נגמרה הקורונה: בנק ישראל לא מגביל עוד את הבנקים בחלוקת דיבידנדים
בחודש יולי הסיר הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל את האיסור לבנקים לחלק דיבידנד, אך הגביל את החלוקה ל-30%. הבנקים לא בזבזו זמן ומיד לאחר הדוחות לרבעון השני הם הודיעו על חזרה למדיניות של חלוקת דיבידנד - באופן לא מפתיע, במקסימום שהפיקוח מתיר - 30%.
חודשיים לאחר מכן הבהיר המפקח על הבנקים יאיר אבידן מה דעתו בנושא ואמר כי חריגה מחלוקת דיבידנד של 30% היא לא "גישה זהירה ושמרנית". לדבריו: "לאור איתנותם של הבנקים בישראל שמאפשרת להם לתמוך בפעילות הכלכלית של המשק, אין מניעה שבנקים יבחנו חלוקת דיבידנד על בסיס גישה זהירה ושמרנית, הלוקחת בחשבון את רמת אי הוודאות של המשך משבר הקורונה והשלכותיו העתידיות. עמדת הפיקוח על הבנקים המעודכנת היא שחלוקה בסכום הגבוה מ-30% מרווחי הבנק בשנת 2020 ובשנת 2021 אינה נחשבת כתכנון הון זהיר ושמרני".
הבנקים כבר לא נמצאים 'בתקופת הקורונה'
האם נגמרה הקורונה והבנקים כבר לא נמצאים באזורי סיכון? כעת בנק ישראל מסיר סופית את המגבלה ומאותת למעשה שהתשובה חיובית. על פי ההוראה החדשה, הבנקים יכולים לחזור לחלק דיבידנד בכל אחוז שבוא הם מעוניינים. או בלשונו של המפקח על הבנקים: "הפיקוח סבור כי החזרה לפעילות סדירה מאפשרת לתאגידים הבנקאיים לחזות את צרכי ההון ולחלק דיבידנד. עם זאת, בעת החלטה על חלוקת דיבידנדים, התאגידים הבנקאיים נדרשים לנהוג בזהירות בבחינת המודל העסקי וכן להביא בחשבון כי עדיין קיימת רמה מסוימת של אי וודאות בשווקים, הנובעת בין היתר מהתפתחות מוטציות חדשות של הווירוס".
במקביל, בנק ישראל גם מבטל את כלל ההקלות שניתנו לבנקים בתקופת הקורונה, הכוללים הקלות בתשלום החזרי משכנתאות ודחיה של התשלומים לנוטלי המשכנתאות, הגדלת מסגרות האשראי (אוברדראפט) ועוד.
עוד החליט בנק ישראל שסעיף חבות ענף בינוי ונדל"ן - כלומר הלוואות שהבנקים נותנים בתחום המשכנתאות יוגבל ל-26%, עלייה נוספת לעומת 24% במגבלה הקודמת, ו-20% במגבלה המקורית.
תוצאות השיא של הבנקים היו כתובות על הקיר
> הבנקים מזנקים ב-2.7% על רקע כוונה לחלק דיבידנדים
כמה דיבידנד הבנקים נוהגים לחלק?
רף של 30% הוא כפול מזה שהיה ב-2019, אז המליץ בנק ישראל על חלוקה של 15% מהרווחים. אבל האמת היא שזה לא שהבנקים מקשיבים בכלל להמלצות הללו. הבנק הבינלאומי נוהג לחלק 50% מהרווחים שלו. מדיניות החלוקה בבנקים הגדולים הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות, היא בגובה של 40% ורק בנק דיסקונט נוהג לחלק עד 30% מהרווח הנקי שלו.
ככלל, הבנקים צלחו בצורה טובה את משבר הקורונה עד כה ומצויים ביחסי הון הגבוהים מיחסי ההון המזעריים הנדרשים, ובבנק ישראל מעריכים ש"הבנקים יוכלו להמשיך ולתמוך בפעילות הכלכלית של המשק במהלך היציאה מהמשבר".
הבנקים סיימו את שנת 2020 עם תוצאות טובות יחסית לקורונה - ובשלושת הרבעונים הראשונים של 2021 הם המשיכו להציג דוחות חזקים. הבנקים נפגעו מהקורונה, אבל במקביל הם התייעלו מהר יותר ממה שציפו (לרבות האצת פיטורים/ עזיבה) והפכו להיות דיגיטליים יותר, וזאת למרות שקיימים איומים לא קטנים - מעצמות הטכנולוגיה והבנק הדיגיטלי הן מתחרות שעלולות להיות קשות. אך עם זאת, הבנקים נשארו כמעט ללא פגע מהמשבר.
לתוצאות הבנקים:
>>> בנק הפועלים בדוח פושר: תשואה אמיתית נמוכה מ-10% על ההון
>>> לאומי עם דוח טוב מהפועלים; תשואה להון של מעל 12%
>>> בנק המזרחי: 2.6 מיליארד ש' בהכנסות, התשואה להון - 17.3%
>>> דיסקונט: רווח של 722 מיליון שקל ברבעון ותשואה להון של 14.5%
>>> רווחי הבינלאומי עלו ב-81% ל-364 מ' ש'; תשואה להון של 15.5%
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.קרטל הבנקים יכל להזרים את כספי הלקוחות שלהם בלי בעיה כךשמילו 13/12/2021 13:05הגב לתגובה זו0 0אני מבין מהודעת בנק ישראל. הרווח הבלתי מובן של הבנקים נובע ברובו מפער הריבית .ריבית אפס על פקדונות הלקוחות וריבית חובה ענקית על לוקחי ההלואות. פשוט שודדי הלקוחות וכעת יוכלו לחלק את כספם לבעלי המניות. יפה מאוד.. אין בושה והקרטל חוגג.סגור