חורף הקריפטו הוא "ליהמן ברדרדס" או "בועת הדוט קום", ולמה זה משנה?
רבים משווים את "חורף הקריפטו" בו אנו נמצאים לקריסת "להימן ברדרס" בשנת 2008 וקוראים לו "ליהמן של הקריפטו". אחרים משווים אותו להתפוצצות בועת "הדוט קום" בתחילת שנות ה-2000. ההשוואות הללו לא מיקריות ומייצגות אירועים קטסטרופלים שהשאירו טראומה וצלקות עמוקות במערכת הפיננסית.
הדימיון בין שני המקרים הוא ששניהם מייצגים התנפצות אשליות שסחפו אחריהן הרבה כסף ובעצם היו בנויות על פיקציות. במקרה של בועת הדוט קום כל חברה שהייתה קשורה בדרך כלשהי לאינטרנט קיבלה שווי מנופח ללא קשר להכנסות, רווחים או צפי לכאלו בעתיד הנראה לעין. הנאסד"ק הכפיל את שוויו פי 5 בשנים שבין 1995 ל-2000 מה שהוביל לקריסה של 77% ואובדן של מיליארדי דולרים וכן פשיטת רגל של אין ספור חברות אינטרנט.
במקרה של ליהמן ברדרס הבנקים "ארזו" אוסף של הלוואות בסיכון גבוה לנייר ערך אחד, על סמך ההנחה שמכיוון שמבחינה סטטיסטית ההלוואות הללו יוחזרו ברובן הרי שמדובר בנייר ערך יציב בעל דירוג גבוה. בשני המקרים הדמיונות הללו נתקלו במציאות הקשה והתנפצו להן בקול רעש גדול שגרם לנזק רוחבי בכל המערכת הפיננסית.
אולם בכל זאת יש הבדל מסויים בין שני המקרים. בעוד אוסף של חובות בעיתייים שארוזים יפה בנייר ערך אחד ומקבלים דירוג A מחברות הדירוג ממשיך להיות, ובכן, אוסף של חובות בעייתיים שבמקרה של הרעה מסוימת בתנאי השוק פשוט יקרסו, לכן אפשר לומר שליהמן ברדרדס מסמל התנפצות של אשליה פיננסית, במקרה של בועת הדוט קום מדובר היה בתעשייה שפשוט הקדימה את זמנה וקיבלה הערכות שווי מנותקות לשלב ההתפתחותי בו היא הייתה. מתוך ההריסות של עולם הטכלוגיה של תחילת שנות האלפיים צמחו להן עד תחילת העשור השלישי של המאה החברות הגדולות בעולם שמייצרות הכנסות אמיתיות וצומחות בקצב מעורר השתאות גם כשהן מעורכות במאות מיליוני דולרים (אפל, אמזון, גוגל ועוד), וגם יודעות לייצר ורווחים אמיתיים בשורה התחתונה. ההתנפצות הזו גרמה לכולם להבין שלא מנסים להמציא פה "כלכלה חדשה" אלא מפתחים טכנולוגיה חדשה שנועדה לשרת צרכים אמיתיים ולהביא ערך מוסף ללקוחות, ובסופו של דבר, כן, גם להרוויח כסף אמיתי.
האם התפצצות בועת הקריפטו המפוארת בה חזינו בחודשים האחרונים דומה לליהמן ברדרס או לבועת הדוט קום? קשה עדיין להעריך, אולם חברת LMAX חברה טכנולוגית המתמחה בתחום הפיננסים (פינטק) ובמיוחד במסחר במטבעות (פיאט) פרסמה השבוע מחקר שבו הם מצדדים באופציה השניה. הם חוזים שהתרסקות הבועה נותנת הזדמנות לבחון הן מנקודת מבט של השקעה לטווח ארוך והן מבחינה רגולטורית מיהן החברות ה"אמיתיות" שיוצרות ערך ומיהן אלו שמייצרות רק רעש ואשליות (הלוואות עם תשואה "מובטחת" של 20% שייכות ללא ספק לאפשרות השניה ודומות הרבה יותר לבועת 2008). לדבריהם מתוך ההריסות רק החברות החזקות ביותר, אלו שמייצרות נכסים וערך אמיתי למוסדות וללקוחות ישרדו בעוד השוק יהפוך ליציב ומפוקח יותר. המפתח לדבריהם נמצא באימוץ מוסדי של השוק.
הטענה מבוססת בין השאר על סקר לפיו 88% ממקבלי החלטות ביותר מ-5500 גופי השקעה סבורים שהקריפטו יהפוך להיות חלק מהמיינסטרים בעשור הקרוב. יותר מ-80% מהמשקיעים המוסדיים סבורים שהקריפטו יגבר על מכשירי השקעה מסורתיים בתקופה זו. לדבריהם אימוץ הגופים המוסדיים יחד עם אסדרה רגולטורית הם הגורמים החשובים ביותר בהפיכת הקריפטו לסקטור הטכנולוגי המוביל.
נראה, שבסופו של דבר גם פה נחזור לאותו עיקרון שתמיד נמצא צודק. אם הקריפטו ידע לפתור בעיות אמיתיות בצורה חדשה, כמו האינטרנט בזמנו, הרי שהוא ימצא את מקומו ואת דרכו להתפתח ולגדול. אם הוא רק "פתרון יפה שמחפש בעיה לא קיימת" כפי שנראה יותר כרגע, הרי שהוא ייזכר כקוריוז מוזר וספקולטיבי ללא ערך אמיתי.
עדכון פשיטות רגל
אנו צופים כבר כמה שבועות בחרחורי הגסיסה של מספר חברות שהתמחו בממכר חלומות על "תשואה מובטחת של 20%" בדרכן המיוסרת אל עבר פשיטת הרגל הבלתי נמנעת והשבוע הן בהחלט המשיכו להיתדרדר במורד.
חברת צלזיוס הישראלית-אמריקאית מילאה בקשה להגנה מפני נושים כצעד אחרון לפני פשיטת רגל. החברה מנסה להשיב את הפקדות הלקוחות לאחר שאלו נעצרו לפני מספר שבועות. אל החברה האם הצטרפה גם החברה הבת צלזיוס מיינינג המתמחה בכריית ביטקוין בבקשה. החברה מדווחת על חור של 1.2 מיליארד דולר בדפי המאזן.
קרן הגידור Three Arrows Capital עם צעד אחד קדימה כבר הגישה בקשה רשמית לפשיטת רגל. מייסדי החברה נעלמו (אם כי מוציאים עדיין הודעות לתקשורת) ומשרדי החברה עומדים ריקים.
וויאג'ר שהלוותה ל-3AC סכום של 670 מיליון דולר אותם כבר לא תראה בחזרה הגישה אף היא בקשה להגנה מפני נושים כמו חברת צלזיוס. החברה מודה באופן רשמי כי לקוחותיה לא יקבלו את כל כספם בחזרה.
בורסת המסחר בלוקצ'יין דוט קום נפגעה אף היא מקריסת 3AC ותאבד ככל הנראה סכום של 270 מיליון דולר, אולם לדברי מנהל החברה היא עדיין יציבה. השאלה האם הלקוחות יאמינו. נזכיר שרוב הקריסות האחרונות החלו ממשיכה היסטרית של לקוחות את כספם שהובילה למשבר נזילות.
CoinFLEX, פלטפורמה נוספת שהקפיאה את האפשרות למשיכת כספים, "הפשירה" את ההקפאה הזו באופן חלקי השבוע והמשקיעים יכולים למשוך עד 10% מכספם.
בהקשר של פשיטות הרגל של החברות הללו שהציעו תשואות מופרכות לחוסכים אמר השבוע יו"ר ה-SEC גארי גנסלר כי התשואות שהן הציעו היו "טובות מדי בכדי להיות אמיתיות". מעניין אם הוא רואה את עצמו אחראי לכך שהגוף בראשותו איפשר להן לפעול כל כך הרבה זמן ללא הפרעה.
מציל קריפטו נוסף? ג'סטין סאן מייסד רשת הבלוקצ'יין טרון שהיא מנפיקת המטבע בעל השם הזהה הנמצא במקום ה-13 ברשימת המטבעות הגדולים (כולל מטבעות יציבים) עם שווי שוק כולל של 6.1 מיליארד דולר אמר כי החברה מוכנה להשקיע עד 5 מיליארד דולר לסייע לחברות קריפטו בקשיים, ובכך להצטרף לחברת FTX בהובלת סם בנקמן פריד וכן לחברת בינאנס שאף היא סייעה למספר חברות במצוקה. לדבריו חברות רבות במצוקה פנו לחברת טרון בבקשת עזרה. מספר החברות שפנו לעזרה דומה, לדבריו, לאלו שפנו לבינאנס - בין 50 ל-100 חברות קריפטו. "אנו בודקים זאת באופן אקטיבי ונראה מה נוכל לעשות כאן. אנו מוכנים להשקיע עד 5 מיליארד דולר כדי לסייע לבונים מתוך התעשייה להמשיך לבנות (פרויקטים)". לדבריו הם "מערבים" בנק השקעות בעסקאות פוטנציאליות, אך לא מסר את שם הבנק. הנתון הזה מגלה בדרך אגב שיש עשרות חברות קריפטו שנמצאות במצוקה ולפחות חלקן יצטרף ככל הנראה בקרוב לחברות שהוזכרו לעיל.
We are friends with everyone and are always ready to serve. https://t.co/WBXwG5GDqL
— H.E. Justin Sun 🅣🌞🇬🇩 (@justinsuntron) July 8, 2022
קרא עוד:
>>>קריפטו זה לא רק ביקטוין - הכרות עם שבעת המטבעות הגדולים
>>>איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפים - מדריך
>>>מהם המטבעות היציבים?
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
בישראל, מתברר, תחום הקריפטו עוד רחוק מלהיות מאוסדר בחוק. בכנס רואי החשבון באילת התכנסו נציגים משלושת גופי הרגולציה שאמורים לאסדיר את התחום: רשות שוק ההון, רשות ניירות ערך ורשות המיסים.
עו"ד טל הפלינג, יועצת לממונה על שוק ההון, ציינה כי בעקבות תהליך התייעלות פנימי של הרשות, מעתה לא תהיה אפשרות להמשיך לעבוד תחת רישיון זמני. הסיבה: רשות שוק ההון סיימה לטפל בכל בקשות הרישיון של הגופים הפועלים בזירת הקריפטו, ודורשת מאלו שבקשתם נדחתה לתקן את הבקשה באופן מיידי, אחרת הרישיון הזמני שהונפק להם יישלל והם לא יוכלו להעניק שירותים פיננסיים.
תומר גם זו לטובה, מנהל תחום בכיר בתחום שוק ההון ברשות המיסים, ציין כי "יש כוונה לתקן את הוראות ניהול הספרים, ולהוסיף מזהה טרנזקציה לחשבוניות וקבלות בנוסע לעסקאות בסביבת הבלוקצ'יין". לדבריו, הליך החקיקה כבר החל והוא המליץ לרואי החשבון לאמץ טרם כניסת החוק את סימון העסקאות, כבר היום.
לדברי כץ ודננברג, הממונים על התחום מטעם לשכת רואי החשבון: "רואי החשבון שהכשרנו מהווים למעשה "שומרי סף" ו"מחנכי שוק" לציבור, למייצגים ולמדינה".
בורסת ה-NFT הגדולה בעולם אופן סי מצטרפת למפטרות. החברה תפטר 20% מכוח העבודה שלה בכדי להתמודד עם "תנאי השוק הנוכחייים". בכך היא מצטרפת לחברות אחרות בתחום הקריפטו שפיטרו עובדים רבים לאחרונה ביניהן זירות המסחר ג'מיני, קויינבייס וקריפטו דוט קום.
יש עדיין אוויר בבועה?
התשובה ככל הנראה חיובית. השבוע נמכר NFT שמוגדר כ"נדיר" ב-2.6 מיליון דולר. הטוקן הוא מספר 4464 מתוך סדרת "קריפטו פאנק" המכילה 10,000 NFT ומייצג תמונה מטושטשת של פאנקיסט עם סיגריה. זוהי הקניה החמישית בגובהה במונחי את'ר שהתבצעה בסידרה.
בנוסף, חברת אנימוקה השלימה סבב גיוס לפי שווי של 5.9 מיליארד דולר בו גייסה 75 מיליון דולר, וזאת על מנת לבצע "רכישות אסטרטגיות, השקעות ופיתוח מוצרים". החברה מפעילה את סאנדבוקס, שמתמקדת במשחקי מטאוורס ומשקיעה בפרויקטים נוספים גייסה רק בינואר האחרון 360 מיליון דולר לפעילותה.
מטבעות יציבים.
צעד ראשון חשוב אך לא מספק הציגה השבוע חברת סירקל המפעילה את המטבע היציב השני בגודלו בתעשיהה צמוד לדולר מטבע ה-USDC שהוא בעל שווי שוק של 55.2 מיליארד דולר (בנוסף מחזיקה החברה גם מטבע צמוד יורו - EUROC). החברה פרסמה דוחות לא מבוקרים של הנכסים המגבים את המטבעות שהנפיקה (בשווי 55.57 מיליארד בזמן הדיווח) שהראה על נכסים בגובה 55.7 מיליארד דולר במזומן ובאגרות חוב אמריקאיות ל-3 חודשים (שנחשבות כמעט כמו מזומן). לפי הדו"ח החברה מחזיקה מזומן בשווי 13.58 מיליארד דולר בבנקים מפוקחים בארצות הברית כולל בנק ניו יורק מלון, סיטיזנס טראסט בנק, ועוד. בנוסף, מחזיקה החברה 42.12 מיליארד דולר באגרות חוב לשלושה חודשים של ממשלת ארצות הברית. החברה פרסמה רשימה של 19 סדרות אגרות חוב שיפדו בתאריכים שבין 5 ביולי ל-29 בספטמבר השנה.
הדווח הזה, במידה והוא נכון (כאמור, מדובר בדוחות לא מבוקרים), מעודד קצת ומעניק ביטחון ביכולת הגיבוי של המטבע היציב השני בגודלו, במה שכונה על ידי הנגיד הבריטי "אמצעי תשלום". בפוסט בבלוג החברה נכתב: "הרזבות של USDC מוחזקים אך ורק במזומן ובאגרות חוב לשלושה חודשים של ממשלת ארצות הברית. הם מוחזקים בחשבונות מובחנים לטובת מחזיקי המטבע, והם מופרדים לגמרי מהפעילות של סירקל".
1/ As part of our commitment to increasing transparency and disclosure around USDC, today we're publishing our first monthly breakdown of the USDC reserve assets, by each and every Treasury Bond and list of cash reserve custodians. https://t.co/p8nyOckeYs pic.twitter.com/krlRZliDzO
— Jeremy Allaire (@jerallaire) July 14, 2022
עתה נותר רק לחכות שהחברה תפרסם גם דו"ח של רו"ח חיצוני שיאשר את הדברים באופן רשמי, ולרגולטורים לקבוע את הדרך שבה יפורסמו דוחות מבוקרים כאלה על ידי כל מנפיקי המטבעות היציבים, וכך באמת הם יהפכו ל"אמצעי תשלום", כשאחזקת מטבע דיגיטלי כזה יהווה פשוט ראיה לכך שאי שם שוכב בבנק כסף אמיתי באותו ערך.
מנכ"ל חברת בינאנס צ'נגפנג זהאו, שנחשב לאחת הדמויות המרכזיות בתחום הקריפטו, טוען שלא כל מטבעות הקריפטו הייציבים המתבססים על אלגוריתם יהיו כמו טרה שקרס לאחרונה. נראה שהניסוי שנכשל בגדול ומחק מעל 60 מיליארד דולר לא הספיק כדי ללמד לקח. לחברה מטבע יציב בשם בינאנס דולר שמגובה (או אמור להיות מגובה) בנכסים אמיתיים.
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
שבוע נוסף של דשדוש מסתיים בנימה מעט חיובית יותר עם עליות קלות ביום האחרון שמוחקות חלק מהירידות שהיו ברוב המטבעות הגדולים בשבעת הימים האחרונים.
ביטקוין (BTC) BITCOIN -1.23% BITCOIN 98,250 -1.23% בסיס:99,470 פתיחה:0 גבוה:99,800 נמוך:97,551 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . שבוע נוסף של דשדוש עובר על הביטקוין סביב רף ה-20 אלף דולרים למטבע כשהמטבע לא מצליח לפרוץ לשום צד (לניתוח טכני). בסקר שנערך על ידי חברת MLIV ופורסם בבלומברג אמרו המשיבים שיותר סביר שהביטקוין יגיע ל-10 אלף דולר מאשר שיטפס חזרה ל-30 אלף. בינתיים הוא נסחר תמורת 20,574 דולר לאחר עליה של 1.7% ב-24 השעות האחרונות וירידה של 6.4% ממצבו לפני שבוע בדיוק.
את'ר (ETH) ETHEREUM +3.51% ETHEREUM 3,435.1 +3.51% בסיס:3,318.7 פתיחה:0 גבוה:3,500.4 נמוך:3,268.6 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . השבוע התבצע עוד צעד בדרך המייגעת אל השדרוג המיוחל של רשת האת'ריום שיקרה או לא יקרה בקרוב. ביום רביעי, ספוליה שהיא אחת מרשתות המבחן הציבוריות של את'ריום ביצעה את השדרוג כמבחן נוסף בדרך לכך. הרשת הניסיונית שעובדת בשיטה הישנה של "הוכחת עבודה" התאחדה עם רשת שעובדת בשיטה החדשה של "הוכחת אחזקה" במטרה לבדוק האם המוודאים (nodes) בשתי הרשתות יכולות לעבוד ביחד. עד כה התבצעו ניסויים כאלה בשתיים מתוך שלוש רשתות המבחן אותן מתכננים המפתחים לבחון. נשאר כעת עוד ניסוי אחד ברשת נוספת שאמור להתרחש בשבועות הקרובים.
ייתכן שהאת'ריום "התעודד" מהניסוי ועד כה לא דווחו תקלות משמעותיות שהתרחשו בו ולכן עלה ב-24 השעות האחרונות ב-9%, אך בסיכום שבועי הוא עדיין מציג ירידה של כ-4% ונסחר כעת תמורת 1200 דולר.
בינאנס קוין (BNB). עליה של 2% ביממה האחרונה מותירה את ההפסד השבועי על 2% והמטבע נסחר כעת תמורת 237 דולר.
ריפל (XRP). גם עליה של 6% ב-24 השעות האחרונות מותירה את ריפל עם ירידה של 3% בשבוע האחרון וכעת נסחר מטבע אחד תמורת 0.34 דולר, ושווי השוק הכולל הוא 16.5 מילאירד דולר.
קרדאנו (ADA). הקרדנו עלה 2% ביממה האחרונה ומציג את הירידה הגבוהה ביותר בשיעור שבועי של 8.5%. כעת נסחר מטבע אחד תמורת 0.44 דולר ושווי השוק הכולל של המטבע הוא 15 מיליארד דולר.
סולנה (SOL). עליה של 7.5% ביממה האחרונה מותירה את הירידה השבועית על 2.2% בלבד ואת שווי השוק של המטבע על קרוב ל-13 מיליארד דולר. מטבע אחד נסחר תמורת 37.4 דולר.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
>>>"איך אפשר "לשחק בשביל להרוויח"?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.מטבע elfסתם אחד 15/07/2022 15:41הגב לתגובה זו0 0האם ניתן להסביר את התנועה מעלה (כמעט 100 אחוז) ומטה (כ30 אחוז) השבוע? מצפה לתשובה רצינית. תודהסגור
-
לא תשובה מקצועית אבלניק 15/07/2022 16:17הגב לתגובה זו2 0קל יחסית להשפיע על מניה או מטבע שנפח המסחר בו חלש. משקיע או גוף עם כיס עמוק יחסית מתחיל לקנות מטבע בכמויות מספיקות בשביל לעורר באזז. משקיעים אחרים שעוקבים, נכנסים גם הם כי חושבים שיש שם משהו ואז גם כל הרובוטים שמחוברים למטבע מבצעים רכישות גדולות. המטבע עולה ב 100%, יש ביקוש אדיר ואז אותו משקיע/גוף מממש רווחים גדולים והמטבע יורד 30%. מאוחר יותר כולם מבינים שאכלו אותה ומוכרים בכל מחיר והמטבע יורד ל...סגור
-
תודה. תשובה לעניין. השכלתיסתם אחד 16/07/2022 14:41הגב לתגובה זו0 0לתומי כבר חשבתי אולי יש משהו בטכנולוגיה שמאחורי המטבע.סגור
-
6.סתם אוויר חם! התפתח רק בגלל ריבית אפסית, ללא הצדקה. (ל"ת)סוקרטס 15/07/2022 10:28הגב לתגובה זו1 0סגור
-
5.מעניין מאוד. תודה. (ל"ת)הקורא 15/07/2022 10:10הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
4.אין שום חורף 20,574 עבור ביטקויין? אולי שווה 10$ ורקגידי 15/07/2022 09:10הגב לתגובה זו4 1בגלל חשמל למחשבסגור
-
3.אותי מענייןלרון 15/07/2022 08:53הגב לתגובה זו2 1מתי תעלמנה כתבות הענק על הקריפטו,ולי אין שום ספק ......הן תעלמנה!!סגור
-
2.משבר 2000לרון 15/07/2022 08:51הגב לתגובה זו1 1נבע מתמימות ואשליה,משבר הקריפטו מ"עודף שכל" ותאוות בצע אין בסיס להשוואהסגור
-
אתה צודקאני הילד 15/07/2022 12:38הגב לתגובה זו1 0אין בסיס להשוואה. ובכל זאת ככל שהכל משתנה הכל נשאר אותו דבר. תאוות בצע הייתה בכולם (גם במשבר מניות הבנקים אבל זה בינינו הזקנים). הכסף שזורם בנהרות לחברות מפסידות או אפילו בלי הכנסות בכלל על בסיס סיפורים יפים ותוספת מתאימה בשם. כשאפילו חברות אמיתיות כמו טסלה מקבלות הערכות שווי שיצדיקו אולי עוד 10 שנים. אני לא מדבר על ההשוואה למשבר הקריפטו שהכתב עושה פה כי קריפטו הוא לא טכנולוגיה משנה כמו הטלפון החכם. הוא יהיה חלק מצבר טכנולוגיות חשוב יותר אבל הוא רק חלק קטן.סגור
-
1.הבלוצקין זו טכנולוגיה כל השאר הונאת פונזי מוצלחתהחיים 15/07/2022 07:57הגב לתגובה זו2 1מי שמשקיע בתחום לא מפוקח בחברות שמוכרות תשואה חלומית למה בדיוק הוא מצפהסגור
-
אנשים המשקיעים ברוחלרון 15/07/2022 18:44הגב לתגובה זו1 0ציפיותיהם "רוחניות" כלומר חסרות בסיס,ואז כשמתממש המינוס מופיעות התלונות,כך היה וכך יהיהסגור