שלמה גרינברג על סיפורה של המדינה המאוימת ביותר שהוציאה את החברה החשובה בעולם

ד"ר מוריס צ'אנג הבין את ההתפתחויות העולמיות עוד במאה הקודמת ושכנע את ממשלת טאיוואן, המדינה שניצבת בפני האיום הקיומי המשמעותי ביותר להיערך נכון, ולהפוך את בתי היציקה המיועדים לפרויקט לאומי; מאז הצליחה TSM להפוך לסוג של מונופול שעיני העולם כולו נשואות אליו
 | 

קפיצת תשואת אגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים בקרוב ל-6% (מ-1.77 ל-1.87 אחוזים בין יום ג' ל ד') הכתה קשה במניות. הקפיצה באה גם כתוצאה מסקר מומחים שערכה רשת בלומברג, שצופה שבסוף 2022 יגיעו תשואות ה-10 שנים ל-2.04 אחוזים. בנוסף, הצטבר לחץ על האגרות כתוצאה משבוע עמוס במיוחד בהנפקות של אגחי"ם. בין רביעי לחמישי עיכלו המשקיעים שהדברים אינם סיבה לבהלה ומה שאמור לרדת הן דווקא האגרות.

החברה הכי חשובה בעולם TAIWAN SEMICOND MNFCG CO +1.53% TAIWAN... 191.24 +1.53% TAIWAN SEMICOND MNFCG CO סגירה:0 פתיחה:189.41 גבוה:192.3 נמוך:186.74 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  והלקח לישראל: "מי המדינה המאוימת ביותר בהכחדה בעולם?" למרות איומי האייתולות בהכחדת ישראל נראה לנו שהמדינה הכי מאוימת בעולם היא טאיוואן, לפני דרום קוריאה או אוקראינה. טאיוואן, אליבא סין הקומוניסטית, חיה על זמן שאול בלבד וישנם רבים שתוהים מה מנע מסין עד כה מלהשתלט על האי הסמוך. אחרי הכול רק 13 מדינות בעולם (מתוך 193 חברות האו"ם) והוותיקן מכירות בה כמדינה סוברנית, אף אחת ביניהן אינה "מערבית". אפילו "ידידתה הגדולה", ארה"ב, לה ברית הגנה עם טאיוואן, לא מכירה בה מאז 1979 ואפילו הצביעה לסלקה מהאו"ם.

סין טוענת שהאי הוא חלק ממנה שנותק על ידי המלוכנים שברחו מסין ב-1948 ומצהירה שבמוקדם או מאוחר יוחזר האי לשליטתה. הממשל בבייג'ין לעולם לא יוותר על דרישותיו וברגע שהפוליטביורו יגיע למסקנה שהאפיק הדיפלומטי סתום, יפלוש הצבא הסיני לאי שעם כול הכבוד לנשק האיכותי שארה"ב (וישראל) מספקות לו, יחזיק מעמד מקסימום יממה אחת.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אלא שלמרות החששות מסין, שהולכות ומתגברות לאחרונה ולמרות אי ההכרה של רוב העולם בריבונות שלהם, הפך האי הקטן לאחת הכלכלות החזקות בעולם, במקום ה-19 מבחינת התוצר ואין כמעט מדינה בעולם שאינה בקשרים כלכליים עם טאיוואן שהולכת ומשגשגת ולפי תחזיות אחרונות של הבנק העולמי (שמכנה אגב את האי כ"פרובינציה של סין") תעבור, עד 2025, את כלכלת יפן ותעלה למקום ה-18 בעולם.

לאחרונה, הפכה טאיוואן למוקד ריב בין ארה"ב לסין מה ששוב מעלה את השאלה "מה מונע מסין להחזיר בכוח את האי שפרש וליהנות מהצלחת הכלכלה שם?" הרי לא החשש ממה שיעשה האו"ם או אפילו ארה"ב (לבטח לא במצב הנוכחי) הוא שמרתיע את החבורה בבייג'ין. אם תגוללו שאלה זו תקבלו כמה תשובות ביניהן ברית ההגנה עם ארה"ב או התקווה שישתלטו  באמצעות "בחירות דמוקרטיות" (בשיטות שנקטו בהונג-קונג או בטיבט) אבל התשובה האמיתית היא "התקדמות מהפכות הטכנולוגיה והעברת האינפורמציה ומעמדה הייחודי של טאיוואן בנושא".

טאיוואן, כתוצאה מראיית הנולד של אדם אחד, הצליחה להשתלט למעשה על הפתוח, העיצוב  והייצור של המעגלים המשולבים ( integrated circuit) ה"מיועדים". נסביר זאת בהמשך אבל תחילה כמה מילים על ד"ר מוריס צ'אנג בן ה-90, שבשנת 1949, לאחר ניצחון הקומוניסטים בסין, הצליחה משפחתו להימלט לארה"ב. צ'אנג, מהנדס מכונות בוגר הרווארד, MIT ודוקטורט מסטאנפורד, עבד 25 שנים בתחום המעגלים בחברת TEXAS INSTRUMENTS +0.01% TEXAS... 198.2 +0.01% TEXAS INSTRUMENTS סגירה:0 פתיחה:198.25 גבוה:200.43 נמוך:195.93 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שם התמחה בכול הקשור לפתוח וייצור מעגלים וכול הקשור בתפעול בית יציקה. הוא פיתח את בית היציקה הייעודי הראשון. בית יציקה ייעודי הוא מפעל ליצור מעגלים משולבים שעובד רק מול הזמנות הלקוח (בעיקר מול מעצבים).

ב-1984 התמנה לנשיא General Instrument Corporation (היום חלק מווישיי אלקטרוניקה). אבל לאחר שנה  שוכנע ע"י ידידו, שר הכלכלה של טאיוואן דאז, להתמנות ליו"ר המכון לחקר הטכנולוגיה התעשייתית של טאיוואן, שם פיתח, במשך שנתיים, את האסטרטגיה התעשייתית טכנולוגית של טאיוואן, ולאחר שסיים הקים, ב-1987, אתTaiwan Semiconductor Manufacturing Company.

צ'אנג הקים את החברה כבית יציקה מקצועי לפרוסות (wafer) סיליקון שהן הבסיס לייצור שבבים, כבר אז מתוך כוונה להתאים הייצור עבור מעצבי שבבים שלהבנתו יהפכו לעמוד האש שיוביל את תעשיית השבבים ואת מהפכת האינפורמציה. הוא לא רק הקים את החברה אלא שכנע את ממשלת טאיוואן להפוך ההתמחות ב"יציקות מיועדות לדרישות העיבוד" לפרויקט לאומי ולחנך לצורך כך דור שלם של אנשי מקצוע בתחום. החברה, ששולטת היום בלמעלה מ-50% מפיתוח וייצור של המוליכים למחצה גלובלית התפשטה, מאז תחילת המאה, וורטיקלית גם לכיוון העיצוב ועד המוצר הסופי אפילו אבל עוצמתה מגיעה מההתפתחויות בתחום "היציקה המיועדת" שחשיבותה בתעשיית המוליכים למחצה הולכת וגדלה. כיוון שההתקדמות הטכנולוגית (פריצות הדרך החדשניות) מותנית בעיקרה בתחום שבין בית היציקה לעיצוב המוצר הצליח צ'אנג למצב את החברה שהקים ואת כול תעשיית המוליכים למחצה בטאיוואן ככמעט מונופול בתחום.

במה בדיוק מתבטאת עוצמתה של טאיוואן? תעשיית המוליכים למחצה, כפי שמוסבר בטור הזה מאז הופיעה הטלפוניה החכמה ב-2008, היא הלב והמנוע של התקדמות מהפכת הטכנולוגיה וחשיבותה הולכת וגדלה עם כול חדשנות טכנולוגית שמנסה להגיע לשוק הצרכני, בטח הביטחוני. מדובר בתעשייה שמונעת קדימה באמצעות מזעור והתייעלות. תעשיית המוליכים למחצה מאותגרת, כעת יותר מבעבר, בעיקר בגלל העלייה הצפויה בביקושים כתוצאה מהתפתחויות כמו כניסת הבינה המלאכותית למגוון מוצרים, כניסת ה-IOT, המשך הביקושים הגואים לטלפוניה חכמה וקצב הכניסה של טכנולוגיות חדשניות ומוצרים חדשניים לשוק הצרכני (בתחומי הרכב, החלל, האנרגיה, החקלאות, הביטחון ועוד).  הביקושים הגדלים למוצרים החדשים והקיימים יגדילו משמעותית את חשיבות העיצוב מה שיחייב את בתי היציקה לפתח ולייצר מעגלים באמצעות תהליכים ברי קיימא חדשים שלוקחים בחשבון את צרכי העיצוב המשתנים שלא לדבר על הצורך בהמשך המזעור, הגדלת מהירות תגובה, בהתחשבות בתקנות הקשורות לבעיות האקלים כמו למשל הפחתת פליטת גזים מזהמים וכמובן המשך ההתייעלות. ההתפתחויות הללו הופכות את TSM ותעשיית היציקות בטאיוואן לכמעט מונופול. מדוע?

כול צומת חדש של תהליך טכנולוגי דורש כוח אדם מיומן ביותר, פיתוח מאתגר והשקעות עתק בכושר ייצור. בגלל דרישות אלו, במיוחד בשל העלות שלהן, התחילו יצרני השבבים להתמקד בעיצוב והעבירו את חלק הפתוח וייצור המעגלים (בניית המעבד למעשה) של תהליך הייצור לבתי יציקה מתמחים כמו TSM. ככול שעלויות הפיתוח והייצור של מוליכים למחצה עולות וככול שכוח האדם הנדרש חשוב יותר כך גם גדל המעבר של יצרניות השבבים (מאינטל, אפל, NVDA, קוואלקום ומטה) למיקור חוץ (אאוטסורסינג) וזה קורה כאשר יותר ויותר חברות יציקה שמייצרות עבור אחרים (pure-play foundry) נוטשות את הביזנס בגלל העלויות. אינטל למשל תעביר השנה כ-20% מייצור המעבדים שלה ל-TSM.

"יעילות ועלות זה שם המשחק", אומר פיטר האנברי מ-Bain, "וקשה מאוד אפילו להתקרב ל-TSM".TSM שולטת היום ב-90% מכול ייצור המוליכים למחצה לשימוש בתהליכים טכנולוגיים חדשניים". "לפני עשור", אומר האנברי, "יכולת לפנות לעשרים בתי יציקה לרכישת מוליכים למחצה חדשניים שנדרשים. היום זה רק TSM ואולי סמסונג".

ככול שלוקחים בחשבון את הצרכים שמתפתחים, את מלחמות הסחר שעדיין מתנהלות, הלחצים על שרשראות האספקה והאינפלציה, תופעות שכולן לוחצות העלויות מעלה, כך עולה יתרונה היחסי של טאיוואן ובמיוחד TSM. צ'אנג הבין את ההתפתחויות עוד במאה הקודמת ושכנע את ממשלת טאיוואן להיערך נכון, להפוך את בתי היציקה המיועדים לפרויקט לאומי. עוד לפני הקורונה כדוגמה התחילה TSM בהקמת בית היציקה הגדול (160,000 מ"ר) והמתקדם ביותר בעולם באי (ייכנס לפעולה השנה). המפעל, "חלומה של תעשיית השבבים" כפי שכינה זאת הפייננשיאל טיימס, יהיה יחיד במינו. כיוון שלא רק בצריכה מדובר אלא גם בביטחון הפכה טאיוואן, בגלל בתי היציקה המיועדים, ל"בסיס החיוני של הכלכלה הגלובלית (”linchpin of the global economy" כפי שמכנה זאת הפיננשיאל טיימס).

למי שמעוניין להעמיק בהצלחת "הפרויקט של טאייואן" בנושא הבאנו שני מאמרים שמסבירים זאת כולל הסיבות מדוע סין לא תנסה לכבוש את טאיוואן בכוח. הראשון מרויטרס תחת הכותרת "כיצד הפכה טאיוואן לקו החזית בין ארה"ב לסין", והשני מפורבס שבו מסביר מומחה העברת הטכנולוגיה של המגזין, ג'ורג' קלאהון מדוע לא תסתכן סין בניסיון צבאי מול טאיוואן.

צ'אנג הוביל את TSM עד 2018 אז עזב כשהנשיא נותן לו אות השירות הגבוה ביותר בטאייוואן על "הקמת תעשיית המוליכים למחצה בטאייוואן ועל יצירת התשתיות האנושיות להגשמת המטרה". צ'אנג עדיין פעיל ומשמש כיועץ נשיאת האי. ב2014 אגב קיבל פרס "גיבור ההנדסה" מאוניברסיטת סטאנפורד, שווה לראות ולהאזין.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company נמצאת בסלי המוליכים למחצה המובילים SOXX, SMH ואחרים אבל, לדעתנו, מדובר במקרה יוצא דופן שבו אנחנו מעדיפים מניה בודדת על סל או קרן כי יש מעט מאוד חברות שמייצגות את תחום ה- pure-play foundry, ובמיוחד את התחום שמכסה החברה. כיוון שכאמור התפשטה החברה וורטיקלית היא מופיעה כמתחרה של חברות העיצוב כמו NVDA או QCOM, חברות התשתיות כמו CSCO ו-AMAT ואפילו בחברות הקצה כמו AAPL, MSFT ו GOOG.

יש מעט מאוד חברות שמתחרות "על באמת", סמסונג וטאואר (סימול:TSEM) שלנו שגם במקרה שלה היה זה אדם אחד, ראסל אלואנגר, שבנה את החברה מתוך ראייה מדויקת של ההתפתחויות העתידיות (לחיי ההבדל הקטן בין החוברות). גם אלואגנר, אם "הסביבה העסקית" בישראל הייתה ידידותית יותר יכול היה לפתח יתרונות יחסיים בתחום היציקות אבל עם תרבות האקזיטים זה לא בר בצוע. ישנה מתחרה מטאיוואן, United Microelectronics (סימול:UMC), ישנה GlobalFoundries האמריקאית וישנה הסינית, China’s Semiconductor Manufacturing International.

TSM מפעילה מפעלים גדולים גם בארה"ב (בונה כעת באריזונה) וגם בסין. החברה, שהונפקה בטאיוואן בשנת 1994, נרשמה למסחר בבורסה של ניו יורק ב 1997 והתחילה לקבל את תשומת הלב שמגיעה לה רק ב 2016-17 כאשר התחילו משקיעים מוסדיים להיכנס מה שמתבטא בעליה דרמטית במניה מאז. הכנסות החברה ב 2020 הגיעו ל- 45.52 מיליארד עם רווח למניה של 3.4 דולרים כאשר ההערכה ל 2021 היא 57.03 מיליארד ול 2022 75 מיליארד עם רווח למניה של 4.12 ו- 5.03 בהתאמה והחברה גם מחלקת דיווידנד רבעוני.

אנחנו מאמינים שבגלל מיצובה הייחודי של החברה ובגלל ההתפתחויות הטכנולוגיות הצפויות, בתעשיות הרכב, החלל, הביטחון וכו, תמשיך החברה להציג צמיחה דו-ספרתית לאורך לפחות 5 השנים הקרובות מה גם שעל פי התקציב שפרסמה לכך היא מתכוננת. ב 2022 תשקיע החברה 50 מיליארד דולרים בהרחבת התשתיות שלה ובמו"פ.

ההשלכה לישראל: מה שעשתה טאיוואן ביציקה יכולה הייתה ישראל לעשות בכמה תחומים ולא עשתה. אבל עדיין יכולה המדינה להצליח, באמצעות פרויקט לאומי, להשתלט על אחת הנישות החדשניות שמתפתחות, להפוך ל"בסיס החיוני של הכלכלה הגלובלית". תחום הסייבר סקיוריטי כדוגמה, שחשיבותו לעולם הכלכלי-תעשייתי קריטית ולישראל יש את הבסיס הדרוש, ידע, הון אנושי וכסף, להקמת חברות שיובילו  גלובלית. מה צריך? סביבה עסקית ידידותית לפתוח העניין וכדאיותו הכלכלית, מנהל טוב ורצון. זה גם יעזור פוליטית, ראש הממשלה הנוכחי מבין בטכנולוגיה ובניהול, לא?.


*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו  לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש, עושה זאת על דעתו. הכותב מחזיק ו/או עלול להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(37):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 18.
    BB שצודק תמיד, אומר שהקורונה עלולה להשמיד את האנושות
    BB שוב צדק? 26/01/2022 11:34
    הגב לתגובה זו
    1 2
    כך BB אמר אתמול, וכשזה יקרה הוא יגיד שוב "אמרתי לכם"
    סגור
  • 17.
    ARKK
    נורית 24/01/2022 17:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    67$
    סגור
  • 16.
    טור מעולה . תודה רבה. ( אם כי זקוק להגהה )
    סעדיה 23/01/2022 20:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    במצב תלותי שכזה, אם המערב יחריש מול פלישה רוסית לאוקראינה, כל איום סיני לעבר טאיוואן יתקבל בצורה חמורה יותר וממשית יותר , ויגרום לירידות בבורסה. ובכלל, כלל לא ברור איך העולם איפשר תופעה כזאת של תלות כזאת עצומה בחברה אחת. זו סכנה מכל כיוון אפשרי, ביטחונית וכלכלית.
    סגור
  • 15.
    שלמה האם I robot נכנסת לנבחרת החלומות
    נחמן 22/01/2022 18:36
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בחנתי את המניב והחלטתי לרכוש קצת לפינת החלומות ואתה?
    סגור
  • 14.
    ARKK
    נתן 22/01/2022 07:57
    הגב לתגובה זו
    1 0
    75.1$
    סגור
  • טען עוד
  • 13.
    בין רביעי לחמישי עיכלו המשקיעים שהדברים אינם נטיות לב (ל"ת)
    כותב 22/01/2022 00:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 12.
    שאלה לשלמה
    דורון 21/01/2022 17:37
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שלמה אנא התיחסותך לירידות האחרונות
    סגור
  • כנראה התיקון התחיל לבסוף אבל
    שלמה גרינברג 22/01/2022 10:00
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הסיבה שניתנה לתחילת, הקפיצה באינפלציה,ו פשוט לא נכונה שהרי מאז הקפיצה התשואות בירידה. בגדול אומר שמה שכתבנו לאחרונה, על המצב הכלכלי, הפוליטי והחברתי בארה"ב זו הסיבה, קפיצת האינפלציה כביכול שימשה כמאיץ.
    סגור
  • אבל אמרת שהכל שטויות
    הצנע לכת 24/01/2022 19:53
    הגב לתגובה זו
    0 1
    קצת מזכיר את היהירות שלך בפארמוס גורו דה לה שמטה .
    סגור
  • על מה אתה מלין שמטה?
    שלמה גרינברג 25/01/2022 09:58
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הרי כאן חוזרים ומבטיחים תיקון ובדיוק בשל הסיבות שגורמות לתיקון הנוכחי ותתפלא, התיקון הנוכחי עדיין רחוק מארבעת האחרונים. באשר לפארמוס "היהירות" עזרה למי שהקשיב
    סגור
  • האם התיקון לא קשור גם לריבית? דמה דעתך בבקשה? (ל"ת)
    שחר 22/01/2022 23:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 11.
    הפעם אני אתך
    רק מזומן 21/01/2022 17:05
    הגב לתגובה זו
    8 0
    ישראל כמדינה רק פגעה בהייטק ונתנה למכור חברות יחודיות בנזיד עדשים.אפילו תנובה הייתה משגה.ראייה למרחוק וחזון זו מנהיגות שאין בישראל.
    סגור
  • פעם היו דוד בן גוריון ושמעון פרס, שחשבו על העתיד
    היו זמנים 24/01/2022 04:35
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ולכן זכינו לתעשייה האווירית, רפא"ל ואחרות
    סגור
  • 10.
    פלנטייר מ45$ ל14$ מה קרה פה?
    טוני סופרנו 21/01/2022 16:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שלמה מה נשמע?אין ספק ש45$ לפלנטייר זה יקראבל ירידה ל14$ לא מוגזם ?תודה
    סגור
  • להסתכל על העולם דרך קשית
    pltr 23/01/2022 15:25
    הגב לתגובה זו
    2 0
    גרף דומה קיים באלפי מניות נוספות שירדו עם פלנטיר. כמות פסיכית של כספים נמצאת בתעודות סל - כשהכסף יוצא מתעודות הם נאלצים לממש את המניות.
    סגור
  • 9.
    זהו שאינטל החליפה את ההנהלה שלה במהנדסים
    ברק 21/01/2022 15:55
    הגב לתגובה זו
    5 0
    בניגוד לאנשי העסקים המושחתים מהעשור האחרון אז לפי כל הסימנים והפרסומים שלהם הם יצליחו להגיע בעצמם לחמש ננומטר די מהר וינגסו בחשיבות של tsmc. ולגבי האיום בסין, הכלכלה שם קורסת והפ מנסים להסתיר את זה מהמערב, מעצמה או לא מעצמה מדינה במצב הזה לא תכנס למלחמה.
    סגור
  • למרות המשברים סין צומחת, אבל פחות מהתחזיות (ל"ת)
    סין צומחת 24/01/2022 04:39
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • צריכה לחזור לסלולאר
    רק מזומן 21/01/2022 22:29
    הגב לתגובה זו
    3 0
    היא לא יכולה להיות מחוץ לתחום הכי חם.
    סגור
  • 8.
    הכתבה הזו היא עונג שבת.
    ארז 21/01/2022 14:22
    הגב לתגובה זו
    14 1
    .
    סגור
  • 7.
    סלברייט
    רומי 21/01/2022 13:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלמה היקר, לדעתך סלברייט ירדה הרבה בגלל כל נסנטימנט של הספאקים והישראליות הקטנות (כולל וויקס) ?או שהתחרות גוברת ויש בעיה ?תודה
    סגור
  • 6.
    חברת רוקו roku שלמה האם מכיר
    אלי 21/01/2022 12:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חברת רוקו חברה חזקה עם תחרות גדולה. המניה צנחה מעל 50% האם יש לך מעט ידע על הנושא ? אשמח.תודה ובריאות
    סגור
  • בעיקר בשל חששות מתחרות אבל לא רק
    שלמה גרינברג 22/01/2022 10:19
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ביצים של תיקון אמיתי הערך שניתן לחברות כאלו מיתקן בגדול. אפילו כעת, מבחינת ההערכה, המניה יקרה מאוד
    סגור
  • תודה רבה שלמה (ל"ת)
    אלי 23/01/2022 19:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    שלמה מכיר את פיוניר ? payo
    רמי 21/01/2022 11:52
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מה דעתך על החברה ? האם המניות של החברה שהיו מתומחרות בחלל, לא הגיעו למחיר מעניין ? תודה
    סגור
  • מכיר אבל לא עוקב מקרוב (ל"ת)
    שלמה גרינברג 22/01/2022 10:12
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 4.
    דווקא קניתי השבוע soxx חבל שלא tsm
    יוסי 21/01/2022 11:50
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שלמה למה לא פירסמת כתבה זו לפני שבועיים ? בנתיים קניתי soxx ואוכל לקרדה... ירדה השבוע איזה 12% באאאסה.
    סגור
  • גם TSM ירדה הרבה מהשער שלה
    הרגע בחור 24/01/2022 04:42
    הגב לתגובה זו
    1 0
    וגם AMAT ו-ASML ואחרות מתחום השבבים
    סגור
  • מי קונה עכשיו ? אתה רציני? (ל"ת)
    רז 21/01/2022 14:23
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • tsm ירדה במשך שנה ב 1%
    יצחק 21/01/2022 13:19
    הגב לתגובה זו
    2 1
    משער 129 לשער 128
    סגור
  • אני קניתי ,מימשתי ועדיין
    לרון 21/01/2022 13:17
    הגב לתגובה זו
    2 1
    קונה AMD בירידות,מאמין במנהלות כמו ד"ר סו המנכל"ית
    סגור
  • 3.
    לצערי ראש הממשלה דואג בעיקר לכסא שלו
    עמי 21/01/2022 11:50
    הגב לתגובה זו
    14 10
    גם אם זה במחיר של למכור את המדינה לערבים
    סגור
  • 2.
    ביום שסין כן תפלוש לשם המניה תרד 50% (ל"ת)
    גקי 21/01/2022 11:49
    הגב לתגובה זו
    4 2
    סגור
  • 1.
    מפעלי שבבים לא בתי יציקה! שוב מתרגמים לא נכון.
    אמנון 21/01/2022 11:43
    הגב לתגובה זו
    7 0
    כן foundry במובן הקלאסי זה בית יציקה אבל תלמדו לתרגם כנון ולא סתם בגוגל.זה לא פעם ראשונה שאתם מתרגמים מאנגלית בלי להבין.
    סגור
  • לא הבנתי (ל"ת)
    שלמה גרינברג 22/01/2022 10:20
    הגב לתגובה זו
    4 1
    סגור
  • למה בעצם שתבין? איזה אפשרות ועם מה אתה יכול להבין?-
    . 24/01/2022 13:16
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אולי בעצם בגלל שאתה נוירולוג כהצהרתך יש לך כלים להבין דברים..אבל לך תדע.
    סגור
  • גרינברג נוירולוג??
    לרון 28/01/2022 15:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לדעתי נוירוכירורג
    סגור
  • לדעתי כלל הוא אינו רופא. לרון סתם מקשקש. (ל"ת)
    FDTRRF 29/01/2022 10:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות