האם אנו חוזים בהתפוצצות בועת ה-NFT?
אחת ממילות הבאז החזקות של החודשים האחרונים היא NFT. מדובר בנכסים דיגיטלים ממוזיקה ועד יצירות אמנות שהבעלות שלהם נרשמת על רשת בלוקצ'יין בתוספת פרטים מזהים על היצירה. בעצם מדובר על דבר דומה למטבע דיגיטלי במובן זה שזה קוד חד פעמי לא ניתן לשחזור שמעיד על בעלות מסוימת שמאפשר בעלות על הקוד - ורק עליו. היצירה הפיזית לא קשורה אליו באופן מעשי.
אנו שומעים על סכומים הולכים וגדלים שמושקעים בלהיט החדש. שבוע שעבר דיווחנו על צעיר שמכר NFT של יצירותיו ב-20 מיליון דולר תוך 24 שעות, בשנת 2021 נמכר NFT תמורת מעל 60 מיליון דולר והיד נטויה. סכומים מטורפים נזרקים לאויר וכל מספר זוכה. האם השמיים הם הגבול? כנראה שלא.
במה שנראה כמו תחילת התפוצצות הבאה דיווח אתר Coindesk את סיפורו של ה-NFT של הציוץ הראשון של ג'ק דורסי מייסד טוויטר. ה-NFT הזה נמכר במרץ שנה שעברה על ידי דורסי ליזם קריפטו ממוצא איראני בשם סינה אסטאווי תמורת 2.9 מיליון דולר. הרבה מאד כסף, אך לא סכום חריג ביחס לכמויות הכסף שנשפכו על NFT בתקופה האחרונה. היזם הזריז חשב שעשה עסקה טובה, וכחלוף שנה הציע את ה-NFT הנחשק למכירה. המחיר בו נקב הוא לא פחות מ-48 מיליון דולר. כלומר, הוא ציפה לתשואה חביבה של פי 16 על הקניה. מדובר באדם מאד נדיב, לכן הוא הבטיח שמחצית מהסכום ילך ישר לצדקה, וכך הוא צמצם את הרווח הפוטנציאלי ל-800% בלבד. לאחר פרסום ההצעה התרווח היזם הממולח בכסאו לצפות בהנאה איך נהרי הדולרים זורמים לכיסו בעולם האפשרויות הבלתי מוגבלות של ה-NFT וחשב בטוב לב על כל המעשים הטובים שיעשה עם הכסף הזה. הדולרים ככל הנראה קצת מתעכבים. המכירה הפומבית נסגרה השבוע כשההצעה הטובה ביותר הייתה 0.09 את'ר. אם נתרגם לדולרים, הוא יכול היה למכור את ה-NFT תמורת 277 דולרים טבין ותקילין.
I decided to sell this NFT ( the world's first ever tweet ) and donate 50% of the proceeds ( $25 million or more ) to the charity @GiveDirectly
— Estavi (@sinaEstavi) April 6, 2022
🖇 https://t.co/cnv5rtAEBQ pic.twitter.com/yiaZjJt1p0
ממה נובע הכישלון וההפסד האסטרונומי הזה? האם זה אומר שכל עניין ה-NFT הוא תרמית ואין לו שום ערך? האם נראה מילארדי דולרים נעלמים להם כלא היו תוך זמן קצר? כנראה שלא. לא מדובר בדבר חסר ערך, והפוטנציאל של הטכנולוגיה הוא גדול. למעשה כל החברות הגדולות בעולם מתעניניות בנושא ואפילו מתחילות להיות פעילות בתחום. היום פרסם אתר CNBC כי מנכ"ל אמזון אנדי ג'סי אמר כי הוא לא מאמין שמטבעות הקריפטו ישמשו כאמצעי תשלום באתר של אמזון, אך בהחלט ייתכן שאמזון תתחיל למכור NFT בעתיד. הוא אמר לאתר כי "אני מצפה ש-NFT ימשיך לגדול לדבר מאד משמעותי".
לא מדובר באנשים חסרי ידע טכנולוגי או פיננסי, ובהחלט לא סביר שכולם זורקים את כספם לחינם. מה בכל זאת השתבש ליזם האיראני ביש המזל? ייתכן שהבעיה המרכזית היא בחוסר במנגנון תמחור ריאלי אמין, כשהסכומים לא נקבעים על סמך עקרונות פיננסים או הגיוניים כלשהם אלא באופן שרירותי. כשאדם רוצה לרכוש מניה, לדוגמה, הוא יכול לבדוק כמה החברה מכניסה וכמה היא מוציאה, מה הרווחיות, מה המצב בשוק ואצל המתחרות, מהו תזרים המזומנים וכדו', ועל סמך זה להעריך את ערכה וכך נקבע מחירה בשוק. כך גם בקניה של דירה או השקעה אפשר לחשב תזרימי מזומנים אפשריים (במקרה של שכירות) או ביקוש והיצע בשוק הדירות באותו איזור וכדו'. אפילו במטבעות קריפטוגרפים כמו הביטקוין ישנו שוק מפותח של ביקוש והיצע שקובע את המחירים, אם כי עדיין בתנודתיות גבוהה מאד.
מה קורה בשוק ה-NFT? ייתכן שעוד נגיע למצב של מנגנוני שוק משוכללים שיצמידו תג מחיר ריאלי לכל נכס, אך נכון לעכשיו נראה שאין שום מכניקה רציונלית לקביעת ערך לכל NFT. כמה שווה קוף משועמם עם סיגריה? מה הערך של ציוץ בטוויטר? 2.9 מיליון או אולי 48 מיליון? או אולי בכלל 500 דולר? איך אפשר לדעת? לפי מה נקבע הערך של כל יצירה? העסק רק בחיתוליו והרבה תאוות בצע, התלהבות והימורים לא רציונלים של משקיעים מעורבים בו. הטכנולוגיה טובה, אבל עד שהשוק יתארגן ויתמסד יבואו, ככל הנראה, עוד כשלונות מפוארים כאלה.
קרא עוד:
>>>קריפטו זה לא רק ביקטוין - הכרות עם שבעת המטבעות הגדולים
>>>איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפים - מדריך
>>>מהם המטבעות היציבים?
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
עולם הקריפטו עדיין לא נרגע מפריצת הענק בה נגנבו יותר מ-600 מיליון דולר במטבעות קריפטוגרפיים מפרויקט Ronin הקשור למשחק אקסי אינפינטי. השבוע התפרסם כי משרד האוצר האמריקאי טוען כי הוא הצליח לקשר את הפריצה עם ארגון ההאקרים הצפון קוריאני לאזארוס. האמריקאים הוסיפו את חשבון האת'ר המקושר לפריצה, בו נמצאים 148 אלף מטבעות את'ר (בשווי של כ-3000 דולר למטבע) אל רשימת הכתובות שתחת סנקציות. שוב אנו רואים שאולי ניתן לפרוץ ולגנוב קריפטו, אך קשה עד בלתי אפשרי להלבין את המטבעות אחר כך ולהשתמש בהם בדרך כלשהי. כל העברה רשומה באופן שקוף ברשת הבלוקצ'יין.
המס החדש על הקריפטו בהודו עליו דיווחנו בעבר נכנס לתוקף. המס עומד על 30% מהרווחים, מבלי אפשרות לקזז הפסדים, ובנוסף יגבה מס של אחוז על כל פעולה. הדבר הביא לצניחה במחזורי המסחר במדינה. בנוסף, הוקפא השימוש במערכת UPI - מערכת תשלומים נפוצה במדינה - בהפקדות קריפטו דבר שהביא להפסקת ההפקדות בשתי הבורסות הגדולות במדינה. גם בורסת קוינבייס COINBASE GLOBAL +3.19% COINBASE GL 304.64 +3.19% סגירה:0 פתיחה:295.02 גבוה:311.37 נמוך:290.8 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שנכנסה השבוע לפעילות במדינה, הפסיקה את פעילותה יום אחרי שהחלה מאותה סיבה. נראה שהודו הורגת את הקריפטו במדינה בדרך אלגנטית - לא על ידי איסורים והחרמות כמו בסין, אלא פשוט על ידי מיסוי בלתי אפשרי שחונק את העסק מעצמו.
קוינבייס ומועדון הקופים המשועממים עובדים יחד על סדרת סרטי אנימציה קצרים המבוססים על דמויות NFT שבקולקציית ה-NFT היקרה בעולם. החלק הראשון מהטרילוגיה נקרא The Degen Trilogy וצפוי לצאת לאקרנים ביוני.
מחקר מטריד מגלה קשר בין משקיעי ביטקוין לבין תכונות אופי אפלות. על פי המחקר נמצא קשר בין פסיכופטיה ונרקסיזם ותכונות "אפלות" נוספות לבין השקעה בקריפטו. עורכי המחקר הדגישו שהם לא טוענים שכל משקיעי הקריפטו הם כאלה, אך שישנה שכיחות גבוהה יותר של התופעות הללו בקרבם.
קרן ההון סיכון פנתרה נמצאת בשלבי גיוס של 1.3 מיליארד דולר לקרן השקעה ביוזמות קריפטו. גיוס נוסף עליו הוכרז השבוע על סך 87 מיליון דולר נעשה על ידי חברת תשלומי הקריפטו מונפיי, כשרשימת המשקיעים כוללת שמות מפורסמים כמו ג'סטין ביבר, פריס הילטון ומאיה שרפובה. ייתכן שזה יכול להצטרף לממצאים הנוגעים לנרקסיזם...
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
השבוע שוב נרשמו ירידות משמעותיות בשוקי הקריפטו בקורלציה עם שוקי המניות. מי שסבל מכך מאד הם הסוחרים הממונפים שאיבדו סכום שיא של כמעט חצי מיליארד דולר בסגירת פוזיציות עקב חוסר נזילות. במסחר ממונף ניתן להשקיע בסכום גבוה בהרבה מהסכום שברשותך, כשהסכום הזה משמש רק כבטוחה במקרה שבו השוק ילך בכיוון הפוך מהכיוון עליו הימרת. במקרה כזה המשקיע יפסיד את כל כספו. המנגנון הזה מחק השבוע 428 מיליארד דולר מכספי המשקיעים, סכום שיא מאז ינואר אז איבדו משקיעי הלונג בשבוע אחד 470 מיליארד דולר.
ביטקוין (BTC) BITCOIN -1.68% BITCOIN 97,796 -1.68% בסיס:99,470 פתיחה:0 גבוה:99,800 נמוך:97,551 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . לפי נתונים אחרונים הקורולציה בין הביטקוין לבין שוקי המניות נמצאת בשיא כל הזמנים. זהו תהליך עליו אנו מצביעים כבר מזה זמן, וכעת יוצאים נתונים רשמיים שמראים על קורולציה של מעל 50%. הגרף הבא מראה את הקורולציה בין ביטקוין לבין מדד הנאסד"ק 100 בטווח של 90 יום ב-4 השנים האחרונות:
אז הביטקוין הרבה יותר תנודתי, אבל כיוון ההתקדמות שלו כמעט זהה לשוק המניות, והוא מתפקד כעין אופציה ממונפת על השוק.
השבוע המשיך הביטקוין בדרכו למטה ואיבד 8% מערכו והוא שוב נסחר תחת רף ה-40 אלף דולרים. כעת נסחר מטבע אחד תמורת 39.8 אלף דולר.
את'ר (ETH)
ETHEREUM
+2.93%
ETHEREUM
3,416
+2.93%
בסיס:3,318.7
פתיחה:0
גבוה:3,500.4
נמוך:3,268.6
תמורה:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
. השדרוג המיוחל של רשת האת'ריום לא יקרה ככל הנראה ביוני כמצופה, כך לפחות לפי טים בייקו - מפתח בכיר בצוות האת'ריום.
It won't be June, but likely in the few months after. No firm date yet, but we're definitely in the final chapter of PoW on Ethereum
— Tim Beiko | timbeiko.eth 🔥🧱 (@TimBeiko) April 12, 2022
הציוץ הגיע לאחר שביום שני עבר האת'ריום מבחן נוסף בדרך ליעד במה שנקרא "פיצול צללים" (shadow fork) שהוא מעין "הרצה ביבש" של השדרוג. יחד עם זאת בייקו אמר שהתהליך נמצא בסוף דרכו ושהשדרוג יגיע בקרוב. על פי מפתח נוסף בצוות, פאראת'י ג'איאנאת'י שלושת הניסויים האחרונים שנעשו גילו באגים במערכת המשודרגת, מה שככל הנראה יקח זמן נוסף לפתור.
בינתיים האת'ר לא התחמק מהגמה השלילית השבוע והוא נסחר מתחת לרף ה-300 דולר לאחר שאיבד כ-7% מערכו. מחירו הנוכחי עומד על 2998 דולר.
בינאנס קוין (BNB). מטבע הבינאנס קוין נסחר תמורת 414 דולר - 5% פחות משבוע שעבר.
ריפל (XRP). הריפל איבד השבוע 8.6% ובכל זאת חזר למקום הרביעי, כיון שהמתחרים איבדו הרבה יותר. כעת ניתן לרכוש מטבע ריפל אחד תמורת 0.715 דולר.
סולנה (SOL). הסולנה קטעה את המומנטום החיובי ונחתכה השבוע ב-15%. מטבע אחד נסחר שוב מתחת 100 דולר, או ליתר דיוק - תאלצו להיפרד מ-99 דולר אם תרצו לרכוש מטבע סול אחד.
קרדאנו (ADA). גם הקרדנו צנח השבוע ב-14% והוא נסחר כעת תמורת 0.9291 דולר.
טרה (LUNA). החברה המפעילה את רשת טרה ממשיכה לצבור נכסים כגיבוי המטבע, והשבוע המשיכה בקניית ביטקוין למרות הירידות במטבע המוביל. כעת נמצאת החברה בין 20 מחזיקי הביטקוין הגדולים בעולם. ערך הביטקוין שברשות החברה הגיע ל-1.6 מיליארד דולר, כשהכוונה היא להגיע ל-10 מיליארד דולר. הרכישה תשמש לסייע במנגנון הייצוב של המטבעות, שזוהי המטרה העיקרית של רשת הבלוק'ציין טרה.
למרות הרכישות מטבע הטרה נסחר מומנטום מאד שלילי וערך השוק הכולל שלו ירד מתחת ל-30 מיליארד דולר. סך הכל איבד הטרה 21% השבוע והוא נסחר תמורת 81 דולר למטבע.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
>>>"איך אפשר "לשחק בשביל להרוויח"?
המטבעות שסקרנו לאחרונה בביזפורטל
מטבע האוניסוואפ, יחד עם קרן ההון סיכון Panetra Capital ויזם הקריפטו אנדרסן הורוביץ נתבעו בטענה שבורסת האוניסוואפ היא תרמית. נזכיר כי האוניסווואפ הוא רשת בלוקצ'יין שמטרתה פתרון בעיות הנזילות במסחר במטבעות קריפטו והיא מספקת פתרונות אוטמטים לטיוב עשיית השוק של זירות המסחר. האוניסוואפ איבד השבוע 8% מערכו.
מטבע השיבה אינו נרשם למסחר באפליקציית רובין הוד והגיב לכך בחיוב. גם הפוליגון, הסולנה והקומפ ניתנים למסחר כעת באפליקציה הפופלרית. בזכות זה השיבה אינו הוא המטבע היחידי שסגר שבוע חיובי עם התחזקות של 4% בערכו ל-0.00002561 דולר למטבע. הפוליגון היה פחות חיובי כשאיבד 9% מערכו.
גם שאר המטבעות איבדו לא מעט ערך. הגאלה והצ'יינלינק איבדו 13%, הסנדבוקס וההליום 11%, הקדנה 15% והביטורנט 4% בלבד.
קרא עוד:
>>>ומהו השיבה אינו - מטבע המם המוביל?
>>> מטבע ה-Chainlink - האורקל של החוזים החכמים
>>>על הפוליגון שפותר את הבעיות של האת'ריום
>>>על מטבע ההייב
>>>על הטרה לונה שנועדה לסייע בייצוב מטבעות
>>>על מטבע הגיימינג גאלה
>>>על "קופסת החול" של עולם הגיימינג - הסאנד
>>>על מטבע האינטרנט של הדברים - הליום
גם קנדה במרוץ להיות מובילת הקריפטו העולמי
שבוע שעבר כתבנו על המאמצים הבריטיים לתפוס את ההובלה העולמית במרוץ על פיתוח הקריפטו, מתוך ההבנה שבתחום פונציאל אדיר שיכול להביא ליתרונות רבים למקום בו הוא יפרח. השבוע גם קנדה מצטרפת למרוץ כשמנהיג המפלגה השמרנית ומועמדה לנשיאות פייר פוליור התבטא על כך שהוא רוצה להפוך את קנדה למנהיגה עולמית של הבלוקצ'יין.
אצלנו עדיין לא הצטרפו למרוץ. בסופו של דבר מה שנדרש מהממשלה זה לא הרבה: בהירות וגמישות רגולטורית שתאפשר לכוחות היצירה הישראליים לעשות את שלהם. אנו מנצלים את ההזדמנות לחזור ולקרוא לממשלה להתעורר ולהצטרף למרוץ לפני שנאחר את הרכבת.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.כלכלת הכלום ושום דבראלון הכפר 15/04/2022 20:27הגב לתגובה זו2 1כל דביל מנסה להפוך למיליונר... מבלי לעשות כלום אלא להמר.כשזה המצב כבר כמעט עשור, ברור שכל הכלכלה הינה בועה פסיכית!סגור
-
4.כל "היצירות" שוות בפועל 0 ! רק הלבנת כספי סמים קשים. (ל"ת)סוקרטס 15/04/2022 14:41הגב לתגובה זו4 1סגור
-
3.יום אחד כולם יתעוררו ויבינו שהפסידו הוןאחד שמוכר 15/04/2022 11:54הגב לתגובה זו2 0המפלה תהיה גדולה ונחרצת. היא בפתח וקרובה. הביטקוין יהיה שווה כמו קרטון חלב. הפסדי עתק בהימורים על כלום ושומדבר.סגור
-
2.כל המטבעות קריפטו וגם NFT הן פירמידה.יוסי. 15/04/2022 11:31הגב לתגובה זו4 0תזכרו את מיינדוף עם 50מילארד רק בגדול - בטריליונים. הם פרחו בשוק נזיל וכסף זול. כאשר החגיגה תגמר הכל יהפוך רק לאוויר חם. מטומטמים לא נגמרים הם רק מתחלפים.סגור
-
1.מכבסת מילים להלבנת הון (ל"ת)דניאל 15/04/2022 09:43הגב לתגובה זו8 2סגור