אופנהיימר שימשו חתם למאנדיי וקלטורה ואז המליצו עליהן; המספרים לא היו בכיוון
טוב שם טוב משמן טוב אומר הפתגם. בשוק ההון בשביל חטיבות הברוקראז' והחתמים, האמינות היא פחות או יותר כל מה שיש להם. אבל יש בעיה – ההמלצות לעתים מתפרסמות ברבים, וכל משקיע ריטייל יכול להשתמש בתובנות בחינם. מזה לא עושים כסף. לחלופין – גופים ממוסדים מזמינים ממך אנליזה על חברה שאולי תרצה להשקיע בה. מזה כן עושים כסף. ובהתייחס לפעולת החיתום עצמה הרעיון הוא שלמעשה תשתמש במוניטין שבנית, כדי להפיץ את הסחורה בשוק כשחברה רוצה להפוך ציבורית. מזה גם כן עושים כסף – הצלחת לשכנע, גזרת קופון. אך האם אחרינו המבול?
הביטו על המקרה של בית ההשקעות אופנהיימר. הוא היה בין החתמים בהנפקות של מאנדיי +3.02% מאנדיי 284.59 +3.02% סגירה:0 פתיחה:278.03 גבוה:293.25 נמוך:278.03 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: וכן של קלטורה -4.55% קלטורה 2.1 -4.55% סגירה:0 פתיחה:2.18 גבוה:2.3 נמוך:2.09 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . הנפקות כמו בשיטה הישנה והטובה, לא ספאק, האמינות גבוהה יותר, לכאורה. בכובעו השני של בית ההשקעות הוא פרסם אנליזות על החברות הללו – ובהן המליץ למשקיעים לקנותן במחירים גבוהים מאשר נתן להן השוק.
חומה סינית או באנדל הפוך (אם להשתמש במושגי חברות התקשורת) - חיתום בדרך להנפקה וסיקור אחריה, מבצע אחד פלוס אחד? קרוב לוודאי שהדברים אינם בוטים עד כדי כך, אך קשה לדעת מה נאמר מאוחרי הקלעים ומה מובן גם מבלי שיאמר. צריך לומר שזו הדרך הנהוגה בוול סטריט, ובאנליזות עצמן תמצאו שחור על גבי לבן את הדיסקליימר על הקשר בין הממליץ למומלץ. עדיין, תקראו לזה כשל אינהרנטי או פוטנציאל לניגוד עניינים – יש בכך משהו בעייתי (ובכלל בעמלת חיתום שנקבעת באחוזים, פרצה שמזמנת ניפוח שווי על חשבון המשקיעים).
על פניו, ההמלצות נועדו כדי שיקשיבו להן וכשההמלצות חיוביות ומקשיבים להן וקונים את המניות המומלצות – אז יוצא שגם המוניטין שלך כחתם משתפר. יד אחת מאכילה את האחרת. זה לא המקרה דנן, אך זה כן עוד פאול בכפילות הכובעים ששווה לחשוב עליו.
מחד, הלקוח, כלומר החברה הפרטית שמעוניינת בהנפקה, היא שמשלמת לחתם – מאידך אלה המשקיעים בשוק ששופטים אותו בדיעבד בהתחשב בביצועי המניה. אז נהוג לדבר על האם הסחורה הייתה טובה או לא. אם החברות כבר צלחו את ההנפקה, הכסף נכנס לקופה, כך שאם יפגע או לא המוניטין של החתם – זו לא דאגה שבראש מעיניהם.
סחורה טובה צריך לשפוט לא רק לפי הפוטנציאל של החברה קדימה, אלא כמובן לפי התמחור שלה בעת הכניסה לשוק. גם אם חברה מסויימת תקפוץ בהמשך חייה לשווי גבוה מבהנפקה ותתגמל את מי שנכנס כבר אז, אם בסמוך להפיכתה לציבורית השווי צונח – סימן שהתמחור לא היה הולם. במלים אחרות, סחורה לא טובה. אמת, הלכי הרוח בשוק משתנים – אך שווי של חברה שמשתפים את הציבור בסיכון שלה לא אמור להקבע לפי הסביבה הכלכלית של הכאן והעכשיו שאולי תשתנה עוד חצי שנה.
הבה נסתכל על ההמלצות של אופנהיימר על קלטורה ומנאדיי. נתחיל בשנייה: יולי, אופנהיימר נותנים המלצת "תשואת יתר" במחיר יעד של 260 דולר. מחיר היעד הוא המחיר שתוך שנה אמורה להגיע אליו המניה, אם כן כוונו שעון חול 12 חודשים קדימה, מיולי 2021, ליולי 2022. אוגוסט, מחיר היעד מועלה ל-340 דולר. משם הוא עולה ל-460 דולר בנובמבר (משקף שווי שוק של 23 מיליארד דולר - כשהייתה ב-19.6 מיליארד), רק כדי לרדת ל-345 דולר לפני חודש. סוף פברואר, נותרו ארבעה חודשים לגעת בשער 260 מההמלצה ביולי – ומאנדיי היום בשער בסיס של 177.51 דולר. ואז התפרסמו הדוחות וכעת היא יורדת 25% ל-132 דולר. נמוך מ-155 דולר לפיו נעשתה בהנפקה. אז איך הסחורה?
בכל החישוב הזה אין הכוונה לומר שאין בחברה פוטנציאל, אלא רק להזכיר שכשמדברים על מחיר יעד לא מתכוונים לעוד 5, 7 שנים וכן הלאה. פגוש את המספרים שנקבת בהם עוד שנה, וזכור שיש מי שקורא ומשגר פקודת קנייה בעקבות ההמלצה.
ומה אצל קלטורה? בכל הנוגע להמלצות פומביות תמצאו במחצית אוגוסט, כשהמניה ב-11.8 דולר, המלצה עליה ברמת "תשואת יתר" ובמחיר יעד של 15 דולר. שוב כוונו לכם שעון חול. מחיר היעד משונמך ל-13 דולר, ולפני חודש ל-10 דולר – עדיין במשקל "תשואת יתר". שער הבסיס היום: 3.08 דולר. לאחר הדוחות שפרסמה: ירידה של 35% ל-2 דולר בלבד.
ונביא שוב מדבריה של מנכ"לית אופנהיימר ישראל, אביבית מנה-קליל שבראיון לגלובס באוקטובר דיברה על גל ההנפקות הישראליות בוול סטריט, כשהיא משבחת את החברות הללו. בצד הציטוטים שנתנה לעיתון פורסמו גם ההמלצות על המניות שהוזכרו. הפעם מספרים אין, ההערכה מילולית: "מאנדיי – צמיחה מואצת ומומנטום חזק בדוחות הראשונים שפרסמה"; "קלטורה – הזדמנות השקעה לאור תמחורה הנמוך לשיעורי הצמיחה ופוטנציאל השוק".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.מי מאמין לאופנהימריזם פראייריםרק מזומן 24/02/2022 08:10הגב לתגובה זו0 0רק ניתוח אובייקטיבי שלמעשה לא באמת קיים יכול לתת מענה.כוולם מנפחים הערכות כל הזמן.לתת להם לקנות במחיר המומלץ.כמו מחירון מכוניות שימכרו למחירון.סגור
-
4.אנשים מפסידים מהרצות והרשות ישנה ! (ל"ת)נוחי 24/02/2022 07:19הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.הכל שיווקהראל 24/02/2022 00:57הגב לתגובה זו0 0על משקיע רציני לבדוק כל דבר לעומק אין ארוחות חינם אנליזות חינם בדרך כלל אין בהן בשורות.המשקיע צריך להבין שכולם אנשי שיווקסגור
-
2.מעטים מאמינים לאנליסטים בגלל כשליםסאסי 23/02/2022 21:22הגב לתגובה זו1 0מי שמאמין לרוב מפסיד.סגור
-
1.גופי השקעה חסרי אחריות ועם מערכת רגולציה מסורסת שאינה עושה את מלאכתה (ל"ת)אנונימי 23/02/2022 21:21הגב לתגובה זו2 0סגור