חשש כי הדולר החזק יפגע בביצועי החברות האמריקאיות הגדולות
בימים אלו השוק מוצף חששות מסוגים שונים: האינפלציה הגואה, העלאות הריבית המתקרבות, המחסור ברכיבים חיוניים והבעיות בשרשרת האספקה כמו גם המלחמה המתמשכת באוקראינה, כשכל אלו יפגעו בצמיחה הכלכלית וברווחי החברות. אל הבעיות האלו מצטרף כעת חשש חדש בקרב החברות הגדולות בארצות הברית - התחזקות שער הדולר.
מאז תחילת השנה עלה האינדקס של הדולר אל מול המטבעות העיקריים ב-3.3%, והוא נוגע בשיא של 22 חודשים. הין היפני הגיע היום לשפל של חמש שנים מול הדולר עקב הציפיות שהבנק המרכזי היפני ישאיר את הריבית ברמתה הנוכחית בעוד זה האמריקאי יעלה אותה ב-25 נקודות בסיס. ביום שישי הדולר נגע בשיא של חמש שנים גם ביחס ליורו, אך לאחר מכן נסוג מהשיא. הדולר נסחר בגבהים היסטוריים גם מול שאר המטבעות החשובים כגון הליש"ט והדולר האוסטרלי.
ערך הדולר, מטבע הרזרבות הבינלאומי, נהנה מהמתיחות באוקראינה כאשר המשקיעים מחפשים "חוף מבטחים" בנכסים שנעים בקורלציה נמוכה או אף הפוכה משוק המניות, וכן נכסים שנחשבים בטוחים כגון אגרות החוב הממשלתיות של ארצות הברית. נהירה זו מחזקת את הדולר מול המטבעות העיקריים. סיבה נוספת להתחזקות הדולר היא הציפיה להעלאות ריבית מצד הבנק המרכזי האמרקאי, זאת בניגוד למקבילו באירופה שעדיין מתמהמה עם העלאת ריבית שכזו.
באופן מסורתי הדולר נע בקורלציה הפוכה לשוק המניות, כאשר הוא יורד המניות עולות, וכאשר הוא עולה המניות יורדות, כך שהמגמה הנוכחית מדאיגה את החברות השונות בשוק האמריקאי, ובעיקר החברות הגדולות הנהנות מעסקים בינלאומיים ענפים. אמנם ארצות הברית היא עדיין הצרכנית מספר אחת בעולם, אך לחברות הגדולות ישנן הכנסות רבות שמגיעות ממדינות אחרות, כאשר עיקר ההוצאות שלהן הן בדולרים, כך שהתחזקות המטבע האמריקאי מעלה את ההוצאות, אך מקטין את ההכנסות המתקבלות מבחוץ. סטפן לינק, מנהל השקעות בחברת ייעוץ ההשקעות Hightower Advisors אומר: "הימשכות ההתחזקות של הדולר מלווה בצמיחה כלכלית נמוכה יותר ופוגעת באופן מיידי ברווחי החברות. כאשר החברות עושות עסקים באופן גלובלי, המרת הרווחים שלהם מחו"ל לדולרים תתבטא ברווחים נמוכים יותר".
דרך נוספת בה משפיע הדולר החזק לרעה על החברות האמריקאיות הוא התגברות התחרות מצד חברות בינלאומיות. הדולר החזק הופך את המוצרים המיובאים לזולים יותר לצרכן האמריקאי ובכך מגדיל את האטרקטיביות שלהם אל מול המוצרים המקומיים. היגיון דומה הביא את בנק ישראל לנסות להחליש את השקל אל מול המטבעות הזרים, ובעיקר הדולר, ובשנים האחרונות ישנה מעין תחרות בינלאומית בקרב הבנקים המרכזיים בהחלשת המטבעות המקומיים כדי לעודד ייצוא ולהקטין את האטרקרטיביות של מוצרים מחו"ל. התחזקות הדולר אם כן תשפיע באופן הזה על החברות האמריקאיות.
נתוני בנק RBC (Royal Bank of Canada) מראים כי מספר הפעמים שחברות הנכללות מדד ה-SP500 הזכירו לשלילה את השפעת שערי החליפין של הדולר בשיחותה הוועידה שלאחר פרסומי הדוחות קשור באופן מובהק עם התנועות של המטבע. הבנק מצא שהיו 25 פעמים שביטויים כאלה נאמרו נאמר בשלושת החודשים האחרונים לעומת 0 פעמים בשלושת החודשים שקדמו להם. בהתחשב בעיתוי הדוחות, צפויות עוד אמירות רבות כאלה בהמשך, מה שממחיש את החששות של החברות הגדולות הנכללות במדד הבנצ'מארק של הכלכלה האמריקאית.
מגזין בארונ'ס מציין את חברת הטבק פיליפ מוריס PHILIP MORRIS INTL INC -0.93% PHILIP MORR 130 -0.93% סגירה:0 פתיחה:131.66 גבוה:131.73 נמוך:129.83 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: כדוגמה. החברה הנמיכה את תחזיות הרווח למניה ב-7% עקב התחזקות הדולר, אך כאמור ישנן עוד חברות רבות כאלה.
חברת המחקר Kyriba פרסמה דו"ח לגבי עונת הדוחות של הרבעון השלישי של שנת 2021 לפיו השפעת שערי החליפין על חברות בינלאומיות הממוקמות בארצות הברית באירופה הייתה בסך 12 מיליארד דולר, 9.86 מילארד השפעה חיובית, ו-2.13 מילארד השפעה שלילית. התוצאות אמנם הן חיוביות באופן כללי לרבעון השלישי, אך מראות שהחברות אינן מגודרות מספיק מפני התנודתיות של שערי המטבע, ועם התנועה הנוכחית בכיון התחזקות הדולר עלולות להציג הפסדים משמעותיים. יש לציין שהתנודתיות ברבעון השלישי בשוק המט"ח הייתה נמוכה בהרבה מזו הנוכחית, כך שהמספרים המוחלטים של ההשפעה יהיו גבוהים יותר, כשהפעם, כאמור, הכיוון צפוי להיות שלילי ברובו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.אתמול כתבתם שיגיע ל 2? (ל"ת)אני 15/03/2022 07:43הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.רק אצלנו, בגלל נגידנו השקל הוא המלך והחברותדן 15/03/2022 07:23הגב לתגובה זו0 0נפגעות בגלל ה $ הנמוךסגור
-
2.הדולר יגיע ל 3.5-3.8שלום 15/03/2022 07:23הגב לתגובה זו1 0עד מאי השער יטפס לשערים גבוהיםסגור
-
1.חחח מה?? הדולר על 3.28דני 14/03/2022 23:27הגב לתגובה זו0 0תגידו אתם רציניים?סגור