האם עידן עופר מנסה לצאת מההסכמים מול אנרג'יאן?

מדובר ב-36% מהחוזים של אנרג'יאן בישראל. הדחיות החוזרות ונשנות בהפקת הגז של אנרג'יאן מערערות את הביטחון של בזן, כי"ל, או פי סי אנרגיה ואחרות, כאשר הפקת הגז הראשונה מהמאגרים לא צפויה לפני אמצע 2022 - האם אנרג'יאן מסתירה דיווחים בכוונה והאם מנגד מדובר רק בשיפור עמדות של החברות?
 | 

בחודש מרץ בתחילת השנה השלימה חברת האנרגיה היוונית-בריטית  אנרג'יאן 0% אנרג'יאן 5,050 0% אנרג'יאן בסיס:5,050 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: גיוס אג"ח עצום בהיקף של 2.5 מיליארד דולר. רק חודש לאחר מכן, באפריל 2021, גילו המשקיעים בדוחות השנתיים לשנת 2020 כי החברה צופה דחייה נוספת בהפקת הגז הראשונה שלה ממאגרי הגז כריש ותנין. החברה צפתה כי זו תתרחש ברבעון הראשן של 2022, איחור של שנה לעומת דוחות 2019, בהם צפתה החברה כי ההזרמה תחל במחצית הראשונה של 2021. האם אנרג'יאן הייתה מגייסת בנדיבות כה גדולה, ובביקושים של 9 מיליארד דולר, אילו המשקיעים היו יודעים על העיכובים שעוד יבואו? לא בטוח.

בינתיים נאלצה אנרג'יאן להודיע פעם נוספת על דחייה בהפקה, ועל פי החברה זו תתרחש לכל המוקדם באמצע 2022. במשרד האנרגיה כבר סבורים כי ההנפקה לא תתרחש לפני הרבעון השלישי של השנה - איחור של שנה וחצי לעומת הצפי.

מזה מספר חודשים שדליה אנרגיות רוצה לצאת מההסכם מול אנרג'יאן, ואף פנתה לבוררות בנושא. לקוחה אחרת של החברה זכתה בפיצוי ראשון של 23 מיליון דולר מצד אנרגי'אן, אך בחברת הגז התייחסו לאחרונה בביטול לנושא בראיון בדה מרקר וטענו כי "מדובר בפיצוי בגין חוזה אחד, והחברה תוכל לעמוד בתשלום הפיצויים".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

גם בחברה לישראל וקנון של עידן עופר - עם 36% מהחוזים של אנרג'יאן בישראל - מאבדים סבלנות
אבל הבעיה רחבה יותר - החריקות אינן רק מול דליה, אלא גם מול החברה לישראל וקנון של עידן עופר. ה חברה לישראל 0% חברה לישראל 85,670 0% חברה לישראל בסיס:85,670 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: מחזיקה ב בזן 0% בזן 92.3 0% בזן בסיס:92.3 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  ו  איי.סי.אל 0% איי.סי.אל 1,689 0% איי.סי.אל בסיס:1,689 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (לשעבר כי"ל) ו קנון 0% קנון 10,330 0% קנון בסיס:10,330 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  מחזיקה ב  או פי סי אנרגיה 0% או פי סי אנ 2,830 0% או פי סי אנרגיה בסיס:2,830 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . במצגת למשקיעים שפרסמה לאחרונה אנרג'יאן צריך להתאמץ כדי למצוא דיווח, אותו היא מפרסמת רק בהערת שוליים בלבד, לפיו "בהתייחסות ל-GSPA (הסכמים מחייבים בנושא גז. נ"א) הישראלי הנוכחי שלנו, שבחלקם יש קונים המייצגים במצטבר כ-36%, טענו או הודיעו על סיום זכויות חוזיות... עקב איחור באספקת גז ראשון. החברה חולקת על כך עקב כח עליון. קונה אחד המייצג 11% מסר הודעת סיום, והחברה חולקת על כך כלא חוקי".

מה אומרות השורות הללו? שיש לחברה בעיה בהיקף של לפחות 47% מהחוזים שיש לה בישראל. כמעט 50%. בהחלט לא מבוטל.

אבל על מי מדובר? בחברה לישראל בזן, כי"ל, ואו פי סי אנרגיה לא מוכנים להתייחס לנושא, אבל אם מסתכלים על הגרף שמפרסמת אנרג'יאן ניתן להסיק כי למעשה מדובר על החברות של עידן עופר. מדוע? כי צריך לחבר את חלקי הפאזל. כל החברות הללו נמצאות תחת השמיכה של החברה לישראל וקנון של עידן עופר, ורק אם מצרפים אותן ניתן להגיע למספר 36% כפי שניתן לראות במצגת של אנרג'יאן (בתוספת או פי סי חדרה - 3%). ה-11% הנוספים הם דליה אנרגיות:


מקור: מצגת למשקיעים של חברת אנרג'יאן.


מדוע אנרג'יאן לא נותנת גילוי נאות וברור?
הסיבה שצריך לנתח את הנתונים ולהבין אותם לבד היא שאנרג'יאן פשוט לא טורחת לספר את המידע הזה למשקיעים. היא לא התייחסה לכך בדוחות הכספיים האחרונים שפרסמה בתחילת חודש נובמבר.

אבל האמת היא שלא מדובר בפעם הראשונה שאנרג'יאן לא מדווחת בצורה גלויה. דליה אנרגיות, שלה יש עוד 11% מהחוזים מול אנרג'יאן, נמצאת בהליך של בוררות מול אנרג'יאן - אך חברת הגז לא טרחה לספר על כך למשקיעים, אלא רק לראשונה באותם דוחות לרבעון השלישי של השנה, בחודש נובמבר האחרון. האם לא מדובר במידע חשוב למשקיעים? בוודאי שכן, אבל אנרג'יאן לא פרסמה זאת אלא באיחור של מספר חודשים.

ייתכן כי מדובר רק בניסיון ל'שיפור עמדות' של החברות של עידן עופר
חברות צריכות גז כדי לפעול. כך בזן, כי"ל, או פי סי אנרגיה, דליה אנרגיות ועוד. המשמעות בינתיים היא שהן צריכות למצוא לעצמן מקורות חלופיים. זה לא אומר שאנרג'יאן לא תוכל לספק מתישהו גז, אבל בינתיים הן צריכות חלופות. אז דליה חותמת מול תמר להמשך אספקה, גם בזן וכי"ל טוענות כי יש להן פתרונות חלופיים עד שיתחיל להגיע גז מאנרג'יאן (מאגרי כריש ותנין). אבל ההסכמים הללו אמורים לפוג בין מחצית 2022 ועד סוף השנה. מה יקרה אם יימשכו העיכובים אצל אנרג'יאן?

מנגד, ייתכן שפשוט מדובר בחלק ממשא ומתן בין חברות, 'שיפור עמדות' מצד עופר וניסיון להלחיץ את אנרג'יאן במטרה לשלם לה פחות על הגז.

במור השקעות נתנו לאנרג'יאן בתחילת נובמבר אפסייד של 40%. האם השוק באמת מפספס?

ומה אומרים באנרג'יאן בתגובה?

מחברת אנרג'יאן נמסר בתגובה כי החברה מתנהלת ב"שקיפות מוחלטת. גז ראשון צפוי באמצע 2022.  אנרג'יאן חתומה על הסכמי מכירת גז לאספקת 7.2 BCM (שנתי) של גז טבעי לשוק הישראלי, המהווים קרוב ל-100% מכלל היקפי עתודת הגז של החברה בישראל. בדיווח מצוין, כי הוחלט להביא לסיום הסכם למכירת גז בהיקף של כ- bcm 0.2 (שנתי), זאת לאחר שאחד מלקוחות החברה לא עמד בתנאי ההסכם. כמו כן, ההסכם שבוטל כאמור היה אמור להיות בתוקף בסוף שנת 2024. מודגש כי סיום ההסכם אינו קשור ללוח הזמנים של הפרויקט, וכי החברה מצפה להגיע להסכם עם רוכש חלופי אשר זוהה זה מכבר. עוד צוין בדיווח, כי לקוח של החברה פנה לבוררות על מנת לבחון באם קיימת לו זכות לביטול החוזה, לא נשלחה הודעת ביטול כאמור על ידי הלקוח. החברה זיהתה מספר חלופות עבור הסכם זה כאמור באם יבוא לכדי סיום, הכוללות את השווקים המקומיים והבינלאומיים".
 
באנרג'יאן ממשיכים וטוענים כי: "כל ההסכמים עליהם החברה חתומה למכירת גז תקפים ויציבים בהתבסס על לוח הזמנים הצפוי לעיל של אספקת הגז. אנרג'יאן מתנהלת מתוך ערכים של ממשל תאגידי בעל סטנדרטים גבוהים ושקיפות מירבית ותמשיך לפעול בהתאם גם בעתיד".

אלא שכאמור, התנהלות החברה מעלה לא מעט סימני שאלה, וקשה לומר כי מדובר על התנהלות שהיא בשקיפות, היא מדווחת רק באופן חלקי, בהערות שוליים, ורק לאחר זמן רב, ואולי ההסכמים "תקפים ויציבים" בינתיים אבל האם כך חושבות גם החברות מולן היא חתומה?

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    אכלו לי, שתו לי, הכביש אשם, הגשם אשם
    dw 08/12/2021 12:00
    הגב לתגובה זו
    0 1
    הכלב אכל לי ת'מחברת. די. כמה עוד אפשר לשמוע את התירוצים של הספק הזה. פחד אלוהים אם משק האנרגיה של מדינת ישראל היה מבוסס על אנרג'יאן. היום היינו יושבים בחושך ולא היו מים בברזים. נובל היתה ליגה אחרת. הבטיחו, וקיימו. פעמיים. גם תמר וגם לוייתן. נכון. אמנם הגז עלה קצת יותר אבל בשביל איכות צריך לשלם. דלק"ד מול אנרג'יאן זה מרצדס מול סוסיתא. הגיע הזמן שאנרג'יאן תפצה את כיל ובזן על הפשלות. או בפיצוי במזומן או במחיר מופחת על הגז.
    סגור
  • 6.
    ההפסד של אנרג'יאן הוא הרווח של לוויתן ותמר (ל"ת)
    יריב 06/12/2021 22:00
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 5.
    בזן המניה הכי שווה
    ליאור 06/12/2021 20:56
    הגב לתגובה זו
    2 1
    מניית השנה על פי חישוב מתמטי ושווי היא צריכה להיות בשער 105-110 לפחות . בזן - זיקוק נפט ומכירתו לתעשיה מטוסים ורכב בארץ וחו"ל אין באמור המלצה
    סגור
  • מרווחי הזיקוק באירופה יורדים עקב הכנסת רכב חשמלי היבריד
    לילי 07/12/2021 08:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    רווחי בזן מבוססים על מרווחי הזיקוק באירופה . עד שלא ישנו את הנוחה הרווח ירד .
    סגור
  • הרכב ההיברידי הוא זניח בתעשייה פחות מ-
    ברבור שחור 12/12/2021 14:04
    הגב לתגובה זו
    0 1
    15% , ובזן בכלל מוכרת דלק למטוסים. במלחמה עם איראן היא תרוויח הרבה
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    ליויתן ורציו
    ליויתן 06/12/2021 18:57
    הגב לתגובה זו
    2 3
    רק רציוווווווווווווו
    סגור
  • 3.
    לכן דלק ורציו עולות
    בני 06/12/2021 18:41
    הגב לתגובה זו
    2 1
    מעניין למי יש מידע פנים …..
    סגור
  • 2.
    ומי המליץ על המניה הזו החודש?
    עמי 06/12/2021 18:31
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ביזפורטל.רשמתם על אפסייד "חבוי" - איפה הוא?
    סגור
  • זה מור המליצו. ביזפורטל ראיינו
    שמעון דוידי 06/12/2021 22:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אתה רוצה שאתר חדשות לא יעלה המלצות וניתוח של אנליסטים?
    סגור
  • 1.
    תצביעו ברגליים
    משקיע שפוי 06/12/2021 17:32
    הגב לתגובה זו
    3 1
    מכרו מניות אנרגיאן ותעברו לרציו
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות