שנה של ירידות וזינוקים של 40%; ביום לאן הולכות המניות הסיניות?

המניות הסיניות חוו שנה זוועתית עם ירידות של עשרות אחוזים לנוכח אופק רגולטורי קודר וצמיחה כלכלית מואטת במדינת הענק. לפתע הן זינקו ביום אחד בעשרות אחוזים עקב תקווה לשינוי מסויים בשני הגורמים הללו. במה הן תלויות בהמשך ומה יש לקחת בחשבון לפני כניסה להשקעה במניות הללו?
 | 
telegram
(8)

לאחר תקופה ארוכה של ירידות חדות במניות הטכנולוגיה הסיניות שהגיעו גם ל-80% במקרים מסויימים, חוו המניות הללו ביום רביעי האחרון את היום הטוב בהיסטוריה שלהן עם זינוקים של קרוב ל-40%. עליבאבא ALIBABA GROUP -2.86% ALIBABA GROUP 83.13 -2.86% ALIBABA GROUP סגירה:0 פתיחה:83.6 גבוה:83.68 נמוך:82.64 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: עלתה ב-37% ו- JD.COM -1.98% JD.COM 34.68 -1.98% JD.COM סגירה:0 פתיחה:35.26 גבוה:35.4 נמוך:34.54 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: קפצה ב-39%, וגם שאר המניות זינקו בשיעורים דו ספרתיים. ביום חמישי ירדו שתי המניות הללו ובשישי חזרו לטפס בשיעור ניכר. 

הראלי ביום רביעי לא נגע רק לשתי המניות הללו. תעודת הסל Invesco Goldan Dragon China ETF זינק 33%. מדד ההנג סנג מהונג קונג עלה 9.1% ו-7% נוספים ביום חמישי - הביצועים הטובים ביותר בשני ימים עוקבים מאז שנת 1998. 

הדרך למטה לעומת זאת לא הייתה כל כך מהירה אך הייתה חזקה לא פחות ומייסרת. במשך כל השנה האחרונה ירדו המניות הסינית באיטיות אך בעקביות. למעשה, למרות העליות האחרונות מדד ההנג סנג עדיין רושם ירידה של 8.5% מתחילת השנה עם ביצועים דומים של עליבאבא ו-DJ.COM. במהלך 2021 ירדה עליבאבא בכ-50%. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

שני גורמים היו בעוכרי החברות הסיניות בשנה האחרונה. הראשון הוא הרגולטורי. הממשל הסיני לא ראה בעין יפה את התעצמותן וכוחן הרב של חברות הענק הסיניות כמו עליבאבא או טנסנט TENCENT HOLDINGS -1.92% TENCENT... 51.2 -1.92% TENCENT HOLDINGS סגירה:0 פתיחה:51.47 גבוה:51.47 נמוך:51.13 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  והחל להגביל את כוחן, להטיל עליהן סנקציות ולאיים באיומים שונים. לתקופה מסוימת אף עלו שמועות כי מנכ"ל ומייסד עליבאבא ג'ק מא נעצר לאחר שלא נראה בציבור למשך תקופה ארוכה, אך לאחר מכן הוא שב להופיע. גם הצד האמריקאי הקשה על החיים של החברות הסיניות, לאור המתיחות בין שתי המדינות על רקע יחסי הסחר וכן על רקע זכויות אדם, שהתחילה עוד בממשל טראמפ אך לא נפתר בזמן ביידן. הרגולטור האמריקאי אף איים למחוק חברות מסוימות מהמסחר. 

הגורם השני שהעיק על המניות הסיניות היה הצמיחה הסינית המואטת. בשנת 2021 אמנם הפתיעה הכלכלה הסינית עם צמיחה של 8.1% הרבה מעבר לתחזיות האנליסטים, אך זה היה זינוק חד פעמי שלא מעיד על הטווח הארוך, כשהתחזית לשנה הקרובה נמוכה בהרבה. הממשלה הסינית קבעה יעד צמיחה של 5.5% שאף הוא גבוה ביחס למה שצפו הכלכלנים, וידרוש ככל הנראה מדיניות תמריצים משמעותית, ובכל מקרה מדובר ביעד צמיחה נמוך מאד ביחס למה שהורגלה סין בעשורים האחרונים. מדיניות האפס קורונה של הסינים מקשה על החזרה לשגרה. גם הקשיים בענף הנדל"ן והקשיים הרגולטורים סביב חברות הטכנולוגיה מקשים על הצמיחה, מלבד שאר הבעיות החיצוניות כמו עליית מחירי הסחורות והאנרגיה ועוד. חברות מסחר כמו עליבאבא תלויות מאד ביכולת הצריכה הסינית שתלויה כמובן בצמיחה. כרגע נראה שהמשק הסיני לא יכול לספק את הצריכה הנדרשת על מנת להצדיק את השווי אליו הגיעו החברות הללו. 

אז מה בכל זאת גרם לזינוקים יוצאי הדופן?

ככל הנראה הגורם המרכזי הוא התבטאויות חיוביות שהגיעו מטעם הממשלה הסינית הנוגעות בדיוק בשתי הנקודות הללו. הממשל הסיני התחייב לשמור על יציבות המשק, כשהוא מפזר במקצת גם את אי הוודאות סביב תמיכתו האפשרית ברוסיה ופוטין במחלמתה באוקראינה, דבר שעורר חשש מסנקציות גם לעבר הסינים. ליו הא, סגן ראש הממשהל הסינית התחייב להמשיך לתמוך בכלכלה ולדואג ליציבות השווקים. "זו הייתה הפתעה לשווקים שזה דבר שסין בכלל מודאגת לגביו" אמר ריק מקלר, שותף בקרן ההשקעות צ'רי ליין, "זה גרם לראלי להיות כל כך חזק". בנוסף הודיע שר האוצר הסיני שאין כוונות להעלות את המס על הנכסים בשנה הקרובה. 

ההערות נגעו גם כן להקלה במדיניות המחמירה ביחס לחברות הענק, והבהרת הסביבה הרגולטורית, הנקודה השניה שהיוותה אבן ריחיים על צווארן של החברות הסיניות. ידיעות שהתפרסמו דיברו גם על משא ומתן בין הרגולטורים בארצות הברית ובסין שנועדו לפתור את חילוקי ולקדם שיתוף פעולה ביחס למניות הסיניות הנסחרות בארצות הברית. 

בעוד בחדשות מיום רביעי נראה שאכן נותנות מענה לנושא הרגולטורי, שהרי הדבר תלוי באופן בלעדי בהחלטות של הרשויות, הנושא השני - הצמיחה הכלכלית -  עדיין מהווה נעלם משמעותי. להבדיל מתקנות וקנסות, פה סין תלויה גם בגורמים חיצוניים וגם בתהליכים פנימיים שלא ניתנים לשינוי בהינף יד. האנליסטים סקפטים עדין בדעתם ביחס ליכולת של הממשלה הסינית להשפיע בטווח הארוך על הכלכלה הסינית, במיוחד כשהממשלה לא סיפקה יותר מדי פרטים לגבי כוונותיה על הדרך להשיג יציבות וצמיחה. 

מקלר אמר בנושא לרשת רויטרס: "אתה צריך לראות איזו שהיא המשכיות ביחס להצהרות הללו. זה לא מספיק שפקיד סיני אומר משהו חיובי". מקלר אף סבור שיהיו עוד ירידות במניות הסיניות בתקופה הקרובה, זאת לאחר שבנק ג'יי פי מורגן הוריד את המלצתו ל-28 מניות סיניות הנסחרות בארצות הברית ובהונג קונג. 

אנדרו באטסון, אנליסט המתמחה בשוק הסיני כתב ביום חמישי ש"סביר להניח שהשינוי הוא טקטיקת קצרת טווח, לא שינוי אסטרטגי ארוך טוח. המבנה הפוליטי הבסיסי שהיה אחראי להפסדים האחרונים בשווקים לא השתנה באמת". ג'פרי האלי, אנליסט נוסף אומר כי "כשהממשלה הסינית אומרת שהיא תעשה משהו, היא עושה זאת. ההצהרות האחרונות היו עם כותרות בולטות אבל עם מעט פרטים". 

מכל מקום, גם זינוק דו ספרתי גבוה, במניה בשווי מאות מיליארדי דולרים כמו עלי באבא הוא לא סימן חיובי כלל, ומעיד על שוק ספקולטיבי שסובל מחוסר וודאות גדולה. "העובדה שמחיר המניה של חברות סיניות ענקיות נע באחוזים דו ספרתיים ביום מסחר אחד, בהתבסס על ספקולציות פוליטיות וסימנים, רק מחזק את ההבנה עד כמה העתיד שלהן תלוי עכשיו בממשלה" אומר באטסון.

ופה אולי מגיעים לנקודה חשובה מאד, שמתחברת גם לפלישה הרוסית הקפריזית לאוקריאינה, ולמדיניות האנטי כלכלית ביחס לריבית ולאינפלציה של טורקיה. האירועים הללו מוכיחים, שעם כל הפוטנציאל שיש במדינות מתפתחות עם רמת חיים נמוכה יחסית שעשויה לזנק לגבהים בעזרת מהלכים פולטיים וכלכליים נכונים, יש לקחת בחשבון גם את מבנה השלטון ביחס להערכת שווי מניות. אין באמת תחליף למדינה חופשית בעלת מסורת דמוקרטית חזקה, או כזו השואפת לכך. מדינות טוטליטריות בעלות שלטון ריכוזי רודני, שתלויות לחלוטין בהחלטות של אדם אחד או קומץ אנשים בעלי כוח, ובלי מנגנוני ביקורת על השלטון ודעת קהל חופשית הן בעלות סכנה אימננטית בלתי ניתנת לביטול שיש לקחת בחשבון לפני כניסה להשקעה במניה עוד לפני הנתונים הפונדמנטלים ושורות ההכנסות והרווח של החברות. כך ראינו איך ארדואן ריסק את ערכה של הלירה המקומית עם מדיניות ה"אנטי ריבית" שלו מול האינפלציה מרקיעת השחקים, ובניגוד לכללי הכלכלה המקובלים, ואיך פוטין רמס והשמיד ערך של מאות מיליארדי דולרים בהינף יד. סביבה פוליטית דמוקרטית ויציבה היא בעלת ערך רב מהן אין להתעלם גם בעת קבלת החלטות השקעה.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    "סביבה פוליטית דמוקרטית ויציבה"
    אמיר ח 20/03/2022 18:36
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אם אני זוכר נכון, המשברים הכלכליים הכי הגדולים בעשורים האחרונים הגיעו מסביבה כזו .
    סגור
  • 7.
    אהבתי בעיקר את הפסקה האחרונה של הכתבה
    אריאל 20/03/2022 17:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה יפה , תודה
    סגור
  • 6.
    הכל נכון אבל
    עמיקם 20/03/2022 11:35
    הגב לתגובה זו
    1 1
    מלבד השוק בארצות הבברית כל השווקים ממותנים ועם הגרף למטה אבל הבעיה שגם השוק האמריקאי שאליו בורחים המשקיעים נסק לשמיים והריביות אפס דבר כזה לאמחוינו בעבר מעולם כדי להבין מה הכיוון בהמשך וכל אחד יכול רק לנחש מה יהיה
    סגור
  • 5.
    יש אפיקים
    לרון 20/03/2022 08:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שלא משקיעים בהם כמו הנפקות ,קנאביס, רוסיה,סין ,ואם כן אז במידה מועטה
    סגור
  • 4.
    שניים סינים
    יש להזין שם 20/03/2022 08:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עם כינור גדול
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    כתבה נכונה מאוד (ל"ת)
    אור 20/03/2022 02:03
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    רק לא סין (ל"ת)
    רק לא סין 19/03/2022 22:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    מה הקשר בין טורקיה לסין ???
    רונן 19/03/2022 21:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כמו להשוות אגסים ומלפפונים. האם הצמיחה של המדינות זהה ? ראה איך כלכלת סין התפתחה בכשור האחרון, זה בסדר שיש רגולוציה ואין חברות גדולות שאוכלות את הקטנות ולא מייצרות תחרות והסדמנות לאף אחד. ראה מה קורה בארהב, אומנם מדינה חופשית, דמוקרטית אבל מתוך מדד 500 החברות הגדולות בה, רק 5 חברות מהוות כ 25%, האם זה סביר ? הממשל הסיני חושב לטווח ארוך, הוא מיישר עיוותים שנוצרים ורץ קדימה. חברות סיניות מובילות צומחות שם מעל 30% לשנה ומידי פעם צריך לתקן עיוותים וזה לגיטימי לחלוטין. לצד כל זה, מסכים שקיים סיכון רב עם שלטון שכזה שיכול לקבל החלטות שלא משיקולים כלכליים.... אבל בטח שאין מה להשוות את סין לטורקיה או רוסיה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות