הטור של גרינברג: תחום ההגנה והחלל זכה לדחיפה הודות לפוטין: אלביט מערכות מרוויחה
אין שום ספק שתחום ההגנה והחלל ( Aerospace & V) הוא ה"נהנה" הגדול בוול סטריט מהמלחמה באוקרינה. לא שתחום זה פיגר אחרי הסקטורים האחרים אבל עצם המילה "הגנה" (Defense) פגעה, בתקופות שנראה היה למשקיעים שלא יראו עוד מלחמות, בתשואת מניות המגזר. לאחר נפילת "אימפריית הרשע" כדוגמה המליצו פרשנים רבים למשקיעים להתרחק ממניות ההגנה ובעיקר מהסיבה שלדעתם תקצץ ארה"ב בתקציבי הביטחון אלא שהנשיא רייגן דווקא העלה את התקציבים משמעותית ובמיוחד בתחום החלל וההתנגדות למיזוג סקטור החלל לסקטור ההגנה הסתיימה. סקטור החלל הוא שהוביל את המגזר בעשור האחרון וזאת בעקבות ההתקדמות הטכנולוגית והעברת האינפורמציה. תקשורת מהחלל, וצלום מהחלל לצד חברות מהסוג של SpaceX הם שהוסיפו את אפקט החלום לכמה מהמניות. בא פוטין והחזיר עטרת ההגנה ליושנה. תעשיית החלל אגב לא חסרה גם היא בתחום הצבאי ולמעשה החלק הצבאי בתעשייה זו גדול בהרבה מהאזרחי.
הדרך הטובה להשקעה בתחום היא באמצעות סלים או קרנות. יש מספר גדול של סלים. יש הסלים המובילים כמו ITA או XAR שכוללים את החברות המובילות בעיקר. ישנם גם סלים ממוקדים יותר כמו Kensho Final Frontiers (סימול:ROKT) או ה-Procure Space (סימול:UFO) או ה-Kensho Future Security (סימול:FITE) שמנסים להתמקד באספקטים שונים שקשורים בתעשיות החלל והביטחון. ROKT למשל מתמקד בחדשנות עתידית והמניה המובילה במשקלה בסל היא רדוור (סימול:RDWR) שמוביל רועי זיסאפל ושעוסקת בעיקר באפליקציות סייבר.
החלטנו לפיכך לחזור למניית אלביט מערכות -1.06% אלביט מערכות 92,600 -1.06% בסיס:93,590 פתיחה:92,800 גבוה:93,500 נמוך:92,040 תמורה:88,902,989 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שבשנה האחרונה הכתה ובגדול את כול הסלים הנ"ל וגם את שלושת המדדים המובילים, הדאו, הנאסד"ק וה-S&P. אלביט אגב, מופיעה בסלים הללו.
בחזרה לאלביט (סימול:ESLT) ולתעשיית החלל/בטחון: כתבנו בעבר לא מעט על אלביט ועל התעשייה אבל העליות במניות התחום לאחרונה, במיוחד באלביט, מחייבות התייחסות. אלביט מערכות, כידוע לקוראים הוותיקים, נכנסה לנבחרת בסוף 2001, לאחר המיזוג עם חברת האלקטרו-אופטיקה אל-אופ ורכישת החברה הברזילאית המעניינת Aeroeletronica (היום AEL Sistemas S.A) ביולי 2001. הסיבה העיקרית לכך, הייתה שמורנו ורבנו בענייני השקעות דאז, ידידינו סטיבן, רכש, לאחר העסקה הברזילאית, את המניה "כחלק מפינת החלל-בטחון שאני בונה בתיקים". סטיבן הסביר לנו שהחליט לבנות בתיקים שניהל "פינת ביטחון-חלל" כי לדעתו, "מה שמתפתח בתחום הטכנולוגי ישנה לחלוטין את העולם וחברות הביטחון-חלל יובילו בהשקעות במו"פ טכנולוגי וברכישות של כול התפתחות טכנולוגית בתחומי עיסוקן" ולכן רכש 3 מניות, לוקהיד מרטין (סימול:LMT), בואינג (סימול:BA) ואת 3L (היום L3Harris Technologies שנסחרת בסימול LHX).
למה אלביט? כי לטענתו בזכות הטכנולוגיה תהפוך ישראל למעצמה ביטחונית ואלביט תוביל בתחום. "אחרי הניסיון שלי עם אורבוטק", אמר, "הבנתי מה שמתפתח אצלכם בטכנולוגיה ובמיוחד הביטחונית והנושא יהווה אחד מתחומי הצמיחה הגדולים בכלכלה הגלובלית במאה הבאה. אלביט, עם אל אופ בתוכה, האסטרטגיה והניסיון המבצעי שהיא חשופה לו תהפוך ליהלום שכול ענקית ביטחון וחלל שלנו תחפוץ לרכוש והרכישה הברזילאית היא מהלך נכון שמחזק את דעתי וחוץ מזה", אמר האמריקאי, "עוזיה המליץ". הוא התכוון לעוזיה גליל ז"ל שאותו הכרנו והערצנו.
סטיבן עקב מקרוב אחרי הטכנולוגיות בישראל, הקוראים הוותיקים זוכרים וודאי שספרנו על הכניסה של סטיבן לאורבוטק בשנות ה-90, הרבה לפני שמישהו האמין בתחום המוליכים למחצה כפי שמאמינים היום, כי לטענתו אז, "השבבים יהיו לב הצמיחה הכלכלית ולדעתי אורבוטק מציעה את מערכות הבדיקה הטובות בעולם...". בנושא אורבוטק לא הצליח לרכוש כמות רצינית כי המחזורים דאז בת"א היו מגוחכים אבל באלביט רכש חבילה הגונה אותה הוא מחזיק עד היום. דברנו אתו השבוע. הוא חי באחוזה שרכש על הר בוויומינג כשפרש מעיסוקיו בהשקעות, "הפינה הביטחונית עדיין שם", אמר, "ואני מתכוון להוסיף עוד אלביט כי כרגע אני רואה שהערכותיי לגביה התממשו מעל ומעבר וזו רק ההתחלה לדעתי, בטח לטווח הארוך". נו? האיש חגג 92 בתחילת השנה והוא מדבר על הטווח הארוך. אמרנו לכם שהאמריקאים חושבים אחרת. לנו אין ספק לגבי המשפט, "וזו רק ההתחלה לדעתי, בטח לטווח הארוך". ננמק בהמשך מדוע אנחנו חושבים כמוהו.
נתחיל בעיסוקי החברה: החברה מגדירה עצמה כחברת טכנולוגיה גלובלית שעוסקת במגוון תוכניות ברחבי העולם, בעיקר בזירות ההגנה והביטחון הלאומי. החברה מפתחת ומספקת מגוון רחב של מערכות ומוצרים לשימוש בתחומי האווירייה, היבשה והים וכן מוצרי ביטחון ליישומים מסחריים. המוצרים שלהם נמכרים על פלטפורמות חדשות אבל הם גם מספקים שדרוג וחדשנות על פלטפורמות קיימות, בנוסף החברה מספקת מגוון של שירותי תמיכה.
העיסוקים העיקריים שלה, הם המערכות מטוסים ומסוקים צבאיים, כלי טיס ללא טייס, אלקטרו אופטיקה, ראיית לילה ואמצעי נגד, מערכות ימיות ויבשתיות, מערכות כלי רכב יבשתיים ותחמושת שונה. היהלומים של החברה (אליבא דאנליסט של ענקיות הביטחון-חלל האמריקאים) הם מערכות שליטה ובקרה, מערכות תקשורת ומחשבים, מערכות מודיעין, מעקב וסיור בשטח אויב, מערכות סייבר, מערכות לוחמה אלקטרונית ומערכות ביון.
כשליש ממכירות החברה נעשות בארה"ב וכרבע בישראל. כ-21% באזור אסיה-פסיפיק וכ-17% באירופה. חברות הבת העיקריות הן Elbit Systems of America, שותפות מוגבלת שמוכרת לצבא האמריקאי, למשרד להגנת האומה וללקוחות מסחריים בתחומי הציוד הרפואי והתעופה האזרחית. לחברה יש השכם מיוחד עם משרד ההגנה האמריקאי (Special Security Agreement ). חטיבת Elbit Systems C4I and Cyber Ltd. שהנהלתה בנתניה שמטפלת במערכות שליטה ובקרה, מערכות תקשורת ומחשבים, מערכות מודיעין, מעקב וסיור בשטח אויב, מערכות סייבר, מערכות לוחמה אלקטרונית ומערכות ביון, אלישרא שעיסוקיה במערכות אלקטרוניות שונות, אל-אופ (Electro-Optics Elop Ltd) ו-Elbit Systems Land Ltd.
החברה פועלת בתחומים תחרותיים ביותר מהתעשייה האווירית ורפאל ועד ענקיות הביטחון בכל רחבי העולם, מלוקהיד ובואינג ומטה. החברה מצליחה להתחרות בשל יכולות הפיתוח שלה, הניסיון המוכח של המוצרים והיכולת להציע "פתרון מלא" ללקוח, טכנולוגית. ביצועית ואפילו פיננסית. החברה משקיעה למעלה מ-7% מהכנסותיה במו"פ, אחוז גבוה משמעותית מההוצאה הממוצעת של התעשייה.
כדאי למשקיע שמתעניין בתעשיית הביטחון-חלל לעיין בכתבה זו. אלביט מערכות נוסדה ב-1966 ע"י אלרון. החברה הונפקה בניו יורק ב-1996 במחיר של7.5 דולר למניה. ב 2001 התמזגה עם אל-אופ, חברה לאלקטרוניקה ואופטיקה שעברה טלטולים רבים עד 1979 אז רכשה משפחת פדרמן, בעלת רשת מלונות דן, שהחזיקה ב-50% מהחברה ביחד עם כור, את חלקה של כור ובניהולו של מיכאל (מיקי) פדרמן הפכה לאחת מחברות האלקטרו אופטיקה המובילות בעולם.
המיזוג עם אלביט הוא שהתחיל את עלייתה הגלובלית של אלביט בתחומי העיסוק שלה. לצד אל-אופ רכשה אלביט מערכות את החברות אלישרא, תדיראן תקשורת, שירון תקשורת חלליות, BVR Systems, חטיבות שונות בתעשייה אווירית, Innovative Concepts, חטיבת ראיית הלילה של המתחרה L3Harris Technologies ועוד. משפחת פדרמן, מאז המיזוג, היא בעלת השליטה בחברה. Federmann Enterprises מחזיקה ב-44.3% (19,580,342 מניות מתוך 44,200,164 מניות בסה"כ) ורק 11% מהמניות מוחזקות ע"י משקיעים אמריקאים. מיקי פדרמן הוא יו"ר החברה והמנכ"ל הוא בצלאל מכליס שנכנס לתפקידו ב-2013 לאחר שבמשך 5 שנים ניהל את מערכת היבשה ואת חטיבת Elbit Systems C4I and Cyber Ltd. מכליס, קצין תותחנים, מהנדס מכונות ובוגר מדעי המחשב מהטכניון וכן בוגר מנהל עסקים מאוניברסיטת ת"א. בנוסף גם בוגר ביה"ס לניהול מתקדם באוניברסיטת הרווארד.
את 2020 סיימה החברה עם הכנסות של 4.66 מיליארד ורווח נקי של 237.67 מיליון או 5.38 דולר למניה ואת 2021 עם הכנסות ורווח נקי למניה של 5.16 מיליארד ו-340 מיליון או 7.65 $ למניה. התוצאות הסופיות ל-2021 יתפרסמו בסוף החודש. ההערכה היא שאת 2022 תסיים עם מכירות של 5.3 מיליארד ורווח למניה של 8.7 דולרים. להבדיל ממתחרותיה האמריקאיות הכיסוי האנליסטי שלה זעום ביותר.
מדוע החברה מעניינת (במיוחד לאחרונה)? העניין בוול סטריט לנושאי החלל (בטחון ומסחר בחלל) והביטחון הולך וגדל עם ההבנה שהחשיבות הכלכלית והביטחונית של שני התחומים הולכת וגדלה עם ההתקדמות הטכנולוגית והפלישה הרוסית לאוקרינה כאמור נתנה לתחומים עוד דחיפה קדימה בהתעניינות משקיעים.
העלייה החדה של סוף פברואר תחילת מרץ קשורה לדעתנו בסכסוך הרוסי אוקראיני שבעקבותיו החלו לזרום כספים לסקטור אבל השאלה היא לגבי עצמת הקפיצה של ESLT. לדעתנו הסיבה שקשורה לכך היא ההתעניינות של מוסדיים אמריקאים שעד כה לא גילו עניין יוצא דופן בחברה הישראלית, שווה להמתין לסוף הרבעון ולראות את האחזקות שנעשו במהלך הרבעון הנוכחי. מוסדיים אמריקאים גדולים מושקעים בענקיות החלל והביטחון האמריקאיות בעיקר ונראה לנו שחלקם מתחיל לגלות עניין בחברה הישראלית.
נראה לנו שמתחילים להבחין בשלוש יתרונות שמייצגת החברה. ראשית ישנן היכולות הטכנולוגיות של החברה והקשרים ההדוקים עם רפא"ל ותעשייה אווירית. שנית ישנו היתרון הגדול באמת של אלביט מערכות שהוא הניסיון המעשי שהחברה רכשה מפעילותה מול צה"ל ומערכת הביטחון הישראלית. הנושא השלישי שמעניין משקיעים היא צורת האחזקה בחברה. ישנם גם משקיעים (ומספרם הולך וגדל) שמאמינים שאחת מענקיות התחומים הללו תנסה לרכוש את החברה (סטיבן בזמן שרכש היה בטוח שהדבר יקרה). לנו זה לא נראה ריאלי שממשלת ישראל תאפשר זאת אבל זו חברה ציבורית עם גרעין שליטה גדול וסטיבן, שעדיין בטוח שהצעה תוגש, אומר, "השליטה בידי ו- Federmann Enterprises שמורכבת מאנשי עסקים והשיקול יהיה כלכלי. כשתבוא הצעה רצינית הם שיחליטו לא הממשלה". נסכם זאת כך, אלביט מערכות תמשיך לצמוח בשל שתי הסיבות הראשונות שלדעתנו עוררו המניה ואם תוגש גם הצעת רכש זה לא יזיק למשקיע אבל, לבטח במחיר הנוכחי, זו השקעה לטווח ארוך ולבסוף חשוב לזכור שאם הלחימה באוקרינה תסתיים סקטור ההגנה יסוג.
{ראדא} (סימול:RADA) מעניינת גם היא: אנחנו "מטפלים ומטופלים בחברה מזה יותר מ-30 שנה ונראה שסוף סוף נראה פירות לסבלנותנו. החברה מתמחה בטכנולוגיות אלקטרוניות. המוצרים, שהוכחו בקרב, כוללים מערכות לוויוניות, וידאו דיגיטלי בחדות גבוהה, מכשירי שמע והקלטה עבור כלי אימון, מטוסי קרב, מל"טים ומכ"מים יבשתיים, טקטיים ומרובי משימות. מוצרי רדאר קומפקטיים ומאובטחים לפלטפורמות קלות משקל שאפשר להרכיב על כלי רכב וספינות נחיתה כדי לזהות ולעקוב אחר איומים אוויריים וקרקעיים, על מל"טים, כלי רכב, ספינות וסירות ואפילו לשימוש ע"י אנשים, אלו מוצרים שמאוד "מתאימים" למלחמות כמו הנוכחית. המכירות עולות בקצב מהיר ביותר וכך גם הרווחיות והרווח למניה. ראדא התאימה עצמה לשווקים שמתאימים לה ועם הידע המצטבר זה יכול להפוך לספור גדול מה גם שכאן בהחלט יכולה לבוא הצעת רכש. כול הכבוד למר סלע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
16.לשלמה - הרצל בודינגרמשה 15/03/2022 11:45הגב לתגובה זו0 0שלמה, מגיע מילה טובה גם להרצל בודינגר שבמהלך כהונתו כמנכל ראדא נזרעו הזרעים שדב סלע קוצר.סגור
-
15.בקשה להסבר על השקעות בתקופת מיתון וסטגפלציה בכתבה הבאה (ל"ת)א 13/03/2022 11:48הגב לתגובה זו2 0סגור
-
14.פלוריסטםנחום 12/03/2022 19:17הגב לתגובה זו1 0שלום מר גרינברג תודה על המאמרים המדהימים שלך. מה דעתך על פלוריסטם א. לאחר תחילת המיזם עם תנובה? ב. לאור המלחמה באוקרינה , והחשש מפיצוץ הכור הגרעיני. וכזכור, לפני כשנתיים, ארה"ב נתנה אישור לתרופה שלה נגד קרינה. האם זה טוב לחברה? תודה רבהסגור
-
פלוריסטםשלמה גרינברג 15/03/2022 10:01הגב לתגובה זו2 0דעתי על החברה הבאתי מספר פעמים, לא השתנתה. השוק עדיין מחכה לתוצאות במשהו. לגבי עסקת תנובה. שוב רעיון נפלא אבל המשקיעים ימתינו לראות ההתקדמותסגור
-
תודה רבה (ל"ת)נחום 15/03/2022 23:30הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
התשובות טמונות בשאלות, ורק צריך לחכות ולראות התוצאות (ל"ת)פרנץ פושקש 13/03/2022 10:08הגב לתגובה זו3 0סגור
-
13.אלביט חברת ערך עים רווח גולמי נמוך תיגמר המלחמה לא נראהשגיא 11/03/2022 21:43הגב לתגובה זו2 2תשואה גבוה מרוויחה 5 אחוז נטו על המכירות לאורך שנים שגם בהם היו מלחמות חלק מהמכרזים שולי הרווח מאוד נמוכים....היתה טובה לקניה כבאז ביום הראשון או השני למלחמה באוקראינה כעת כבר מאוחר.סגור
-
12.בסוף שנות ה-90 "המלצת" אז על אורבוטק ועל ראדא..אני בחרתזיכרון היסטורי 11/03/2022 21:39הגב לתגובה זו2 0אני בחרתי אז בראדא, ונתקעתי הרבה שנים עם המניה שמתעוררת עכשיוסגור
-
אז אתה צריך להכות על חטא על כך שלא בחרת במניית דיבידנד. (ל"ת)רז 14/03/2022 12:41הגב לתגובה זו2 0סגור
-
11.גרינברג חוזר לכתוב לעניין!!!…בשעה טובה לאחר חודשים שהחבר שלמה פתח גוגל וניסה לש 11/03/2022 18:20הגב לתגובה זו1 0בשעה טובה לאחר חודשים שהחבר שלמה פתח גוגל וניסה לשפוך ידע, הוא חזר לכתוב לעניין. תודה שלמה!!!סגור
-
שלמה תמיד כותב מעניין למי שיודע לקרוא (ל"ת)עמית 14/03/2022 10:04הגב לתגובה זו4 0סגור
-
איני יודע קרוא וכתוב לחלוטין...אבל לכבי המעניין יש מצבלעמית 14/03/2022 12:58הגב לתגובה זו1 0שאתה צודק...רק....יש הבדל בין מעניין לבין מועיל ונכון...האא?סגור
-
10.ELTKמשה 11/03/2022 17:27הגב לתגובה זו1 0שלמה, גם באלטק חלק מרכזי מההכנסות מגיעות מהמיגזר הביטחוני.סגור
-
נכון (ל"ת)שלמה גרינברג 15/03/2022 10:03הגב לתגובה זו2 0סגור
-
9.עין שלישית מייצרת ומוכרת רחפנים ומלטיםיפה מאד 11/03/2022 17:11הגב לתגובה זו2 0מחזיק ונראית לי השקעה מעניינת.סגור
-
מזכירה את ראדאאברהם 13/03/2022 06:46הגב לתגובה זו0 0בתחילת הדרך..עין השלישית, ממתין לפריצה שלה.סגור
-
8.אירודרום נסחרת בתל אביב מלטים כת"ביםדניאל 11/03/2022 15:30הגב לתגובה זו3 1שימו לב לחברה הזו נסחרת בתל אביב גם היא תהנה מהנושא הביטחוני חברת נהדרת עם צמיחה מרשימה צוות ניהול איכותי מלטים וכתב"ים התחום הכי צומח והבלאגן רוסיה אוקראינה אירופה רק יגיל את הביקושיםסגור
-
7.מרץ 2020' - כל המדדים יורדים ב30-35% , כולל מניות.רז 11/03/2022 14:36הגב לתגובה זו5 0אלביט מערכות - 18% בלבד, ועולה חזרה תוך ימים בודדים. רואים התנהגות דומה גם כרגע במערכה של רוסיה-אוקראינה. שבת שלום, שלמה !סגור
-
הרגע בבקשה (ל"ת)שלמה 11/03/2022 20:28הגב לתגובה זו0 3סגור
-
אין רגוע ממני. (ל"ת)רז 13/03/2022 12:29הגב לתגובה זו2 0סגור
-
6.רדוור אמורה להרוויח גם מהמצב? (ל"ת)אנונימי 11/03/2022 13:58הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.שוק עם פוטנציאל אדיר וניהול נכוןאיתן 11/03/2022 13:31הגב לתגובה זו3 0כתבה מעולה על חברה עם טכנולוגיות מדהימות וניהול נפלא. לצערנו יש לנו יותר מדי מבצעים ומלחמות, אז לוקחים את הלימון ומייצרים לימונדה. כל הכבוד.סגור
-
4.פלנטייר נשמח לכתבה גם היא "צבאית"גילי 11/03/2022 13:06הגב לתגובה זו2 0וגם עושה רושם שהמחיר כלכלי..יש לה לא מעט יתרונות תחרותייםמההדעתך על החברה לא המניה ?תדהסגור
-
3.שבבים מוליכים למחצהריקי 11/03/2022 13:05הגב לתגובה זו4 0שלום שלמה תודה על הכתבהתעודת הסל soxx עדיין מומלצת לטווח ארוך ? תודהסגור
-
דווקא עכשיו... (ל"ת)יוסי 11/03/2022 21:41הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.תודה רבה. מעניין מאוד (ל"ת)עמית 11/03/2022 13:04הגב לתגובה זו4 0סגור
-
1.מה דעתך על KTOSאסף 11/03/2022 12:43הגב לתגובה זו1 0אנו מחזיק בלוק יפה בשער כניסה 19$נראה שגם היא בכיוון הנכוןסגור