הבנק האירופי צפוי להעלות היום את הריבית לראשונה מזה 11 שנה
הבנקים המרכזיים ביפן ובאירופה הם האחרונים מבין הבנקים המרכזיים בעולם המערבי שטרם העלו ריבית. הבנק ביפן אישרר את מדיניותו השבוע כשהותיר שוב את הריבית ברמתה הנוכחי. ככל הנראה עד סוף היום הוא יישאר בודד בעמדתו, כיון שהבנק המרכזי האירופי צפוי סוף סוף להצטרף למקביליו בארצות הברית, בריטניה, קנדה, שוויץ, אוסטרליה וגם ישראל וסוף סוף להעלות את הריבית. זו תהיה העלאה ראשונה מזה 11 שנה, העלאה אליה הבנק מובל כמעט בעל כורחו נוכח האינפלציה הגבוהה ב-40 השנים האחרונות, שכן האינפלציה ביוני הגיעה ל-8.6% בשיעור שנתי.
הגורם המרכזי לאינפלציה הוא מחירי האנרגיה שזינקו במיוחד באירופה התלויה בגז הרוסי. מחירי הגז באירופה ממשיכים להיות תנודתיים על רקע החששות מעצירת הגז הרוסי, אם כי השבוע חודשה לבסוף אספקת הגז מצינור נורד סטרים 1. גם מחירי המזון הגבוהים תורמים לאינפלציה יוצאת הדופן.
במובן זה האינפלציה באירופה שונה ברמה מסוימת מזו שבארצות הברית. בעוד בארצות הברית היא נובעת גם מלחצים חיצוניים כמו מחירי האנרגיה שמשפיעים על צד ההיצע, אך גם מלחצים מקומיים שנובעים מעליית שכר ומשפיעים על צד הביקוש, באירופה האינפלציה ברובה המוחלט "מיובאת", ולכן כלי הריבית מסוכן יותר, שכן הכלכלה לא "לוהטת" כמו זו שבארצות הברית. "הבנק המרכזי האירופי (ECB) נמצא בין הפטיש לסדן. האינפלציה שהם מתמודדים איתה היא ברובה מיובאת, שלא כמו הפד בארצות הברית שבה ישנה אינפלציה אמיתית תוצרת בית" אומר סדריק ג'מהל, אנליסט אירופה בחברת Gavkal Research.
זו הסיבה ככל הנראה שהבנק האירופאי חיכה עד כה. בעוד הבנק האמריקאי החל במתווה העלאת הריבית לפני מספר חודשים, ובחודש הבא צפוי להעלות שוב את הריבית בלפחות 0.75%, בבנק האירופאי מתחילים רק כעת, יש שיאמרו באיחור מסוים, להעלות את ה ריבית. הבדלי הריביות שנוצרו בין המטבעות האמריקאי והאירופי הביאו לירידה דרמטית בשער האירו אל מול הדולר, ולראשונה זה 20 שנה שווי הדולר עקף לזמן קצר את שווי האירו. כעת אירו אחד שווה 1.02 דולר - קרוב מאד לשוויון.
נשיאת הבנק האירופי קריסטין לגרייד כבר אמרה כי ה-ECB יעלה את הריבית ברבע אחוז בפגישה הקרובה ושהבנק ישקול העלאה אגרסיבית יותר בספטמבר. אך כעת, לאחר שנראה שהאינפלציה מתחילה לצאת לשליטה, רבים סבורים כי ההעלאה הקרובה תהיה כבר של 0.5%.
גם יוסי פריימן מנכ"ל פריקו סיכונים סבור שזה הצעד הנכון: "בסביבת אינפלציה של 9.6% בשנה באיטליה ומשבר סגירת קו הגז הצפוני של גרמניה מרוסיה (נעיר על דברי פריימן: משבר שנפתר לאחר כתיבת שורות אלו, לפחות זמנית) להערכתנו הבנק המרכזי האירופי ECB נדרש לחדול מריבית שלילית ולראשונה מאז 2011 לעלות את ריבית הבנק בחצי אחוז... לדעתנו, החלטה להעלות בפחות מחצי אחוז תהא אכזבה לשוק ותפגע באירו".
בד בבד ייתכן והבנק האירופי יפרסם גם תוכנית להתמודדות עם אג"ח של מדינות מסוימות באיחוד בהן התשואות גבוהות מאשר באחרות. התוכנית תחפש דרכים להקל על אותן מדינות כדי שלא יפגעו יתר על המידה מאותה העלאה, במיוחד אם היא תהיה חדה יותר מהמתוכנן. פריימן: "הבנק המרכזי נדרש לטפל בפער התשואות כאשר ריבית היורו ל-10 שנים באיטליה גבוהה ביותר מ-2% מריבית האירו בגרמניה".
זוהי אחת מהבעיות הכרוניות באיחוד שמורכב בעצם מכלכלות רבות ושונות בתכלית, אך צריך להתמודד בכולן עם אותה מדיניות מוניטורית. העלאת הריבית למעשה פוגעת יותר במדינות מסוימות מאשר באחרות. כך לדוגמה הריבית האפקטיבית ללקוחות באיטליה גבוהה באופן משמעותי מזו שבגרמניה, מכאן שהעלאת ריבית תשפיע יותר על האיטלקים מאשר על הגרמנים. הנושא הזה כמעט גרם לפירוד במדינות האיחוד בתקופת העלאתה ריבית הקודמת לפני 11 שנה. לגרייד תנסה להתמודד עם הבעייתיות המובנית הזו בכך שתפעיל מכניזם שיקנה אגרות חוב במדינות בהן התשואות גבוהות כדי לשמור אותם תחת שליטה. כך תוכל להיות משוחררת יותר במדיניות הריבית בעוד היא נמנעת מהכבדה לא פורפורצינלית על המדינות השונות. בכל מקרה, אין החלטות קלות לאיחוד בסוגיית האינפלציה והריבית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.השורט גמור יחי בלונד .רק לונג דאקס ונסדק (ל"ת)מורדי 21/07/2022 13:19הגב לתגובה זו0 1סגור
-
4.הצילוםרפי לוי 21/07/2022 12:37הגב לתגובה זו1 0על פי הצילום חשבתי שמדובר בציון אמיר.סגור
-
3.השווקים רוצים מעלה קנו דאקס נסדק (ל"ת)חלבי יוסף 21/07/2022 12:18הגב לתגובה זו2 2סגור
-
2.שום משבר מפלצתי הכל מגולם (ל"ת)טומר 21/07/2022 12:17הגב לתגובה זו1 2סגור
-
1.מי שעוד לא מבין מאיפה יתחיל משבר החוב המפלצתי...דר' דום 21/07/2022 11:25הגב לתגובה זו10 0איטליה ספרד ויוון קיבלו הנשמה מלאכותית לפני 11 שנים ורק בזכות זה הן עדיין בחיים. סיום מחזור הריבית השלילית יביא אותן הפעם אל מעבר לקצה התהום, וזו תהיה האבן הראשונה בדומינו החובות המפלצתיים שיצרנו ב50 שנות ריבית יורדת והכפלה פי 100 של כמות הכסף. בהצלחהסגור
- טען עוד
-
ריבית באירופהלמה דר דום שונא כל כך את האיטלקים והיוונים הם דומי 21/07/2022 13:05הגב לתגובה זו0 1למה דר דום שונא כל כך את האיטלקים והיוונים הם דומים לנוסגור