ביוג'ן - מדשדשת ולא במקרה

חברת ביוג'ן מציגה צמיחה מאכזבת, כשלונות בניסויים ומכירות מאכזבות של התרופה החדשנית לאצלהיימר שעוררה תקוות גדולות. מה צופן העתיד לענקית התרופות ואיפה בכל זאת נקודות האור?
 | 
telegram

ענקית התרופות ביוג'ן  BIOGEN IDEC -0.07% BIOGEN IDEC 157.9 -0.07% BIOGEN IDEC סגירה:0 פתיחה:158.1 גבוה:159.72 נמוך:157.28 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  סובלת כבר כמה חודשים ממגמה שלילית במחיר המניה. ממחיר שיא של 468 דולר ביוני השנה התרסקה המניה ביותר מחצי ל-226 דולר, מחיר המשקף לחברה שווי שוק של 33 מיליארד דולר ומכפיל רווח של 10 בלבד. 

גם הדוחות הטובים שפורסמו לפני כחודש והביסו את תחזיות השוק לא הצליחו לעודד את המשקיעים שהגיבו באכזבה למכירות התרופה החדשה לאלצהיימר אדוהלם Aduhelm שהיו נמוכות בהרבה מהציפיות. התרופה אושרה בצורה מעוררת מחלוקת שכן הממצאים לא היו חד משמעיים. פיתוח התרופה אף הופסק לזמן מה וחודש לאחר שנתיים. גם הוועדה המייעצת המליצה ל-FDA לא לאשר את התרופה.

בצעד תקדימי ה-FDA דחה את המלצת הועדה, ולבסוף התרופה אושרה בתחילת יוני, בין השאר משום שלא אושרה תרופה חדשה למחלת האלצהיימר מזה עשרים שנה. השוק הגיב בהתלהבות לאישור והקפיץ את המניה ב-45% באותו יום, אך לאחר ימים ספורים החלה מניית החברה להתדרדר בעקביות. התרופה החדשה, לפחות ברבעון הראשון לאחר אישורה, לא עמדה בציפיות, בין השאר בגלל בעיות באישור התרופה על ידי חברות הביטוח. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

יש לציין שהספיקות סביב האדולהם עדיין לא הובהרו. האישור מעורר המחלוקת גרם להתפטרות של שלושה מחברי הוועדה המייעצת, ביניהם פרופסור אהרון קסלהיים מאוניברסיטת הרווארד שאמר "זה היה כנראה אישור התרופה הגרוע ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית". רשות התרופות האמריקאי אמנם אישרה לבסוף את התרופה אך דרשה שיערכו ניסויים נוספים שמכונים "שלב 4" ונערכים כעת. לאור תוצאותיהם עשויה רשות התרופות האמריקאית לאשר סופית את התרופה, אך עלולה גם לחזור בה מהאישור. 

ההתלהבות מהתרופה החדשה דעכה גם מאחר ונראה שהמתחרות לא מתמהמהות להציע אלטרנטיבה בשוק האלצהיימר המתעורר. ענקית הפארמה השוויצרית רוש  ROCHE HOLDINGS LTD ADR +0.43% ROCHE HOLDI 35.44 +0.43% ROCHE HOLDINGS LTD ADR סגירה:0 פתיחה:35.49 גבוה:35.64 נמוך:35.39 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  עשויה להכריז על התרופה gantenerumb שבפיתוחה שצפויה להימכר במחיר נמוך בהרבה מהתרופה של ביוג'ן.  חברה נוספות ששוקדת על פיתוח תרופה שתסייע בהתמודדות עם המחלה הנוראית היא אלי לילי  ELI LILLY & COMPANY -0.29% ELI LILLY & 747.74 -0.29% ELI LILLY & COMPANY סגירה:0 פתיחה:756 גבוה:761.28 נמוך:745.08 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  . התרופות של שתי המתחרות הגדולות עובדות על מנגנון דומה לזה עליו בנויה התרופה של ביוג'ן, והן אף עשויים להיות יעילות יותר, כך שסיכוייהן לקבל אישור טובים למדי. בנוסף לשתי המתחרות הגדולות ישנן חברות תרופות רבות קטנות יותר שעובדות על פיתוחים חדשניים למחלת האלצהיימר. 

בחינה של מוצרים אחרים של החברה לא מעוררת התלהבות יתר. Tecfiera, תרופת הדגל של ביוג'ן שהיא מקור ההכנסות הגדול ביותר שלה, מהווה אף היא מקור לדאגה, כאשר המכירות ברבעון השלישי מציגות צניחה של 47% מהשנה הקודמת וחוצות את רף 500 המיליון דולר כלפי מטה. המכירות כנראה ימשיכו לרדת לאור התחרות הגוברת בתחום. תרופה אחרת Spinraza, שאחראית אף היא על מכירות במאות מיליונים בשנה נמצאת גם בירידה מבחינת ההכנסות מחמת תחרות גוברת. 

אגף התרופות הביוסימילריות (תרופות ביולוגיות גנריות) מעורר קצת נחת עם שלוש תרופות מאושרות בשווקים של עשרות מיליארדי דולרים במשותף שמעוררות תקווה לצמיחה. שלוש תרופות נוספות יכנסו לשווקים נוספים בשוויי מיליארדי דולרים. יחד עם זאת השוק הביוסימילרי הוא שוק תחרותי עם הרבה אלטרנטיבות לתרופות של ביוג'ן. 

הסתכלות על צבר הפיתוחים העתידי של החברה גם לא מעורר תקוות גדולות ביחס לעתיד החברה. בחודש שעבר הודיעה החברה על כישלון בניסוי שלב 3 של התרופה tofersen לטיפול במחלה טרשת אמיורופית צידית הידועה גם כמחלת לו גריג, תרופה שעוררת תקוות רבות בהנהלת החברה. 

נראה שכל זה משפיע על הבעיה המרכזית שכנראה מעיקה על מחיר המניה לטווח הארוך שהיא העדר צמיחה, או אפילו צמיחה שלילית. בהסתכלות על שורת ההכנסות ניתן לראות שהן ירדו מרמה של 14.4 מיליארד דולר בשנת 2019 ל-13.4 מיליארד בשנת 2020.

בתשעת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית עומד קצב ההכנסות על 8.24 מיליארד דולר, גם בתוספת צפי החברה לרבעון הרביעי ההכנסות הכוללות צפויות להגיע ל-10.8 מיליארד דולר בלבד, ירידה משמעותית, שבאה לידי ביטוי גם בשורה התחתונה עם ירידה עקבית ברווחים. עם שוך ההתלהבות מאישור התרופה לאלצהיימר והופעת התחרות באופק בתוספת לירידה במכירת תרופות משמעותיות לחברה, נראה כי המשקיעים לא רואים מהיכן תבוא הצמיחה המקווה. 

יחד עם זאת יתכן שיש אור בקצה צינור הפיתוח של החברה. מלבד האדולהם שעוד עשוי להפתיע ושפוטנציאל השוק שלו עומד על 10 מיליארד דולר, יש לחברה עוד שתי תרופות מבטיחות בקנה. התרופה המכונה כרגע BIIB131 לטיפול בשבץ מוחי מראה סימנים חיוביים בניסוי שלב 2 בו הוא נמצא. התרופה המקבילה של רוש שכרגע מהווה את הטיפול המקובל בשוק מכרה בשנת 2020 ב-1.27 מיליארד דולר, והתרופה החדשה של ביוג'ן עשויה לכבוש את השוק מידיה.

בנוסף, ביוג'ן שותפה בפיתוח תרופה בשם Zuranolone לטיפול בדיכאון קליני. עד כה העלו הניסויים הקלה מהירה בסימפטומים לאחר שלושה ימי טיפול בלבד עם תגובה שנמשכת עד 42 יום. שוק זה יכול להגיע בקלות ל-10 מיליארד דולר.

האנליסטים המסקרים את המניה חלוקים בדעותיהם לגבי עתידה כאשר 8 אנליסטים ממליצים על המניה עם "קניה חזקה" , 13 מעניקים לה המלצת "קניה", עליה משמעותית מהחודש שעבר, ו 11 ממליצים על "החזק" בלבד.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות