ביידן פוטין
צילום: סקיי ניוז
מאקרו כלכלה

איום על השווקים - רוסיה עלולה לתקוף באוקראינה; ארה"ב מזהירה

האומיקרון הוא לא "ביג דיל" ומדד הפחד ירד; האיום האמיתי - אינפלציה, התנהלות הפד והתנהלות הרוסים מול אוקראינה כשביידן עושה שרירים מול פוטין 
אמיר כהנוביץ | (5)

הקטלניות וההדבקה של האומיקרון כשלעצמה כנראה לא עניינה מעולם את המשקיעים, מה שעניין אותם באמת זה תגובת הממשלות והבנקים המרכזיים, ובראשן ההכרזות של עוד ועוד מדינות על הגבלות שיכבידו על הכלכלה.

אתמול חלה הקלה לאחר שהיועץ הרפואי של הממשל האמריקאי למחלות הזיהומיות, פאוצ'י, אישר שהנתונים שהתאספו מתארים תסמינים קלים. מדד הפחד (ה-VIX) ירד מ-35 נק' ביום שישי ל-27 נקודות.

הסבר מעניין נוסף לירידת החשש מסגרים הוא התנגדות הגוברת של הציבור אליהם. בבלגיה למשל המשטרה נאלצה להשתמש בתותחי מים וגז מדמיע לפיזור הפגנות. ועדיין, מוקדם אולי לזלזל באומיקרון.

בדרום אפריקה, שם כידוע התגלו המקרים הראשונים, חווים בימים אלה התחלה של "גל" שעדיין לא ברור איך יסתיים. המדינה התחילה להכין את בתי החולים שלה להיות מסוגלים לקלוט הרבה יותר מאושפזים לעומת הגלים הקודמים. מנהל רשת מרפאות בדרום אמריקה אמר לבלומברג כי מי שאומר "אל תדאג וזה הולך להיות מתון, עדיין לא למד לשמור על ענווה מול הנגיף". 

אסטרטג המניות הראשי של מורגן סטנלי, וילסון אמר כי עם כל הכבוד לפחד מסגרים כולם מבינים ששום סגר לא יהיה בארה"ב ומה שבאמת באמת מדאיג זה הפד שלא רואה בעיניים וממשיך להתעקש על הידוק מוניטרי (צמצום קצב רכישות האג"ח והקדמת העלאת ריבית) אל תוך עליית החשש מהוריאנט, ירידת מחיר הנפט, קריסת שיפוע עקום התשואות וגם כשאף אחד לא באמת יודע להסביר איך הידוק מוניטרי כזה יוכל לעזור לבעיות צד ההיצע. האם יהפוך נמר חברבורותיו? האם הפד יהיה מוכן לעמוד מנגד גם במקרה של ירידות משמעותיות בשוקי המניות? מהבחינה הזאת ההכרה האחרונה שלו באינפלציה כתופעה מתארכת עלולה לסנדל אותו ובמיוחד כשהיא צפויה להמשיך להאיץ לפחות עד לרבעון הראשון של 2022: 

ביום שישי יפורסם בארה"ב מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר, שצפוי להראות האצה לשינוי שנתי של 6.8%! וליבה של 4.9%. ברקע גם מחירי ההובלה הימית מסין חזרו לעלות. כרגע הערכות הכלכלנים והשוק הן כי שיא האינפלציה יגיע ברבעון הראשון של 2022, אבל איך אומרים, הזרוע עוד נטויה... 

בשונה מהפד, שהפך ללוחם נלהב באינפלציה, בנקים מרכזיים אחרים בעולם מוכנים לנקוט בגישה זהירה לגבי האומיקרון. בבנק המרכזי באנגליה למשל המשתתף שהצביע בעד העלאת ריבית בנובמבר, סונדרס, הודיע ביום שישי כי ירצה לראות לאן האומיקרון מתפתח. בהתאם השוק הפסיק לגלם את העלאת ריבית בבריטניה בדצמבר ודחה אותה בינתיים לפברואר. גם אוסטרליה תקבל השבוע החלטה והבנק שם שמלכתחילה נקט בגישה "יונית" וסביר שיישמח להשתמש באומיקרון כדי להצדיק אותה, בדומה למה שאנחנו מצפים שיעשה בהמשך גם בנק ישראל. 

קיראו עוד ב"גלובל"

מחיר הנפט קיבל תמיכה לאחר שסעודיה העלתה את המחיר בו היא מוכרת לאסיה ולארה"ב, לאחר שלא הושגה התקדמות בהחייאת הסכם הגרעין בין ארה"ב לאיראן, ולאחר שממשל ביידן דן באפשרות לנתק את רוסיה ממערכת התשלומים הבינלאומית SWIFT, בתגובה לעויינותה כלפי אוקראינה. 

יש לא מעט סיבות לכך שזאת יכולה להיות סוף שנה מעניינת, ובמיוחד לאור מחזורי המסחר הנמוכים שמאפיינים אותה.

אמיר כהנוביץ הוא כלכלן ראשי בהפניקס-אקסלנס

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    לא אופטימי 07/12/2021 16:24
    הגב לתגובה זו
    קורונה אינפלציה איראן רוסיה חמאס כל אילו אם התממשו יהוו כרית טובה לתיקון חד צריך להיערך ליום גשום.
  • 4.
    הפחדה 07/12/2021 11:48
    הגב לתגובה זו
    פעם זה ואריינט חדש של הקורונה, ופעם זה מלחמה של הרוסים, ובפעם הבאה מלחמה של ישראל נגד אירן, ועוד ועוד. מה שקובע זה הענין הכלכלי ותו לא. מספיק עם השטויות.
  • 3.
    יותם 07/12/2021 11:07
    הגב לתגובה זו
    כל עוד מדפיסים כסף (החודש 90 מיליארד דולר רק בארה"ב) , אז הכסף הזה תומך במדדים ומונע מהם ליפול.
  • 2.
    שמוליק 07/12/2021 10:02
    הגב לתגובה זו
    וגם אם כן - אין פה שום סיכון לשווקים
  • 1.
    העורב 07/12/2021 09:59
    הגב לתגובה זו
    חבל שאין לו טור יומי.ולענייננו - הבורסות חיות בבועה - המכפילים בשמיים והראש טמון בחול. כל כך הרבה איומים על הכלכלות וכל כך מעט סיבות לאופטימיות. אני מוריד את הכסף מהשולחן ומחזיק את הרוב בחשבון העו''ש. היתר נמצא בדולר ובזהב.