האם גרמניה תאפשר סוף סוף לאירופה להצטרף לאמברגו אנרגיה על רוסיה?

גרמניה חוששת לעתיד העסקים הקטנים והייתה עד כה חומה בצורה בפני כל אפשרות לאמברגו אנרגיה על רוסיה, ייתכן שעכשיו היא מתחילה לשנות את עמדתה לנוכח עצירת אספקת הגז הרוסי לפולין ובולגריה והסכם אליו הגיעה עם פולין
 | 
telegram
(5)

הנטיה הגרמנית עד כה הייתה להיכנע לגחמותיו של פוטין ולהמשיך להנות מזרימת הגז הרוסי. למרות זאת הכלכלה הגרמנית מתחילה להתמודד עם אחד המשברים החמורים בעשרות השנים אחרונות. "מעולם לא היה דבר כזה", אומר לרשת CNN גאורג גייר, מהנהלת חברת Siempelkamp Giesserei מהעיר דיסלדורף, יצרנית מוצרי מתכת. הוא מתכוון לכך שהביקוש נמצא בשמיים אבל החברה פשוט לא מצליחה להשיג, או שלא יכולה לעמוד במחירי חומרי הגלם: ברזל, ניקל ואנרגיה. 

החברה הזו בהחלט אינה היחידה ברחבי הכלכלה החזקה באירופה. גם חברות מפורסמות כמו פולקסווגן או סימנס נאבקות בבעיות שרשראות האספקה, אך בכל הנוגע ל-200 אלף עסקים קטנים ובינוניים מדובר בסכנה קיומית. 

חברת סימפלקאמפ לדוגמה שילמה במשך שנים בין 40 ל-50 יורו למגה וואט חשמל. במרץ האחרון היא נאלצה לשלם בסביבות 250 יורו. גייגר אומר שהדאגה ממחירי האנרגיה מלווה אותם משעת הכניסה למפעל ועד היציאה. הכלכלה הגדולה באירופה פגיעה באופן מיוחד. לדברי סוכנות האנרגיה הבנלאומית גרמניה ייבאה מרוסיה 46% מהגז הטבעי שלה בשנת 2020. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עד כה סימפלקאמפ לא חתכה את היצור, אך נאלצה להעלות את מחירי מוצריה ללקוחות באופן חד. אלו כוללים בין השאר יצרניות רכבים חשמליים ויצרני מוצרי נחושת ובטון. אלו בתורם צפויים לגלגל את המחירים לצרכנים הסופיים. 

מדד המחירים ליצרן בגרמניה הראה על נתון מסמר שיער  - זינוק של 30% בחודש מרץ - הנתון הגבוה ביותר ב-73 שנה (קצת לאחר מלחמת העולם השניה). מדד המחירים לצרכן הראה עליה של 7.3% בחודש, הגבוה מזה 41 שנה. התורם הגדול ביותר לזינוק הזה הוא מגזר האנרגיה. על פי נתונים מקדמיים נראה שהמצב לא השתפר כלל באפריל, והמדד יראה על עליה של 7.4% במחירי המוצרים. 

הזעזוע בכלכלה הגרמנית פוגע במה שהיה גאוותה של גרמניה מזה תקופה ארוכה - היציבות הכלכלית. גרמניה הרשתה לעצמה להיות השוטר של אירופה ולהורות למדינות כמו יוון או פורטוגל איך עליהן להתנהל. הגרמנים עוד זוכרים בבעתה את חוסר היציבות הפוליטית של שנות ה-20 וה-30 של המאה שעברה שהביאה לעליית הנאצים ימ"ש לשלטון, שמיוחסת בחלקה לחוסר היציבות הכלכלית של אותה תקופה, ועשו ככל יכולתם כדי להימנע ממצבים כאלה ולבצר את הכלכלה, אך נראה שדווקא הדרך בה הם רצו למנוע חוסר יציבות תביא לאותו חוסר יציבות. ההסתמכות הגרמנית על האנרגיה רוסית זולה וזמינה הייתה אחת מהנקודות שאיפשרו לכלכלת גרמניה להיות כה תחרותית, ואף סייעה לה לצלוח משברים כלכליים חמורים, אך אותו יתרון הפך להיות כעת נקודת החולשה. 

גרמניה החלה להאיבק יחד עם כל אירופה בתלות הזו. מנהיגי היבשת החליט לחתוך את צריכת הגז הרוסית ב-66% עד סוף השנה, ולחדול לחלוטין מהתלות הזו עד שנת 2027. שר הכלכלה של גרמניה אמר בחודש שעבר כי המדינה כבר קיצצה בצריכת הגז הרוסית מ-55% ל-40%. אולם החלטתו של נשיא רוסיה לדרוש תשלום על האנרגיה הרוסית ברובל בלבד הכניסה את גרמניה למצב חרום. פוטין, בניגוד להרבה מנהיגים באירופה, לא רק מדבר והתחיל גם לממש, וכבר עצר את הזרמת הגז לפולין ובולגריה. הממשלה החלה בצעד הראשון בתוכנית החרום האנרגטית שלה, שנועדה לצמצם למינמום את צריכת הגז. משקי הבית ובתי החולים יקבלו עדיפות על פני המפעלים.

מה הנזק הפוטנציאלי מעצירת הגז הרוסי?
הדבר יביא, לפי הערכות הבנק המרכזי בגרמניה, לירידה של 2% בתוצר. לפי הערכות של מספר בנקים מרכזיים להפסד של 550 אלף משרות בשנים 2022 ו-2023. הכלכלנים חוששים שהנזק יהיה יותר מבני ויקח יותר זמן לתקן אותו, יחסית למשבר של 2008, ויגרום למיתון ארוך ועמוק יותר מהקודם. 

ייתכן שהכלכלה הגרמנית כבר צועדת לקראת מיתון. המועצה הכלכלית המייעצת לממשלת גרמניה חתכה את תחזיתה לגידול בתוצר מ-4.6% ל-1.8% בלבד. הייצור במפעלים נחתך החודש הזה לרמתו הנמוכה מאז יוני 2020 (שיא משבר הקורונה). מומחים מעריכים את הסיכון למיתון אמיתי ביותר מ-50%. 

השילוב בין האינפלציה שכבר גבוהה מאד, ועל פי מדד המחירים ליצרן צפויה לעלות עוד יותר, יחד עם ההאטה הדראסטית בצמיחה, ובמיוחד אם אכן יתרחש המיתון הצפוי נכנס די בקלות להגדרה של סטגפלציה - הסיוט שמדיר שינה מעיני הכלכלנים

האיגוד הגרמני לעסקים קטנים ובינוניים אמר שחברי האיגוד כבר נאלצים לחתוך מהייצור עקב המחסור: "הירידה בייצור היא לא רק התוצאה של מחסור בחשמל או מחירי חשמל גבוהים, אלא גם בגלל שאין מספיק חומרי גלם לייצר את הטובין. לדוגמה אלומיניום, פלדה ומוצרים אחרים שנמצאים במחסור כרגע בגלל הסנקציות נגד רוסיה". 

האם אין ברירה אלא להמשיך לשלם לפוטין? 
יחד עם זאת, נראה שיש ברירה. 2% תוצר זה הרבה, זה כואב, אבל זה לא המשבר של שנות ה-20 וה-30. ממשלת גרמניה יכולה להחליט שהיא תתמוך באותם עסקים קטנים, כפי שעשתה היא ושאר הממשלות בעולם בזמן משבר הקורונה, ותשלם במשך עוד כמה שנים את החובות שיווצרו. פגיעה ברמה של 2% תוצר היא אמנם קשה, אבל לא תגרום לקריסת הכלכלה הגרמנית. רמת החיים אליה הגיע העולם המערבי מאפשרת חזרה של כמה צעדים אחורה לרמת החיים של 2018. 

המחיר של המשך המצב הנוכחי
בינתים ההימנעות מהסנקציות בתחום האנרגיה מזרימות למכונות המלחמה הרצחנית של פוטין עשרות מיליארדי יורו בחודש. חברת גזפרום הרוסית דיווחה היום על רווח של 29 מיליארד דולר בשנת 2021. לגבי שנת 2022 התחזית הקודמת של החברה שבשליטת הקרמלין הייתה לעלייה ברווחים אך כעת היא צופה ירידה של 4% בייצור הגז. זוהי ירידה מינורית, ובהתחשב במחירי הגז בשנה זו ייתכן אפילו שהשורה התחתונה תראה שיפור. 

למעשה, מאז תחילת המלחמה הכנסותיה של רוסיה מאנרגיה הכפילו את עצמן. תרמו לכך מחירי האנרגיה הנוסקים שמחפים על הירידה בנפח המכירות. מאז תחילת המלחמה רוסיה מכרה אנרגיה לאיחוד האירופי ב-46 מיליארד יורו, והמספר הזה ממשיך לעלות. מדובר בפי שתיים מהמכירות בשנת 2021 בתקופה המקבילה. ההכנסות הכוללות ממכירת אנרגיה הגיעו ל-63 מיליארד יורו. נפח הנפט שזרם לאירופה ירד ב-20%, הפחם ב-40% אך כמות הגז עלתה, וגרמניה נשארה הקונה העיקרית. כך ניתן לומר שגרמניה ממשיכה להיות המממנת העיקרית של המלחמה הרוסית באוקראינה. סך הכל תרמה גרמניה לרוסיה הכנסות של 9 מיליארד יורו. כך מהווה המסחר באנרגיה חור גדול בסנקציות על רוסיה ומאפשר בעצם את המשך הלחימה. ההערכות הן שקטיעת מקור ההכנסה הזה יכול להוריד את רוסיה על הברכיים תוך חודש, ואז גם גרמניה לא תגיע להפסד התוצר של 2% ממנו כה חוששים הכלכלנים. 

האם גרמניה מצליחה סוף סוף להתייצב בצד הנכון של ההיסטוריה?
עד כה החשש לאותם עסקים קטנים ופגיעה בכלכלה היו התירוץ של גרמניה והסיבה העיקרית שהיא התייצבה על רגילה האחוריות כדי למנוע כל פגיעה בכלכלת האנרגיה המדממת של פוטין. ייתכן שעצירת הגז לפולין ובולגריה היה צעד אחד יותר מדי גם עבורה. הוול סטריט ג'ורנל מדווח הערב שגרמניה הסירה סוף סוף את הוטו על אמברגו הנפט על רוסיה, ויתכן שאמברגו כזה יוכרז כבר בימים או בשבועות הקרובים. הסיבה להסרת האמברגו על פי העיתון היא שגרמניה הגיעה להסכם עם פולין לקבלת נפט דרך נמלי הים שלה. גרמניה הצליחה להוריד את התלות בנפט הרוסי מ-35% ל-12% מאז תחילת המלחמה. יחד עם זאת, עדיין לא מדובר על אמברגו על הגז הרוסי, שהוא יותר משמעותי לגרמניה ומכניס יותר כסף לרוסיה. 

אם גרמניה תצליח סוף סוף ללכת עד הסוף עם המגמה הזו ולקבל סוף סוף את ההחלטה הערכית הנכונה (בין השאר בלחץ הציבור הגרמניה שעל פי הסקרים תומך בצעד כזה), או אם רוסיה תעשה את זה בשבילה עם עוד החלטה הרסנית של פוטין, ייתכן וזה יהיה הצעד הראשון לקראת סוף המלחמה. 

עד כה עצרו לחלוטין את קנית האנרגיה הרוסית המדינות הבאות: אוסטרליה, בריטניה, קנדה וארצות הברית. 27 ארצות האיחוד האירופי ממשיכות לקנות מרוסיה, אך כמה חברות פרטיות הפסיקו את הרכישה באופן עצמאי. גם הודו וסין ממשיכיות כמובן לקנות את הנפט והגז הרוסיים. הפסקה של רכישות אנרגיה מצד אירופה תהיה שינוי אסטרטגי משמעותי בכל המצב הגיאופוליטי.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    משעשע לקרוא ש"פוטין אשם" כשזה המערב שמייצר את הסרט כולו
    אילן 30/04/2022 16:35
    הגב לתגובה זו
    4 3
    הקיצוניות הפשיסטית דעאשיסטית חמאסית שבאוקראינה , צמחה על רקע שחיתות וכלכלה כושלת ( כמו גרמניה אז) הועלתה לשלטון עם נשק ומימון אמריקאי. עובדה. מי שממש מייצר את הסרט זה המערב. נאטו כבר מדבר על כך שהוא "שחקן גלובלי". ושוודיה ושוויץ שוקלות להפסיק להיות נייטרליות בגלוי. וכמובן דמוניזציה , כפי שאנו מכירים מהערבים. הקטע עם האנרגיה הוא שולי יחסית לאור העובדה של מאמצים לפיתוח אנרגית היתוך גרעיני. הסיפור כאן הוא עליית הגוש המזרחי שלי סין רוסיה והודו. ואם זה עולה אז המערב שוקע. אז מה יקרה לנאסד"ק ?
    סגור
  • 4.
    במילה אחת:
    מאור 30/04/2022 16:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    קישקוש
    סגור
  • 3.
    רוסיה עזרה את הגז לבולגריה ולא להונגריה (ל"ת)
    קיפוד 30/04/2022 14:55
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    התעשיה הגרמנית תקרוס, סינים יתפסו את מקומה (ל"ת)
    שמוליק 30/04/2022 13:55
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 1.
    יש לנקוט
    לרון 30/04/2022 13:34
    הגב לתגובה זו
    1 2
    נגד רוסיה הצארית בכל האמצעים האפשריים,אחרת אנחנו במלחמת עולם 3
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות