סיכום תשואות 2021 בקרנות וקופות הגמל: המנהלים לא היכו את המדדים
שנת 2021 תיזכר כשנה שורית בשווקי המניות בעולם: בארה"ב מדד ה-500 S&P עלה ב-27%, הדאו ג'ונס עלה ב-18.7% והנאסד"ק עלה ב-21.4%.
מדד ה-DAX הגרמני עלה ב-16%, ה-CAC הצרפתי עלה ב-29% וה-Eurostoxx 50 עלה ב-21%.
רק באסיה העליות היו חלשות יחסית, כאשר ביפן מדד הניקיי עלה רק ב-4.9%.
בארץ העליות היו חזקות יותר מאשר בעולם: מדד ת"א 35 עלה ב-32%, מדד ת"א 90 עלה ב-33.1%, מדד ת"א 125 עלה בשיעור של 31.1% ומדד יתר 60 עלה בשיעור של 29.7%.
התוצאה היא כמובן גם הצלחה לגופים המנהלים, אם כי למרות השנה הפורייה - הם לא הצליחו להכות את המדדים, גם במסלול המנייתי.
השינויים הגדולים השנה: 100 מיליארד שקל עברו ידיים
אם בתחילת השנה היו 13 מנהלי כספים בתחום קרנות ההשתלמות אז בסוף השנה יש 10 גופים. בסך הכל 100 מיליארד שקל ששייכים לכ-2 מיליון חוסכים עברו השנה בין מנהלי הקופות. נעשה סדר:
אלטושלר שחם רכש את פסגות, שמר לעצמו את קרנות ההשתלמות, מכר את פעילות הברוקראז' לוואליו קפיטל של רני צים והפנסיה נמכרה להראל.
הפניקס מיזגה את הלמן אלדובי, והפנסיה עברה למיטב דש.
חברת הביטוח וישור (weSure) רכשה את חברת הביטוח איילון.
הראל ממזגת לתוכה את שירביט.
קרנות ההשתלמות הניבו במסלול הכללי ב-2021 תשואה ממוצעת של 14.2%
ב-3 שנים התשואה הממוצעת עומדת על 34.6% וב-5 שנים על 43.5%.
>>> לביצועים ודירוג קרנות השתלמות כלליות
קרנות ההשתלמות במסלול המנייתי ב-2021 הניבו תשואה ממוצעת של 24%.
ב-3 השנים האחרונות התשואה במסלול המנייתי עומדת על כ-65% ועל 80% בממוצע ב-5 השנים האחרונות. בהחלט תשואות מרשימות המצביעות על כך שבטווחים היותר ארוכים התשואות מפצות על הסיכון והמשקיעים מרוויחים מכך.
>>> לביצועים ודירוג קרנות השתלמות מניייתיות
קופות הגמל להשקעה הניבו במסלול הכללי ב-2021 תשואה ממוצעת של 13%. המסלול המנייתי הניב הרבה יותר: 23% בממוצע.
ב-5 שנים הניבו קופות הגמל להשקעה כ-41% ואילו המסלול המנייתי הניב בממוצע 81.4%.
>>> לדירוג המלא: ביצועי ודירוג קופות הגמל להשקעה
מי המובילים?
המנהלים הטובים בשנים האחרונות במסלול הכללי הם:
מיטב דש, אנליסט, הפניקס וכלל עם תשואה די דומה של כ-36.5% ל-3 שנים. אלטשולר שחם עדיין מדורג ראשון בתשואה ל-5 שנים (אך הפער מהבאות נמחק לחלוטין). בטווח ל-3 שנים הוא כבר מתחת לממוצע, ומהווה את האכזבה הגדולה בתשואות ב-2021.
המנהלים הטובים בשנים האחרונות במסלול המנייתי הם:
אנליסט מוביל את התשואות ללא עוררין בצמרת, וממשיך להוביל גם השנה. לצידו מוביל גם ילין לפידות. גם אקסלנס של הפניקס נמצאים בצמרת.
גם כאן, אלטשולר שחם מאכזב השנה ונמצא בתחתית.
המנהלים הטובים בשנים האחרונות בקופות הגמל להשקעה הם:
גם כאן אנליסט נמצא במקום הראשון. במקום השני נמצאת אקסלנס של הפניקס ובמקום השלישי הראל מפתיעה לטובה - אחרי שהיא המנצחת הגדולה בתחום ב-2021.
המאכזבות הגדולות של התחום בשנים האחרונות:
מי שנועלות את הטבלה בטווחים של 3 ו-5 שנים הן מנורה מבטחים בתחתית ומעליה, הראל ומגדל. מנורה אמנם לא נמצאת השנה למטה אבל זה רק בגלל התשואות הלא טובות השנה של אלטשולר שחם.
זה נכון גם לגבי המסלול המסלול המנייתי. בקופות הגמל להשקעה התוצאות זהות, למעט הראל שהעבירה השנה את הניהול של קופות הגמל להשקעה למנהל פנימי אחר ומאז התוצאות מסמנות מגמה של שינוי והיא כאמור הראשונה השנה ואפילו בחלק העליון של הטבלה בטווח של 3 שנים.
רוב מוחלט של הכספים נמצאים במסלול הכללי - אבל המנייתי נותן תשואה עודפת בטווחים הארוכים יותר
שוק קרנות ההשתלמות מנהל כ-340 מיליארד שקל, מהווה יותר ממחצית משוק הגמל כולו והוא הקטגוריה הצומחת ביותר בקופות הגמל (ובכלל בתעשיית החיסכון-השקעות). הצמיחה בשוק נובעת בעיקר מהיתרונות הגלומים בקרנות השתלמות. קטגוריית ההשקעה המובילה בקרנות השתלמות היא קרנות כלליות (כ-75% מההיקף הכספי). הקרנות המנייתיות מהוות כ-12-15% מהשוק בלבד.
כדאי לשים לב, למרות הנפילות של הקורונה, ולמרות הירידות ב-2018, המסלול המנייתי נתן בשנים הללו (וזה נכון גם בעבר) תשואה של פי 2 מאשר המסלול הכללי. אז נכון אמנם שאי אפשר לדעת את העתיד, אבל אם אתם חוסכים לטווח ארוך - ולא צריכים את הכסף בעשר ויותר השנים הקרובות כנראה שהמסלול המנייתי יפצה על הסיכון וגם על הירידות והנפילות בשווקים שעוד יגיעו - רק צריך לזכור לא להיבהל כשמגיעות הירידות ולא למכור את החסכונות בפאניקה.
אז אצל מי לשים את הכסף?
האמת היא שזה כנראה פחות חשוב, בעיקר מה שחשוב זה לחסוך, וכמה שיותר. המסקנה מתוך כך שבכל תקופה כמעט מי שמובילים הם גופים אחרים היא שוב זו: קשה עד בלתי אפשרי לדעת מראש איזה מנהל ישיג תשואה טובה יותר, ולכן בנוסף לתשואות חשוב לא פחות לבדוק את דמי הניהול ולהוזיל אותם כמה שניתן. את דמי הניהול אפשר לדעת מראש ולהתמקח עליהם.
עם זאת, הגופים שבינתיים מצליחים לנהל יותר טוב את הכסף בקופות הגמל להשקעה הם אנליסט, ילין לפידות ואקסלנס של הפניקס.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.שווה השקעהאנליסט 19/01/2022 18:13הגב לתגובה זו3 0איפה מור השקעות בכל הכתבה הזוווווסגור
-
3.בורסה נדנדהתמים 18/01/2022 13:54הגב לתגובה זו1 0מה שהיה ב-2021 לא יהיה בשנה 2022.סגור
-
2.והשנה הזושוקי 18/01/2022 12:23הגב לתגובה זו0 0אנחנו מושפעים מהשוקים המערביים ולכן אם התכנית שליותה את שלושת השנים האחרונות שזה הדפסת כסף ריבית אפס ומדד נמוך שהריצו את הכסף לשוקי ההון ולנדלן תישתנה יבוא תיקון כי המכפילים של החברות המובילות את שוק ההון בארצות הברית נעשו דמיוניות והחברות הסיניות הוטל עליהם פיקוח ממשלתי ורוסנו אז ההערכה היא שבחצי השנה הזו ניראה הורדת שערים בההדרגה ולא בפהיקה כלומר לא מפולת שווה להמתין בצד ולא למהר ולחדש השקעות כאשר המכפילים יתאימו לביזניז של החברותסגור
-
1.תא נדלן, וקופות צמודות לs&pרפי 18/01/2022 11:38הגב לתגובה זו0 1תא נדלן???? קופות צמודות לs&p פישלו השנה נא התיחסותך.....סגור