סיכום קריפטו: למה הפריצה בה נגנבו 320 מ' דולר בעייתית במיוחד?

שבוע רגוע יחסית עבר על המטבעות הגדולים וקצת יותר תנודתי על הקטנים יותר. סין והודו עושות מאמצים בכיוון מטבע לאומי דיגיטלי ואל סלבדור מתעקשת על הביטקוין, כשגם בפידליטי מתלהבים מהמטבע. וגם: מה המשמעות של הפריצה השבוע לקשר בין הרשתות השונות?
 | 
telegram
(2)

לאחר חודש ינואר האדום שמחק מעל טריליון דולר משוק הקריפטו החל חודש פברואר במגמה מעורבת, כשחלק מהמטבעות עלו ואחרים ירדו בסיכום שבועי. האנליסט מארק ניוטון סבור שהביטקוין מתחיל להתייצב אחרי הפתיחה הזוועתית של השנה שגרמה לו לאבד עשרות אחוזים מערכו.

נראה שגם בקרב המשקיעים המקצועיים יש כאלה המאמינים עדיין בשוק הקריפטו בכלל ובמטבע הביטקוין בפרט. ענקית ההשקעות פידליטי חיברה דו"ח נלהב על המטבע כשטענה שיש בו יתרונות על פני שאר מטבעות הקריפטו בתור שומר ערך, ואף על הזהב, ואפילו על המטבעות הלאומיים. בית ההשקעות, לו יש אינטרסים במטבע, סבור שעם התפשטות המטבע בציבור הרחב התנודתיות בו תיבלם והוא יוכל לשמש לא רק כשומר ערך, תפקידו העיקרי לדברי בית ההשקעות, אלא גם כאמצעי סחר, בדיוק כמו מטבע רגיל. גם בישראל מנסים לרכוב על הגל של מטבעות הקריפטו, כשבית ההשקעות פרוקסימה הודיע על הקמת בית השקעות המתמקד במיוחד בתחום הקריפטו ומציע למשקיע הישראלי מספר מסלולי השקעה. יחד עם זאת, נזכיר שוב, שהבית אמנם תמיד מנצח בהימורים, ולכן בתי ההשקעות השונים צפויים להנות מזרם משקיעים גובר לתחום, אך המשקיע הזהיר צריך לשקול את צעדיו היטב לפני כניסה להשקעה בעולם התנודתי במיוחד. נזכיר שביטקוין עדיין נסחר עשרות אחוזים פחות מערכו, וכל אלו שניסו לקפוץ על העגלה בחודשים האחרונים סופרים היום הפסדים. גם כמעט כל המטבעות האחרים סובלים מהפסדים דומים, ולעיתים אף גבוהים יותר. נזכיר גם לטובת מי שבכל זאת נכנס לתחום שעליו להיות מאד זהיר שכן בעיות האבטחה טרם נפתרו. היום נודע שוב על פריצה וגניבה משמעותית של 320 מיליון דולר, הרביעית בגודלה בהיסטוריה של פריצות הקריפטו. בהמשך נרחיב על משמעות הפריצה הזו, מעבר ל-320 מיליוני הדולר שאבדו, לפחות לבינתיים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

חדשות נוספות במהלך השבוע האחרון
הודו ידועה כמתנגדת קריפטו, אך היא מצטרפת לסין בהנפקת רופי דיגיטלי המתוכננת לאפריל השנה. בינתיים התוכניות לאסור על ביטקוין בתחומה משתנות ככל הנראה, כשהתוכנית החדשה מדברת על מיסוי נכסים דיגיטליים בשיעור של 30% - הגבוה בעולם.

סין מתקשה לגרום לתושבים לאמץ את היואן הדיגיטלי. למרות שהמטבע הוא אחד משלושת אמצעי התשלום היחידים הניתנים לשימוש באולימפיאדת החורף בבייג'ינג, האמצעי הזה כמעט אינו נמצא בשימוש בקרב המשתתפים, כשלרבים מהם בכלל אין אפשרות כזו. ב-CNN דווח כי סך הכספים שעברו בינואר באמצעות המטבע עמד על 1.4 מיליארד. לשם השוואה, באפליקציית התשלום הפופולרית עליפיי מועברים 1.6 טריליון בחודש. 

אל סלבדור דחתה בתקיפות, שלא לומר בזעם, את דרישת הבנק העולמי לנטוש את הביטקוין כהילך חוקי במדינה. שר האוצר אלחנדרו זאליה אמר בכעס לערוץ טלוויזיה מקומי: "אף ארגון בינלאומי לא יגרום לנו לעשות כלום... המדינות הן סוברניות ויכולות לקבל החלטות סוברניות בנוגע למדיניות הציבורית שלהן". 

קוינבייס COINBASE GLOBAL +3.19% COINBASE GL 304.64 +3.19% COINBASE GLOBAL סגירה:0 פתיחה:295.02 גבוה:311.37 נמוך:290.8 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  זירת הקריפטו המונפקת סובלת ממגמה שלילית בחודשים האחרונים. זה לא מנע מהזירה השלישית בגודלה, FTX לגייס לפי שווי של 32 מיליארד דולר, בין השאר מבנק ההשקעות סופטבנק.  

ויזה VISA +0.01% VISA 309.93 +0.01% VISA סגירה:0 פתיחה:307.05 גבוה:311.59 נמוך:307.05 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הודיעה כי העסקאות בכרטיסי הקריפטו שהנפיקה החברה הגיעו כבר ל-2.5 מיליארד דולר. עוד צעד של הקריפטו בדרך להנגשתו לציבור הרחב?

בטקסס הודיעו כורי הביטקוין כי יפסיקו את הכריה בתקופות קרות כדי להקל על מערכת החשמל המדינתית, שקרסה בפברואר שנה שעברה. מושל המדינה גרג אבוט נפגש עם נציגות של כורי הקריפטו וביקש מהם לכבות את השרתים במהלך חודשי החורף הקרים כדי שרשת החשמל לא תקרוס. מחירי החשמל נמוכים יחסית במדינה, מה שגורם להרבה כורים לעבוד דווקא משם. לאחר האיסור בסין על כריית ביטקוין, ארצות הברית היא הכורה הגדולה ביותר בעולם. 

מטא  META PLATFORMS -0.7% META PLATFO 559.14 -0.7% META PLATFORMS סגירה:0 פתיחה:563.52 גבוה:563.52 נמוך:554.59 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  הודיעה כי תפסיק את פרויקט המטבע היציב Diem. המתחרה המפורסם ג'ק דורסי ניצל את ההזדמנות כדי לחזור על דעתו שיש להתמקד רק במטבע הביטקוין, ואמר שיש ללמוד מהלקח של פייסבוק. 


מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
השבוע שוק הקריפטו נסחר במגמה מעורבת, כשרוב המטבעות הגדולים מסיימים אותו בעליות קלות. סוף השבוע מעיב במקצת על מהלכו, כאשר שוק הקריפטו שוב נע בקורלציה עם שוק המניות, שסבל מירידות חדות עקב דוחות מטא. 

ביטקוין (BTC) BITCOIN +0.18% BITCOIN 98,276 +0.18% BITCOIN בסיס:98,095 פתיחה:0 גבוה:98,966 נמוך:97,226 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: לאחר ירידה של 2.7% ביום האחרון הביטקוין מסיים את השבוע פחות או יותר באותה נקודה בה התחיל אותו, ונסחר כעת תמורת 36.5 אלף דולר למטבע. במהלך השבוע הוא כבר התקרב שוב למחיר של 40 אלף דולר, כשמחיר השיא היה 39,115 דולר למטבע. 

את'ר (ETH) ETHEREUM -0.06% ETHEREUM 3,417.9 -0.06% ETHEREUM בסיס:3,419.9 פתיחה:0 גבוה:3,500.4 נמוך:3,340 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ריום עלה במהלך השבוע בכ-8%, למרות ירידות של 4% ביום האחרון. הוא נסחר כעת תמורת 2600 דולר. 

בינאנס קוין (BNB). הבינאנס קוין סיים שבוע שלילי עם ירידה של 1.4%. הוא נסחר כעת בשווי שוק של 60 מיליארד דולר ובמחיר של 363 דולר למטבע לאחר ירידות של כ-30% בשלושים הימים האחרונים. 

קרדאנו (ADA). ​הקרדאנו ממשיך להיות המטבע הרביעי בגודלו, מעל הסולנה, והשבוע חצה כבר את רף אלף החוזים החכמים שרצים על גבי הרשת, ובכך הוא מחזק את מעמדו כאלטרנטיבה העדיפה לאת'ריום על פני הסולנה. את השבוע מסכם הקרדאנו במחיר של 1.05 דולר למטבע עם עליה של 1.2% במהלך השבוע. 

סולנה (SOL). הסולנה התאוששה מעט מהשבועות הגורעים שעוברים עליה עם התקלות החוזרות ונשנות ברשת הבלוקצ'יין שלה, וחזרה למקום החמישי, עם שווי שוק של 30.7 מיליארד דולר, קצת מעל הריפל שאחריה עם 28.7 מיליארד. סך הכל עלתה הסולנה ב-7.3% השבוע, למרות ירידה של 10.6% ביום האחרון. במבט על שלושים הימים האחרונים היא עדיין מציגה ירידה של מעל 40%. כעת היא נסחרת תמורת 96.9 דולר למטבע. 


המטבעות שסקרנו לאחרונה בביזפורטל
בקרב מטבעות השורה השניה והשלישית התמונה אדומה יותר, עם כמה יוצאי דופן. חלק מהמטבעות שאנו מסקרים פה ירדו בשלושים הימים האחרונים ביותר מ-50%, ורבים אחרים יותר מ-40% לאחר זינוקים של מאות אחוזים בשבועות הקודמים, מה שמדגיש שוב את הסיכון והספקולטיביות בשוק הקריפטו.

נתחיל בצד האדום כהה ונעבור בהדרגתיות לאזורים ירוקים יותר. הטרה לונה ירד השבוע 11% נוספים וממשיך במגמה השלילית מאד המאפיינת אותו כשהירידות ב-30 הימים האחרונים מסתכמות ב-44%. גם ההליום מציג ירידה של 12% בשבוע ו-40% ב-30 יום. 

ירידות מתונות יותר מציגים הקרדנה עם ירידה של 7% בסיכום שבועי, הפלוקס עם 5% והפוליגון עם 4%. האוניסוואפ והגאלה נסחרו ללא שינוי ניכר. 

בצד הירוק נמצא את הצ'יינלינק והסנדבוקס, שניהם עם עליה של 7% השבוע, הביטורנט עלה 5%, ומטבע ההייב כיכב השבוע עם זינוק של 19%. 

מה המשמעות של הפריצה ל-Wormhole?
היום התבשרנו ששוב התרחשה פריצה משמעותית לפלטפורמה הקשורה בקריפטו ונגנבו 320 מיליון דולר במטבעות של ווארפאד את'ר. למרות שבעבר נגנבו סכומים גבוהים יותר, נראה שלפריצה הזו יש חשיבות מיוחדת. בגלל שהיא נוגעת בנקודת חולשה בעלת חשיבות מיוחדת לעתיד עולם הקריפטו. 

הפלטפורמה שנפרצה היא בעצם "גשר" בין רשתות בלוקצ'יין שונות: את'ריום, סולנה, פוליגון, טרה ועוד. למה צריך גשר כזה? כדי שיהיה אפשר להחליף בין מטבע למטבע והמטבעות "ידברו ביניהם". ניקח דוגמה מעולם התקשורת. כיום ניתן להתקשר מכל טלפון לכל טלפון אחר, בלי קשר לשאלה מהי החברה המייצרת את הטלפון, ואפילו לא לאיזו רשת אני מנוי. כולם "מדברים באותה שפה" וקשורים לרשת אחת. לשם השוואה באפליקציות המסרים המיידיים אין זה כך. אני לא יכול לשלוח הודעה כיום מוואטסאפ לטלגרם או למסנג'ר. כל אחת מהאפליקציות "מדברת בשפה אחרת" ומשמשת כגן סגור. שני הצדדים צריכים להיות באותה אפליקציה כדי שיוכלו לתקשר ביניהם.

רשתות הבלוקצ'יין מדברות בשפות שונות, אך יש מיזמים שמנסים לקשר ביניהם. נקודות החיבור האלו, הגשרים, הם נקודות התורפה שעליהם "מתלבשים" ביתר קלות ההאקרים. וורמהול נחשבה לאחד הגשרים הבטוחים יותר וגם אחד המבוזרים יותר בתעשייה, ואם גם הוא נפל, מה יגידו אזובי הקיר? 

וורמהול טוענת שהפרצה תוקנה כבר, אך החששות הן שלא באמת יהיה אפשר ליצור גשרים בטוחים בין הרשתות עולים. תום רוביזנון, אנליסט חברת אליפטיק, אמר לבלומברג: "זה מראה שוב שהבטיחות של ה-DeFi (חוזים חכמים בתחום הפיננסים) עדיין לא הגיעה לרמה ראויה ביחס לסכומים האדירים שנשמרים בהם. השקיפות של הרשת מאפשרת לתוקפים לזהות את נקודות התורפה הגדולות". 

יש לציין שעדיין לא ברורה מטרת התקיפה, כאשר בעבר היו תוקפים שעיקר מטרתם לא הייתה לגנוב את הכסף אלא דווקא להצביע על חולשות אבטחה לטובת הכלל. כך לדוגמה הגניבה בסך 611 מיליון דולר, הגדולה אי פעם, שנעשתה באוגוסט האחרון מבורסת פולי נטוורק הוחזרה עד הדולר האחרון, כשהתוקף המכונה מיסטר וואיטהט אמר לאחר מכן שכוונתו מההתחלה הייתה להחזיר את כל הכסף. ברשתות החברתיות כתב התוקף: "אני יודע שאנשים נפגעים כשהם מותקפים, אבל הם לא צריכים ללמוד מזה משהו?... לא התכונתי לגרום לפאניקה בעולם הקריפטו. לקחתי הרבה מטבעות אך לא מכרתי אף אחד מהם". קורבנות הפריצה האחרונה מקווים שהתוקף שלהם אף הוא נמנה על הסוג הזה, אך נכון לעכשיו עדיין לא הוחזר הכסף. 

תחום האבטחה בחוזים החכמים, במעבר בין הרשתות ובתחום הקריפטו בכלל הוא אחד מנקודות התורפה המשמעותיות ביותר, וטובי המוחות בתחום חושבים על פתרונות. הבעיה שגם טובי המוחות חושבים על דרכי פריצה. ייתכן שמאבק הזה תלוי עתיד הקריפטו כאלטרנטיבה לעולם הפיננסים המסורתי.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    זה מראה על עולם הזוי פרוגרסיבי ומטורלל (ל"ת)
    משה ראשל"צ 04/02/2022 11:38
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 1.
    יש לומר: "הביטקוין עדיין נסחר אינסוף אחוזים מעל לערכו" (ל"ת)
    מיידוף-קוין 04/02/2022 08:56
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות