בלקרוק ללקחותיה: איך להשקיע במעבר למדיניות אפס פליטות פחמן
בלקרוק (BlackRock) היא חברת ניהול הנכסים הפיננסיים הגדולה בעולם, המנהלת נכסים בשווי למעלה מ-10 טריליון דולר. החברה פרסמה היום את מכתבה השנתי ללקוחותיה בו שמה דגש על המעבר העולמי למדיניות "אפס פליטה" לפיו מאפסים את השפעת פליטת הגזים המזיקים לשכבת האוזון, בעיקר פחמן דו חמצני, על ידי הפחתה מקסימלית של הפלטה הקיימת, וכן איזון בין הפליטה ההכרחית לבין סילוק הפחמן דו חמצני.
לדברי החברה המעבר למדיניות אפס פליטות הוא תהליך שיתפתח לאורך שנים רבות אך הוא כבר עובדה מוגמרת. המדיניות הפכה לרשמית עבור מדינות האחראיות ל-95% מפליטות הפחמן. בשלב הראשון של המעבר לאנרגיות מתחדשות קפצו ההשקעות בתחום בקצב הגבוה פי שש מקצב ההשקעות הכללי. כאשר כלל ההשקעות ESG מגיעות היום ל-4 טריליון דולר. אך זה לא מסתכם בכך, כיון שהשינוי במדיניות ימשיך להיות כרוך במעבר מאסיבי של נכסים, ההיצע והביקוש בתחומים רבים ישתנה, ערך יבנה ויושמד במעבר הזה, שמצריך מחשבה וזהירות בהשקעה. וישנה עדין הרבה אי וודאות.
המעבר הזה משפיע בראש ובראשונה על שוק האנרגיה כמובן, כשישנה השפעה גם על שוק האנרגיה המסורתי, לעיתים בצורה לא צפויה. כך לאחרונה עלו מאד מחירי האנרגיה המסורתית כמו פחם, גז ונפט, וזאת לא בניגוד לתהליך המעבר לאנרגיות מתחדשות אלא כתוצאה ממנו. השקעה מוגברת באנרגיה מתחדשת הביאה להשקעה פחותה באנרגיה מסורתית, מה שיצר מחסור בה בעוד הביקוש ממשיך לעלות.
בבלוקרוק מסבירים שתקופות כאלו צפויות לקרות במהלך המעבר למדיניות אפס פליטה. על הממשלות והחברות לתאם את המעבר, שייקח עוד עשרות שנים בצורה מושכלת על מנת למנוע מצבים כאלה של מחסור באנרגיה, מה שלא נעשה. עד כה, המדיניות הציבורית התמקדה בהגבלת אספקת הדלקים מבוססי הפחמן אך לא עשתה די כדי לספק את הביקוש מה שהתבטא במחירי אנרגיה גבוהים יותר. תכנון נכון יאפשר מעבר חלק יותר למציאות החדשה. כמו כן, יש לתמוך במדינות מתפתחות במעבר, ולהשקיע הון פרטי וציבורי באופן שהמעבר לא ילווה בעליות מחירים דרמטיות בתחום האנרגיה. בנוסף יש לקחת בחשון שלמעבר בכל מקרה יהיה מחיר, למרות שהוא הכרחי בגלל שינויי האקלים. כך, אין מנוס מלהגיע למסקנה שתהיה פגיעה בצמיחה וכן חשש להתגברות האינפלציה עקב עליית מחירי האנרגיה.
לדעת החברה בכל השקעה יש לשקול את מרכיבי הסיכון הכרוכים בנושא המעבר למדיניות אפס פליטות. כך לדוגמה ניתן להשקיע בחברות שכעת הן ברמה גבוהה של פליטות פחמן אך החלו בתהליך דהקרבוניזציה (הפסקת השימוש באנרגיה מבוססת פחמן) או בחברות ועסקים שקשורים ליוזמות והמצאות הנצרכות לשנוי הגלובלי הזה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה