45הגב לתגובה זו3 0קונה משם ומוכר ביוקר כאן. זירת מסחר הם לאסגור
-
4.חסר החלק המהותי ביותר לכתבה!כספי 26/11/2021 10:53הגב לתגובה זו4 0מדריך מוצלח ענייני ואקטואלי, המידע שחסר באמת למשקיעי קריפטו בארץ הוא במימוש, עם הכוונה על עמלות איך ומס. פידבק חיובי. אחלה של מדריך.סגור
-
3.אחלה סכום ממצהתודה 26/11/2021 10:23הגב לתגובה זו6 0תודהסגור
-
2.סוף סוף כתבה טובה וממצה (ל"ת)אנונימי 26/11/2021 09:57הגב לתגובה זו6 0סגור
-
1.מכל הכתבה ה א ר ו כ הלרון 26/11/2021 09:42הגב לתגובה זו2 4הוצאתי רק דבר אחד שידעתי זה מכבר,לאדם "הפשוט" אל לו להתקרב לסיכונים המוזכרים,בקנאביס הסיכון יותר נמוך,והוא גבוה,בנוסף אם להתקרב אז רק ל AMD והמנכלי"ת העילאית סו ,דבר שאני עושה כבר זמן לא קצרסגור