הדולר השתווה לאירו לראשונה מזה 20 שנה - מי מרוויח ומי מפסיד?

העלאות הריבית בארצות הברית עם היחלשות הכלכלה האירופאית הביאה לשיוויון בין המטבעות, מה שמשפיע על כל יחסי הסחר בין ה"עולם החדש" ל"יבשת הישנה", כשחלק מהשחקנים בצד המרוויח ואילו אחרים מפסידים מהמצב החדש
 | 
telegram
(1)

לראשונה בעשרים שנה האחרונות השתוו אמש ערך הדולר והיורו ונסחרו ביחס של אחד לאחד. הדבר קרה לאחר התחזקות עקבית בערך הדולר והחלשות של מקבילו האירופי בחודשים האחרונים. המשמעות היא שדולר אחד קונה יורו אחד כיום, לעומת 0.95 יורו לפני חודש ו-0.85 יורו לפני שנה. ההערכות הן שהמגמה הזו לא בסופה, וסיכוי סביר שנראה את הדולר מתחזק עוד.

הגורם המרכזי להתחזקות הדולר הוא העלאות הריבית של הבנק המרכזי בארצות הברית, שהולכות ונעשות יותר ויותר אגרסיביות. באירופה לעומת זאת רק עכשיו נתחיל לראות ככל הנראה מגמה דומה. בנוסף, הכלכלה האירופאית משדרת חולשה יחסית לנוכח המלחמה באירופה ומחירי האנרגיה שמכבידים עליה מאד בעוד זו האמריקאית בינתיים מפגינה עוצמה. החשש מעצירת זרימת הגז הרוסי לגרמניה ולשאר אירופה משפיע גם הוא  לרעה על ערך המטבע המקומי. לשינוי שערי החליפין יש כמובן השפעות כלכליות מרחיקות לכת ברחבי העולם. אילו תחומים, אם כן, יושפעו מהמגמה?

תחום התיירות. לטייל בארצות הברית נהיה יקר בהרבה לתיירים אירופים, ואילו תיירים אמריקנים שיחפצו לבקר ביבשת הישנה יהנו ממחירים זולים בהרבה מממה שהורגלו בעבר. ההתרחשות הזו מגיעה כמובן בזמן מעולה מבחינת עסקי התיירות באירופה עם פתיחת השמיים והחזרה לשגרה לאחר הקורונה, כשכל כך הרבה אנשים ציפו לחופשה מפנקת במשך שנתיי וסוף סוף יכולים לפצות את עצמם עם יעדים נחשקים כמו ברצלונה או רומא במחירי מבצע. היורו החלש יכוון זרם תיירים משמעותי ל-19 מדינות האיחוד המשתמשות במטבע. יחד עם זאת, מחירי הטיסות הגבוהים עדיין יקשו על התיירים האמריקנים להגיע לאירופה, אם כי השהות עצמה תהיה זולה יותר. מחירי הכרטיסים במונחים דולרים עלו בעונה החמה ב-14% לעומת הזמן המקביל בשנת 2019, לפני פרוץ מגיפת הקורונה. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

יצואניות אירופיות VS יצואניות אמריקאיות. הדולר החזק משפיע לרעה כמובן על החברות האמריקאיות הבנלאומיות. המחירים שהם יכולים לקבל תמורת מוצריהם ביבשת הישנה שווים פחות בדולרים, אך שכר העובדים העולה, וכן מחירי הסחורות וחומרי הגלם נקובים על פי רוב בדולרים, כך שההוצאות על ייצור והובלה נשארות ברובן המוחלט במטבע האמריקאי. כל החברות הגדולות דוגמת מיקרוסופט MICROSOFT +1% MICROSOFT 417 +1% MICROSOFT סגירה:0 פתיחה:411.06 גבוה:417.4 נמוך:411.06 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: אפל APPLE +0.59% APPLE 229.87 +0.59% APPLE סגירה:0 פתיחה:228.17 גבוה:230.72 נמוך:228.16 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: או מטא META PLATFORMS -0.7% META PLATFO 559.14 -0.7% META PLATFORMS סגירה:0 פתיחה:563.52 גבוה:563.52 נמוך:554.59 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: פעילות ברחבי העולם, ואירופה מהווה חלק גדול מההכנסות שלהן. אלו ואחרות מדווחות על פגיעה בתוצאות כתוצאה משערי מטבע, ולעיתים מוסיפות "תוצאות מתואמות" המתעלמות מהשפעת שערי המטבע. אך אם השינויים הללו הם קבועים אין כל כך טעם לפרסם תוצאות מתואמות. כל הרעיון של תוצאות מתואמות הוא להתעלם מגורמים חד פעמיים שיוצרים "רעש" בדוחות ומסווים את המגמה האמיתיית של פעילות החברה, אך אם מדובר בשינויים קבועים לטווח הארוך הרי שלא מדובר ברעש אלא במציאות קבועה איתה יצטרכו להתמודד החברות מעתה והלאה. 

הצד השני של המטבע הוא כמובן היצואניות האירופאיות לארצות הברית. היקף היצוא מאירופה לארצות הברית בשנת 2021 היה 400 מיליארד יורו ואילו היבוא עמד על 232 מיליארד יורו בלבד. יורו חלש אומר שמחירי המוצרים האלו ליבואנים האמרקאים זול יותר. הם יכולים למכור את זה במחירים זולים יחסית למוצרים אמריקאים וכך למכור כמויות גדולות יותר. בתקופה של מיתון והאטה בביקוש כשכוח התמחור הוא אחד הכלים החזקים בארסנל החברות, הדבר מהווה יתרון תחרותי לא מבוטל. 

גרמניה היא היצואנית הגדולה ביותר לארצות הברית מבין מדינות אירופה, כשעיקר היצוא הוא בתחום כלי הרכב, מכונות, חלקי מטוסים, בשר קפוא ומכשור רפואי, אך גרמניה היא גם היבואנית הגדולה ביותר מארצות הברית.  צרפת אף היא ייצאה לארצות הברית בהיקף של כ-50 מיליארד דולר בשנת 2019, ולאחריה איטליה. 

העניינים מתהפכים כמובן שמדברים על יבוא. אירופה היא יבואנית גדולה של מוצרי אנרגיה וחומרי גלם נוספים שנקובים על פי רוב בדולרים וכעת המחירים של אלו גבוהים יותר עבורה. הייצור באירופה נהיה אם כן יקר יותר למרות שכוח העבודה נהיה זול יותר באופן יחסי. היבואנים האמריקאים לעומת זאת נהנים ממחירים זולים יותר של המוצרים המיובאים מאירופה. 

יחד עם זאת יש לזכור שבסופו של דבר כל ההשפעות הללו הן זמניות. לאחר תהליך של העלאות ריבית ושינויי שערי מטבע יווצר שיווי משקל חדש וכל המרוויחים והמפסידים יתאזנו לפי שווי המשקל החדש. שערי המטבע משתנים כל העת, אולם על פי רוב נשאר פחות או יותר שיווי משקל מסויים וטווח השינויים מוגבל, כך שלאחר שההתאמות יווצרו כל השחקנים יתיישרו לפי הנתונים החדשים יווצר שיווי משקל עולמי מסחרי חדש.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    קורים דברים שלכאורה אין להם בסיס כלכלי אבל יש בהם הגיון
    נ.ש. 14/07/2022 13:01
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לכאורה העליה באינפלציה בארה"ב היא הרבה יותר מבאירופה הייתה אמורה להחליש את הדולר מול האירו ולא הפוך. אבל בעצם מה שקורה זה שהעליה בריבית בארה"ב וצמצום הכמותי מייצר לחץ של מחסור בדולר שגורם להתחזקות הדולר. צריך לזכור שיש מדינות באירופה שחלק מהאגח שלהם בריבית גבוה יהפך מהר מאד לאגח זבל מה שייצור בלאגן ביבשת. כל הדברים האלו יוצרים בעצם ייקור של הדולר שבתורו מייצר אינפלציה עתידית. והעובדה שאירופה היא כלכלה מבוססת יצוא ויבוא 50% מול ארה"ב שרק 25% מהכלכלה שלה זה יבוא ויצוא כך שהדברים משפיעים יותר לרעה על אירופה מכל תזוזת המטבע
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות