גולדמן זאקס: הנפט בדרך ל-100 דולר לחבית; זה ישפיע על כולנו
בסביבות חג ההודיה בסוף נובמבר נפלו מחירי הנפט עקב ביטולי טיסות והחשש מהתפרצות האומיקרון, אלא שמאז השתנתה המגמה, ומחירי הנפט נסחרים בשבועות האחרונים בעליות ומגיעים למחירים שלא נראו מאז 2014. בנק גולדמן זאקס GOLDMAN SACHS +1.11% GOLDMAN SACHS 602.75 +1.11% סגירה:0 פתיחה:596.33 גבוה:603.94 נמוך:594.65 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: סבור כי המגמה תמשך וכי מחיר הנפט מסוג ברנט יגיע מאוחר יותר השנה לסף ה-100 דולר לחבית. כעת מסתכם מחיר ה-WTI בכ-88.74 דולר לחבית בעוד שמחיר הנפט מסוג ברנט מסתכם בכ-89.79 דולר לחבית.
בניתוח שערך הבנק הוא מצא ששוק הנפט סובל מ"מחסור מפתיע" כאשר ווריאנט האומיקרון לא היכה בביקושים כפי שהיה צפוי. הביקוש עלה ב-3.5 מיליון חביות ליום בשנה האחרונה, כשברבעון הרביעי הוא הגיע ל-101.6 מיליון חביות ליום.
בנוסף ייצור הנפט נפגע מבעיות בשרשרת האספקה, ירידה בייצור במדינות אופק+ וייצור מאכזב בברזיל ונורבגיה. גולדמן מצפה שעד הקיץ שהשקעות מדינות ה-OECD יפלו לרמה הנמוכה ביותר מאז שנת 2000, ושהרזרבות של מדינות האופק+ ירדו לרמות נמוכות היסטורית כיון שמדינות הליבה ורוסיה מתקשות להעלות את הייצור. כמו כן, מחירים גבוהים יותר יאפשרו לחברות אופק רמות ייצור נמוכות יותר מבלי שתיפגע הכנסתן והן יעשו זאת על מנת לשמור את הרזרבות שלהן. גם אירן לא צפויה להגדיל את הייצור לפחות עד הרבעון השני של 2023, עקב חוסר ההתקדמות בשיחות על עסקת הגרעין. ולבסוף, גם אזורים כמו איחוד האמירויות, לוב ורוסיה סובלים ממתיחות גאופוליטית שמעלה חששות בנוגע לתפוקה העתידית באזורים אלו. "אנו מצפים שהגידול ביוצר בקרב מדינות אופק+ ירד אפילו יותר בשנת 2022 עם עליה של 2.5 מיליון חביות ליום בלבד במהלך תשע העלאות הייצור הבאות" נמסר מגולדמן זאקס.
על סמך הנתונים האלה הבנק צופה שמחירי הנפט יגיעו ל-90 דולר לחבית ברבעון הראשון של 2022, 95 דולר ברבעון השני וכ-100 דולר בשני הרבעונים האחרונים. בשעה זו נסחר הנפט מסוג ברנט במחיר של מעל 90 דולר.
ריד בלייקמור, אנליסט מחברת אטלנטיק קונסל גלובל אנרג'י סנטר סבור שמחירי הנפט לא ירדו מתחת ל-85 דולר לחבית בזמן הקרוב, ושייתכן אף שיטפסו מעל 90 דולר בשבועות הקרובים.
"חברות אופק+ מרגישות נוח עם רמת המחירים הזו, אך הקבוצה תבין בסופו של דבר שמחירים גבוהים יכולים להפוך במהירות לדבר רע עבורם כאשר המחירים יחייבו להתקדם קדימה לאלטרנטיבות אחרות". כך לדוגמה, כאשר מחיר הנפט עולה, חברות פצלי הנפט מארצות הברית, שעלות הייצור שלהם יחסית גבוהה, נכנסות לתוך אזורי המחירים שהרווחיות שלהן עולה והן מגבירות את היצור, וכך חברות אופק+ מפסידות נתח שוק.
גם לואיס דיקסון, אנליסטית חברת ריסטד אנרג'י אומרת כי עליה קצרת טווח מעל 100 דולר לחבית יכולה להתקיים בקרוב, אך היא תהיה קצרה כיון שספקי הנפט יגיבו עם העלאת ייצור.
בינתיים הצרכנים מרגישים את מחירי הנפט הגואים בכיס, יותר מכל, במחירי הדלק. בישראל עלו המחירים בחודש פברואר ל-6.71 שקל לליטר בנזין. בארצות הברית נמכר גלון דלק בקליפורניה בסוף חודש ינואר במחיר של 4.65 דולר. הממוצע הלאומי הוא 3.33 דולר, הרבה מעל המחיר שנה שעברה - 2.4 דולר. אלו מחירים גבוהים היסטורית. אך מלבד מחיר הדלק שהפגיעה שלו אינטואיטיבית ומובנת לכולם, עלויות האנרגיה הגבוהות פוגעות בכיס בדרכים רבות עקיפות ונסתרות יותר. הייצור החקלאי מתייקר כמו גם מחירי ההובלה, הייצור במפעלים ועוד, ובסופו של דבר כל המחירים הללו מתגלגלים לצרכן.
שנה שעברה ניסה הנשיא ביידן ללחוץ על יצרניות הנפט להגביר את הייצור על ידי שימוש ברזרבות של ארצות הברית, אך לא הצליח להשפיע הרבה על השוק. דיקסון סבורה שגם עכשיו לפעולה דומה תהיה תוצאה מוגבלת בלבד. הדרך היחידה שנשארה כעת פתוחה בפני הנשיא האמריקאי היא פניה ישירה לבת בריתו ערב הסעודית שתגביר את הייצור ותניע את יצרניות הנפט האחרות לנהוג כמותה. ספק רב אם הדבר יתאפשר, והתחזית הסבירה היא שללא שינוי משמעותי אנו צפויים להתמודד עם מחירי אנרגיה גבוהים במיוחד בתקופה הנראית לעין.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.זה הזמן להמר נגד הנפט (ל"ת)פז 02/02/2022 13:05הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.מי צריך פחםברכה 02/02/2022 05:56הגב לתגובה זו1 0יש גז בשפע ויש שמש כל השנה כמעט . למה צריך פחם יקר ומזהם נוראי.סגור
-
2.השפן הקטן ליברמןיאיר 01/02/2022 19:39הגב לתגובה זו5 2לא שמענו שאתה עושה מהפך בטרוף שקורה בשוק הגז . למי לא נשאר ? לישראלים חוץ מלתשובה .סגור
-
1.ישראל מעצמת גז ?איתן 01/02/2022 19:14הגב לתגובה זו3 0לאזרחים יש קדחת .איפה הקוזק ליברמן ? ? ?סגור