מרוץ חימוש 2.0: תעשיית השבבים נמצאת בלב המאבק הגיאו-פוליטי
העיר מגדבורג (Magdeburg) בגרמניה מפורסמת בעיקר הודות לקתדרלה הגותית שבה. אך כעת היא עומד לשחק תפקיד מפתח במאמצים של ארה"ב ואירופה להטות את מאזן הכוחות העולמי. זאת, לאחר שלפני יומיים, ענקית השבבים אינטל חשפה תוכניות לבניית מפעל ענק בהשקעה של 17 מיליארד יורו (18.7 מיליארד דולר) לייצור מוליכים למחצה מתקדמים בעיר, תוספת למפעלים חדשים באריזונה ובאוהיו שעליהם הכריזה החברה בששת החודשים האחרונים.
הידיעות בארץ על הקמת המפעל, עסקו בעיקר בהיבט הישראלי, ובשאלה כיצד המהלך ישפיע על הפעילות הענפה של החברה בארץ. אך כפי שקורה פעמים רבות בארץ, הזווית הישראלית הינה שולית, ולמעשה מדובר בסיפור גדול בהרבה. בניית המפעל הינה חלק מתוכנית נרחבת יותר של המנכ"ל פט גלסינגר למשוך את השליטה בייצור מאסיה ולהתמודד עם המחסור העולמי בשבבים, שהוחמר במהלך מגפת הקורונה, ונחשף שוב בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. "המצב מחזק את הסיבה שאנחנו עושים את הפרויקט הזה, ואת הצורך בשרשרת אספקה גלובלית עמידה ומאוזנת", אמר גלסינגר לאחר שחשף את התוכנית.
השאיפה שלו נשענת על הבטחה שארה"ב והאיחוד האירופי יתמכו במהלך באמצעות סובסידיות בהיקף של 100 מיליארד דולר, להפחתת ההסתמכות על יבוא בדיוק כפי שסין מתכננת להפוך את עצמה למעצמת שבבים. עם זאת, חלק מהגורמים בתעשייה מתחילים להיות מודאגים מכך שהדחיפה להפוך את המערב לתחרותי יותר עלולה דווקא לפגוע בתחום. הדאגה שלהם היא לא רק שמדובר בקצת מדי מאוחר מדי, אלא שהמחסומים הפוליטיים הקשורים לסיוע עלולים לסבך עוד יותר את שרשראות האספקה העולמיות. זאת מכיוון שחלקים שונים בכדור הארץ יתחרו על האספקה תוך קידום המפעלים ביתיים, על אף שאלו עדיין לא יכולים למלא את החלל.
אחד מאותם גורמים הוא רודי דה וינטר, מנכ"ל יצרנית השבבים הגרמנית X-Fab Silicon Foundries, שסבור שביטול הבחירה שלו עשוי לשאת סיכונים גדולים יותר. תעשיית המוליכים למחצה "היא עסק גלובלי מאוד, והצליח לה להיות עסק גלובלי. כל המגמה הזו של ניסיון להפוך כל אזור לבעל שרשרת אספקה משלו מונעת על ידי פוליטיקה ולא על ידי תעשיית המוליכים למחצה".
לטענת המתנגדים, רוסיה, עליה הושטו סנקציות מצד ארה"ב ואירופה, היא דוגמה בולטת לאופן שבו מוליכים למחצה הפכו לכלים פוליטיים חשובים יותר ויותר. אלו, היו מהסחורות הראשונות שאליהם כיוונו בוושינגטון ובריסל כדי לנתק את רוסיה מהכלכלה העולמית. מהצד השני, רוסיה ואוקראינה מייצאות פלדיום וניאון המשמשים לייצור מוליכים למחצה, אם כי יצרניות השבבים הפחיתו את ההשפעה הפוטנציאלית.
מלחמה על הבית
עבור האמריקאים והאירופאים מדבר בניסיון להשיב עטרה ליושנה בכל הקשור לחלקן בשוק השבבים. אם בשנות ה-90 ארה"ב היוותה כמעט 40% מייצור פרוסות הסיליקון בעולם, האיחוד האירופי היווה יותר מ-20%, הרי שכיום ארה"ב נמצאת כעת מתחת ל-15% ואילו האיחוד האירופי מחזיק בנתח שוק של כ-10%.
במאמץ להרחיק את הייצור מאסיה, הנשיא ג'ו ביידן מתכנן להשקיע 52 מיליארד דולר במחקר, פיתוח וייצור מוליכים למחצה מקומיים כחלק מהצעת החוק, שעדיין ממתינה לאישור. בינתיים, 27 המדינות החברות באיחוד האירופי, בודקות רק עכשיו את ההצעה האחרונה של הנציבות האירופית בשווי 48 מיליארד דולר להרחבת קיבולת השבבים של הגוש.
כעת, החשש המרכזי של המערב נעוץ בחברת TAIWAN SEMICOND MNFCG CO -0.61% TAIWAN... 190.08 -0.61% סגירה:0 פתיחה:192.95 גבוה:193 נמוך:189.43 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: TSMC הטאיוונית שאחראית ליותר מ-50% משוק היציקה העולמי. ההסתמכות העצומה על TSMC מעלה את החשש שפלישה של סין לאי תשאיר את השבבים המתקדמים בעולם בידי בייג'ינג. לאור זאת, בעוד כשנתיים אמורה TSMC לפעול בארה"ב באריזונה, והיא בוחנת כעת בניית מפעל בגרמניה לאחר שיצרניות רכב אירופיות הביעו שוב ושוב דאגות מההשפעה של המחסור בשבבים. אבל מקורבים בתעשייה הטיוואנית נותרים סקפטיים לגבי התוכניות להעביר את הייצור בחזרה למערב.
"לא ניתן להחזיר את הגלגל אחורה", אמר מייסד TSMC, מוריס צ'אנג באוקטובר. "אם אתה רוצה להקים מחדש שרשרת אספקה שלמה של מוליכים למחצה בארצות הברית, לא תמצא שזו משימה אפשרית, גם לאחר שתוציא מאות מיליארדי דולרים".
הכסף הפדרלי על השולחן הוא רק חלק ממה שהתעשייה האמריקאית צריכה. וכמה מנהלים כבר נזהרים מהאופן שבו ממשלות מתייצבות על ידי הטלת מיזוגים, הגבלת יצוא או איסור עבודה עם שותפים בתעשייה. הדוגמה האחרונה לכך, הייתה ביטול ההשתלטות של החברה הטייוואנית GlobalWafer על היריבה הגרמנית Siltronic מוקדם יותר השנה.
כבר ב-2018 החל ממשל טראמפ ללחוץ על ממשלת הולנד לא לאשר את מכירת מכונות ה-EUV של ASML לסין. הלחץ הזה הסלים תחת ביידן, כאשר גורמים רשמיים שוקלים לדחוף את ממשלת הולנד להעלות על הכתב את איסור הייצוא דה-פקטו. מה שיצר תרעומת בקרב ההולנדים, "כל הצעה של מדינה כלשהי להגביל את המשלוח של ציוד הייצור לטכנולוגיה בוגרת לאזורים בעולם שבהם הטכנולוגיה הזו מיוצרת היא לא רעיון טוב", אמר מנכ"ל ASML, פיטר וונינק. "אסור לנו לעשות את זה."
ארה"ב ואירופה ידונו באסטרטגיות שלהן בנושא מוליכים למחצה כחלק ממועצת הסחר והטכנולוגיה, אבל יש עוד דרך ארוכה לעבור כדי להבין אם וכיצד לתאם את הסיוע הממשלתי. האמריקאים אמרו כבר שהם רוצים להימנע ממרוץ חימוש סובסידיות, אם כי חוסר אמון מתמשך משנות דונלד טראמפ גרם עד כה לאיחוד האירופי להיזהר משיתוף פעולה. כעת, יהיה מעניין לראות כיצד ייתפתחו הדברים לנוכח הפקטיביות של הסנקציות המשותפו מול רוסיה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מתי תימחק מהמסחר בישראלטאואר 18/03/2022 06:31הגב לתגובה זו0 0המניה היחידה שהיה שווה להשקיע בה נמחקתסגור