מהם "מטבעות דיגיטליים מיוצבים" ומדוע השוק צמח ב-450% בשנה?

שווי שוק המטבעות המיוצבים המוצמדים לערך הדולר זינק השנה ליותר מ-150 מיליארד דולר. הם צוברים כוח ונפח פעילות, אך מנוהלים על ידי חברות הסובלות מחוסר שקיפות שנדרשות לשיפור מהיר; וגם - מי המטבעות הבולטים בתחום?

 | 
telegram
(1)

הנישה של "המטבעות המיוצבים" (Stablecoins) בעולם הקריפטו מייצגת אולי את השימוש הכי קרוב לכסף אמיתי מבין השימושים האפשריים במטבעות הווירטואליים. להבדיל משאר המטבעות הקריפטוגרפים כמו ביטקוין או את'ריום, שנראה שכיום רוב המסחר בהם מתקיים למטרות ספקולטיביות - דהיינו הקונה אותם היום עושה זאת כיום שהוא חושב שבעתיד ערכם יעלה - "המטבעות המיוצבים" אינם מייצגים תקווה לרווח עתידי כיון שהם מוצמדים לערך מטבע פיאט - מטבע רגיל בו משתמשת אחת המדינות וערכם לא משתנה.

מהם מטבעות מיוצבים?
שוק המטבעות המיוצבים צומח במהירות כמו כל תחום הקריפטו ובשנה האחרונה צמח ב-445% למעל 150 מיליארד דולר. שלושה רבעים ממנו מרוכזים בשני מטבעות, הטית'ר (USDT) בעל שווי שוק של 76 מיליארד דולר, וה-USD Coin (USDC) עם שווי שוק של 42 מיליארד דולר. 14 מיליארד דולר נוספים נמצאים במטבע Binance USD (BUSD) של בורסת בינאנס ו-9 מיליארד ב-TerraUSD (UST) של רשת טרה. שלא כמטבעות האחרים, הגידול אינו נובע מעליית מחיר המטבעות עצמם, דבר שאינו אפשרי כמובן, אלא מהגדלת השימוש בהם והנפקת מטבעות חדשים.

היום ב-19:00 שיעור שלישי בקורס ללימודי שוק ההון. אבישי עובדיה על השקעה במניות, הנפקות, שווי שוק, מכפילי רווח, תמחור יחסי ועוד - להצטרפות לחצו כאן

כותרת ראשית

- כל הכותרות

השימוש במטבעות הללו גובר שכן מבחינה מסוימת הם מייצגים את הטוב שבכל העולמות בהעברת כספים דרך האינטרנט. מצד אחד קלות השימוש והעלויות הזולות לעומת העברות שנעשות דרך הבנקים ומצד שני הגנה מפני התנודתיות ממנה סובלים שאר המטבעות הדיגיטליים. אפליקציית וואטסאפ השייכת לחברת מטא (פייסבוק לשעבר) META PLATFORMS -0.43% META PLATFO 563.09 -0.43% META PLATFORMS סגירה:0 פתיחה:569.36 גבוה:570 נמוך:549.05 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  ערכה באוקטובר ניסוי קטן בגואטמלה ובארצות הברית בשימוש במטבע מיוצב בשם Novi לצורך העברת כספים בין משתמשים, והחודש הרחיבה אותו למשתמשים נוספים בארצות הברית. יותר ויותר חברות צפויות לנקוט במדיניות דומה.

איך אפשר להשתמש במטבעות מיוצבים כדי לסחור במטבעות הקריפטוגרפים המוכרים?
המטבעות האלו מהווים גם כן אמצעי חשוב במסחר בשאר המטבעות הקריפטוגרפים כאשר הם מהווים מתווך בין הכסף האמיתי לבין הכסף הווירטואלי. כך לדוגמה, כדי לסחור בין צמד המטבעות ביטקוין ודולר כדי להמר על עליה או ירידה של אחד מול השני אין צורך בדולרים אמיתיים אלא אפשר להשתמש באחד המטבעות המיוצבים. כמו כן מי שרוצה לצאת מהשקעה במטבע מסוים אך לא רוצה להוציא את הכסף לגמרי מזירת המסחר כיון שבהמשך ירצה לסחור שוב יכול "להחנות" את הדולרים באחד המטבעות המיוצבים. כך או כך, השימוש באמצעי הזה הולך וגודל. 

איך מצמידים מטבע דיגיטלי לדולר?
אולם כיצד מצמידים את ערך המטבע הדיגיטלי לערך הדולר? ישנם שני מנגנונים. האחד, שתיארנו בכתבה על מטבע הטרה לונה מבוסס על תוכנה שמנטרת את ההיצע והביקוש באופן שמשמר את המחיר באופן קבוע. רשת הבלוק'ציין טרה נבנתה במיוחד למטרה זו והיא מייצבת מספר מטבעות בצמוד לערך של מטבעות פיאט שונים. המטבע הנסחר ביותר ברשת, המבוסס על ייצוב צמוד לדולר, הוא ה-TerraUSD שהזכרנו קודם. 

אולם המנגנון השכיח יותר הוא העמדת רזרבות מתאימות במזומנים או שווי מזומנים בחברות המנהלות את המטבעות. כך לדוגמה חברת טית'ר הממוקמת בהונג קונג ומפעילה את מטבע הטית'ר - הגדול ביותר בתחום מצהירה כי היא מחזיקה רזרבות כנגד כל דולר שהיא מנפיקה. כך גם שאר החברות המנהלות מטבעות מיוצבים מלבד אלו של טרה. 

בעיית השקיפות נמצאת במרכז הבמה:
אך הצהרות בלבד לא מספיקות בעולם הפיננסי. מי מוודא שאכן החברה מחזיקה את הרזרבות שהיא טוענת שהיא מחזיקה? מנהלי המטבעות המיוצבים עומדים בפני לחץ הולך וגובר לשקיפות גבוהה יותר מצד השוק ומצד הרגולטורים, ואכן חל שיפור בנושא. הדוחות על הרזרבות מתפרסמים לעיתים קרובות יותר והם יותר מפורטים מבעבר אך עדיין לא מגיעים לרמת השקיפות והפירוט של מוסדות פיננסיים ותיקים יותר כמו הבנקים או בתי השקעות. 

החוסר בשקיפות מטריד את הרגולטורים שרואים במטבעות הללו סיכון הולך וגדל. דו"ח שהוצא על ידי ממשל ביידן ממליץ שהחברות המפעילות את המטבעות הללו יעמדו תחת רגולציה זהה לזו של בנקים מבוטחים. כך גם מנפיקי המטבעות הוזמנו להעיד בפני הסנאט על הרזרבות והפרקטיקות הפיננסיות שהם מפעילים. 

גם החברות המדרגות אשראי מביעות דאגה מהמצב. "הנושא כאן הוא חוסר אמון במנפיקי המטבעות" אומר אלאסטייר סיוול, מנהל בכיר בחברת הדירוג Fitch. הוא טוען שאמנם המטבעות המיוצבים אינם גדולים מספיק כיום כדי לזעזע את שווקי המימון אולם הצמיחה האגרסיבית שלהם מעוררת את החשש שהם יוכלו להשפיע על שוק המימון שמחזיק כיום 1.2 טריליון דולר בארצות הברית לבדה.

החברות מדווח על הרזרבות - אך שוב ושוב מפספסות את המועדים
חברת טית'ר והחברה סירקל המנהלת את USDCoin, המטבע השני בגודלו בתחום מפרסמות באופן קבוע את הרזרבות שלהן. טית'ר פעם ברבעון וסירקל פעם בחודש, אך שתי החברות מפספסות לעיתים קרובות את מועדי הפרסום, דבר שאף הוא מעורר חשד. טית'ר איחרה ב-64 יום את מועד הפרסום האחרון וסירקל טרם פרסמה את הדו"ח לנובמבר. 

דובר חברת סירקל מסר כי הרזרבות מוחזקות אך ורק במזומן ובאג"ח לטווח קצר של ממשלת ארצות הברית, אך הדו"ח האחרון שהנפיקה מרמז שייתכן שיעשה שימוש בנגזרות אחרות על מזומן בהמשך. מדובר חברת טית'ר נמסר למגזין בארונ'ס כי "טית'ר תמיד היה מגובה באופן מלא", כאשר רוב גדול של הניירות שברשותה הן של חברות שמדורגות בדירוג A2 או גבוה יותר. בנוסף, כל הכסף החדש שהוזרם לחברה עקב הנפקת מטבעות מאז סוף יוני מוחזק במזומן, הפקדות בנקאיות או  אגרות חוב של ממשלת ארצות הברית.

עיון בדו"ח האחרון שהוציאה טית'ר מגלה כי 44% מהרזרבות מושקע בניירות מסחריים, 28% באג"ח של ממשלת ארצות הברית ו-12% במזומן ובהפקדות בנקאיות. שאר 16% מורכבים מהלוואות מבוטחות, מתכות יקרות והשקעות אחרות. ניכרת מגמת טיוב של הרזרבות בחברה שהורידה את ההשקעות בניירות מסחריות מ-49% והפסיקה להשקיע בשוק הריפו והעלתה מנגד את ההשקעה באג"ח אמריקאי. סירקל פרסמה באוקטובר כי 100% מהרזרבות בגובה 33 מיליארד דולר נמצאים במזומן או שווה מזומן לעומת 61% בלבד במאי.

אמנם גם זה איננו מספיק בעיני סוואל שדורש פרסום יומי של רמת הנכסים כפי שמקובל בעולם הבנקים. "ישנו חוסר שקיפות מאסיבי ביחס לכל שוק האשראי, מה שהייתי רוצה לראות זה פירוט ברמת השורה הבודדת של כל הנכסים, מה שיעניק לי ולמשקיעים תחושת ביטחון" אמר. 

טית'ר עמדה בפברואר תחת חקירה של התובע של מדינת ניו יורק, והסכימה לשלם קנס של 18 מיליון דולר. באוקטובר נדרשה החברה לשלם קנס נוסף של 41 מיליון דולר על ידי הוועדה למסחר בחוזים עתידיים עקב פרסום הדוחות בשנים 2016 עד 2018. נראה שבהמשך חברות המנהלות כסף דיגיטלי מיוצב יצטרכו לפוגג את המסתוריות והסודיות המאפיינת אותם ולאמץ סטנדרטים של שקיפות במלאה על מנת להפוך לחלק אינטגרלי ובטוח של שוקי המימון והפיננסים העולמיים.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    שום מילה על מטבעות מבוזרים?
    Ardana 22/12/2021 23:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    Dusd ישנה את התמונה מכיוון שהוא מבוזר ולא ריכוזי עובד מעל רשת בלוקצ'יין של קרדאנו
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות