האנליסטים חוששים מסנקציות על הנפט הרוסי; "עניין של זמן"

לאחר שמחיר הנפט שבר שיאים של שבע שנים, האנליסטים שחשבו עד כה כי התחום יוחרג מהסנקציות משנים את דעתם לנוכח המשך המלחמה והדרישה לסנקציות נוספות; האירופאים מתחילים להתכונן להתמודדות עם המחסור בגז רוסי
 | 
telegram
(6)

על רקע הכניסה אל השבוע השני ללחימה בין אוקראינה לרוסיה, מחירי הנפט חצו אתמול את רף 110 דולר לחבית. זאת על אף שחברות ברית נאט"ו נמנעו עד כה מהשתת סנקציות ישירות על סקטור הנפט. אך כעת, חלק מהאנליסטים בארה"ב, סבורים כי זה רק עניין של זמן עד שהמדינות המערביות יחלו להטיל סנקציות מלאות על יצוא האנרגיה של רוסיה, ומזהירים מההשלכות המשמעותיות של המהלך הן על שוקי הנפט והגז והן על הכלכלה העולמית.

הסנקציות המערביות, שהוטלו על רוסיה בשל הפלישה שלה לאוקראינה בשבוע שעבר, נבנו עד כה בקפידה כדי להימנע מפגיעה ישירה בייצוא האנרגיה של המדינה. עם זאת, כבר החלו להופיע סימנים לכך שהצעדים שננקטו הובילו בנקים וסוחרים להתנער מנפט גולמי רוסי. זאת, בין היתר על רקע הצעדים שהגיעו מצדן של חברות פרטיות במערב, כנגד לחברות נפט וגז רוסיות.

בהודעות השונות שהגיעו מצד הגורמים הרשמיים בארה"ב נכתב כי הסנקציות על נפט והגז הרוסי נמצאות "בהחלט על השולחן". אלא, שהיא נמנעה מלנקוט בצעדים אלו, בשל החשש מההשלכות על שוק הנט והגז, על רקע העובדה שרוסיה היא יצרנית הנפט השלישית בגודלה בעולם, אחרי ארה"ב וסעודיה, והיצואנית הגדולה בעולם של נפט לשווקים גלובליים, כמו גם יצרנית ויצואנית גדולה של גז טבעי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

על רקע החשש מסנקציות, אתמול זינקו מחירי הנפט לשיא של שבע השנים האחרונות. החוזים העתידיים על נפט מסוג ברנט (מאי) טיפסו ב-6.6% למחיר של 114.5 דולר, והחוזים העתידיים על הנפט הגולמי (WTI) עלו בכ-5% למחיר של  כ-108 דולר לחבית. היום תיקנו החוזים מעט כלפי מטה, כשכעת הם נסחרים במחיר של 112 דולר ו-107 דולר לחבית בהתאמה.

אם בעבר, הדעה הרווחת בקרב מרבית האנליסטים הייתה, כי סנקציות על מגזר הנפט הן בגדר תרחיש עם סיכוי נמוך, הרי שכעת נשמעים קולות אחרים. כך למשל, הלימה קרופט, ראש אסטרטגיית סחורות גלובלית ב-RBC, העריכה לפני יומיים בראיון לרשת CNBC, שהסנקציות קרובות. לדבריה, "אם רוסיה תמשיך לנהל את המלחמה הזאת באכזריות רבה כל כך ועם כל כך הרבה נפגעים אזרחיים, זה רק עניין של זמן עד שנדבר על סנקציות. מלאות על יצוא אנרגיה, כמו שראינו עם איראן".

בינתיים, גם בהיעדר סנקציות המכוונות לייצוא האנרגיה של רוסיה, קיימת "תופעה של סנקציה עצמית", מצד בנקים חברות וסוחרים. בחברת הייעוץ Eurasia Group ציינו כי המסחר בסחורות ברוסיה מתייבש כאשר בנקים בינלאומיים וסוחרים מסרבים לעשות עסקאות עם עמיתיהם הרוסים, על רקע השפעת הסנקציות הכלליות.

"בעוד שממשלות ארה"ב והאיחוד האירופי מנסות להגדיר את סקטור האנרגיה מהסנקציות עד כה, בהיעדר הבהרות נוספות בנוגע להרחקות, סביר להניח שסלידה רחבה מסיכון תימשך. קיים גם סיכון שהסנקציות יהיו ממוקדת יותר אם הלחימה תסלים, או שרוסיה תצמצם חלק בייצוא הנפט כאמצעי תגמול".

הפחתת התלות ברוסיה
אך יש גם מי שרואים באירוע הזדמנות עבור האיחוד האירופי להקטנת התלות בשוק הנפט הרוסי. במכתב שפרסמה היום סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), נכתב כי האיחוד לא צריך להתקשר בכל חוזי אספקת גז חדשים עם רוסיה, כדי להפחית את התלות שלה בגז טבעי רוסי.

המלצה זו, היא חלק מתוכנית של 10 נקודות שפרסם הארגון שבסיסו בפריז בעקבות הפלישת רוסיה לאוקראינה. בין ההמלצות האחרות: ראשית, שימוש במקורות גז חלופיים, מהאיחוד האירופי עצמו וממדינות כמו נורבגיה ואזרבייג'ן. שנית, זירוז השקת פרויקטי שמש ורוח חדשים, לצד מקסום הייצור מגרעין וביו-אנרגיה. שלישית, עידוד צרכנים להוריד את התרמוסטט שלהם במעלה אחת, והאצת החלפת דודי הגז במשאבות חום.

"אף אחד כבר לא נמצא באשליות", אמר פתיח בירול, מנכ"ל ה-IEA, בהצהרה לתקשורת היום. "השימוש של רוסיה במשאבי הגז הטבעי שלה כנשק כלכלי ופוליטי מראה שאירופה צריכה לפעול במהירות כדי להיות מוכנה להתמודד עם אי ודאות ניכרת בנוגע לאספקת הגז הרוסית בחורף הבא".

התוכנית של ה-IEA סיפקה את מה שלדבריו מהווים "צעדים מעשיים לצמצום התלות של אירופה על יבוא גז רוסי בלמעלה משליש תוך שנה תוך תמיכה במעבר לאנרגיה נקייה בצורה בטוחה ובמחיר סביר. אירופה צריכה לצמצם במהירות את התפקיד הדומיננטי של רוסיה בשווקי האנרגיה שלה ולהגביר את האלטרנטיבות במהירות האפשרית", סיכם.

אם או בלי קשר לדברים, קדרי סימסון, נציב האנרגי של האיחוד האירופי הבהיר היום כי הארגון מוכן למקרה שרוסיה תחליט לנתק את אספקת הגז בעקבות הפלישה לאוקראינה והסנקציות הבאות. זאת, על רקע העובדה שבשנת 2020, רוסיה היוותה 43.4% ממלאי הגז הטבעי של האיחוד האירופי

"ראינו מהמצב הקודם כשרוסיה כבשה את קרים והכנסנו סנקציות שאולי תהיה תגמול מהצד הרוסי, אז כן, אנחנו מוכנים שהתגמול של רוסיה עשוי לכסות את תחום האנרגיה. יש לנו תוכניות מגירה למקרה של שיבוש חלקי או מלא של הגז הטבעי", הוסיף סימסון.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    110 דולר לחבית כשהאמריקאים שופכים 60 מיליון חביות לשוק
    מה יקרה כשהם יפסיקו 05/03/2022 19:54
    הגב לתגובה זו
    1 0
    המלחמה תימשך לצערנו זמן רב והמחיר לא מעודד עכשיו כשתחנת הכוח האוקראינית שמספקת חשמל ל 4 מיליון בתי אב נפלה לידי הרוסים.
    סגור
  • 3.
    האם בזן סוף סוף תעלה או תתרסק
    בזן 04/03/2022 05:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    פעם כתבו שבזן הרויחה מעליית מחיר הנפט . איך כל זה ישפיע על תזקיקי הנפט של בזן . והאם ישראל תסגור את בזן חחח
    סגור
  • 2.
    לא מלחמה של ישרהל ולכן בשקט שושו לקנות דלק רוסי בזול
    איראני 04/03/2022 04:36
    הגב לתגובה זו
    0 1
    בלי לספר לחבר'ה
    סגור
  • 1.
    יופי, ככה הרוסם יתקעו עם הגז שלהם ויכנסו לחדלות פרעון.
    מהר 03/03/2022 21:56
    הגב לתגובה זו
    9 0
    צריך עוד סנקציות מהירות מאד, כי האוקראינים סובלים!!!
    סגור
  • מה עם הרוסם? ניתקעו באוסם? נבלות. (ל"ת)
    למהר 04/03/2022 14:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • אל תשכך את אשר עשה לך עמלק (אוקראינים במלחמת העולם ) (ל"ת)
    יוסי 04/03/2022 12:37
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות