משבר השבבים בדרך לסיום? איך ניתן להרוויח ממנו

משבר השבבים הכה גלים הן בוול סטריט והן במיין סטריט, אך מה ניתן ללמוד ממשבר הדוט-קום שלתעשיית השבבים היה בו חלק, איך משקיעים בתעשיית השבבים וכיצד אפשר להרוויח מכל הסיפור?

 | 

"משבר השבבים": כיצד ומדוע נוצר, האם מתקרב לסיומו? וההזדמנות הגדולה שנוצרת למשקיעים: המשבר הזה, בשורה התחתונה, הוא תוצאה של מצב שנוצר בתעשיית המוליכים למחצה הצעירה שהביקושים הגואים שהתפתחו למוצריה, במיוחד בעשור האחרון ושגדלו משמעותית בשנתיים האחרונות הביאו לפער בין הביקושים הגדולים להיצע נמוך. התעשייה לא יכולה לספק את הביקושים האלו. הפער הזה, ששורשיו בתחילת המאה למעשה, התרחב מאוד בשנים האחרונות בעיקר בשל ההתקדמות הטכנולוגית  המהירה מהצפוי (הופעת מערכות הענן, ה IOT, פלטפורמות הבינה המלאכותית ועוד) שהובילה לעליות דרמטיות בביקושים למוצרים שמונעים ע"י מוצרי תעשיית המוליכים למחצה ממשחקי מחשב דרך תיירות חלל, רכב אוטונומי ועד לקריפטו.

העלייה הזו בביקוש למוצרי התעשייה נתקלה בבעיה שמקורה בשלב הייצור הראשוני של התעשייה הזו, ייצור המעגלים המודפסים, שמתבצע בבתי יציקה (semiconductor foundry, מהסוג של טאוור כדוגמה), שמסיבות שנסביר בהמשך, בעיקר של כדאיות השקעה, ידע, עלות ואורך זמן שנדרש להקמה, אינו עומד בלחץ הביקושים שמגיעים מכיוון הצריכה. למי שמעוניין להקדיש זמן ולהבין את שלבי הייצור של המוליכים למחצה הבאנו את הכתבה הבאה שאפילו אם לא תבינו תוכלו להעריך את המסובכות. בנוסף, הבאנו כתבה בה תוכלו לקבל הסבר, בעברית, על כול שאלה בנושא המעגל.

בשנים האחרונות, מאז הטיל הנשיא טראמפ חרם על הסחר עם סין, עם דגש על ההי טק הסיני ובמיוחד על חברות השבבים, הגיעו, בזה לאחר זה, אירועים "חיצוניים" כמו הקורונה, מלחמת אוקראינה, החשש מפלישה סינית ל"מונופול המוליכים למחצה, טאיוואן", עליות מחירי הגלמים והאנרגיה. האירועים האלו הגדילו את הפער בין הביקוש להיצע והבעיה מתעצמת כאשר מסתבר שסגירת הפער בין הביקוש להיצע בפועל זה מהלך יקר מאוד, לא כ"כ כלכלי למשקיעים בהקמת מפעלי שבבים שלוקח להקימם שנים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

חשבתם שכאן נגמרות הבעיות? לא!! בתי היציקה הללו הן מונופול למעשה של 2 מדינות, טאיוואן ודרום קוריאה. למעשה של 2 חברות, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (סימול:TSM) וסמסונג (סימול: 005930.KS בבורסת סיאול) ששולטות ביותר מ-71% מהייצור הגלובלי. אבל טאיוואן, אם נכלול חברות נוספות שם ואת רוב הייצור בסין שגם הוא נעשה ע"י חברות טאיווניות, אחראית למעשה לבדה ל-70% מהייצור הגלובלי. מה שחשוב יותר היא המובילה בייצור מעגלים מודפסים ממוקדי צורך. כך שהאי הקטן, שמאוים ע"י סין ושאינו מוכר ע"י רוב מדינות העולם (כולל "ידידתו" היחידה ארה"ב ) ודרום קוריאה, שמאוימת ע"י הצפון, שולטים למעשה כמעט ב-90% מכול ייצור המעגלים המודפסים בעולם.

המצב הזה, שבו ייצור המשאב התעשייתי החשוב ביותר להתקדמות הטכנולוגית בעולם נשלט ע"י 2 חברות למעשה ובשתי מדינות שחלילה עלולות להיכחד (ועל שתיהן יש איומים מסוג שדומה לאיום האיראני עלינו), אינו מקרי. ארה"ב ויפן, שהובילו את התעשייה בכניסה למאה הנוכחית, העבירו, מסיבות כלכליות, את ייצור המעגלים המודפסים לסין, לדרום קוריאה ולטאיוואן. החרם של טראמפ על סין הוביל למעבר של חברות אמריקאיות מרכישת מעגלים מחברות סיניות לטאיוואן בעיקר, במיוחד ל TSM. בימים אלו מנהלת ארה"ב מאבק להחזרת ייצור המעגלים לארה"ב.

וול סטריט נכנסת לתמונה: תעשיית השבבים, הייתה אחת התעשיות החביבות על המשקיעים והאנליסטים בגאות הטכנולוגית של וול סטריט בשנים 1994-2000 ואחת האחראיות לניפוח בועת 2000 בגלל החלומות שיצרה. התעשייה הזו "אחראית" לא פחות להתפוצצות הבועה ב-2000-2 בגלל ההערכות שהעניקו המשקיעים, בעידוד האנליסטים, לחברות שייצגו את התעשייה. לאחר  בועת 2000 נכנסו מניות חברות השבבים לתרדמת שנמשכה, פחות או יותר עד 2009 וזאת כאשר במיין סטריט הייתה התקדמות מהירה.

היציאה ממשבר 2008 ובעיקר הופעת הטלפון האלחוטי החכם וכול המשמעויות שנגזרות מכך החזירו את המשקיעים למניות תעשיית השבבים והן חזרו למעמד "אהובות האנליסטים והמשקיעים", אהבה שהלכה וגדלה ככול שמהפכת הטכנולוגיה ספקה מוצרים חדשים ומשבשים. ב 2015-16 התחילו לחזור "הערכות חלל" למניות השבבים והסיבה לכך הייתה ההבנה שמהפכת הטכנולוגיה אכן משנה את העולם (ההצלחה של TSLA ושכמותה) והמחשבה שהמהפכה רק בתחילתה ואין טעם לפיכך להעריך חברות טכנולוגיה לפי כללי החשבונאות הרגילים אלא בהתאם לחלום, חזרה לככב בוול סטריט.

אלא שהפעם, להבדיל מהערכות 2000 שנשענו על חלומות בלבד, נשענו החלומות, מ-AMZN ועד NVDA ומ-TSLA עד NFLX על צמיחה מהירה ורווחיות מדהימה, אפילו  התחילה חלוקת דיווידנד. בקיץ 2021, כאשר שבר מדד הנאסד"ק את שיא כול הזמנים והגיע ל 16212 הוא היה גבוה  ב-215% מהשיא של 5132 איליו הגיע בשיא בועת 2000 שאז אמרו המומחים, "ייקח למדד דורות, אם בכלל, לחזור לרמות כאלו". אבל הם טעו כי בדרך ל 2021 הפכו רוב החלומות של 2000 בוול סטריט למציאות מהממת במיין סטריט.

בין תחילת 2018 לסוף 2021 עלה הנאסד"ק ב-65% ונעשה ברור שאפקט החלום הולך ומגדיל חלקו בהערכת החברות מעל ומעבר להצלחתן העסקית, משהו בדומה לתרומתו ב-2000. בדרך לשיא האחרון, בתחילת 2020, פרצה הקורונה ולאור הציפיות דאז שהמגפה  תגרום למיתון התחיל תיקון שהסתיים תוך זמן קצר וקצב העליות במניות אפילו עלה עד אוגוסט 2021. העלייה הזו, ללא קשר לשום דבר אחר, חייבה תיקון ערכים משמעותי ובמיוחד במחצית השנייה של 2021 כי אפקט החלום בהערכות המניות הפך לעיקר ההערכה אבל דווקא הקורונה, בגלל החיסונים והעליות בצריכה בשל המסחר המקוון, הגדילה את אפקט החלום וכנראה שצריך היה זעזוע חיצוני על מנת לתקן הערכים וכתבנו זאת בקביעות מאז שיאי 2018.

את הזעזוע החיצוני שהעיר המשקיעים הביא פוטין בתוצאות הכלכליות של הפלישה לאוקראינה שהביאו לעליות חדות של מחירי הסחורות והאנרגיה, יצרו תהליך  של משבר בשרשרת האספקה, הציתו את האינפלציה והעלאת ריביות והעלו את החשש  ממיתון, ללהקה כזו של ברבורים שחורים איש לא ציפה וכאן נחזור לשבבים.

בעיית הייצור של המעגלים בבתי היציקה הפכה קשה יותר  לאחר פריצת הקורונה כאשר בגלל החשש מירידות בביקוש צרכני וכניסה למיתון הביאו את TSM וסאמסונג  לסגירת קווי יצור במפעלים ברחבי העולם, במהלך 2020, על מנת להימנע מהצטברות מלאים (מלאי, במעגלים, בעייתי בגלל  החדשנות המהירה). בעודם מקטינים את כושר הייצור בבתי היציקה התעלמו מהעלייה החדה בצריכה בארה"ב תחילה וגלובלית בעקבותיה, צריכה שעלתה במיוחד למוצרים ותהליכים שהמוליכים למחצה מפעילים רכישות מקוונות, משחקי ווידאו, הפינטק ולא מעט הקריפטומניה. הביקוש המסיבי לשדרוג הטלפונים האלחוטיים ל-G5 בהודו לבדה הביא את ראש ממשלתה מודי לזמן את 2 הענקיות מטאיוואן, TSM ו-Foxconn להקים בתי יציקה ומפעלי קומפוננטות אלקטרוניות בהודו לצורך עמידה בביקוש ותתפלאו אבל גם הביקושים הגואים לבתים חכמים בהודו לוחצים.

ביקושי השיא לשבבים, שהגיעו לספקים בתחילת 2021, לצד הוצאת הייצור הסיני מהתמונה החריפו גם את משבר האספקה. בתחילת 2021 נתקלה תעשיית הרכב האמריקאית במשבר של חוסר בשבבים וזה עורר את הבית הלבן ובפברואר 2021 חתם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן על צו ביצוע לטפל במחסור בשבבים באמצעים שונים ובאפריל יזם מפגש ווירטואלי עם מנכ"לים של חברות טכנולוגיה גדולות ופקידי ממשל בארה"ב כדי לדבר על שיפור החוסן של שרשרת האספקה ​​של מוליכים למחצה. בספטמבר 2021 נערכה פגישה נוספת בבית הלבן שם לחץ הנשיא על יצרני רכב, יצרני שבבים ואחרים לספק מידע על פתרון המשבר המתמשך ובאותו החודש כינסה נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, ישיבת נציבות דחופה בנושא העברת "חוק השבבים האירופי" שהאיחוד האירופי ישתמש בו כדי "לדחוף להגברת חוסן וריבונות בשרשרת אספקה ​​אזורית של מוליכים למחצה".

בדצמבר 2021 הודיעה הודו על "הקצבת 10 מיליארד דולרים לפיתוי חברות מעגלים מודפסים להקמת מפעלי יציקה בהודו" שבו תממן הממשלה 50%  מעלות ההקמה כמענק. ומי המועמדות עד כה? טאור (סימול:TSEM), TSM ו-Foxconn. הודו, במסגרת ההודעה, מודיעה שהיא מעמידה עצמה כפתרון לבעיה . בתחילת 2021 פרץ משבר השבבים במלוא עוזו "ועזר" לברבורים השחורים להוביל לתיקון הנוכחי סל ה SOXX למשל שבנובמבר 2021 הגיע לשיא כול הזמנים של 559 התדרדר מאז בכ-23%.

האם הפתרון קרוב? מבחינת מיין סטריט, לא, כי הבעיה כרגע שלהגיע לסגירת הפער בין הביקושים לאספקת השבבים צריך השקעות עתק וזמן ארוך. הקמה של בית יציקה מחייבת תנאים מוקדמים מיוחדים כמו סביבות מבוקרות טמפרטורה, בקרת אבק, ציוד נדיף ביותר, יכולת עמידה ברגולציה והרבה ידע וזאת לצד מינימום חמש שנים של זמן כדי להכין אותו לייצור. שלא לדבר על העלות הגבוהה להקמת Fab. בניית מתקן לייצור מוליכים למחצה בלבד מוערכת בעלות של בין 15 מיליארד דולר ל-20 מיליארד דולר, והערכה היא שיש רק שמונה חברות מוליכים למחצה בעולם שיכולות לעמוד בעלות כזו, TSM, סמסונג או SMIC הסינית כדוגמאות.

רוב ענקיות השבבים האמריקאיות, אינטל, AMD, טקסס אינסטרומנטס ואחרות, יצאו למעשה מתחום בתי היציקה בשל חוסר הכדאיות הכלכלית ואי היכולת להתחרות בטאיוואן ובסין והן פועלות בשלבים שלאחר שלב "היציקה", עיצוב, מערכות, שיווק וכו'. חברת המעגלים האמריקאית היחידה בין 8 החברות היא GlobalFoundries  (סימול:GFS) שהייתה בבעלות AMD ונמכרה לחברה מהאמירויות שהנפיקה אותה בשנה שעברה. על אלו לוחץ הנשיא ביידן לחזור. הרכישה של טאוואר ע"י אינטל היא, ללא ספק, חלק  מהספור כי  להקים  בית יציקה מתמחה ברמת הידע שצברה טאור יהיה קשה ביותר כיום ולטאוואר זו החלטה נכונה בגלל "הגב" של אינטל. בכול מקרה סגירת הפערים תהיה קשה ביותר ובעיקר תלויה בענקיות שהזכרנו שיכולות להוסיף קווי ייצור במהירות יחסית והן, לדעתי וכנהוג בארץ האפשרויות, ממתינות למענקים (לתימרוץ) מהאוצר האמריקאי. אגב, העמדה הקשוחה שלפתע מפגין ביידן בנושא טאיוואן קשורה גם היא בנושא כי מתקיים כרגע מו"מ בין טאיוואן לארה"ב על הרחבת ייצור המעגלים והשת"פ בין המדינות, מו"מ שהתחיל כשפוטין נכנס לאוקרינה
.
אז מה עושים עם ה SOXX ושאר סלי השבבים? מה שיקרה הוא שמחירי המעגלים למיניהם יעלו תחילה שהרי זה משבר שפרץ בגלל עודף ביקוש. תבדקו מיהן למשל 35 החברות ב-SOXX, גורם החלום שניפח אותן כמעט ונעלם, אינטל לא רכשה את TSEM כי הביזנס חלש, ההפך. נראה לי שה-SOXX וחברותיה נמצאות באזור האיסוף ורגע "ההזדמנות" מתקרב. האפשרות האחרות היא שיבטלו את המכונית האוטונומית, הטלפוניה החכמה, הרובוטיקה ודברים דומים להם ואם זה יקרה ה SOXX בצרות.

* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותבים עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(60):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 31.
    שלמה לגבי ראדא
    רועה צאן 04/07/2022 22:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלמה, מדוע לדעתך ראדא יורדת בעקבות העסקה? כיצד השוק הגיע למסקנה שהעסקה לא טובה לראדא? מה דעתך האישית על העסקה? האם לדעתך העסקה תטיב עם בעלי מניות ראדא?
    סגור
  • הכול בכתבה הבאה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 05/07/2022 10:50
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 30.
    ב 17 ליולי הפד מנחית ריבית נוספת
    אלי 03/07/2022 21:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש כאלה שחושבים שהפעם השוק יכיל את ההעלאה או שאולי לא, "יזהר הקונה" זה מה שהשופטים אומרים לפראייר
    סגור
  • 29.
    מה לגבי חברות שמייצרות מכונות לתעשיית ה IC
    גיורא 03/07/2022 20:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    Lam Kla Applied Materials
    סגור
  • ASML עדיפה על כולן. (ל"ת)
    כגן 04/07/2022 12:19
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • טען עוד
  • 28.
    תודה שלמה ושתי שאלות
    מבין2 03/07/2022 14:48
    הגב לתגובה זו
    1 1
    1. הערכה אישית שלך למה יקרה למניות בטייוואן, כמו טאיוואן סמיקונדקטורס במקרה של השתלטות סינית? 2. בהמשך לכתבה מהשבוע שעבר, מי בפינת החלומות?
    סגור
  • שלמה מה יהיה הסוף עם ההטעיות שאינן בכוונה כמובן פשוט
    מבון2 05/07/2022 16:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מפספס די כרגיל
    סגור
  • 27.
    שגיאה בקישור .הכתבה בסינית (ל"ת)
    אליהו 03/07/2022 08:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 26.
    נראה שעדיף להשקיע בגרביים אמתיות ואיכותיות אשר ב-SOXX (ל"ת)
    המדען הראשי של פ"ת 03/07/2022 01:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 25.
    sox??
    רפי 02/07/2022 18:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש מקבילה ל soxx שנקראת sox, מי עדיפה??
    סגור
  • זו אינה "מקבילה"
    שלמה גרינברג 03/07/2022 15:37
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אלא המדד של התחום
    סגור
  • 24.
    המונח הנכון הוא מעגלים משולבים Integrated Circuits
    גבי 02/07/2022 15:10
    הגב לתגובה זו
    5 0
    או בקיצור ICs. לא מעגלים מודפסים.
    סגור
  • מה פירוש "המונח הנכון"?
    שלמה גרינברג 02/07/2022 17:35
    הגב לתגובה זו
    4 3
    אני מתייחס לשלבים שבין הלוח למעגל המשולב. מעגל המודפס מתייחס ללוח המעגל שאנו רואים בדרך כלל, ושבב ההלחמה מודפס על המעגל. המעגל המשולב (IC) מולחם על ה-PCB שהוא הספק של המעגל המשולב (IC) פעולות אלו נעשות בשלב בית היציקה
    סגור
  • צודק גבי, גם הכותרת מכילה את המילה "שבבים" (ל"ת)
    טועה טעה טעות 03/07/2022 22:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 23.
    אינטל היא העתיד הכי בטוח בתחום. שולטת לאורך כל הפס (ל"ת)
    אינטל היא העתיד הבטו 02/07/2022 11:59
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • והמניה נמצאת כרגע נמוך יותר מהרמות שבה היתה במרץ 2020.
    כגן 02/07/2022 17:01
    הגב לתגובה זו
    5 0
    חתיכת הזדמנות למי שעוד מאמין בסטוק פיקינג.
    סגור
  • "אינטל היא העתיד הכי בטוח בתחום. שולטת לאורך כל הפס"
    שלמה גרינברג 03/07/2022 10:53
    הגב לתגובה זו
    3 0
    זה פשוט לא נכון
    סגור
  • 22.
    אינטל
    גלעד 01/07/2022 23:42
    הגב לתגובה זו
    5 1
    שלמה , אינטל אחת הבודדות בעולם שנמצאת בכל שרשרת הערך. מעיצוב דרך מעבר מפיתוח לייצור, כולל ייצור , בדיקות והפצה. אינטל גם מתמודדת יפה עם "הבעיה הטיוונית" כאשר כבר היום כל הייצור בארה"ב/אירופה וישראל.
    סגור
  • אינטל אכן פועלת בכל שרשרת הערך
    שלמה גרינברג 03/07/2022 11:00
    הגב לתגובה זו
    3 0
    בהחלט אינה מתמודדת יפה עם "הבעיה הטיוונית" כאשר כבר היום כל הייצור בארה"ב/אירופה וישראל. אינטל העבירה ייצור ל TSM ורק ב 2025 אולי תשתווה, https://9to5mac.com/2022/01/20/intel-tsmc-euv-chipmaking-tech/. וגם תוכל לקרוא מדוע, https://www.gizmochina.com/2021/09/22/intel-explains-why-it-is-outsourcing-chip-manufacturing-to-tsmc/
    סגור
  • 21.
    מי ששמע לי הרוויח עליות עליות עליות (ל"ת)
    ירון 01/07/2022 21:52
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • אני חירש לא שמעתי (ל"ת)
    החירש 02/07/2022 11:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 20.
    נובה
    דניאל 01/07/2022 19:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נובה קרסה השנה
    סגור
  • קרסה בבורסה ופורחת בעסקיה, בדוק תוצאות עסקיות (ל"ת)
    שלמה גרינברג 02/07/2022 09:53
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • 19.
    אינפלציה של עודף ביקוש
    ניק 01/07/2022 19:29
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אינפלציה של ביקוש עודף גורמת למיתון של היצע עודף וממשיכה לשיווי משקל כשהרבה שחקנים סוגרים את הבסטה.
    סגור
  • אינפלציה של ביקוש עודף גורמת למיתון של היצע עודף
    שלמה גרינברג 02/07/2022 09:55
    הגב לתגובה זו
    4 0
    באמת?
    סגור
  • 18.
    נתונים גרועים בעולם ובארהב בפרט
    מיכאל 01/07/2022 19:09
    הגב לתגובה זו
    2 0
    השוק האמריקאי היה צריך לרדת היום 3 אחוז מזל שהקרנות תומכים בשוק מקוריים את השורטיסטים החוזרים התמדיים
    סגור
  • 17.
    שום דבר שהגיע
    לרון 01/07/2022 18:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עד הלום לא יבוטל ,אך יצומצם,במיתון או כמעט מיתון וריבית עולה כי טעו קודם בהערכות,לאנשים אין כסף להשקעות או לצריכה,הבנקים ג"כ יצמצמו הלוואות
    סגור
  • 16.
    ועדין לא הבנתי למה כשהביקוש עולה..
    י 01/07/2022 16:46
    הגב לתגובה זו
    4 0
    ויש מחסור המחיר דווקא יורד?
    סגור
  • המחיר של המניות יורד לא הכנסות החברות (ל"ת)
    שלמה גרינברג 02/07/2022 09:56
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • אבל למה הוא יורד ? (ל"ת)
    סטורי 02/07/2022 21:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 15.
    אינטל
    יאיר 01/07/2022 16:39
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אינטל עדיין מייצרת שבבים וגם הרבה מהם בישראל טעות לא אופיינית לשלמה
    סגור
  • צודק. טעות גדולה ולא אופיינית. (ל"ת)
    נדב 03/07/2022 08:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • שום טעות
    שלמה גרינברג 02/07/2022 09:58
    הגב לתגובה זו
    4 0
    ראה תגובתי ל 22 וגם תקרא המאמר שוב כי אני מתייחס לרמת הייצור הראשונית
    סגור
  • עדיפה
    לרון 01/07/2022 18:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    AMD,ונכון כבר כתבתי זאת לא פעם,לא המלצה
    סגור
  • 14.
    אז מה? למכור או לקנות טאורTSEM!!?? (ל"ת)
    גק 01/07/2022 15:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • לא ולא. לא לקנות ולא למכור. (ל"ת)
    יותם 01/07/2022 19:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טאואר
    לרון 01/07/2022 18:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קטנה
    סגור
  • 13.
    מחסור עולמי בשבבים ללא עליית מחירים?
    נח 01/07/2022 15:20
    הגב לתגובה זו
    2 0
    איך אפשר להסביר את המצב המשונה שעיקרו מחסור בשבבים ולא מביא לעליית מחירים ? וגם לא משפיע על עליית מחירי המניות ???
    סגור
  • לא מביא לעליית מחירים?
    שלמה גרינברג 02/07/2022 10:00
    הגב לתגובה זו
    6 0
    ועוד איך מביא
    סגור
  • 12.
    ייצור רכיבים משולבים אינו ייצור פשוט.
    חיים 01/07/2022 15:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הוא בכלל תחום אסטרטגי. מדוע קברניטי המדינה בארה"ב לא לקחו בחשבון את הסכנה בהוצאת הייצור של מעגלים משולבים אל מחו למדינה. הסיבה היא שקבלנות המשנה (OUTSOURCING) היה מאוד נפוץ אמלנו ובארה"ב הברית טבכמה ממדינות אירופה. זו הבעיה. מחשבה כלכלית ללא שום הגיון אסטרטגי.
    סגור
  • הסברתי מדוע (ל"ת)
    שלמה גרינברג 02/07/2022 10:01
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • אבל חיים הסביר מדוע החליטו החלטה כה נואלת. בגלל פרינציפ (ל"ת)
    זמבלה 02/07/2022 13:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 11.
    לדעתי אנחנו רק באמצע הירידות בsoxx
    נחמן 01/07/2022 14:16
    הגב לתגובה זו
    6 0
    לא מוסיף לפני חזרה דצמבר 2019
    סגור
  • תתחיל...
    שמעון 03/07/2022 12:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אף פעם לא תדע מתי הגעת לתחתית, צריך לחלק למספר מנות ולהתחיל לאסוף
    סגור
  • 10.
    לא מבין איך גאון כמוך לא יושב ביאכטה בקריביים (ל"ת)
    תסביר לי 01/07/2022 14:03
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • יאכטה זה בולשיט
    ניסים 01/07/2022 17:02
    הגב לתגובה זו
    3 0
    שלמה הוא גאון וצנועהנסיון שיש לו אין להרבה אנשים. זה כמו שאתה שואל איך כל אלה שמעבירים קורסים והרצאות על השקעות .איך הם לא מליונרים. תרגום ידע בהשקעות זה שונה ממשקיע מוצלח . יש הרבה משתנים שקובעים. בין היתר סבלנות והשקעה לטווח ארוך.ושלמה מבוסס כלכלי מאוד ויאכטה בקריבים זה טוב לשבוע שבועיים ולא יותר.
    סגור
  • 9.
    כל מילה בסלע
    ציון קובסי 01/07/2022 14:00
    הגב לתגובה זו
    3 1
    כל מילה בסלע, עם זאת הבורסה איבדה כל קשר למציאות. חברות מעולות נשחטות ודבדים הזויים עולים...
    סגור
  • 8.
    SOXL (ל"ת)
    סרגיי 01/07/2022 13:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    כתבה מצויינת
    רון 01/07/2022 13:26
    הגב לתגובה זו
    3 1
    רק על איזה בתי יציקה הוא מדבר ??
    סגור
  • 6.
    חברות איכותיות במחיר מעניין
    guz gadol 01/07/2022 12:23
    הגב לתגובה זו
    1 2
    Isrg, amat, adbe, swks, veev, tsm, meta מי שיקנה וימצע קניה בחצי שנהה הקרובה יהיה מבסוט עוד 5 שנים
    סגור
  • אינטל + MMM. להחזיק להרבה שנים.
    כגן 02/07/2022 17:03
    הגב לתגובה זו
    4 0
    .
    סגור
  • 5.
    שלמה לא עדיפה Tsm על soxx
    רביד 01/07/2022 12:17
    הגב לתגובה זו
    1 0
    גם מייצגת כ50% מעולם המעגליםגם אין עלויות אחזקה במניהגם דיבידנד חביבגם מתומחרת יחסית סביר
    סגור
  • זה לא בדיוק השוואה נכונה (ל"ת)
    שלמה גרינברג 02/07/2022 10:05
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
  • ברור שלאTsm זה בעת יציקה ו soxx מורכב בעיקרו מחברות השבבים המובילות (ל"ת)
    יואב 01/07/2022 16:36
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 4.
    תודה רבה שלמה soxx מינוס 36% לא 25
    מירי 01/07/2022 12:16
    הגב לתגובה זו
    3 0
    תודההרבה. אספתי קרוב לשיא.ברור שעכשיו זמןמהרבה יותר טוב לאסוף.
    סגור
  • אז תאסוף עוד ?? (ל"ת)
    זמבלה 02/07/2022 13:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    תודה שלמה. מאמר מעולה. (ל"ת)
    עמית 01/07/2022 12:15
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 2.
    יש עוד לפחות כמה חדשים עד ההתאוששות (ל"ת)
    אתה מקדים את המאוחר 01/07/2022 11:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    זה ניקרא foundry אבל זה לא באמת בית יציקה, עדיף מפעל יצור, שבבים לא יוצקים. (ל"ת)
    אלמוג 01/07/2022 11:20
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • באמת? תבדוק ואגב
    שלמה גרינברג 02/07/2022 10:09
    הגב לתגובה זו
    5 1
    מדובר במוליכים למחצה במאמר
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות