אסדה נפט גז
צילום: Getty images Israel

מחירי אנרגיה ומחירי תובלה גבוהים מקפיצים את חברות מיכליות הנפט

מתחילת השנה עלו חברות המיכליות בעשרות אחוזים בניגוד למגמה בשוק כאשר השינויים הגאופליטיים והמקרו כלכליים פועלים לטובתן, מיהן החברות העיקריות בשוק?
גיא טל | (3)

כולם יודעים שמחירי הנפט בשמיים, והתמחור של חברות הנפט הגדולות בהתאמה זינק אף הוא. גם עסקי המשלוחים רווחיים מאד בחודשים האחרונים כפי שמעידים  התוצאות של צים, אם כי המשקיעים כבר רואים את הירידה במחירי התובלה מעבר לפינה. שילוב של שני התחומים האלה יתן לנו את החברות העוסקות בהובלה של נפט באמצעות מיכליות שנהנות מביקוש אדיר. 

לאחר תקופה עגומה, מחיר מכליות הנפט נמצא בשיא הודות לביקוש החזק וההיצע המוגבל. חברת קינדר מורגן  KINDER MORGAN המפעילה צינורות נפט מגלה כי שיעור השכירות היומי של מיכלית שמעבירה נפט ותוצרי נפט בין נמלי ארצות הברית עלו לאחר האיסור שהטילה ארצות הברית על ייבוא נפט רוסי. לדברי החברה התשלום על יום שכירות מתקרב לרמות הטרום קורונה ומגיע ל-60 עד 65 אלף דולר. החברה שבבעלותה 16 מיכליות כאלה מציינת שהיא נתקלת בביקוש שיא לאחר הטלת האיסור האמריקאי. 

NORDIC AMERICAN TANKERS LIMITED היא חברה נוספת המפעילה מיכליות נפט ואף היא מדווחת על זינוק בתעריפים. מחירי התובלה הימית עולים בתקופה של מתח גיאופוליטי שכן החברות דורשות מחיר גבוה יותר תמורת שליחת האוניות לאזורי סיכון כמו גם דמי ביטוח גבוהים יותר על הסחורה. בנוסף, הסנקציות על האנרגיה הרוסית הסיט חלק מהקניה באירופה מנפט שמגיע בצינורות לכזה שמובל דרך  הים. 

לאור העליה בביקוש אין פלא שחברות העוסקות בהעברת נפט במיכליות היכו את ביצועי השוק בחודשים האחרונים. ביניהן נמצאות, מלבד אלו שהוזכרו לעיל, גם  TSAKOS ENERGY NAVIGATION FRONTLINE LTD TEEKAY TANKERS LTD SHS A ועוד, כולן עלו בין 40% ל-70% מתחילת השנה, למרות הירידות בשווקי המניות. 

לא רק בארצות הברית שוק המיכליות פורח. לפי סוכנות הידיעות הלניק שיפינג ניוס מחיר מיכלית נפט בנתיבים אירופאים טיפס לשיא באפריל השנה עקב חוסר היציבות הגאופוליטית, כפי שניתן לראות בטבלה לעיל, המחירים קפצו בערך פי 3 מאז תחילת המלחמה. עליית המחירים קשורה גם לעליה במחירי הביטוח.

נכון לעכשיו, לא נראה שינוי מגמה בעתיד הקרוב. ארצות אירופה מנסות להיגמל מהאנרגיה הרוסית ואף החלט בהטלת אמברגו חלקי על הנפט. הן אומנם מנסות למצוא תחליפים, אך נפט, דלק, דיזל וכדו' עדיין יהיו חלק ממשק האנרגיה שלהן בעתיד הנראה לעין. היציאה הצפויה של סין מסגרי הקורונה צפויה אף היא להקפיץ את הביקושים ואת הצורך בהובלה ימית. כל אלו מצביעים על כך שהגאות במחירי מניות חברות מיכליות הנפט איננה זמנית ככל הנראה. 

 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    כלכלן 07/06/2022 15:39
    הגב לתגובה זו
    אמורה לעלות פי 2
  • 2.
    אבי 07/06/2022 14:13
    הגב לתגובה זו
    אנומליה הגז מתקרב ל 10 דולר . היה 1.7 דולר. . הנפט 120 דולר.חברות האנרגיה מתומחרות בחסר. לדוגמא דלק קבוצה עם איתקה מחזיקה עשרות באירות נפט וגז בים הצפוני. וצפי לתגליות נוספות.עלות בסיסית לשאיבת נפט באיתקה 5 דולרים!!!
  • 1.
    נ.ש. 07/06/2022 13:24
    הגב לתגובה זו
    כי חלק מהעליה נובע מהפניה של מכליות גז ונפט מארה"ב לאירופה מה שיוצר מחסור באוניות בנתיב הסחר בתוך ארה"ב. אגב בגז המחירים יותר גבוהים