סגן החשכ"ל: "הקדמת תום הזיכיון של ICL בהחלט על הפרק"
במהלך ועדת הכספים שכונסה היום הועלתה הבקשה של ח"כ אלכס קושניר בנושא הפרטת משאבי הטבע של חברת איי.סי.אל +2.8% איי.סי.אל 1,689 +2.8% בסיס:1,643 פתיחה:1,621 גבוה:1,689 נמוך:1,616 תמורה:62,917,511 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (שעבר כי"ל). אורי שאשא, סגן החשב הכללי באוצר, ציין במהלך הדיון שעסק בין השאר בהתנהלות ICL סביב תשלום תמלוגים, ובנזקים לסביבה בעקבות פעילות החברה כי "בהחלט נמצא על הפרק הנושא של הקדמת תום הזיכיון".
עוד הוא הוסיף כי לתנאי הזיכיון העתידי תיכנסנה דרישות שלא היו קיימות עד כה, הכוללות גביית תמלוגים שונים. נציגת החברה טענה כי כל פעילותה הינה על פי דין. יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר, קרא להיערך בצורה מוסדרת למכרז העתידי: "אנחנו כאן חברי כנסת ושרים שמגויסים מאוד לעניין הזה, לא ניתן לאף אחד לנצל את משאבי הטבע של הציבור מבלי לשלם על זה ומבלי לתקן את נזקי הטבע שאתם גורמים".
ח"כ עופר כסיף שיזם את הדיון, העלה בפתח הדיון 4 טיעונים עיקריים: התחמקות מתשלום מס של החברה בתואנה של אי הבנה ביחס לדרישות המיסוי שנקבעו בועדת שישינסקי, על אף המלצות ועדת הכלכלה, החברה טרם שילמה את ההיטל עד היום, אי פרסום חוות הדעת של משרד המשפטים ביחס להמלצתו למתן פטור של כ-65 מיליון שקל דמי מים ל-ICL, פגיעתה של החברה בסביבה, כש-80% מהפסולת התעשייתית שמיוצרת בישראל היא על ידי ICL, זאת כשנוסף לנזק הסביבתי אינה משלמת על כך, אלא הציבור, וכן מניעת הארכת הזיכיון ל-ICL רותם על כריית פוספטים על כל האמור לעיל, וכן שלא להאריך את הזיכיון העתידי ל-2030 של מפעלי ים המלח, תוך ניסיון להחזיר את המשאבים הללו למדינה.
עו"ד לילך גבע הראל, השיבה מטעם חברת ICL כי היא דוחה את הגדרת החברה החברה כ"עבריינית", והוסיפה כי בכל האמור לתשלום מיסים, החברה פועלת על פי חוק, בהתייחס לחוק שישינסקי החדש, וכך בנוגע לתשלום דמי המים שהתקבל בהמלצת משרד המשפטים, אשר טרם פרסם את המלצתו. הראל הוסיפה כי אין אגרה שאינה נמצאת בטיפול של החברה, אך יש אגרות שאין עליהן הסכמה ושנמצאות בטיפול.
שאשא ציין כי "אנחנו בחשיבה מאומצת של איך לתקוף את כל הנושא הזה, בהחלט נמצא על הפרק הנושא של הקדמת תום הזיכיון", עוד ציין שאשא לתנאי הזיכיון העתידי תיכנסנה דרישות שלא היו קיימות עד כה, הכוללות את נושא תמלוגי המים, השפעות סביבתיות וגביית תמלוגים נוספים. זאת, לצד הערכת שווי הנכסים של החברה.
קושניר סיכם את הדיון: "הסוגיות שעולות פה זועקות לשמיים, אני לא רוצה לעסוק יותר מידי בעבר, אבל אין ספק שנגרם נזק סביבתי אמיתי לחברה, גם בפוספטים וגם בים המלח, אני לא אוהב את כל הגישה שכל פעם תביאו אותנו למו"מ ולהסכמות, המו"מ הוא מול הציבור הישראלי, זה מה שאתם צריכים להבין. כי מה שאתם עושים זה שאתם משתמשים במשאבי הטבע של הציבור, כדאי שתשנו דיסקט, מה שהיה איננו עוד. אנחנו כאן חברי כנסת ושרים שמגויסים מאוד לעניין הזה, לא ניתן לאף אחד לנצל את משאבי הטבע של הציבור מבלי לשלם על זה ומבלי לתקן את נזקי הטבע שאתם גורמים".
עוד קרא יו"ר הוועדה לרשות המיסים לזרז את חישובי השומה לשנים 2016, 2017, ובסוף דבריו, בירך על היוזמה במסגרתה נשקלת הקדמת הליך הזיכיון: "אם נגיע ל-2030 מבלי שהתכוננו לזה ונערכנו לזה, פשוט נכשלנו".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.המדינה לא יודעת לנהל את נכסיהתזכירו לציבור שכיל ההיתה בבעלות המדינה החברה ההיתה 09/02/2022 07:08הגב לתגובה זו0 0תזכירו לציבור שכיל ההיתה בבעלות המדינה החברה ההיתה כושלת הפסדי ינק על חשבון משלם המיסיםסגור
-
4.למה התחושה שלי שזה שוב ניסיון הח"כ לתפוס כותרות בלבד ? (ל"ת)רוני 08/02/2022 21:51הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.פשוט היה יותר למנות אנשים ישרים ומוכשרים לנהל את מפעליאפק 08/02/2022 21:40הגב לתגובה זו0 0בשביל העם והמדינה , והמדינה היתה מרוויחה מליארדים כל שנה במקום פרוטות כמו עכשיו.סגור
-
2.גם בענייני הגזישראלי 08/02/2022 21:23הגב לתגובה זו1 0יש מקום להוזיל את הגז , החשמל והדלק לאזרחים בהיות ישראל מעצמת גז .ואנרגיה סולארית . זה הזמן .סגור
-
1.הגיע זמן שינוידב בירן 08/02/2022 21:13הגב לתגובה זו1 0כיל חברה שהורסת את ים המלח ללא תשלום נאות עבור הרווחים הנשלחים לאנגליה משפ עופרהגיע הזמן ליד אמונה יותר ולתיון אזור ים המלח אחד המקומות המופלאים בעולם.סגור