"יש בום מכירת דירות בכל הארץ, הסיבה לעליית המחירים עדיין קיימות"

מיכה קליין מנכ"ל אפריקה מגורים מרוצה מהורדת המינוף ומיתרת המזומנים שמביאה את החברה מוכנה לקראת העלאות הריבית הצפויות, שאולי אפילו יהוו הדמנות עבורה; לדבריו, עליית מחירי הדיור נובעת בעיקר מבעיות היצע כתוצאה ממונפול הקרקעות המדינתי ותהליכי הבירוקטיה העירוניים שלוקחים שנים
 | 

אפריקה מגורים -3.39% אפריקה מגורים 27,050 -3.39% אפריקה מגורים בסיס:28,000 פתיחה:28,000 גבוה:28,000 נמוך:27,000 תמורה:1,609,654 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  פרסמה את דוחות הרבעון הראשון של שנת 2022 שמראות על המשך גידול במספר הדירות הנמכרות, למרות ששורת ההכנסות מראה קיטון טכני עקב שינוי בהכרה בהכנסות, ומצטרפות לנתונים השונים המתפרסמים בנוגע לשוק הדיור המעידים על נקודת רתיחה של מחירים וביקושים. 

מיכה קליין מנכ"ל חברת אפריקה מגורים מרוצה מביצועי החברה: הוא מצביע על רמת הרווחיות הגבוהה - 22% רווח גולמי לעומת 16% ברבעון המקביל - וכן מדגיש את העובדה שהחברה השכילה בשנה האחרונה להוריד את שיעור המינוף בצורה חדה על ידי הורדת החוב בחצי מיליארד שקל, וכן על יתרת המזומנים הגבוה שנותנתת לחברה גמישות תפעולית בתקופת העלאת ריבית, וכן מאפשרת ניצול הזדמנויות רכישה שתקופה כזו מזמנת. 

ש. איך היית מתאר את מצב השוק בתקופה האחרונה?

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"ניתן לראות באופן כללי ברמה גורפת בכל האזורים בהם אנו פועלים שיש בום מטורף במכירות. התפרסם השבוע שמחירי הדירות עלו ב-16% בשנה האחרונה. המחירים עלו והרווחיות שלנו עולה. זה ברמת המאקרו. 

"ברמה של החברה שלנו, בשנה האחרונה גבינו מעל מיליארד שקל מפרויקטים שהסתיימו, והפננו את המזומנים לחברה פנימה, כלומר פרענו והקטנו את החוב של החברה בלמעלה מחצי מיליארד שקל. בנוסף יש לנו כמות מזומנים גבוהה מאד. שוק הריביות כרגע במצב לא יציב, כך שאנו שמחים להיות במקום שאנחנו חשופים מעט מאד לשינויי ריבית, וכן עם יתרת מזומנים גבוהה שגורמת לכך שאין עלינו לחץ לגייס בתקופה הקרובה לצורך התפעול השוטף של החברה". 

ש. אם כן מתווה עליית הריביות לא ישפיע עליכם? 
ת. "יתרת המזומנים, כאמור, מאפשרת לנו לפעול בתקופה הקרובה בלי לחץ לגייס. אבל יש פה גם נקודה מעבר. עליית הריבית מצטרפת למגבלות המימון שמוטלות על הבנקים, וגורמות לכך שיזמים מתקשים יותר לממן את הייזום. הדבר הזה יכול ליצור בעבורנו הזדמנויות לעסקאות טובות. כלומר, אנשים שכבר קנו קרקע יתקשו לממש את הקרקע הזו בגלל שהבנקים יהיו יותר קשים איתם או שהם יתקשו לעמוד בעלויות המימון, וכך ייווצרו לנו הזדמנויות רכישה מעניינות".

ש. האם זה ישפיע על צד הביקוש ויקשה על קניית דירות?
ת. "הריבית באמת כבר התחילה לעלות בעקבות עליית האינפלציה, והצפי שלנו היא שהריבית תמשיך לעלות, ובכל זאת אנו לא רואים ירידה בביקושים. בדוחות פרטנו בצורה קצת יוצאת דופן, שבחודש וחצי האחרונים חתמו כ-160 יחידות על בקשות רכישה (לעומת מכירה של 195 יחידות דיור ברבעון הקודם עליו דווחנו). זו אינדקציה שמראה שאנשים מגבירים עוד יותר את קצב הרכישה. הסיבה לכך היא שהם יודעים ומבינים את העובדה שהריבית עולה ועוד תעלה יותר, אם כן יש למהר לקנות.

"בנוסף, ומה שיותר חשוב, הם יודעים שמשאב הקרקע הוא מוגבל. תוסיף את העובדה שהמחירים במכרזים על הקרקעות רק עולים כל הזמן. עכשיו במכרז בגבעת שמואל יח"ד נמכרה ב-1.35 מיליון שקל ובמכרז אחר ב-1.5 מיליון שקל. בשוק מבינים שהמחירים לא יכולים לרדת. הם רואים שנה אחורה שהמחירים עלו ב-16%, הם מסתכלים שנה קדימה ורואים שהמצב לא הולך להשתנות". 

ש. זה נכון שההיצע לא משתפר, השאלה באיזה מחירים הציבור בסוף לא יוכל יותר לעמוד, מתי יגמר כוח הקניה ופשוט לא יהיה כסף לאנשים?
ת. "בסוף אנחנו לא מדברים על עשרות אלפי יחידות דיור. ההיצע הוא מוגבל, ולכמות הזו, גם אחרי עליות המחירים, וגם עם הפגיעה בהייטק (שעוד לא קרתה) וגם אחרי הפגיעה בשוק ההון שמתרחשת לאחרונה, עדיין למספיק אנשים יש עוד הרבה כסף לקנות דירות ואנחנו לא רואים פגיעה בביקוש. אנחנו פוגשים אותם במשרדי המכירות. יש עוד אנשים שבאים לקנות שתי דירות שלוש, ולפעמים אפילו 8 או 10 דירות. כלומר יש אנשים עם כסף והביקושים נכון לבינתיים לא נפגעים.זה נכון שכח הקניה מוגבל אבל אנחנו עוד רחוקים מהנקודה הזו, ביחס להיצע המאד מוגבל של דירות, שלהם יש מספיק קונים". 

ש. אז אתה בונה בעצם בעיקר לעשירים? 
ת. "לא בכלל לא. אנחנו מוכרים לכל המשק. יש דירות בחריש 1.15 או 1.2 מיליון שקל. יש בקרית ביאליק, בכפר יונה בגבעת שמואל בתל אביב ובירושלים. יש מנעד שלם של מחירים שמגיע לכולם. אז גם על רקע עליית המחירים - מי שלא יכול להרשות לעצמו לקנות בתל אביב יוכל לקנות בגבעת שמואל, ואם לא אז בכפר יונה, קריאת ביאליק או חריש, בסוף יש לנו מנעד רחב מאד ממחיר נמוך מאד עד מחיר גבוה מאד". 

ש. איך אתם רואים את המשך הצמיחה שלכם?
ת. "את שנת 2021 סיימנו עם תוספת של מעל 2000 יח"ד לחברה. זה שיעור גבוה וצבר הקרקעות עלה במגוון מקומות כמו אזור, קרית אונו ונהריה, כך שהטווח הרחב נשמר באופן קבוע. 

"בנוסף אנחנו נמצאים לא רק במגורים אלא גם בהתחדשות עירונית, בדיור להשכרה, במסחר ותעסוקה - כלומר אנחנו עובדים ומתרחבים במגוון פלחים של השוק.

"דיור להשכרה הוא תחום מעניין מבחינתנו וגם מביא בשורה לאלו שאולי מתקשים לעמוד במחירים העולים. יש לנו פרויקט של 271 יח"ד של דיור להשכרה, חצי ממנו מפוקח. זו בשורה מדהימה לציבור שלא יכול להרשות לעצמו או לא רוצה לקנות דירה. כך הוא מקבל אפשרות להשכיר דירה למשך 10 שנים במחיר קבוע ואף אחד לא יכול להוציא אותו משם. הוא יודע מראש כמה הוא ישלם בעוד 5 שנים ובעוד עשר שנים. החברה מצידה גם מרויחה מכניסה לשוק הזה. אנו נהנים מתשואה קבועה, ובנוסף מעליית הערך של הדירות שאנחנו לא נפרדים ממנה אלא נשארים איתה". 

ש. לגבי סוגיית עליית מחירי הדיור בארץ: ישנה דרך להתמודד עם העלייה הדרסטית שמכבידה על הציבור? או שמחבחינתך המגמה הזו חיבית?
ת. "ראשית, גם אנחנו לא נהנים מעליית המחירים. אמנם אנחנו נהנים בשעת המכירה, אבל בסופו של דבר אנחנו צריכים לקנות קרקעות חדשות להמשך התפתחות שעולות לנו יותר ויותר. בשוק כאוטי אף אחד לא נהנה בסופו של דבר. 

"לפני שנתייחס לדרכים שאולי יכולות לסייע, אני רוצה לציין לטובה את מה שקורה במנהל בזמן האחרון שבאמת עושים עבודה מאומצת, במיוחד מאז הקמת הממשלה האחרונה. אבל בסוף, יעיל ככל שיהיה, המנהל הוא רק גוף אחד ששולט ברוב מוחלט של הקרקעות בארץ. למרות העבודה הטובה שלהם זו עובדה בעייתית. אם היה אפשר להפריט, או להפוך ליחידות נפרדות הדבר היה יכול לסייע. בסופו של דבר אנו מגיעים למצב שכל השוק משוכלל חוץ מהמשאב הבסיסי, הקרקעות, שהוא מונפול. 

"בנוסף יש את התכנון וכל התהליך הבירוקרטי עד הקמת הדירה שהוא תהליך ארוך, שמוסיף הרבה מאד זמן, לא חודשים אלא שנים, וזמן זה כסף. ככל שהתהליך הזה יהיה יותר משוכלל ויקוצר, ובהחלט יש מה לקצר ואיך לייעל את התהליך הזה, הדבר יוכל לבוא לידי ביטוי במחירים.

"גורם נוסף הוא הרשויות המקומיות. כעת האינטרס של הרשויות הו לא להוסיף יחידות דיור כי כל יחידת דיור היא גרעונית עבורם ופוגעת בהם. צריך לתת להם את היכולת לפתח את התשתיות והתחבורה, צריך להפנות להם משאבים כדי שלא יפסידו על הוספת דירות.

"אפשר לנקוט גם בצעד פוליטי. אם הוספת יח"ד באחוז מסוים ילכו רק לבני המקום הדבר יכול להיות הישג פוליטי לראשי הערים שיעודד אותם להוסיף יח"ד. כשהעיריה רוצה היא יכולה. בסופו של דבר שני הגורמים האלו, המדינה עם הקרקע, המשאב, והעיריות עם הבירוקרטיה הם המשפיעים יותר מכל על היצע הדירות. הבעיה העיקרית אם כן, שגורמת לעליית מחירי הדירות, היא ההיצע, ולזה מצורפים גורמים אחרים". 

ש. יש טענה שנשמעת לפעמים שגם החברות עצמן גורמות במתכוון לבעיית היצע, כיון שהן יושבות על קרקעות רבות ולא מפתחות אותן כדי ליצור מחסור שיגרום לעליית מחירים. יש אמת בטענה הזו?
ת. "אין כל אמת בטענה הזו. העובדה היא שאנחנו מוכרים בכל פרויקט יותר מהר מההתקדמות בביצוע. אם היינו רוצים לעכב וליצור ביקוש היינו מעכבים את המכירות ומוכרים רק בסוף הביצוע וכך נהנים מעליית המחירים, אבל אנחנו מוכרים יותר מהר מקצב הביצוע מה שמפריך את הטענה הזו. 

"בנוגע לקרקעות שאין בהם בנייה כלל עדיין, זה בדיוק בגלל הבעיות הבירוקרטיות שדיברנו עליהן קודם. אין יזם אחד היום שלא היה רוצה להיפגש עם הכסף, ושמעכב מצידו פיתוח כלשהו. כל הקרקעות שלנו שהן לא בבניה ברגע זה, זה רק בגלל שהן נמצאות בתהליך רישורי כזה או אחר, והתהליכים הללו לוקחים הרבה מדי זמן ומעכבים את הבניה. אם באמת יש מישהו שטוען טענה כזו, אני יכול לעבור קרקע קרקע ולהראות לגבי כל אחת מהן איפה היא עומדת, מה מעכב את הבניה, ואיזה אישור היא צריכה לקבל. אין לנו שום קרקע שסתם עומדת ומחכה לעליית מחירים".

תגובות לכתבה(22):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 15.
    התייחסות למחירי הדיור תוך התעלמות מהריבית שעלתה ועומדת
    אדם 04/09/2022 08:17
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לעלות עוד, וכוח הקניה של הציבור, היא לא רצינית , חלולה ומגמתית
    סגור
  • 14.
    המספרים היבשים מראים דווקא על מגמה
    mtlk 24/05/2022 02:30
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מספרים היבשים מראים על מגמה הפוכה.לדוגמא עם בשנות הקורנה הממשלה הציפה את השוק בכסף.הרי היום היא שואבת אותו מהציבור.דבר שני כרגע יש אישורי בניה ל 151 אלף בתים נכון לסוף השנה.כאשר רק בשנה האחרונה נוספו עוד 65 אלף אישורי בניה .לא היתרי בניה.מה שניקרא לך לבנות.רק בתל אביב כרגע נבנים 7 אלף דירות .שזה שיא מספרים גדולים באשקלון בת ים ועוד.קצב גידול האוכלוסייה הוא 180 אלף איש בשנה.אבל זה לא בוגרים אחה חלקם הגדול דווקא ילדים.יש קושי אמיתי לאוכלוסיות רבות לקנות דירה/אבל הממשלה פוגעת במשקיעים בתחום השכירות מה שיוצר פער בין רצון האנשים חדירה וליכולת שלהם.וגם אלה שעובדים ומרווחים ברמות המחירים היום לא מסוגלים לקנות דירות בצורה מספקת.ואם הממשלה לא תחבור לקבלנים הבונים כולל רכישה לטובת שוק ההשכרה בחברות הממשלתיותיהיה פה קריסות מיותרות.חברות הבניה חייבות להבין את זה ומהר
    סגור
  • 13.
    הרבה אפשרויות, להאיץ תהליכי פינוי בינוי שכונתי, לאפשר
    יש 17/05/2022 12:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הקלות לבעלי דירה עליונה לבנות על הגג שמעל, בלי להטריד עם תקנות ארכאיות של ממד ומקלט, שלא מתאימות למרבית הבתים הישנים, להחזיר פטור ממס שבח אחת ל4 שנים, לצמצם היטלי השבחה דרקוניים, לא חסר, חסר רק רצון מצד הרשויות להכניס יד לכיס ולעבוד.
    סגור
  • 12.
    מה רציתם שיגיד שמחירי הדירות ירדו , יש לו אינטרס שהמחירים יעלו.ההתקשורת עושה דבר מוטעה ונותנת לקבלנים ואינטרסנטים לפמפם שקרים בערוצי הטלוויזיה ובאתרים , שזה בבחינת החתול שומר על השמנת.בפועל מחירי הדירות בישראל אין דום סיב שיעלו יותר ממיליון ש"ח באזורי הבי (ל"ת)
    בלוף מחירי הדירות 17/05/2022 12:30
    הגב לתגובה זו
    5 1
    סגור
  • שועלים מהתלים בנו
    מדוייק 17/05/2022 17:53
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בסיוע התקשורת הטיפשה שמחפשת דם ורייטינג
    סגור
  • טען עוד
  • 11.
    קבלנים לא מפסיקים להתקשר אלי..המכירות ירדו (ל"ת)
    אלי 17/05/2022 12:00
    הגב לתגובה זו
    4 2
    סגור
  • 10.
    לגאי טל
    חוגי 17/05/2022 11:26
    הגב לתגובה זו
    2 0
    תגיד את האמת ואל תתביש כמה שילמו לך החברות הקבלניות עבור הכתבות האלה ואל תהיה פרייר גם אם תדרוש מהם עשר מליון דולר אחרי מס עבור זה ישלמו לך כי זה כסף קטן אצלהם
    סגור
  • 9.
    עליית ריבית שווה ירידה במחירי הנכסים (ל"ת)
    סתם מילים 17/05/2022 09:21
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 8.
    בועה
    אם העלייה של ה-16 אחוז בשנה הייתה גאווה,ההיתם מפרס 17/05/2022 02:30
    הגב לתגובה זו
    8 0
    אם העלייה של ה-16 אחוז בשנה הייתה גאווה,ההיתם מפרסמים שזה מבוסס על אחוזים של שנה אחורה.אתם בירידה של 11% מתחילת שנה. זאת כתבה של הנסדת תודעה לפני ניפוץ הבועה:)
    סגור
  • השאלה אם אתה שקרן או דביל. (ל"ת)
    יש ר אלי 17/05/2022 12:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    שיתחילו לבנות דירות של 3 חדרים
    נועם 16/05/2022 23:20
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ואז יוכלו להכניס באותו השטח לפחות 50% יותר דירות וגם המחיר שלהן יהיה יותר זול
    סגור
  • העיריות לא רוצות
    ליאור 17/05/2022 08:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כמו שרשום בכתבה, ארנונה למגורים היא גרעונית. הדרך היחידה לצמצם את זה, היא לבנות רק דירות גדולות. משום מה יש איזה הגיון סוציאליסטי-קומוניסטי שאפשר לגבות ארנונה רק לפי גודל השטח ולא לפי כמות האנשים כמו שצריך.
    סגור
  • אנשים גרים שם?, אתה עד כדי כך תמים/לא חושב? (ל"ת)
    ואיך בדיוק תמדוד כמה 17/05/2022 12:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    פ ו ז י צ י ה. ותו לא (ל"ת)
    סביון 16/05/2022 21:24
    הגב לתגובה זו
    9 0
    סגור
  • 5.
    שקרן (ל"ת)
    רון3554 16/05/2022 20:34
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 4.
    למה העיתונאים מלבים את עליות המחירים? (ל"ת)
    שון 16/05/2022 19:57
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • להם את הטוכעס היטב
    כי משמנים 17/05/2022 17:58
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יד רוחצת יד לכולם זה משתלם חוץ מ לאזרח הקטן
    סגור
  • 3.
    לצערי הוא צודק
    8 16/05/2022 19:45
    הגב לתגובה זו
    2 2
    הממשלות הן משפחות פשע שיוצרות מחסור מלאכותי בקרקעות, וזאת כדי לגבות מס עתק מהזוגות הצעירים למען הפנסיות של המקורבים.
    סגור
  • 2.
    הטענה שלא שים יש כסף אינה נכונה
    אריק 16/05/2022 19:36
    הגב לתגובה זו
    5 0
    אם היה נכון לא ראינו את המשכנתא הממוצעת עולה, לאנשים אין יותר כסף, הם פשוט מוכנים לקחת סיכונים גדולים יותר בגלל העליה החדה, מה שעוד יותר מתדלק את העליות.וזה שיש אנשים שקונים מספר דירות מראה בדיוק שהביקוש הוא ספקולטיבי ויכול לקרוס מהר מאוד.
    סגור
  • 1.
    הדוחאר עולה חמרי הגלם יעלו
    רק מזומן 16/05/2022 18:33
    הגב לתגובה זו
    7 2
    השקל ירד והמיתון יפיל הדירות
    סגור
  • תשומות הבנייה עולות ולכן הדירות יתייקרו. (ל"ת)
    יש ר אלי 17/05/2022 12:41
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • כמו ב 2009?? (ל"ת)
    שלומי 16/05/2022 19:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות