איך יראה המטאוורס הסיני שעשוי להגיע לשווי של 8 טריליון דולר?
המטאוורס הוא מושג שאין לו עדיין הגדרה ברורה, אך הוא כבר מעורר עניין רב בעולם העסקים ובכלל. באופן כללי מדובר במציאות מדומה או מוגברת אליה נתחבר בשלל אמצעים קיימים ועתידיים, כמו משקפיים, אוזניות, כפפות, קסדות ושלל אמצעים נוספים, שיאפשרו מציאות וירטואלית קרובה מתמיד לחוויה אמיתית. אם התחזיות יתגשמו נבלה בעוד עשור או שניים, ואולי אפילו פחות, חלק ניכר מזמננו בתוך המציאות הוירוטאלית הזו שתחדור לכל תחומי החיים.
ענקיות הטכנולגיה ממקדות מאמצים בבניית המטאוורס, ובעיקר בהשתלטות עליו. פייסבוק אף שינתה את שמה למטא META PLATFORMS -0.7% META PLATFO 559.14 -0.7% סגירה:0 פתיחה:563.52 גבוה:563.52 נמוך:554.59 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , כדי לאותת לשוק שזה הדבר הגדול הבא, ושהיא מתכוונת להיות שם, ואולי אף לנהל אותו. גם רכישת הענק של חברת אקטיביזן בליזארד {ACTIVISION BLIZZARD} על ידי מיקרוסופט MICROSOFT +1% MICROSOFT 417 +1% סגירה:0 פתיחה:411.06 גבוה:417.4 נמוך:411.06 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: קשורה לכוונות לתפוס נתח מן השוק הזה, ואינטל INTEL CORPORATION +0.25% INTEL... 24.5 +0.25% סגירה:0 פתיחה:24.31 גבוה:24.68 נמוך:24.14 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: וחברות רבות אחרות מתחילות לנתב תקציבים לתחום החדש.
אבל חברת הענק האמריקאיות לא לבד על המגרש. מעבר לים היריבה הגדולה סין והחברות הגדולות שלה גם כן לוטשות עיניים על עבר מה שרבים רואים כעתיד האינטרנט. בחודש שעבר פרסם מורגן סטנלי מחקר לפיו המטאוורס הסיני יכול להגיע לשווי של 52 טריליון יורו או 8 טריליון דולר. "המטאוורס יהפוך להיות הפלטפורמה של הדור הבא שתחליף את האינטרנט הסלולרי. אנו מצפים שערך השוק הכללי (TAM - Total Addressable Market) אליו יפנה המטאוורס יהיה גבוה מאד מעבר לשוק הצריכה המקוון הנוכחי, שנשלט בעיקר על ידי אי-קומרס ובידור מקוון".
העניין שמעורר התחום מגיע עד דרגי הממשל. השלטון המוניציפלי בבייג'ינג, העיר הגדולה ביותר בסין, פרסם בסוף דצמבר את תוכנית הפיתוח החמש שנתית שלו, כשגורם מרכזי בו היה פיתוח המטאוורס. התוכנית מייעדת את המטאוורס לשימושים ציבוריים, משרדי עסקים, בידור חברתי, ייצור תעשייתי, בטיחות בייצור ומשחקי מחשב. הוועדה שפרסמה את התוכנית אמרה כי התוכניות הן להגביר את המחקר והפיתוח של הטכנולוגיות הנצרכות, כולל חיישנים תקשורת ועוד.
לא רק הממשלה או העיריות מתעניינות בתחום. למעלה מאלף חברות כבר הגישו בקשות בסין למעל 10 אלף סימונים מסחריים של מוצרים הקשורים במטאוורס. בשלושת החודשים שהסתיימו בנובמבר השוקעו ביוזמות מטאוורס מעל 1.6 מיליארד דולר. בראש ובראשונה, החברות הגדולות הן המובילות את המאמצים בתעשייה. החברות הסיניות הגדולות שעשויות להתמקד במטאוורס, או שכבר עושות זאת, הן עליבאבא ALIBABA GROUP -2.86% ALIBABA GROUP 83.13 -2.86% סגירה:0 פתיחה:83.6 גבוה:83.68 נמוך:82.64 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , Tencnet, NETEASE, INC -2.47% NETEASE, INC 86.45 -2.47% סגירה:0 פתיחה:87.52 גבוה:88.17 נמוך:86.36 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: NetEase TENCENT HOLDINGS -1.92% TENCENT... 51.2 -1.92% סגירה:0 פתיחה:51.47 גבוה:51.47 נמוך:51.13 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , החברה הפרטית ByteDance, ומנוע החיפוש באיידו BAIDU.COM -1.59% BAIDU.COM 80.33 -1.59% סגירה:0 פתיחה:79.41 גבוה:80.43 נמוך:78.99 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: .
מה עושות החברות הפרטיות בתחום?
ענקת האי קומרס עליבאבא כבר הודיעה השנה על כוונתה להשיק משקפי מציאות מוגברת לצורך פגישות וירטואליות. מציאות מוגברת היא "הדבקת" תמונות או דימויים וירטואלים בתוך מציאות אמיתית. כך לדוגמה אפשר לשבת לפגישה וירטואלית סביב שולחן אמיתי עם אנשים שלא באמת נמצאים שם אך מרגישים "כמעט" כאילו הם שם. בנוסף, החברה השיקה אואטר לכבוד משחקי החורף בביג'ינג, איתו ניתן לתקשר ולקבל מידע.
מנכ"ל חברת טנסנט פוני מא אמר לאחר פרסום דוחות החברה בנובמבר כי המטאוורס מהווה הזדמנות להגדיל תעשיות קיימות כמו הגיימינג. טנסנט בין שאר עיסוקיה, היא חברת הגיימינג הגדולה בעולם עם מותגים חזקים בתחום משחקי המחשב והמשחקים לסלולרי, בעיקר בשוק הסיני כמובן. לדברי המנכ"ל יש בידי החברה את הטכנולוגיה והידע הדרוש כדי לפתח את המטאוורס.
הסטארט אפ הגדול בעולם הוא חברת ביטאדנס ששויה מעורך במעל מאה מיליארד דולר. החברה, המחזיקה באפליקציה הפופולרית טיק טוק מתפרסת לעוד תחומים, ולאחרונה מהווה מתחרה רצינית של טנסנט בתחום הגיימינג. בין השאר רכשה במרץ האחרון את סטודיו משחקי המובייל Moonton בעסקה המוערכת ב-4 מיליארד דולר. בנוסף רכשה החברה באוגוסט את יצרנית משקפי הממיאות הוירטואלית Pico. כל אלו מראים את כוונתה להיכנס לעולם המטאוורס.
ענקית משחקים סינית נוספת שלוטשת עיניים לתחום היא NetEase. בדצמבר שנה שעברה חתמה החברה על חוזה עם הממשל של אזור סאניה בסין על ייסוד מטה לפיתוח אפליקציות הקשורות למטאוורס, וכל זאת כדי להקדים עד כמה שניתן את המתחרות בכניסה לתחום "NetEase תוכל לפעול מהר יותר מכל אחד אחר" אמר דינג לאי, מנכ"ל החברה עם השקת המרכז. כבר באוקטובר ביקשה החברה לרשום את הסימון המסחרי "NetEase Metaverse" על שמה, בנוסף לשמות נוספים כמו פלאנט מטאוורס, תאנדרפייר מטאוורס ועוד.
חברת החיפוש הסינית באידו השיקה אפליקיציית מטאוורס שנקראת XiRang, שהיא מין עולם וירטואלי שיכול להכיל עד 100 אלף אנשים. יחד עם זאת זוהי גירסת בטא, ולדברי החברה ייתכן שיחלפו שש שנים נוספות עד להשקה מלאה.
צ'רלס מוק, מנכ"ל חברת Tech For Good Asia אמר לאתר החדשות CNBC איך הוא רואה את היווצרות המטאוורס בסין לאור כל ההתפתחויות הללו: "הקונספט של המטאוורס יכלול בהתחלה ככל הנראה משחקים ורשתות חברתיות הנתמכים על ידי אביזרי מציאות מדומה או מוגברת. אלו יהיו התחומים שבהם יתמקדו ענקיות הטכנולוגיה הסיניות בשלב הראשון, עם מאפיינים שחזקים בסין כמו תשלומים, שרותיים כמו WeChat שיכולים להתרחב אל תוך המטאוורס".
איך תגיב הממשלה?
אבל בסין, כמו בסין, ישנו גורם אחד נוסף שלא ניתן להתעלם ממנו - הממשלה. בשנים האחרונות ישנם לא מעט עימותים בין הממשלה הסינית לבין חברות הטכנולוגיה הגדולות, כשאלו צריכות תמיד להיכנע ולסגת אל מול הדרישות של הממשלה הקומוניסטית. חוקים אנטי מונופוליסטים הוצעו, ותקנות הגנת פרטיות הועברו באופן שהגביל מאד את ענקיות הטכנולוגיה לכל רוחב תחומי העיסוק הנוכחיים שלהם. בנוסף ממשלת בייג'ינג נאבקת במה שהיא רואה כהתמכרות לגיימינג בקרב הנוער ומגבילה את הזמן בו מותר לילדים מחתת גיל 18 לשחק במשחקי אונליין. כמו כן הממשלה גם מצזנרת תכנים שאינם לרוחה מבחינה פוליטית או מוסרית.
אין ספק שביחס למטאוורס הממשלה תנקוט במדיניות דומה. עולם המטאוורס צפוי להיות רחב יותר מעולם הגיימינג ויכלול גם עבודה, בידור, פנאי, קניות ועוד, כך שהרגולציה צפויה להיות שונה מתחום לתחום ואפילו מאפליקציה לאפליקציה, אך כבר עכשיו הממשלה משגיחה מקרוב על ההתפתחויות ותגביל מאד כל דבר שאינו לרוחה או שאינו עולה בקנה אחד עם המדיניות שלה.
כל זה ינתב את המטאוורס הסיני, ככל הנראה, להיות מין מטאוורס נפרד, שאמנם יהיו לו ממשקים עם המטאוורס הכללי, אך לא יהיה חלק אינטגרלי מהם, שכן הוא יצטרך לציית לתקנות הסיניות המחמירות. כך לדוגמה משקפי המציאות הוירטואלית אוקולוס של פייסבוק כבר נאסרות בסין, וגורל דומה מצפה לכל פיתוח או אפליקציה שלא יהיו תחת השליטה או הפיקוח של הממשלה. החברות המערביות כבר הוכיחו שהן מפתחות עמוד שידרה מוסרי גמיש להפליא בכל הקשור לכניעה לדרישות הממשל הטוטליטרי של המעצמה האסייאתית ומתאימות את המוצרים שלהן לדרישותיה. יחד עם זאת, לא צפויה חסימה טוטלית של התחום, אלא מתן אפשרות לפיתוח תוך מעקב קרוב והגבלות חמורות. "סין חכמה ביותר כאשר אנו מדברים על כך" אומר הניו ליו, אנליסט שווקים סיני, "היא יודעת בדיוק מתי ואיך להשיאר בשליטה, קרוב מספיק כדי להשגיח בצורה זהירה, אבל לא עד כדי כך שהיא תגרום לנזק בלתי הפיך לתעשייה". גורם ממשלתי הקשור לתעשיית התקשורת הסלולרית אמר בנושא: "האינטרנט הסיני המסורתי התפתח בשוק הפרטי תחילה, ולאחר מכן הוטלה עליו רגולציה. תעשיות כמו המטאוורס יהיו תחת רגולציה בזמן בנייתם"
גורם מרכזי נוסף בעולם המטאוורס המתפתח יהיה קרוב לוודאי חסר בגרסה הסינית שלו - בלוקצ'יין ומטבעות קריפטו. מלבד המאבק של סין במטבעות הקריפטוגרפיים (מלבד אלו שהיא עצמה מנפיקה הצמודים ליואן) מסיבות אנרגטיות ואחרות, סין לא תוכל להרשות לעצמה את הביזור והאנונימיות ובעיקר החופש והעצמאות שמאפשרות רשתות הבלוק'ציין המערביות ולכן היא אינה צפויה לאשר כאלו לאזרחיה, או שתפתח גרסאות מפוקחות ונשלטות שלהן.
עולם המטאוורס הסיני, אם כן, יקום בוודאות גמורה במקביל לזה המערבי. הוא יאפשר ככל הנראה גישה מאד מוגבלת למקבילו אך עיקרו יהיה "גן סגור" תחת פיקוח הממשלה הסינית ובאופן שלא יפרוץ את המסגרות ההכרחיות לפי המדיניות שלה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.אין לך בודק איות?גדעון 11/03/2022 11:07הגב לתגובה זו0 0ובנוסף, כמה טעויות תחביר לקינוח. אופן הכתיבה לא חשוב פחות מהתוכן.סגור
-
1.עלי באבא הולכת להמריאגור 15/02/2022 02:11הגב לתגובה זו3 0נסחרת במחיר בדיחה פשוט..סגור