הדולר מאבד גובה: השער היציג נקבע על 3.188 וממשיך לרדת
היום הדולר נחלש לעומת השקל בעוד 0.9% והגיע ל-3.188 שקלים. מאז קביעת שער הדולר הוא ממשיך לרדת ב-0.22% נוספים ונסחר כעת תמורת 3.1811 שקלים. מדובר על נפילה של 3.6% בתוך כשלושה שבועות, לאחר שכבר טיפס לאזורי ה-3.3 שקלים לדולר רק ב-8 למרץ. מאז הדולר חזר לשנות כיוון ומאבד גובה, ממש במקביל לעליות בשווקים. הדולר נחשב לחוף מבטחים שאליו אנשים רצים בעת צרה, ולכן כאשר השוק יורד הרבה פעמים הדולר עולה וכאשר השוק חוזר לעלות - הדולר יורד (השקל מתחזק).
אז נכון שהדולר יורד לא רק מול השקל בתקופה האחרונה אבל בגזרה הישראלית הסיבה הישירה היא הצפי למדיניות בנק ישראל - או יותר מדויק הצפי להעלאת הריבית המתקרבת. נגיד בנק ישראל אמיר ירון חזר אתמול על הצהרה דומה שהשמיע בשבוע שעבר המשנה לנגיד אנדרו אביר, לפיה "תהליך ההידוק המוניטרי עשוי להיות מהיר ממה שחשבנו". כלומר, בנק ישראל מאותת לשוק שהעלאת הריבית הצפויה ב-11 באפריל תהיה מהירה יותר. או במילים אחרות - הריבית צפויה לעלות 0.5% ולא רק 0.25%.
בנוסף ייתכן שגם העלאות הריבית הבאות יהיו בקצב מהיר יותר מאשר הציפיות המוקדמות. כעת כבר לא מדובר רק על הערכות של כלכלנים, אלא גם על רמזים ברורים של הבנק המרכזי.
דולר ארה"ב -0.13% דולר ארה"ב 3.73 -0.13% בסיס:3.73 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: > לשער הדולר היציג לחצו כאן
אירו שקל רציף -0.04% אירו שקל רציף 3.85 -0.04% בסיס:3.85 פתיחה:0 גבוה:3.9 נמוך:3.85 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:
כזכור, עברו כמעט חודשיים מאז החלטת הריבית הקודמת של בנק ישראל, כאשר היה צפוי שבנק ישראל ימתין להעלאת הריבית הראשונה של הפדרל ריזרב ל-0.25% (שאכן הגיעה לפני שבועיים) בטרם ינקוט במדיניות דומה. במהלך החודשיים האלה קרו הרבה דברים, האינפלציה בעולם המשיכה לזנק (בארה"ב היא הגיעה ל-7.9%, באנגליה ובאירופה גם כן מדובר על מספרים של 5-7%) וגם בארץ היא כבר עקפה את היעד של בנק ישראל (טווח של 1-3%) והגיעה ל-3.5%. המשמעות היא שאחרי עשור של ריבית אפסית לבנקים למעשה אין יותר מדי ברירה אלא לנסות לצנן אותה באמצעות העלאת הריבית. (לתשובה לשאלה למה אינפלציה בכלל מטרידה אותנו ואיך היא משפיעה עלינו - לחצו כאן)
צריך גם לזכור את התפתחויות המאקרו בעולם. הדולר נחלש גם מול סל המטבעות ובשוק מסתכלים וממתינים להתקדמות אפשרית בשיחות בין רוסיה ואוקראינה שמתנהלות בטורקיה, וכאמור - אנשים חוזרים לדולר בזמני מצוקה, כשיש רגיעה הם מחפשים השקעות אחרות.
הכלכלן אמיר כהנוביץ, מצביע על כך שהתחזקות השקל מציבה דילמה בפני הבנק המרכזי, אבל לא ברור שיש לו באמת אפשרות לא להעלות את הריבית: "השקל חוזר להתחזק במהירות ויעמיד את בנק ישראל בדילמה - התאוששות מניות סקטור הטכנולוגיה, שחופף במידה רבה לכלכלת ישראל, יחד עם התאוששות כללית של השווקים בחו"ל, שמגדילה את אחזקות הגופים המוסדיים במט"ח, יחד עם חזרה של משקיעים לנכסי סיכון, בניהם למדינות פריפריה כדוגמת ישראל, ועליהם איתותים של בנק ישראל על העלאות ריבית נחושות השקל מפגין התחזקות מהירה מאד ובקצב הנוכחי יגיע בתוך כחודשיים בחזרה לרמות השיא שלו. מה יעשה אז בנק ישראל? האם יזגזג שוב בנוגע לריבית? להערכתנו גם עם התחזקות השקל לא תהיה לבנק ישראל ברירה אלא בכל מקרה לצאת לדרך העלאות, השאלה רק כמה ארוכה היא תהיה עד שיתהפך בחזרה להפחתה".
בשנה האחרונה שורה של כלכלנים צפו כי הדולר יתחזק, בעקבות המלחמה, בעקבות הירידות בשווקים ועוד, אבל הם שבו וציינו כי בטווח הארוך המגמה היא עדיין התחזקות של השקל. חלקם נתנו מחירי יעד של 3 שקלים לדולר וחלקם גם מדברים על ירידה לכיוון 2.8 שקלים. בינתיים המטבע עוד לא הגיע לשם.
מתי הדולר עולה ומתי הוא יורד ולמה:
>>> הקשר בין העליות בבורסה לירידה בשער הדולר
>>> מתי הדולר מזנק והאם הדולר הוא הגידור המושלם?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
העמוד