תוכנית חיסכון לכל ילד - יותר מניות, פחות אג"ח
עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא. תוכנית חיסכון לכל ילד שבעצם מקצה לכל ילד חיסכון חודשי של 50 שקל צמוד (בפועל - 51 שקל) עד הגיעו לגיל 18 (אם אפשרות לחיסכון עד גיל 21), מובילה לכך שצעירים מקבלים לקראת "החיים האמיתיים" סכום מוערך של 15-40 אלף שקל. במקביל ההורים יכולים לחסוך סכום נוסף של 50 שקלים בחודש כשבתקופה זו אין להם הוצאות של דמי ניהול. במה הסכום בסוף הדרך תלוי? כמובן בהשקעה הנוספת של ההורים וגם בסוג ומסלול ההשקעה בתוכנית. הנקודה הזו אמורה להיות פשוטה, אבל אנשים נוטים להתעלם-לברוח ממנה או לחשוש ממנה. כשאתם חוסכים לטווח קצר אז ההמלצה שתקבלו מיועץ השקעות היא להשקיע מעט מאוד (אם בכלל) במניות, אבל כשאתם משקיעים ל-20 שנה יגידו לכם להשקיע בשיעור גבוה במניות מכיוון שגם אם תהיה ירידה ואפילו מפולת, שוקי המניות מתקנים. ילדים צריכים להשקיע בשיעור גבוה במניות. בפועל, למרות הכוונות הטובות של האוצר - ברירת המחדל של תוכנית חיסכון היא מסלולים בסיכון נמוך. רוב הציבור משקיע לילדים שלו במסלול עם סיכון נמוך. זו טעות. זה אומנם יכול להתברר שנים מסוימות כצעד נכון, אבל להשקעה ארוכת טווח זו טעות.
ועל רקע זה, ובהמשך לביקורת כאן בביזפורטל, סוף סוף, נעשה שינוי. ועדת השרים לחקיקה אמורה בשבוע הקרוב לדון בשינוי ברירת המחדל של תוכנית החיסכון לתוכנית עם סיכון גבוה, משמע עם חשיפה מוגברת למניות. יוזמי הדיון גם מעוניינים להעלות הצעה לבטל את האפשרות לחסוך בתוכנית חיסכון דרך הפיקדונות בבנקים ולאפשר רק חיסכון דרך מנהלי השקעות.
מדובר בסכומים גדולים של חיסכון שמוערכים בקרוב ל-50 מיליארד שקל. אלטשולר שחם הוא המוביל בתחום מבחינת היקפים, כאשר אנליסט מעל כולם בתשואות.
סיכוי לתשואה הולך יחד עם סיכון
המניות - כך מלמדת ההיסטוריה ובכך גם תומך מדע המימון-כלכלה - מספקות תשואה עודפת. זה עולמי, לא מדובר רק בשוק המקומי, כאשר הרציונל המימוני לזה הוא פשוט - סיכון הולך יחד עם סיכוי. כאשר אתם משקיעים במכשירים מסוכנים אתם מצפים לקבל פיצוי - תשואה. אחרת, למה שתשקיעו במכשיר מסוכן. ככל שהסיכון גדול יותר כך הסיכוי לתשואה גדול יותר - במילים אחרות, תורת המימון מסבירה לנו שאין קסמים - סיכון הולך יחד עם סיכון ומניות נותנות תשואה גבוה יותר על פני זמן.
זה לא ההסבר המשכנע היחיד - מחקרים על פני זמן ממושך, בארץ וגם בעולם, מוצאים שהשקעה בשוק המניות מספקת תשואות עודפות על פני זמן. השקעה בשוק המניות מספקת בממוצע שנתי במבחנים ארוכי טווח קרוב ל-7%, כאשר באגרות חוב זה 3%.
הרעיון של תוכנית חיסכון לכל ילד
הרעיון בתוכנית החיסכון לכל ילד הוא לתת נקודת פתיחה טובה יותר לחיים לכלל ילדות וילדי ישראל. הכסף נצבר מדי חודש וכן "עובד" בבורסה דרך מסלולי השקעה מהם ניתן לבחור בקרב בתי ההשקעות, חברות הביטוח והבנקים המחזיקים במוצרי קופת "חיסכון לכל ילד".
במסגרת התוכנית, אליה נרשמים תוך שישה חודשים מרגע הולדת התינוק או התינוקת, ביטוח לאומי מפריש 51 שקל נוספים, בלי קשר לקצבת הילדים החודשית, לקופה הרשומה על שם התינוק הנולד. ההורים מצידם, יכולים לבחור ולהכפיל את הסכום שנכנס כל חודש לחיסכון בקופה זו. כלומר- ניתן להפריש לקופה הזו 102 שקל בחודש, כאשר התשלום מתחלק בין ביטוח לאומי שמפקיד 51 שקל וההורים, שמשלמים 51 שקל נוספים היורדים מסכום הקצבה הניתן מביטוח לאומי מדי חודש. דרך אתר הביטוח הלאומי אפשר לבטל את ההפקדה הנוספת מתי שרוצים והמדינה מוסיפה מענקים של 255 ו-500 שקל בכמה נקודות ציון לאורך שנות החיסכון.
ניתן לבחור להיכנס לאחת מרשימת קופות המנוהלות על ידי בתי השקעות, חברות ביטוח ובנקים. אולם אם ההורים לא יחליטו בתוך חצי שנה, ברירת המחדל של המדינה היא לשים את הכסף בבנק ובמסלול בעל סיכון מועט. מעבר לבחירה בין מי שינהל את הכסף, ניתן לבחור בין מסלולים שונים ברמות סיכון שונות: סיכון מועט, בינוני ומוגבר וכן מסלולים בעלי התאמות למגזרים, דוגמת מסלול השקעה תואם הלכה ותואם שריעה. סיכון נמוך הוא של מקסימום 25% מניות; בינוני של מקסימום 50% במניות וגבוה הוא של 75% השקעה במניות לכל היותר. הפרטים המלאים על בתי ההשקעות שנבחרו נמצאים באתר משרד האוצר (האוצר שלי), שנוגע לחיסכון לכל ילד.
בגיל 18, ניתנת לילד שהקופה בעלותו, האפשרות לפתוח את הקופה ולהשתמש בכסף שנצבר. במידה ובעל הקופה לא מושך את הכסף עד גיל 21, המדינה תוסיף עוד סכום של כ-510 שקל נוספים לקופה. אפשר גם לבחור שלא למשוך את החיסכון ואז הכסף בקופה ימשיך להצטבר ולגדול.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.ישנו משגה חמור ובסיסי יותר בתכנית החיסכון לכל ילגדורון פ. 24/12/2021 20:07הגב לתגובה זו0 0היוזמה שתוארה ברוכה, אולם אסור להתעלם ממשגה עמוק ויסודי של מקבלי ההחלטות: בשעה שהחליטו ההורים בתחילת הדרך על ניהול החיסכון דרך הבנק, אין אפשרות לאורך כל תקופת החיסכון, להעבירו לניהול על ידי בית השקעות! ומי לדעתכם אלה שבוחרים להפקיד את החיסכון בבנק ולא בבתי השקעות? צדקתם. מדובר בשכבות החלשות יותר בחברה, שאינם מודעים לגיוון המכשירים הפיננסים הקיימים, ומעדיפים את הביטחון שמספק הבנק. אם כן, ההחלטה המוזכרת מעמיקה את הפער בין השכבות ונותנת יתרון גדול לצעירים שהוריהם בחרו לנהל את החיסכון דרך בית השקעות, ושזכו עקב כך לתשואה עודפת משמעותית על פני חבריהם מהמעמד הכלכלי הנמוך יותר, שחסכונם נוהל בבנק.סגור
-
1.מתאים להם, אחרי העליות ולפני הקריסה בשנה הקרובה (ל"ת)מבין2 24/12/2021 09:50הגב לתגובה זו0 0סגור
-
בדיוק. אחרי שהסוסים ברחו מהאורווהמשקיע 26/12/2021 09:11הגב לתגובה זו0 0מכניסים את הנכדחם של גברת כהן מחדרהסגור