"צבי לא ידע. הוא לא ידע" - צבי יוכמן מכר לכם מניות אייקון רגע לפני שאיבדה את הלקוח המהותי שלה
קרן סקיי שבניהול צבי יוכמן מכרה מניות אייקון לציבור במקביל להנפקה. אייקון מחקה השבוע 30% מערכה, כאשר רגע אחרי ההנפקה לקוח מהותי - KSP מקבל זיכיון מאפל העולמית - צרוף מקרים נדיר או השחלה? ואולי הגיע הזמן להעניש את עופר גרינבאום על הסחורה היקרה שהוא מוכר לציבור; קרן סקיי: "טענות שקריות שפוגעות בשם הטוב ובמוניטין שלנו"
קרן ההשקעות הפרטית סקיי בעלת השליטה ב אייקון גרופ -5.28% אייקון גרופ 443.3 -5.28% בסיס:468 פתיחה:468 גבוה:448.3 נמוך:431.1 תמורה:29,160 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: לצד מחזיקה גדולה נוספת קרן פיטנגו, הנפיקו את אייקון בבורסה כשבמקביל מכרו במסגרת הצעת מכר מניות לציבור. הם נפגשו ישירות עם 170 מיליון שקל כשהחברה עצמה מכניסה לקופתה כ-160 מיליון שקל. הנפקה גדולה, הנפקה משמעותית שהושלמה בסוף שנה שעברה. כמעט כמו בכל הנפקה, החתמים חודשים לפני ההנפקה, זרקו לאוויר מספרים גבוהים, חיממו את השטח, נתנו תחושה שאייקון שהיא זכיינית של אפל העולמית ומוכרת בארץ לרשתות במקביל לרשת שלה - iDigital, היא הדבר הבא. דיברו על שווי של מעל מיליארד, ירדו ל-870 מיליון. האינטרס להתחיל בשמועות על שווי גבוה ואז כל מספר אחר נמוך יותר הוא הנחה, ג'סטה שהחברה עושה. "היא שווה 1.2 מיליארד, לא תקנו ב-870 מיליון?".
הגופים שמנהלים לנו את הכסף קונים. מבחינתם בצדק, אבל העובדה שהמוסדיים נופלים בפח כל פעם מחדש ואין להם יכולת לנער את החתמים שמשווקים להם את הסחורה ולהעניש אותם, היא תעודת עניות לשוק ההון. פועלים אי.בי.אי החתם המוביל כאן, ייצר למוסדיים ולציבור תשואות ממוצעות גרועות בהנפקות שהוא הפיץ-שיווק (היו כמובן גם הצלחות, אבל הממוצע עלוב), וסולחים לו. סולחים לו למרות שהקופון של החתם מטורף והשכר שמתגלגל למנהלים שלו הוא פי 2 משכר של מנכ"ל בנק. עופר גרינבאום, מנהל פעילות החיתום, לצד ירון מוזס ושי נבו, מרוויחים בשנה 6.2 מיליון שקל. איך זה קורה שהם הצליחו להתחמק ממגבלת השכר בגופים פיננסים? תחמונים. זאת השיטה בעולם החיתום.
אייקון היא מקרה מיוחד של חוצפה וחוסר בושה. את התלונות על כך שזמן כל כך קצר אחרי ההנפקה מודיעה פתאום אייקון הודעה כל כך גרועה, שמפילה את המניה ב-30% תוך שלושה ימים משווי של 800 מיליון שקל ל-570 מיליון (החברה הונפקה ב-900 מיליון שקל), צריך להפנות למי שהחליט להנפיק אותה, כאשר סביר להניח שהוא לכאורה היה מודע לבעייתיות הגדולה שבדרך (אין לנו מידע על כך, בשביל זה קיימת רשות ניירות ערך שחייבת לבדוק את זה ולבדוק את המסמכים). צבי יוכמן עומד בראש קרן סקיי. האם מישהו יבוא בתלונות אליו על הפגיעה הקשה במשקיעים? עופר גרינבאום עומד בראש פועלים איבי.אי ואיביאי שולטת בחברה. האם מישהו יבוא בטענות כלפי גרינבאום וכלפי איביאי עצמה שהיא הגוף היחיד מבין גופי ההשקעות שמחזיק פעילות חיתום לצד פעילות ניהול השקעות? חייבים לברר את הסוגיה הזו, כי מדובר בהפסדים גדולים של הציבור כשסיכוי טוב שמישהו בישל את התזמון.
ביום ראשון דיווחה חברת אייקון, יבואנית אפל APPLE +0.59% APPLE 229.87 +0.59% סגירה:0 פתיחה:228.17 גבוה:230.72 נמוך:228.16 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: בישראל, כי הלקוחה הגדולה שלה, חברת KSP, תהפוך ליבואן רשמי של מוצרי אפל בארץ, ובכך בבת אחת תאבד החברה את הלקוח הגדול ביותר שלה, ובמקביל תיווצר מתחרה רבת עוצמה עם רשת חנויות גדולה ומוניטין בשוק הישראלי. הדבר יפגע בוודאות בביצועי החברה והמשקיעים בתל אביב שלחו כאמור את החברה לצלילה של 30% ובכך הביעו את אכזבתם מההודעה. החתמים שלוו את ההנפקה ואחראים על הוצאת התשקיף ושיווק החברה ללקוחות המוסדיים והפרטיים היו איביאי חיתום -1.43% איביאי חיתום 680 -1.43% בסיס:689.9 פתיחה:689.9 גבוה:689.9 נמוך:679.7 תמורה:49,911 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ודיסקונט חיתום.
לקריאה נוספת:
>>> הנפקות הפכו לסיוט: הפעם זו אייקון שעושה צחוק מהמשקיעים
>>> מכתב פתוח לענת גואטה - "רשות ניירות ערך חייבת לפתוח בחקירה באייקון; הסיכוי שהם לא ידעו על איבוד לקוח הוא נמוך"
בתשקיף החברה נכתב שלחברה אין תלות מהותית בלקוח בודד, וכי יש רק לקוח אחד המהווה מעל 10% ממחזור המכירה. בתשקיף החברה לא ציינה את שמו, אך כן צוין שם שמדובר בלקוח שאחראי ליותר מ-18% מהמכירות של החברה. בהודעתה לבורסה כתבה החברה ביחס לרשת שקיבלה רישיון יבוא כי "על אף שמדובר בלקוח מהותי, אין לחברה תלות בלקוח, שכן יש לה התקשרויות עם מספר רב יחסית של לקוחות". מההודעה הזו ניתן להעריך כמעט בוודאות שאותו לקוח מהותי שאחראי על 18% מהכנסות החברה עליו דובר בתשקיף, הוא אותו לקוח מהותי אותו איבדה החברה כעת, היינו רשת KSP. השוק הוריד ביומיים את מניית החברה בשיעור דומה לשיעור ההכנסות מאותו לקוח. אבל הפגיעה בהכנסות עשויה להיות קשה יותר - KSP כאמור תתחרה ישירות מול אייקון ועשויה לקחת לה נתחי שוק, וזו הסיבה שהמניה מאבדת גובה כבר 3 ימים.
אייקון הנפיקה לראשונה את מניותיה לציבור רק בדצמבר השנה וכפי שכבר ציינו, קשה להאמין שהחברה לא ידעה ולא היו לה רמזים מוקדמים על המהלך המתרקם מול הלקוחה הגדולה. משא ומתן כזה לוקח זמן ולא קורה ביום אחד, ובדרך כלל לחברה יש ידיעה מוקדמת על אפשרות כניסה של מתחרים - ובכל זאת החברה לא טרחה לרמוז על כך בתשקיף או בידיעה כלשהי למשקיעים, עד השבוע.
כמה כסף הכניסו בעלי השליטה באייקון רגע לפני ההנפקה? מאות מיליונים
החברה נשלטת על ידי חברת ההשקעות הפרטית סקיי שמנהלת כספים של משקיעים, בעיקר מוסדיים ישראלים. הקרן שנמצאת בשליטת צבי יוכמן וניר דגן החזיקה לפני ההנפקה 52% מהחברה, מחזיקה כעת ב-41.5% לאחר שמכרה כ-2.6 מיליון ממניות החברה במחיר של 15.3 מיליון שקל, כך שסך ההכנסות הגיעו לכ-40 מיליון שקל. קרן נוספת שהשתתפה בהצעת המכר היא קרן פיטנגו. הקרן החזיקה בכ-20.6% ממניות החברה, ומכרה כ-מיליון מהן וכך ירדה להחזקה של 16.2% ממניות החברה. הקרן הכניסה לפיכך כ-15.3 מיליון שקל. כך הכניסו החברות עשרות מיליוני שקלים רגע לפני הנפילה בערך החברה.
מי עוד אשמים? החתמים פועלים איביאי ודיסקונט חיתום
הזעם מופנה באופן טבעי כלפי החברה, שלפחות להרגשת חלק מהמשקיעים, לא הייתה כנה ושקופה ביחס למצבה, ובעצם הנפיקה במחיר שלא היה מתקבל על הדעת אילו היה ידוע בשוק מצב התחרות האמיתי, ובכך הפיקה רווחים שלא בתום לב. אולם מלבד החברה ישנו עוד גורם שכעת שומר על שתיקה ואחראי לא פחות, ואולי אף יותר מהחברה על חוסר העדכון של המשקיעים במצב האמיתי - החתמים.
החתמים הם אלה שאחראים על בדיקת החברה והצגת הנתונים האמיתיים לשוק בזמן השיווק למשקיעים לפני ההנפקה. החתם מלווה את החברה בהכנת התשקיף, במשא ומתן מול המשקיעים המוסדיים והאחרים, וכן על ההנפקה עצמה. הוא בעצם משווק ומוכר את כל המניות של החברות הללו לציבור הרחב דרך המוסדיים המנהלים את כספו, וכן ישירות לציבור המשקיעים.
תמורת שירותיו גובה החתם סכומים לא מבוטלים - שבעצם מגיעים מהציבור דרך כספי ההנפקה. פועלים אי.בי.אי היא חברת החיתום הציבורית היחידה בישראל, כך שניתן לראות את נתוני החברה. ברבעון הרביעי של שנת 2021, הרבעון בו התבצעה ההנפקה של אייקון, הכניסה החברה 24.7 מיליון שקל שייצרו לה רווח נקי של 10.6 מיליון שקל.
התגמול השמן של המנהלים בפועלים איביאי
המנהלים בחברה שאחראים על כישלון על ההנפקה הזו, ורבות אחרות, לא משלמים מכיסם על הכישלונות, אלא אדרבה מרוויחים, והרבה. לפני מעט יותר משבוע פרסמה פועלים איביאי שהיא תבקש לאשר תגמול מיוחד מבוסס מניות לשלושת המנהלים הבכירים בחברה. עופר גרינבאום יקבל מיליון מניות ועוד מיליון אופציות, שמהוות 4.02% משווי החברה. שי נבו יקבל בדיוק חצי - חצי מיליון מניות וחצי מיליון אופציות, וירון מוזס יקבל 250 אלף מניות וכמות דומה של אופציות. החברה מעריכה את שווי ההטבה (בהתחשב בכך שהמניות חסומות ל-60 חודשים) ב-17 מיליון שקל. שווי האופציות שנמצאות קרוב מאד לכסף מוערך על ידי החברה ב-6.3 מיליון שקל. כלומר, עופר גרינבאום יקבל קרוב ל-10 מיליון שקל (שווה ערך לרווח הרבעוני של החברה), שי נבו קרוב ל-5 מילון וירון עמוס קרוב ל-2.5 מיליון שקל בהטבה הונית נוספת בנוסף לשכר השוטף. ולא שהשכר השוטף נמוך במיוחד. בדוחותיה הכספיים לשנת 2021 מדווחת פועלים איביאי כי 4 עובדים המכונים "אנשי מפתח" זכו לתגמול בסך 19.7 מיליון שקל בשנת 2021, ו-3 "אנשי מפתח" זכו לתגמול מבוסס מניות בגובה של כ-7 מיליון שקל נוספים. 19.7 מיליון שקל מהווים כמעט חצי מהרווח השנתי.
לפחות ביחס לשנת 2021 נראה שהחתמים לא עשו את תפקידם נאמנה, ובזמן שהציגו רווחי שיא ותיגמלו בהתאם את מנהליהם, הם שיווקו לציבור חברות כושלות שירדו בעשרות אחוזים. כמאה חברות הנפיקו בשנת 2021 והזרימו מיליונים לכיסי החתמים. אלא שיותר ממחצית מההנפקות החדשות הללו מציגות תשואה שלילית מההנפקה, חלקן של עשרות אחוזים. כעת מצטרפת אליהן אייקון, שאף היא איבדה בינתיים 33% מאז ההנפקה, מ-900 מיליון שקל ל-570 בלבד. ההודעה המאוחרת של אייקון מצטרפת ל"תרגיל" של חברת רב בריח +4.08% רב בריח 76.6 +4.08% בסיס:73.6 פתיחה:73.6 גבוה:77 נמוך:74.8 תמורה:23,936 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שכמה ימים לאחר ההנפקה פרסמה דוחות לא טובים וניסתה 'למרוח' את המשקיעים בסיפורים ותירוצים, עד שנאלצה להודות שפעלה שלא כשורה. רב בריח מציגה הפסד של 17% מאז ההנפקה.
פגיעה באמון של המשקיעים היא בסופו של דבר פגיעה בכל הציבור ובכלכלה הישראלית
השקעה בשוק ההון מבוססת על אמון בכנות והשקיפות של החברות הציבוריות והחתמים שמשווקים אותם לציבור. פגיעה כזו באמון פוגעת בסופו של דבר בכולנו, כשהציבור, בצדק לפעמים, מרגיש שהמסחר בשוק המניות הוא "משחק מכור" של כמה מקורבים, שגורפים בסופו של דבר לעצמם רווחי עתק, ומשאירים פירורים למילוני המשקיעים הקטנים שמעורבים בשוק ההון באופן ישיר או דרך קרנות הפנסיה ומכשירי החיסכון ארוכי הטווח כמו קופות גמל או קרנות השתלמות.
הדבר יפגע בסופו של דבר גם בחברות עצמן, ובכך בכלכלה הישראלית, שכן שוק הון בריא הוא חיוני להתפתחות הכלכלה והדרך היעילה ביותר להשקיע בפיתוח ובהתקדמות המדינה. יש חשיבות מיוחדת למשנה זהירות בכל הנוגע לכספי ציבור המשקיעים ולשיפור התדמית וההתנהלות של הבורסה המקומית.
KSP סרבו להגיב, ומאפל העולמית לא נתקבלה תשובה.
מסקיי נמסר: ״כפי שדיווחה חברת אייקון, הארוע המדווח נודע לחברה ביום 10.3.2022. כל טענה או אמירה אחרת בכתבה הינה שקרית בעליל, והיא מוציאה לשון רעה ופוגעת בשם הטוב ובמוניטין של סקיי, אייקון גרופ, מנהליה ובעלי מניותיה האחרים״.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
23.נוכליםיהווית 18/03/2022 09:29הגב לתגובה זו0 0הפסדתיסגור
-
22.לכלאברבור שחור 17/03/2022 07:58הגב לתגובה זו2 0פוקס - ריטיילורס הבאים בתורסגור
-
21.ממש לא מסכים עם המסקנהא 17/03/2022 07:22הגב לתגובה זו0 4כמי שמכיר את קרן סקיי ואת צבי, אין אבל אין סיכוי בעולם שהאדם הזה יתלכלך על כמה עשרות מיליוני שח - והם אפילו לא זורמים אליו ישירות... צריך להכיר את היושרה של צביקה ושל יתר אנשי קרן סקיי בכדי להבין שהם לא ידעו דבר וחצי דבר !!סגור
-
שיוכיח את יושרואחד 19/03/2022 23:11הגב לתגובה זו0 0ויחזיר את הכסף. העובדות מדברות בעד עצמם. ישר כניראה היא אינה המילה שמתארת אותוסגור
-
20.תביעה ייצוגיתתרגיל שפל ומסריח. מקווה שיתבעו אותם 16/03/2022 17:39הגב לתגובה זו4 1תרגיל שפל ומסריח. מקווה שיתבעו אותםסגור
- טען עוד
-
19.שיחזירו את הכסףפיטנגו וסקיי 16/03/2022 17:11הגב לתגובה זו2 1שהקרנות יצאו בהצעת רכש במחיר ההנפקה ואז נאמין להם שלא השחילו בכוונהסגור
-
18.שיטת ההנפקותהראל א 16/03/2022 15:10הגב לתגובה זו3 0כל שיטת ההנפקות שובשה .מעטים מרויחים והציבור מפסיד במדדים.שיטת הנפקה לא אחידה נכשלה צריך לחזור למכרזים ציבוריים כמו פעם.סגור
-
17.כואב אבל הרשות צריכה להקשיח עמדותאנונימי 16/03/2022 13:51הגב לתגובה זו5 0צריך לבקר יותר את בתי ההשקעות שקונים במחירים גבוהים לרוב בהנפקותסגור
-
16.יופי של כתבהשמואל 16/03/2022 13:46הגב לתגובה זו5 1שאפו לביזפורטל, מי המוסדיים שקנו?סגור
-
15.מי שאשם זה המוסדיים שקנויזהר הקונה 16/03/2022 13:46הגב לתגובה זו3 0לא המוכרסגור
-
14.זה היה ככ שקוף שכל עובד ביקורת בקסלמן ידע את זהסאנדס 16/03/2022 12:40הגב לתגובה זו8 0פשוט בושה שטוחנים לנו את הפנסיות בכל החרא הזה ואז מספרים שיש תשואות שהם חצי מהשוק ולוקחים דמי ניהול!! האמת שכל אחד שהיה מעורב בתיק ומכיר את החברה הבין שאין בה כלום, בנוסף יש חברה בשם C DATA שגם יש לה זיכיון כמו של אייקוןסגור
-
13.היה נחמד לגלות לקוראים מי הקרנות שהשתתפו בהנפקהרועה חשבון 16/03/2022 12:25הגב לתגובה זו4 0עבודת מחקר מעמיקה תכלול גם את הנתון הזה אבל כנראה שביזפורטל לא רוצים לדרוך לקרנות ולמחזיקי התפקידים הבכירים על אצבעות הרגליים.אני באופן אישי לא נוגע הסחורה של חברות או קרנות או בעלי תפקידים שיש כתם על חולצתםסגור
-
12.נו יופי עקץ וברח ודפק את כולםאנונימי 16/03/2022 12:24הגב לתגובה זו3 0עד מתי הרשות תתן לזה לקרות.מה מרגיש מי שקנה אותל והפסיד את התחתון שלו.למה שהוא אי פעם יקנה משהו בבורסה פח שלנו?זה דופק את כל הכסף של השוק מניות כאלה גורמות נזק ובריחה קונים למניות אחרות.פשוט גועל נפש.אולי הרשות לניע סוף סוף תתן למישהו בראש.סגור
-
11.ואיפה ענת גואטה? כמה קנס היא תשלם אישית בגין רשלנות? (ל"ת)עמי 16/03/2022 12:11הגב לתגובה זו3 0סגור
-
10.בישראל הפשע הכלכלי משתלם! עד שלא יעופו לכלא זה ימשיך! (ל"ת)גיל יוטינה 16/03/2022 12:04הגב לתגובה זו4 0סגור
-
9.כתבה מצויינת ובמקום! (ל"ת)המוסדי 16/03/2022 12:04הגב לתגובה זו10 1סגור
-
8.הגיע הזמן באמת !!!אייל 16/03/2022 11:16הגב לתגובה זו11 0הדע הזמן לחקירה יסודית - שכן זה תפקידה של הרשות לנירות ערך אחרת למה הוקמה ? היה ונצא אשם - יש למצאות אתו את הדין עד תום !!! כספי המשקעים זה לא הפקרות !סגור
-
ברור ש OPM זה מקפצה לתפקיד הבאבאמת אתה לא מבין? 16/03/2022 14:05הגב לתגובה זו1 0גם עובדי רשות ני"ע התפקיד שלהם לעצום עיניים מתי שצריך כדי לקבל אחרי שיפרשו תפקיד ששווה מיליונים בשנה זה המצב מדינה מושחתת ככה זה נראהסגור
-
הגזמת ....לעבוד? הם בהפסקה (ל"ת)רועה חשבון 16/03/2022 12:26הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.רק תביעה פלילית/כספית נגד כל המעורבים (ל"ת)גיל 16/03/2022 11:00הגב לתגובה זו6 0סגור
-
6.כל הבורסה בתל אביב זה זבל של עופות אורגנייצחק טיומקין 16/03/2022 10:46הגב לתגובה זו6 1מי שמשקיע בבורסה של תל אביב שהיא ללא ספק הבורסה הכי עלובה בעולם המערבי -מגיע לו שפעם אחר פעם ישחילו אותו מה יש לכם לחפש בשוק העלוב זה -עם מחזורי מסחר של מכולת בנתיבות ואוסף של חברות משעממות תחתסגור
-
5.קשה להבין מה היתרון של יוכמן בניהול השקעות... למה לשלם לו דמי ניהול בכלל... המוסדיים לוקחים כספי הציבור ומעבירים אותם למקורבים דוגמת יוכמן ועל ביצועים עלובים.. (ל"ת)אבי 16/03/2022 10:22הגב לתגובה זו8 1סגור
-
4.חייב לשלםרן 16/03/2022 10:17הגב לתגובה זו9 1אם זה נכון. שיחזיר את כל כספי ההנפקה ויישב בכלאסגור
-
3.לא כ"כ לענייןלרון 16/03/2022 10:15הגב לתגובה זו0 0אך בכ"ז,דברים זזים לעיתים אחרי ש נ י ם,דוגמא בולטת בשנתיים האחרונות היא מינויו ה מ ב ו ר ך של מאיר שפיגלר למנכ"ל הביטוח הלאומי ולאחרונה בתפקיד חדש,גילוי נאות לא מכירו אישיתסגור
-
2.הסיבות משתנותלרון 16/03/2022 10:07הגב לתגובה זו1 0אולם כפי שציינתי בעבר מביני דבר אינם מתקרבים להנפקות ש ת מ י ד תהיינה במחיר מופרז,כי אחרת ממ"נ כלומר "ממה נרויח"?סגור
-
1.כל הקרנות למיניהן נמצאות בניגוד במידע פנים תמידי,תום 16/03/2022 10:01הגב לתגובה זו9 0המהות שלהן היא לקנות ולממש, אז לא ישתמשו במידע שיש להן ??סגור