השווקים בעולם יורדים - מה עשוי לסייע למשקיעים בשוק המקומי?
אי אפשר לתזמן את שוק המניות. קשה עד מאוד לדעת מראש מתי השוק פתאום ישנה כיוון ויתחיל לרדת. מדוע? כי לא מספיק שלדעתכם השוק אמור לרדת אלא צריך שכך יחשבו גם רוב המשקיעים. אז בדרך כלל יש כותרות שצועקות 'זהירות' - ופעם בכמה זמן הכותרות גם מתבררות כנכונות. הסיבה העיקרית שמשקיעים צריכים להיות בשוק ההון היא כי מדובר בסופו של דבר במתן אמון בכלכלה ובהתקדמות הטכנולוגיה בעולם - אם אתם חושבים שהכלכלה העולמית תתכווץ, שיהיה מיתון עולמי שלא יתקן את עצמו אף פעם ושהפיתוחים הטכנולוגיים מיצו את עצמם, אז אין לכם סיבה להיות בשוק. אבל, רוב האנשים מאמינים שהכלכלה והעולם ימשיכו להתפתח. זה הגיוני וזה גם נכון היסטורית.
ההיסטוריה מראה ששוק ההון מספק בממוצע, כבר עשרות שנים, תשואה שנתית של כ-7%, ומדובר בתשואה טובה יותר ביחס לכל אפיק השקעה אחר שיש. התשואה בשנים האחרונות היא יותר מכפולה וסביר להניח שתהיה התכנסות לממוצע - כלומר תשואה נמוכה יותר בהמשך. השווקים עלו עשר שנים ברציפות (עם אתנחתא של נפילה של 30% בקורונה ולפני כן ירידות של 20% בסוף 2018) ונמצאים בשיאי כל הזמנים, אז תיקון ואפילו ירידות משמעותיות הם לא תרחיש לא סביר.
ועדיין - משקיעים לטווח ארוך צריכים להיות בשוק. השאלה אם באמת המשקיעים האלו הם משקיעים לטווח ארוך. מי יודע להגיד בעצם אם הוא משקיע לטווח ארוך? כנראה שמעטים, ואלה שמים את הכסף שלהם - בהגדרה - באפיקים לטווח ארוך. אז למרות שאי אפשר לתזמן את השוק, למשקיעים שטווח ההשקעה שלהם לא ברור, יש כנראה מקום להפחית סיכונים.
אמרנו לפני כשבועיים שכאשר כולם אופטימיים זה הזמן להיזהר ומי שמשקיע לטווח קצר אולי צריך לשקול דווקא עכשיו את הקטנת הרכיב המנייתי. למעשה זו התזה של וורן באפט, והוא חוזר עליה הרבה: כשכולם גרידיים הוא פסימי וכאשר כולם בורחים מהשוק - הוא נכנס וקונה. זו לא תזה קלה, היא גורמת לו לשבת בינתיים על הררי מזומן ולקבל ביקורת מכל כיוון. אבל כך הוא מאמין כבר עשרות שנים, ובזכות כך הוא בנה אימפריה כמו ברקשייר האת'ווי וכך הוא צבר לעצמו הון אישי של קרוב ל-100 מיליארד דולר.
מי שמשקיע לטווח ארוך לא צריך לחשוש מהירידות בשווקים. זה טבעי, שוק ההון באופן כללי עולה, אבל בדרך יש לא מעט מהמורות. מי שמסוגל באמת לחשוב על השקעה של 20-30 שנים ואפילו יותר - פשוט שיסתכל בגרפים ההיסטוריים. זה לא אומר שזה יחזור על עצמו, אבל הסטטיסטיקה ארוכת השנים מראה שזו כנראה האפשרות הטובה ביותר (הרי לשבת על מזומן בבנק או פיקדונות שנותנים תשואה אפסית ובפועל מפסידים ריאלית בגלל האינפלציה זו לא בדיוק אפשרות חסרת סיכון - אלא למעשה סיכון להפסד ודאי).
המדדים בישראל עלו פחות - ולכן יש סיכוי שגם יירדו פחות מאשר בעולם
הבעיה היא שקל לומר את זה והרבה יותר קשה לבצע. כאשר המדדים יורדים משקיעים נכנסים ללחץ ומוכרים בהפסד. כך יוצא שאמנם השווקים עלו במאות אחוזים - אבל המשקיעים לא תמיד הצליחו ליצור את התשואה הזו.
מה כן ניתן לעשות? להעריך. בשנים האחרונות המדדים בישראל הבינו תשואת חסר משמעותית ביחס לשווקים בעולם. מדד הדגל ת"א 35 נפגע קשות מההתרסקות במניית טבע, וב-5 השנים האחרונות התשואה שלו היא 41%. גם ת"א 125 כמובן נפגע כתוצאה מכך והתשואה שלו בתקופה הזו היא 68%. רק ת"א 90 הצליח ליצור תשואה תחרותית לעולם וייצר תשואה של 167% ב-5 שנים.
המדדים בעולם עלו הרבה יותר באותו פרק זמן. מדד הנאסד"ק 100 זינק ב-200% וה-S&P500 עלה ב-100%. הדאו ג'ונס עלה ב-80%.
בשנה האחרונה מדדי ת"א עלו יותר מאשר המדדים האחרים בעולם, אבל הם עדיין רחוקים מהלדביק את פער התשואות. מה זה אומר? שייתכן שכמו שהם עלו פחות כך הם גם יירדו פחות.
בינתיים, מתחילת השנה מדד הנאסד"ק ירד ב-7%, ה-S&P500 ירד ב-4% והדאו ג'ונס ירד ב-2.7%. לעומתם המדדים הישראליים עדיין נמצאים בתשואה חיובית מתחילת השנה.
ת"א 35 עלה ב-1.7%, ת"א 125 עלה ב-2.2% ות"א 90 עלה ב-4%. אז התזה הבסיסית בינתיים נכונה: מה שעולה פחות גם עשוי לרדת פחות.
האם אנחנו לקראת נפילות בשווקים? ממש לא בטוח, יש עדיין הרבה כסף, אנחנו בעיצומה של מהפכה טכנולוגית וגם אם תעלה הריבית, היא עדיין תהיה נמוכה בראייה היסטורית. מנגד, הריבית בכל זאת תעלה, התשואות על האג"ח בארה"ב בעליה, האינפלציה מזנקת וגם היא תהיה זרז להעלאות הריבית (מה שאומר - פחות כסף זול בשווקים, יהיה לחברות יותר יקר לגייס כסף), חלק מהמדינות החלו כבר להעלות ריבית, וכמובן - השוק יקר בראייה היסטורית ו'רק מחכה לתיקון'.
אבל, בכנות - השיקולים היחידים שלפיהם אתם אמורים לפעול הם: טווח ההשקעה שלכם והאם אתם מוכנים לקחת סיכון של טעות - אם תצאו עכשיו מהשוק מחיר הטעות יהיה קטן לעומת לפני שנה-שנתיים ושלוש. אם השוק יחזור לעלות, תפספסו את הרווחים, אבל ככל שהשוק עולה יותר זמן, כך הסיכוי שלכם לטעות הוא קטן והקירבה לתיקון משמעותי היא גדולה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.הרס כדור הארץתמים 19/01/2022 16:26הגב לתגובה זו1 0שינוי האקלים בגלל הרס כדור הארץ ומגיפת הקורונה שאין לה סוף גורמים למיתון בעולם ונפילות בבורסה. איזה טכנולוגיה יכולה להתמודד נגד פגעי הטבע ושינוי האקלים..סגור
-
6.זה פשוטא 19/01/2022 12:26הגב לתגובה זו10 4צריך לזכור את כל כותרות האימה בכל פעם שהיה תיקון בשוק, לזכור איך כתבות כאלה מבריחות משקיעים מבוהלים שאחר כך מפספסים את כל העליות ולכן הכי פשוט לא להתייחס לכתבות שכאלה. כל פעם מחפשים איזו סיבה לתיקון אבל ההיסטוריה מוכיחה שתמיד אחר כך באות עליות בלי קשר לריבית, אינפלציה, קורןנה ועןד ועוד סיבות שכתבים מפמפמים.סגור
-
5.בורסה קזינואידיוט 19/01/2022 11:56הגב לתגובה זו0 4לא הבנתי כלום. לצאת או להישאר בהשקעות שלי בבורסה.סגור
-
4.תיזכרו שנה 1929יוסי 19/01/2022 11:30הגב לתגובה זו2 4כנראה העולם לקרת מיתון ובורסות נופלות חזק בגלל הקורונה .סגור
-
אתה חייב להבין שאנחנו מאוד אבל מאוד לא ב1929.רז 19/01/2022 13:38הגב לתגובה זו5 3המערכת יודעת איך להתמודד עם משברים חמש פעמים יותר טוב מאשר מה שהיה ב1929.סגור
- טען עוד
-
3.מספיק כברלרון 19/01/2022 11:18הגב לתגובה זו5 0עם וורן באפט שעשה את הונו הרבה לפני שנת 2000 ולא מוכיח,לדעתי,שהכללים שלו עומדים במבחן הזמן,"לעולם אל תפסיד כסף" ,נו באמת,הנ"ל ממש "לא הפסיד", חוץ מזה היום משקיעים עבורו בעיקר צוות ששכר כשמידי פעם הוא ומונגר "מבליחים"סגור
-
2.בורסה נדנדהאחד העם 19/01/2022 11:17הגב לתגובה זו4 0שנת 2022 לא תהיה כמו שנת 2021. סביר שמפולת בפתח.סגור
-
1.לחייב חברות בפרסום תחזית שנתיתברבור שחור 19/01/2022 10:41הגב לתגובה זו1 1איזה מפגרים אנחנו בכל מה שקשור ליעילות שוק ההון ? בשווקים משוכללים חברות מפרסמות תחזיות שנתיות כדי שאנחנו המשקיעים נוכל לבצע הערכות שווי בדומה . למה אין פרסום של מכפילי רווח מצרפיים למדדים שלנו ? איפה הקדמה ואיפה אנחנו.סגור