המק"מ: 105 מיליארד של הפסד ודאי. בנק ישראל מגלה מי בכלל שם

על מכשיר הלוואה קצרה שמקבלים עבורה שקל בודד בסופה משלמים המשקיעים יותר. האינפלציה משיגה את ריבית האפס וההשקעה חסרת סיכוי. המוסדיים שם כי הם חייבים, אך למה משקיעים זרים הגדילו חשיפה? תופעת לוואי של אחת הסיבות להתחזקות השקל
 | 

לאחרונה נצפתה תופעה מאוד מוזרה בשוק המק"מ (מלווה קצר מועד) כאשר כל סדרות המק"מ נסחרות מעל שער של 100 אגורות - שמשקף תשואה ריאלית שלילית על ההשקעה (וראו כתבות נוספות בביזפורטל בנושא). ולמה זה מעניין? נפתח בישור קו לגבי מהו מק"מ כדי להבין את החשיבות.

מק"מ היא אגרת חוב, שמנפיק בנק ישראל לתקופה של עד שנה (ועל כן - קצר מועד). בנק ישראל מנפיק סדרת מק"מ כל חודש, כלומר ברגע נתון קיימות 12 סדרות. מידי חודש, מונפקת סדרה חדשה, אשר מחליפה את הסדרה שהונפקה בשנה הקודמת ונפדית. המק"מ לא משלם ריבית אלא מונפק בניכיון, הכוונה שהוא מונפק במחיר נמוך ממחיר הפדיון הסופי שלו והמחיר של המק"מ מגיע בפדיון (לאחר כשנה) למחיר הסופי שהוא שקל אחד, קרי 100 אגורות. כלומר, במקום שתהיה קרן ולצדה תשלומי ריבית, במועד הפדיון אתם משלמים יותר מהסכום שלוויתם.

חשוב להדגיש, שהמק"מ לא צמוד למדד המחירים לצרכן ולכן כשציפיות האינפלציה המגולמות בשוק הן כ2.5% כמו היום, הרי שההשקעה הזו כמעט חסרת סיכוי. בעבר, כשריבית בנק ישראל הייתה גבוהה, המק"מ היה פופולרי גם על ציבור המשקיעים, מאחר שהמנגנון שלו לא כולל חלוקת ריבית ואירועי מס, שקריטיים לרווחיות של המשקיע הפרטי. מבחינת המשקיע הפרטי, המק"מ היווה תחליף לפיקדון הבנקאי, אך ירידת הריבית המוניטרית בישראל לשפל של 0.1%, הפכה את שני האפיקים לחסרי עניין.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אם כך, כיצד נסביר את התופעה בה משקיעים רוכשים מק"מ בשער 100.05 כשהם יודעים בוודאות שיקבלו בקרוב 100 אגורות בלבד בפדיון? רכישה של מק"מ בשער הגבוה מ-100 אגורות וקבלת 100 אגורות בפדיון היא הפסד ודאי, הדבר תמוה מאוד, שכן הבנקים בישראל לא גובים ריבית שלילית מלקוחות, שמשאירים את הכסף בחשבון הבנק. הרי אפס גבוה ממינוס.

הצצה אל הדוחות הסטטיסטיים שמפרסם בנק ישראל, מעניקה תמונה טובה לגבי התפלגות המשקיעים במק"מ:

נכון לסוף ספטמבר 2021, הדו"ח האחרון שפרסם בנק ישראל, אנחנו למדים ששוק המק"מ כולו נאמד ב-105 מיליארד שקל. המחזיקים הגדולים ביותר בסדרות המק"מ הן קרנות הנאמנות. כמובן שמדובר במשקיעים מתוחכמים שמבינים היטב את המצב, אך בכל זאת בחרו להחזיק שם 38 מיליארד שקלים. הפעילות בקרנות הנאמנות מונעת לעיתים משיקולים שונים, שאינם השקעות נטו.

הנה כמה דוגמאות: קרנות המק"מ והקרנות הכספיות, מחויבות ספציפית להשקעה במק"מ או במכשירים קצרים. כלי המק"מ הוא המשמעותי שבהם, אליו מצטרפות חמש סדרות של אג"ח ממשלתי שקלי, אשר מועד פרעונן נמוך משנה. אלו הן ההשקעות הקלאסיות של הקרנות הסולידיות, אגרות חוב ממשלתיות שקליות, לטווח קצר, שעל פי רוב נחשבות לבעלות הסיכון הנמוך ביותר בשוק המקומי.

החזקות נוספות במק"מ, נצפה לראות גם בקרנות ממונפות או בקרנות של מניות בעיקר בחו"ל, שבמקום לרכוש מניות באופן ישיר, הן רוכשות חוזים. כידוע חוזים, מאפשרים בהשקעה קטנה, לבצע חשיפה גדולה למניות, תלוי בסוג החוזה. אך אם מנהל קרן, בחר להיחשף דרך חוזים, יישארו בעו"ש של הקרן מזומנים רבים. אחד מהכללים שהטמיעה הרשות לני"ע, הוא שאין להיחשף לבנק מסוים בשיעור העולה על 25% מנכסי קרן נאמנות.

ההוראה הזו נועדה להגן על מצב קיצון, בו אחד הבנקים פושט רגל ואז חלק מהפיקדונות שהחזיקה הקרן באותו בנק, עלולים להעלם לנושים השונים. מהסיבה הזו, רוכשים מנהלי הקרן, נכסים חסרי סיכון (מק"מ), שמצד אחד שומרים על נזילות ומצד שני, עומדים בתקנות הרשות. כמובן שלראייתו של מנהל הקרן, הפסד שולי במק"מ, לא יורגש ביחס לזינוקים והירידות שהקרן חווה דרך החשיפה לחוזים.

השינוי בהחזקות המשקיעים הזרים
מחזיקי מק"מ נוספים, ובפער קטן מקרנות הנאמנות, הם המשקיעים הזרים. הדבר הבולט בפרסום של בנק ישראל, הוא הגידול בחלקם היחסי של המשקיעים הזרים, בעיקר בחצי השנה האחרונה, וזאת הסיבה העיקרית לדעתנו לגלישה של המק"מ לטריטוריה השלילית.

זרים, מחזיקים במק"מ בשווי 35 מיליארד שקל. לפי הערכות בשוק, הסכום העצום הזה מוחזק במק"מ בשל פעילות בענף של שוק נגזרי המט"ח (נקרא גם שוק ה"בייסיס"). מדובר על פעילות מאוד מתוחכמת של משקיעים זרים, חלקם קרנות גידור. המשקיעים הללו מנצלים את הרעב הגדול של המוסדיים בארץ לגדר את הדולר.

לדוגמא כאשר מוסדי רוכש מניית אפל, אבל הוא לא מעוניין להיות במצב שהמניה תעלה 5%, אך הדולר ייחלש ב-10% מול השקל ובפועל תיווצר לו עסקה הפסדית (את החיסכון לעמיתים הוא הרי מספק בשקלים בסוף). כשיש עודף מוסדיים שמעוניינים לגדר, או כשיש חוסר נזילות בדולר, המחיר נלחץ למטה. כלומר עודף של משקיעים המעוניינים כבר היום, לסגור מחיר עם קונה, שירכוש מהם את הדולרים בעוד מספר חודשים, יוצר לחץ להסכים למכור במחיר מופחת.

אם הרבה משקיעים מוסדיים מתחרים ביניהם, מי יגדר וימכור דולרים עתידיים ואם המחיר יורד מספיק, יגיעו משקיעים זרים לנצל את ההזדמנות העסקית. הם מביאים דולרים ומוכרים אותם בשוק ואז מתחייבים לרכוש את הדולרים שהמוסדיים כל-כך רוצים למכור בעוד מספר חודשים. נוצר להם רווח גדול ביחס לסיכון. במשך החודשים שבין מכירת הדולר לבין הרכישה שלו מהמוסדיים, הכסף מושקע במק"מ שמשמש כבטחונות מול הבנקים במדינות המוצא של הזרים. לכן הם רוכשים מק"מ שהוא מצד אחד, מקבל את הדירוג של מדינת ישראל ומצד שני, נזיל מאוד. העסקה כ"כ רווחית עבור המשקיעים הזרים, שרכישת מק"מ ב 100.05 לא ממש פוגמת ברווחיות העסקה עבורם.

שאר השוק כולל את קרנות הגמל וההשתלמות, פנסיה חברות ביטוח ובנקים אשר גם הם מונעים משיקולים רגולטוריים או מפעילות חוזים אותה הזכרנו.

בשורה התחתונה
זקני שוק ההון לא זוכרים, תופעה נדירה שכזו בה שוק גדול ומשמעותי כמו שוק המק"מ מגלם הפסד וודאי למחזיקים. בטח ובטח, כאשר אנחנו נמצאים בתקופה אינפלציונית, שרק מעצימה את ההפסד הצפוי מול החלופות. המוסדיים והזרים, מבינים היטב את חוסר הכדאיות של ההחזקה במק"מ, אך יש להם סיבות ראויות – עסקיות או רגולטוריות. אנחנו מציעים לכל משקיע שמחזיק בקרן כספית ולכל יועץ פיננסי, לבדוק מחדש את כדאיות ההחזקה הזו, שכן ההיגיון הכלכלי של ההשקעה, נראה קלוש.

הכותב הוא שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(21):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 13.
    רעיון יפה ...
    א.ח 04/12/2021 19:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רק כתבה מיותרת - אמלק- מוסדיים וקרנות אנמנות מחזיקים מקמ כי הם מחויבים בשיעור נזילות מסויים. לא מעניין - תתמקד בניתוח חברות
    סגור
  • 12.
    מכשיר שמשמש מוסדיים וזרים
    מס נמוך שקל חזק 03/12/2021 10:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המוסדיים קונים מקמ כי זה מה שהפנסיות מוכרות הפסד או רווח לא מעניין אותם .הזרים קונים כי מוכרים דולרים והופכים לשקלים ומרווחים את המרווחים .אין להם צורך להישאר שנה .ויש להם את הכח לחזק את השקל כך שירווחו את האחוזים שלהם .
    סגור
  • 11.
    ריבית אפס לחוסכים
    שוד החוסכים 03/12/2021 01:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    העברת עושר מחוסכים לידי בנקאים ועשירון עליון. מענין מתי יתחילו להבין שבנק ישראל והבנקים הם לא פתרון בעיה .
    סגור
  • 10.
    עכשו קיבלתם תשובה
    יוסי 02/12/2021 13:53
    הגב לתגובה זו
    7 0
    למה השקל חזק.לא בגלל הכלכלה המעולה.לא בגלל המרוץ בהייטק.רק בגלל משחקים של ספקולנטים זרים.והנגיד עוד מנסה לשכנע אותנו ההפך.כולם נוכלים ורמאים0.
    סגור
  • 9.
    לתגוב 4 העמלות פוגעות בתשואה של אגח דלק לכן לא כדאי. (ל"ת)
    שולמן 02/12/2021 12:14
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • טען עוד
  • לפרטיים זו אכן בעיה
    dw 02/12/2021 14:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אבל לגופים מוסדיים זה יכול להיות מעין מקמ קצר מושלם. לכן גם הווליומים באגח דלק לג עלו בימים האחרונים. בלוקים של מאות אלשחים ואפילו מלשחים. מעולם זה לא היה ככה. אם קרן כספית רשאית להשקיע באגח שכזה זה יכול לייצר לה טיפה יותר תשואה וכך לממן את דמי הניהול לעמיתים. אין פה סיכון כי זה אגח לפידיון מלא.
    סגור
  • 8.
    על זה לא דיברתם...הלוואה מאד זולה זה למכור מקמ או שחר..
    מבין בהשקעות 02/12/2021 12:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מי שמוכר היום מקמ או שחר יכול לקבל בעצם הלוואה מאד מאד זולה וזאת בתנאי שהבנק לא יכניס כמה אחוזים עמלות עיסקה...לעצמם הם מתמחרים עלות כל כך נמוכה מעבר לריבית המקמ או השחר וכך יכולים לגייס כספים מאד בזול ולתת הלוואות ביוקר או כל קומבינציה אחרת שירצו עם הכסף הזול..
    סגור
  • תסמוך על הבנקים
    בן 02/12/2021 13:15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שלא יתנו לך לקבל הלוואה בתנאים טובים יותר ממה שהם מציעים. הם לוקחים עמלת השאלה ממש יקרה
    סגור
  • 7.
    מי האידיוט שמחזיק במקמים? כולנו דרך הפנסיות
    רם 02/12/2021 11:57
    הגב לתגובה זו
    6 0
    מי האידיוט שמחזיק במקמים? כולנו דרך הפנסיות וקרנות ההשתלמות שלנו משלמים כסף למנהלים כדי שיפסידו לנו כסף בוודאות.
    סגור
  • 6.
    מדהים
    גבע 02/12/2021 11:34
    הגב לתגובה זו
    3 0
    שאנשים מחזיקים קרנות כספיות. למה יש יועצים בבנקים אם לא בשביל מקרים כאלו?
    סגור
  • 5.
    צריך לחפור מטרו בכל הארץ במקום שהכסף נשרף פשוט (ל"ת)
    שמוליק 02/12/2021 11:20
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 4.
    תחליף מקמ - דלק לג'
    dw 02/12/2021 10:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היי קובי. אולי שווה להעלות כתבה נוספת המספרת על אגח דלק לג' ? זה אגח שיקלי קצרצר בפידיון מוקדם, שישלם ב 19/12. אפשר לקבל בו ב 20 יום יותר ממה שממשלתי משלם בשנה, רק חשוב לשים לב לעמלות. בגלל זה הווליומים בו עלו מאד בימים האחרונים. נראה כמו יופי של מכשיר לקרנות המתעסקות עם אגחים קצרים.
    סגור
  • 3.
    פתרון
    אנונימי 02/12/2021 10:44
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שבנק ישראל יטיל מס מחזור על פעילות מטח והמקמ יחזור לעצמו
    סגור
  • 2.
    איך הזרים מרוויחים
    לא הבנתי 02/12/2021 10:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא הבנתי איך הזרים מרוויחים אם הם מוכרים את הדולר למוסדיים בישראל בזול וקונים אותו לאחרן מכן ביוקר?
    סגור
  • הפוך גוטה (ל"ת)
    דוד 04/12/2021 22:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • הסבר
    אחד שיודע 02/12/2021 11:41
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הזרים מוכרים את הדולר שלהם היום (במחיר שוק) ומסכמים מייד עם מוסדי לקנות ממנו את הדולר (עוד שלושה חודשים) במחיר נמוך יותר.
    סגור
  • המשך
    לא הבנתי 02/12/2021 14:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אז זה אמור למשוך את הדולר למטה לא?
    סגור
  • המשך ההסבר
    אותו אחד 02/12/2021 16:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא באמת. כי המשקיע הזר מביא דולר. הוא תחילה מוכר אותו ואח"כ קונה אותו. אין כאן תנועה של דולרים פנימה או החוצה מישראל. מי שמפסיד זה המוסדיים שנאלצים למכור את הדולרים במחיר זול והמרוויחים הם הזרים. אם היה כאן שוק משוכלל בתחום הזה, אז כל העיוות הזה לא היה מתרחש. זה פשוט עיוות מקומי.
    סגור
  • המשך המשך
    הבנתי טוב יותר 02/12/2021 17:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ז"א שאם הדולר היה בתנועה חיובית, המוסדיים לא היו נכנסים לעסקה הזאת מול הזרים, ואם הדולר ישנה כיוון, הזרים יכולים להיות המפסידים כאן? תודה רבה
    סגור
  • סוף דבר
    אחרון 05/12/2021 12:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המוסדיים לא מסתכלים על ההפסד מהדולר. הם מסתכלים על ההשקעה שלהם באפל ובמניות הזרות. הם מחפשים להגן על ההשקעה. זה כמו ביטוח רכב. אתה יודע שאתה משקיע=מבזבז כסף, כדי למנוע כאב לב בתסריט מסוים.
    סגור
  • 1.
    תודה רבה
    אין צדק בעולם 02/12/2021 10:19
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כתבה מאד מעניינת, ממוקדת ומוסברת היטב. תודה רבה וחג שמח.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות