אגרת גודש – בעד ונגד
הרוחות על נחיצותן של אגרות גודש סוערות. יש תומכים ויש מתנגדים – איך מכריעים? לא בטוח שצריך
הפקקים זו עובדה מוגמרת, לפחות נכון להיום. הציבור בישראל לא מאמין שיש בכלל אפשרות לצאת מהפקקים, הוא מיואש ומתוסכל ובצדק. אי אפשר כבר להתעלם מזה – את הבעיה צריכים לפתור ומהר, זה בדיוק תפקידה של ממשלה, או יותר נכון של ממשלות ישראל לדורותיהן שפשוט נרדמו בשמירה. ההוצאה של בני ישראל מהפקק היא לשם הרווחה והכלכלה. זמן הנסיעה המוגזם הוא לא רק פגיעה באיכות חיי הנהגים, זה בזבוז של זמן וזמן שווה כסף. פתרון בעיית הפקקים או הקלה על בעיית הפקקים משמעה שיפור הכלכלה, מניעת אובדן ימי עבודה, שיפור איכות החיים, ריסון זיהום האוויר והיריעה קצרה מלהכיל את היתרונות הנוספים.
אגרת גודש עשויה לעזור, אבל היא לא תיושם בקרוב. הח"כים אישרו את אגרות הגודש שתיכנסנה לתוקפן ב-2025. אגרות גודש הן כלי "אלים" על מנת לרסן את עומסי התנועה אך ידועות כיעילות. הציבור חושב שמדובר בכלי שגורם לאי שוויון - העשירים ימשיכו לנסות במכונית ואילו העניים ומעמד הביניים יסעו בתחבורה ציבורית. אבל רגע - זו בדיוק המטרה של אגרות גודש: לווסת את התנועה. מי שרוצה לשלם כסף כדי לנסוע ברכב (למרות שהוא תופס מקום במשאב הציבורי של כולם - הכביש - ישלם כסף, ומי שלא רוצה לשלם ביוקר ייסע באוטובוסים. כולם היום נוסעים לבד או כמעט לבד, ברכב שלהם לעבודה - אבל כפי שהוכח בשבדיה, בסינגפור ובאנגליה, בזכות אגרות גודש מספיק ש-20% מהציבור יעבור לנסוע בתחבורה ציבורית ולא יהיו פקקים! זה גם אומר שהאוטובוסים ייסעו בלי לעמוד בפקקים - כך שהם יסעו מהר יותר. וכל הציבור ירוויח. כלומר, ייתכן מאוד שאגרות הגודש אכן תצלחנה למנוע מאנשים להשתמש ברכב הפרטי שלהם ובזכות כך הפקקים יירדו בצורה משמעותית ואולי יימחקו. אז נכון, עשירים יסכימו לשלם את אגרת הגודש, שכבות הביניים, ייסעו באוטובוס, אבל אין ברירה אחרת.
ובכל זאת, חלקים גדולים מציבור מתנגדים לאגרת גודש. הסיבה העיקרית היא הכסף. למה אנחנו צריכים לשלם על נסיעה בכביש שעד היום היה בחינם, אומרים האנשים, ושוכחים שעד היום הם לא באמת נסעו ב'חינם' אלא שילמו ביוקר: באמצעות העמידה בפקקים.
חוץ מזה, טענה נכונה היא שחלק גדול מהרכבים על הכביש הם רכבי חברה. במצב כזה, החברה תממן את האגרה, כך שאותם "פריבילגים" עם רכב חברה ייהנו. אבל גם הטיעון הזה לא מחזיק. מישהו משלם את האגרה. אתם סבורים שהחברות ירוצו לממן את אגרת הגודש לעובדים? לא בטוח. זה יצור תמריץ שלילי לנתינת רכבים לעובדים, בסופו של דבר זה יתגלגל לפחות חלקית לעובד בחזרה. סיכוי טוב שבתהליך הזה, החברות ייצאו פתרונות נוספים וידחפו לצמצום מצבות כלי הרכב. תלוי כמובן בגודל האגרה.
בכל מקרה, הממשלה לא באמת העזה להחיל את אגרות הגודש מחר בבוקר, אלא אישרה את זה רק ב'שוטף פלוס 5 שנים'. למה לחכות כל כך הרבה? המתנגדים אומרים ש'אי אפשר להטיל מס מבלי לתת פתרון'. אוקי, מצוין, אז צריך למצוא פתרונות ואז להטיל את האגרה וזה נכון כמובן, כי אם אין תחבורה ציבורית, אז מה יעשו אנשים - יש להם אגרה לשלם כדי להגיע למקום העבודה, אבל אין להם אלטרנטיבה.
אגרת גודש היא כלי אחד מארגז כלים מלא שצריכים לפעול יחדיו ובהרמוניה. ולכן, שימוש בכלי אחד ויחיד לא אמור להביא יותר מדי לשינוי פני הדברים בשטח, ועל אחת כמה וכמה אם גם מדובר בכלי הגורר עמו מס. האם ככה הממשלה רוצה להיפטר מהפקקים? להאשים את האזרחים?
היסטוריה ארוכה ורעה של הזנחת התחבורה הציבורית - מה אפשר לעשות בינתיים?
אז הסיפור לא מתחיל בממשלה הנוכחית שהחליטה להטיל את המס. התחבורה הציבורית בישראל קיבלה הרבה פחות תקציבים לאורך השנים מאשר התחבורה הפרטית - נבנו מחלפים רבים, התווספו אלפי קילומטרים של כבישים בישראל בשנים האחרונות. אל הפקקים לא נפתרו. אז אולי הגיע הזמן להבין שלהוסיף עוד ועוד כבישים זה לא הפתרון המלא? זה לא יפתור את הבעיה. בשנים האחרונות המצב משתפר, משקיעים יותר בתחבורה הציבורית אבל עד היום היא הייתה מורעבת במשך שנים רבות לטובת התחבורה הפרטית בה השקיעו ממשלות ישראל מיליארדי שקלים. ועכשיו – כאשר יש מודעות לחשיבות התחבורה הציבורית, הם זו באמת הדרך שהפוליטיקאים רוצים לגרום לנו לעבור לאוטובוסים?
כל עוד התחבורה הציבורית לא תעבור מתיחת פנים אגרסיבית עם השקעה של מאות מיליארדי שקלים על פני שנים רבות – הפקקים ימשיכו להיות נחלת יומנו. אי העברת חוק המטרו הוא בבחינת בגידה של נבחרי העם בעם ובמדינה ובדורות הבאים ושני הצדדים אשמים בכך, לא רק צד אחד. צריך לזכור, גם אם החוק היה עובר, הקו הראשון של המטרו היה נוסע במקרה הטוב בעוד עשור, וכל רשת הקווים הייתה עובדת בעוד 20 שנה.
מעבר לתחבורה ציבורית דורש הוספת מסופי אוטובוסים, ייעול הקווים, שילוש כמות הנהגים, צל בתחנות, פעילות (גם אם בתדירות נמוכה) גם בשעות הלילה וגם בסופי שבוע ובראש ובראשונה ביטול היכולת של כל רשות מקומית להערים קשיים בדרך – כפי שחוק המטרו היה אמור לבצע.
אגרת גודש אכן יכולה לשפר את המצב. זה פתרון ראשון וחשוב מאוד. רק שזה ירגיש כמו עוד מס' וסנקציות על אזרחים שלא היה להם פתרון אחר. לכן, ממשלת ישראל הנוכחית או זו שתבוא אחריה צריכות לדאוג גם לשיפור תחבורה ציבורית לצד קידום אגרות הגודש.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.מדינת מיסיםאסי 05/07/2022 02:00הגב לתגובה זו1 0אפשר להשבית כל רכב פרטי לפעם בשבוע בין הימים א עד ה שאלה ימיי העומס שזה בידיוק 20 אחוז. לא כל דבר צריך להתגלגל כמס על האזרחים.סגור
-
4.גודששלי 04/07/2022 11:44הגב לתגובה זו1 0השרים חכ וכול יי שיש רכב חברה עדינה ישלםסגור
-
3.ניתוק הישבן של הישראלי הממוצע ממכוניתו צריך להתחילא.מ 04/07/2022 11:34הגב לתגובה זו0 0ממקומות העבודה והקלות הבלתי נסבלת שהם מקבלים הנחות מס על רכבים "מהעבודה".אולי ככה גם ילדים יתחילו ללכת 100 מטר לבי"הס בלי שאמא תקח אותם כדי להצדיק את הג'יפ שיש לה.סגור
-
2.אפשר היום להשבית כל רכב ליום עבודה אחד בשבוע והנה 20% (ל"ת)דוד 04/07/2022 10:34הגב לתגובה זו3 1סגור
-
ומי יפקח ויאכוף?אתה יודע שזה 'חארטה' (ל"ת)איציק 04/07/2022 11:36הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
1.עניין של חלופות...נהג 04/07/2022 10:25הגב לתגובה זו2 0אם משווים בין נהיגה ברכב פרטי ותשלום אגרת גודש לנסיעה בתח"צ עם כל הבעיות שלה, רוב עם ישראל עדיין ישלם את המחיר (בנוסף לדלק וכל שאר העלויות הכפויות עלינו) ויסע ברכבו הפרטי. אולי מתי מעט יתאחדו לנסיעה לעבודה ברכב משותף, בהנחה שהם גרים קרוב אחד לשניה. פשוט מאוד - תחבורה ציבורית כל כך לא מתפקדת ולא יעילה ולא נוחה, שמי שלא רוצה להגיע לעבודה מותש ומיוזע פשוט ישלם את המחיר. אגב, בעלי מקצוע (כמוני) שחייבים להתנייד בין לקוחות ברכב בגלל שהם מובילים ציוד, יאלצו להעלות מחירים כדי לכסות על המס החדש. אני בטוח שכולם ישמחו מאוד.סגור
-
אז שישלמו...לא לוותר.אם יתפנו הכבישים ואם תכנס הרכבתיובב 04/07/2022 11:37הגב לתגובה זו0 0הקלה אין לישראלי המפונק כל סיבה לא להיות כמו האירופאים.שם גם מנהלים נוסעים ברכבת לעבודה.סגור