לקראת הכנס "בין פטיש האינפלציה לגרזן הריבית"
סופרים אבדות כלכליות- עד כמה הכלכלה העולמית רגישה להשלכות המלחמה?
למי שפספס - לצפייה ישירה בכנס
רינת אשכנזי, מנהלת מחקר מדדים בקסם קרנות.ETF:
בעולם הכלכלי נעשים ניסיונות ראשוניים לאמוד את ההשלכות הכלכליות של הפלישה הרוסית לאוקראינה. החזאים מסכימים כי ארה"ב תצמח לאט יותר, תוך כדי אינפלציה גבוהה יותר, כלכלת אירופה "תפלרטט" עם מיתון ורוסיה תצלול להתכווצות תוצר דו-ספרתית עמוקה. חשוב לציין, כי על אף הטלטלה הגיאו-פוליטית, זינוק במחירי האנרגיה, המתכות והסחורות החקלאיות, שיבושים בשרשרת האספקה, התייקרות עלויות ההובלה ועצבנות בשווקים, בסך הכול הכלכלה העולמית נכנסה למשבר הזה במצב סביר – שוקי העבודה במערב מתמידים במגמת השיפור, הצרכנים נשענים על חסכונות שנצברו בתקופת הקורונה והחברות וחלק לא מבוטל מהחברות הצליח לצבור מזומן, לרשום גידול ברווחים ואף לשדרג את רמות הרווחיות. נקודת התחלה זו מקנה לעולם חוסן כלכלי רב יותר בהשוואה לאירועים דומים בהיסטוריה (כגון שנות ה-70 וה-80). נקודות זכות אילו לא מבטלות כמובן את סיכוני האינפלציה, את העצבנות בשווקים או את הפגיעה בפעילות הריאלית. הן לכל היותר "מרככות" את מידת ההשפעה.
לעת עתה, כלכלני וול סטריט צופים כי התמ"ג האמריקאי יגדל השנה בכ-3.2%, ירידה מתונה של 0.3% מהתחזית של פברואר, אך עדיין מעל קו המגמה של השנים האחרונות. למרות ההתמתנות בקצב, ארה"ב תמשיך כנראה להתאושש מאומיקרון, כאשר לא מעט יהיה תלוי במדיניות הפד. קצב האינפלציה הנגזר מהוצאות לצריכה אישית, האינדיקטור המועדף על הפד, צפויה לעלות בכ-4.3% השנה, 0.7 נקודות אחוז גבוה מהסקר הקודם בפברואר. החזאים מסייגים את התחזיות, שכן המשך התייקרות מחירי הנפט משמע פגיעה קשה יותר בצמיחה וכן, קצב האינפלציה גבוה יותר.
"...ההשלכות של סגירה מוחלטת של 4.3 (מיליון חביות ליום) של רוסיה של יצוא הנפט לארה"ב ולאירופה יהיו דרמטיות", כתב ג'יי.פי מורגן בסוף השבוע. "במידה שההתנתקות הזו תצבור תאוצה, תתעצם ותיארך - כך הזעזוע לצמיחה העולמית – ילך ויגדל". לפי "כלל אצבע" של גולדמן זאקס, כל עלייה של 10% במחיר הנפט מעלה את שיעור אינפלציית הליבה בארה"ב בכ-3.5 נקודות בסיס ואת סך האינפלציה בכ-20-30 נקודות בסיס.
רובם מסכימים שהאפקט יהיה גרוע יותר באירופה. ברקליס הפחיתה את תחזית הצמיחה שלה לאירופה השנה לכ-3.5% לעומת 4.1% בחודש שעבר. "עלייה במחירי הסחורות ושנאת סיכונים בשווקים הפיננסיים הם אפיקי ההידבקות העיקריים, מה שמרמז על זעזוע סטגפלציוני עולמי, כאשר אירופה היא האזור החשוף ביותר", אמר בנק ההשקעות השבוע. ג'יי.פי מורגן הוריד השנה כמעט אחוז שלם מהצמיחה באירופה, וכעת צופה כי התמ"ג יגדל בכ-3.2%. עם זאת, לרבעון השני צפויה צמיחה אפסית.
רוסיה עשויה להיפגע באופן הקשה מכולם. ג'יי.פי מורגן צופים לה ירידה של כ-12.5% בתוצר, כאשר כלכלת המדינה תתכווץ תחת משקלן של סנקציות חסרות תקדים שהקפיאו את יתרות המט"ח של כ-630 מיליארד הדולר שלה וניתקו את כלכלתה משאר העולם. IIF רואים התכווצות של כ-15%, כפול ממה שנרשם במשבר הפיננסי העולמי. "אנחנו רואים כי התחזית אף עלולה להפוך לשלילית יותר. רוסיה לעולם לא תחזור להיות אותו הדבר", כך כתבו כלכלני IIF.
המידע המוצג מסופק ע”י קבוצת קסם (להלן: "קסם") מקבוצת אקסלנס השקעות בע”מ (להלן: "אקסלנס") כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות בידי בעל רישיון עפ"י דין המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הקשורים למידע המוצג. אין לראות באמור מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. לחברות מקבוצת אקסלנס וקסם עשוי להיות עניין במידע המוצג. המידע האמור מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת. במידע עלולות ליפול טעויות וכן לחול שינויי שוק. הנתונים נכונים למועד פרסומם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.העולם על סף מלחמה כוללת ופה מדברים עלפגיעה קלה בצמיחה (ל"ת)בדיחה 08/03/2022 16:50הגב לתגובה זו5 0סגור
-
1.אולי תכתבו על מה שקורה עם הניקל בימים האחרונים?! (ל"ת)רבקה 08/03/2022 13:31הגב לתגובה זו0 0סגור