כיצד משמש הגידול במחירי הדלק בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה כזרז למעבר לרכב חשמלי
הפלישה הרוסית לאוקראינה האמירה את מחירי הנפט בכמעט 20%, כאשר במהלך השבוע הקודם הגיע הגידול לשיעור של 33%. אז, חצה מחיר הנפט את רף ה-130 דולר לחבית. הזינוק במחירי הנפט צפוי להשפיע על מספר רב של סקטורים בשוק, כאשר אלו הצפויים להיפגע ביותר הם מחירי הדלק לרכב הפרטי, סקטור השינוע הימי, האנרגיה (הקונבנציונאלית והמתחדשת) ומחירי הדלק הסילוני (דל"ס) בעולם התעופה.
מחירי הדלק עצמם כבר החלו לעלות, זאת לצד עליה במחירי סחורות רבות כמו הפדליום והחיטה. על מנת להתמודד עם תופעה זו, קבעה חברת הנסיעות השיתופיות UBER TECHNOLOGIES +2.66% UBER... 71.49 +2.66% סגירה:0 פתיחה:70.05 גבוה:71.54 נמוך:69.35 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: UBER) כי תגבה מס נוסף כחלק מתעריפי הנסיעות ושינוע החבילות שלה בארצות הברית וקנדה. כך, המשתמשים בשירותי הנסיעות של אובר יאלצו כעת לשלם סכום בהיקף של בין 0.45 ל-0.55 עבור כל נסיעה, וסכום של בין 0.35 ל-0.45 דולר עבור שירותי שינוע המזון שלה, כך מסרה החברה.
בהודעה שפרסמה החברה, היא ציינה כי העלאת המחירים הינה זמנית ותעמוד לפחות עבור החודשיים הקרובים, וכי השיפוי יגיע אל נהגי אובר עצמם, כאשר הם אלו שיפגעו כתוצאה מהצורך לתדלק מחדש את הרכבים שלהם בכל פעם בה הם יוצאים לנסיעה. מס התשלום אותו ישלמו הנוסעים ישתנה כתלות באורך הנסיעה ובמחיר הדלק בכל מדינה. מנגד, מסרה אובר כי תשלום זה לא יחול בעיר ניו יורק, שם העלו את שכר הנהגים בקרוב ל-5.3% החל מתחילת חודש מרץ וזאת על מנת לחפות על הגידול במחירי הדלקים.
בתגובה להודעה, נהגים רבים של החברה מסרו כי הגידול במחירי הדלקים פגע בהם, וכי עבור חלקם גידול זה הוריד את השכר האפקטיבי לפחות משכר המינימום. מנגד, חברת אובר מסרה כי מחירי הדלק מהווים פחות מ-10% משכר הנטו אותו מרוויח הנהג עבור הנסיעה, נתון שלא השתנה כבר כמה שנים.
מרבית ישאלו עצמם, כיצד יתכן שמחירי הדלק בארה"ב כה מושפעים מעליית מחירי הנפט בעולם, זאת כאשר המדינה כמעט ואינה חשופה לנפט רוסי?
בפועל, מרבית הנפט אותו מייצאת רוסיה מגיע בסופו של דבר לאירופה ולאסיה. מנגד, מכיוון שמדובר בשוק גלובאלי ולאו דווקא שוק לוקאלי שמתייחס רק לכלכלת ארצות הברית, מדובר בשוק בו כלל ההשפעות ברחבי העולם מחוברות אחת לשניה, דבר שנוגע גם למחירי הנפט, כך שדבר מסויים שמתרחש במקום אחד בעולם יכול בקלות להשפיע על אירוע אחר שמתרחש בצד השני של העולם, מעין אפקט פרפר שכזה.
רוסיה היא אחת מיצאניות הנפט הגדולות בעולם. בחודש דצמבר לדוגמא, ייצאה המדינה קרוב ל-8 מיליון חביות של נפט לשוק הגלובאלי, ביניהם כ-5 מיליון חביות של נפט גולמי שמשמש להכנה של מוצרים רבים כמו פלסטיק.
מתוך כך, אין ספק שמעט מאוד מהנפט הרוסי מגיע בסופו של דבר לארצות הברית, כאשר רק 90 אלף מתוך אותם 5 מיליון חביות נפט מצאו דרכם לארצות הברית, כך על פי נתוני הממשלה האמריקאית. רק לשם השוואה, בכל שנת 2021 קרוב ל-60% מייצוא הנפט הרוסי מצא דרכו לאירופה, ו-20% נוספים מצאו עצמם לסין, זאת בלי לשקלל את כלל אסיה.
מנגד, בשורה התחתונה חשוב לזכור שנפט נרכש ונשלח בכל קצוות העולם דרך כל שווקי הסחורות. בעקבות עובדה זו, כלל לא משנה מי רוכש או מוכר את הנפט, היעדר האספקה גם לצד ביקוש שנשאר זהה פחות או יותר יוביל לגידול במחירים, גם אם ארה"ב איננה באמת רוכשת את הנפט הרוסי.
ובחזרה לאובר, בעקבות הגידול במחירים הפצירה החברה בנהגים לעבור לשימוש שברכבים חשמליים, שם הם אינם נדרשים לתדלק, ובכך יכולים לגרוף על פי נתוני החברה קרוב ל-4,000 דולר נוספים בכל שנה.
אובר כמובן אינה הראשונה שעלתה על השיטה הזו, כאשר על פי נתוני אתר Cars.com האמריקאי(הדומה במודל שלו למגזין אוטו הישראלי ומאפשר קריאה, השוואה ורכישה של רכבים רבים), מאז ה-24 בפברואר ועד ה-8 במרץ עלו שיעורי החיפוש אחר רכבים חשמליים (EV) בכ-112%.
גורמים רבים מעריכים כי שיעור החיפוש אחר רכבי ה-EV עלה בכ-83% מאז שהחל המשבר, בעוד שגידול של קרוב ל-130% נרשם בחיפוש אחר רכבים חשמליים משומשים, וזאת בעקבות העובדה שמדובר בשוק צעיר יחסית ולא כל כך פשוט למצוא רכבים חדשים כאלו בשוק של היום.
כמובן שהגידול במחירי הנפט אינו הגורם היחידי לשיעור ההתעניינות הגובר ברכבים חשמליים, אם כי אין ספק שמדובר בזרז נוסף ומשמעותי יחסית בשינוי התודעה של הציבור, כאשר במשך שנים נמנע רובו מלעבור לרכבים חשמליים כתוצאה ממספר רב של גורמים.
"מאז שהחלה ההתאוששות ממגפת הקורונה, ליצרני רכב רבים הזמנות רכב רבות כאשר מתקשים גופים אלו לעמוד בביקושים, זאת מבלי קשר לאם מדובר ברכב חשמלי או בעל מנוע בערה פנימית (ICE)", מציינים גורמים מ-Cars.com, שמוסיפים כי "חוסר יכולת יצרני הרכב שלעמוד בביקושים אלו נבע גם בעקבות גורמים נוספים בשוק, כמו הפגיעה בשרשראות אספקת השבבים והגידול במחירי הסחורות הרלוונטיות, כמו לדוגמא פלדיום".
האתר מציין כיצד גורמים אלו הובילו לגידול במחירי הרכבים בכל ההיבטים, ובכך הפך הרכב החשמלי לסוג רכב נוסף עליו מסתכלים הצרכנים, בייחוד כאשר מחיר הדלק אותם הם משלמים מהווה חלק בלתי מבוטל בהוצאות החודשיות של רובם, בייחוד כאשר מתחילים להתחשב בגידול במחירי הסחורות והאינפלציה בארה"ב, שהגיעה לאחרונה לשיא של 7.9%.
מנגד, המעבר לרכבים חשמליים אינו פשוט עבור מרבית הצרכנים, ובטח ובטח עבור השוק עצמו. מעבר לעובדה כי מחיר הבסיס של הרכב החשמלי נוטה לא פעם להיות גבוה יותר מזה של מקבילו ה-ICE, גם מחירי הביטוח והתיקון שלהם עוקף את זה של הרכבים הסטנדרטיים פי כמה.
חברות ביטוחי הרכב מרכיבות את פרמיית הסיכון עבור הלקוחות שלהם בהתבסס על היסטוריה ארוכת טווח של נזקים, וכנגזרת של כך - של כמה עלה לתקן את אותם נזקים. עבור הרכבים החשמליים מדובר בהיסטוריה קצרה יחסית לזו של רכבי ה-ICE.
הרכבים החשמליים לא פעם נבנים בצורה פשוטה יותר ממקביליהן, ועם מספר פחות יותר של מרכיבים, אך המשאבים שנדרשים על מנת לתקן אותם טרם עומדים בסטנדרטים של אלו ברכבי ה-ICE, ואין ספק כי הפגיעה בשרשראות אספקת השבבים אינם מסייעים בשלב זה להורדת מחירי התיקון.
חברות רכבים חשמליים רבות כמו TESLA INC +3.8% TESLA INC 352.56 +3.8% סגירה:0 פתיחה:341 גבוה:356.64 נמוך:337.7 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: TSLA) - סקטור רחב בו מחירי המניות טרם הגיבו לפלישה הרוסית באוקראינה - כבר הודיעו כי יאמצו מודל ביטוחי חדש במסגרתו הן אלו שמציעות את ביטוחי הרכב במקום חברות הביטוחים הקודמות, ובכך ועל בסיס נתוני הרכב יוכלו להציע ללקוחות פרמיות ביטוח אטרקטיביות יותר לכאורה. שוק זה טרם תפס תאוצה.
כך או כך, מספר הולך וגובר של לקוחות יתכן ויסכימו לשלם מחירים גבוהים יותר בטווח הקצר עבור רכבי EV שם המחירים גבוהים יותר מרכבי ה-ICE, וזאת בתמורה לחיסכון ארוך טווח במחירי הדלק. קיים מספר בלתי מבוטל של לקוחות שיסכימו לעבור לרכב חשמלי גם על מנת לסייע לאסטרטגיית ארצות הברית החדשה, במסגרתה התחייבה האחרונה להקטין את שיעורי פליטת גזי החממה של המדינה ב-50% וזאת עד שנת 2030.
קשיים רבים עומדים בדרכם של פריצת הרכבים החשמליים לסקטור הרכב. ממשל ביידן כבר הודיע כי ישקיע סכומי עתק על מנת לעודד התקנה של תחנות טעינה רבות ברחבי המדינה, וזאת לצד שורה של הטבות אותן יקבלו אלו שיבחרו לעבור לרכב חשמלי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.כתב אוויל! (או פרסומת). חשמל מייצרים מדלק (גז=דלק)חשב חח"י 24/03/2022 09:55הגב לתגובה זו0 0כשמחיר האנרגיה עולה, גם מחיר החשמל עולה. בעל רכב שנוסע על חשמל לא יתחמק מעליית המחירים.סגור
-
2.טסלה אוטונומית תציל את העולם (ל"ת)משקיע טסלה 14/03/2022 08:13הגב לתגובה זו0 0סגור
-
רק תחבורה ציבורית מחושמלת .יאיר 14/03/2022 11:22הגב לתגובה זו0 0מכוניות פרטיות גם אם הן חשמליות לא תצלנה את הפקקים . הן תשפרנה את מצב זיהום האוויר הנוסחה היא 50 מכוניות חשמליות = אוטובוס אחד חשמלי והפקקים יעלמו .סגור
-
1.מחיר דלק גבוה יפנה את הפקקים מהכבישים .שאול 13/03/2022 19:16הגב לתגובה זו1 0בלי פקקים תחבורה ציבורית תזרום . תהיה מוטיבציה להגדיל את ציי האוטובוסים ולפזר בכל רחבי הערים . מחירי הנסיעה יהיו מאד זולים ובא לציון גואל . עידן הרכב הפרטי נגמר .. השינוי נובע מהקטסטרופה בכבישים .סגור
-
ומה יפנה את המטורללים כמוך מהטוקבקים? (ל"ת)עורך ביזפורטל 24/03/2022 09:56הגב לתגובה זו1 0סגור