מאבק ששווה מיליארדים: מי ינצח בוויכוח בין קויינבייס לבין ה-SEC?

לשאלה שנראית משעממת לגבי הגדרת מטבעות הקריפטו כניירות ערך משמעויות כספיות כבדות משקל; וגם: מה חושב מיקל סיילור מנכ"ל מיקרוסטרטגי על מכירת מטבעות הקריפטו של מאסק, ועוד התפתחויות וחדשות מתחום הקריפטו בשבוע האחרון
 | 
telegram
(1)

הרשות לניירות ערך בארצות הברית, או בשמה הידוע יותר ה-SEC הגישה תביעה ביום חמישי האחרון נגד שלושה אנשים על מסחר במידע פנים. לא נראה כמו ידיעה שצריכה למצוא את דרכה למדור קריפטו שבועי באתר אינטרנט ישראלי, או בכלל, אבל בכל זאת הידיעה הזו הגיעה לכותרות הראשיות של כל אתרי הקריפטו החשובים. הסיבה לכך שאתם בכל זאת קוראים על זה כאן היא כי הסחר לפי מידע פנים נעשה בקריפטו, וכי אחד מהסוחרים המואשמים הוא מנהל מוצר בכיר לשעבר בבורסת המטבעות הדיגיטליים הגדולה קוינבייס COINBASE GLOBAL +3.19% COINBASE GL 304.64 +3.19% COINBASE GLOBAL סגירה:0 פתיחה:295.02 גבוה:311.37 נמוך:290.8 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  , ויש עוד סיבה אחת, הרת גורל לעתיד שוק הקריפטו.

מתברר, על פי התביעה, כי המנהל הבכיר נהג לתת טיפים לאחיו ולחבר נוסף לגבי נכסים שהבורסה עתידה לרשום למסחר בעתיד הקרוב, דבר שהביא לזינוק בערכם. ה-SEC ניצל את התביעה לבצע "מחטף" חוקתי. במסמכי התביעה מוגדרים תשעה מטבעות כ-"ניירות ערך". אלו לא מטבעות חשובים במיוחד או מוכרים מאד, אך החשיבות היא בהגדרה החוקתית. הרשות הגדירה בעבר מטבעות דיגיטליים כנירות ערך במסמכים שונים, אך מעולם לא במסמך תביעה רשמי או כחלק מצעדי אכיפה של חוקי ניירות הערך, 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

זהו צעד חשוב שכן עד כה אין עדיין הגדרה חוקית רשמית למטבעות קריפטו. למעשה, יו"ר ה-SEC לשעבר ג'י קלייטון אמר במפורש בעבר שביטקוין הוא לא נייר ערך. חבר הנהלה לשעבר אחר ב-SEC, וויליאם הוינמן אמר בעבר כי האת'ר "אינו מציג תכונות של נייר ערך". היו"ר הנוכחי גרי גנסלר אמר לאחרונה כי הביטקוין הוא המטבע היחידי שהוא מרגיש נוח לקרוא לו סחורה (Commodity). מצד שני ישנה עדיין תביעה פתוחה כנגד מטבע הריפל שבו נאשמים יוצרי המטבע במכירת "נירות ערך לא רשומים". התביעה נוכחית רומזת לכך שכיום ה-SEC מתייחס באופן נרחב לרוב המטבעות הדיגיטלייים כניירות ערך. 

אז הפד לא לגמרי סגור על עצמו, וזהו חלק מדיוני הרגולציה האינסופיים בענייני הקריפטו שעדיין מחכים להגדרות רשמיות ולחקיקה. המשמעות של הגדרה כזו היא שכל חוקי ניירות ערך (מסחר לפי מידע פנים לדוגמה) חלים על קוד המחשב הזה שלא מייצג שום ערך פנימי, כפי שנאמר לגביו לא  פעם. לדבר הזה ישנה משמעות כספית אדירה. 

כך לדוגמה, אם אכן קריפטו מהווה ניירות ערך, זה מחייב את מנפיקי המטבעות לנקוט בדרך מסוימת ולרשום את ניירות הערך הללו. לא עוד שני תיכוניסטים מחוצ'קנים בגראז' הבייתי שמשחררים קוד מחשב, מוכרים לחברים והופכים בין לילה למליארדרים לכמה ימים, אלא עורכי דין מעונבים במסדרונות ה-SEC עם מסמכים בשפה משפטית לא קריאה שמנפיקים את להיט הקריפטו החדש שיתרסק אחרי חודש (או לא). האם לשם אנחנו הולכים? הדבר ישנה לבלי הכר את עולם הקריפטו ויטיל הוצאות רגולציה עצומות על הבורסות השונות ועל המפתחים, ומצד שני, יתכן וימנע הרבה מאד מהגניבות וההונאות שמסתכמות למיליארדים של דולרים מדי שנה. 

באישומים שנפרסו על פני 62 עמודים עברו עורכי הדין אחד אחד על תשעת המטבעות והוכיחו מדוע לשיטתם כל אחד מהם עומד בתנאי "מבחן Howey" - התנאים שנקבעו על ידי בית השמפט העליון בארצות הברית בשנת 1946, הרבה לפני שמישהו חלם בכלל על מושג של קוד מחשב ככסף, כדי לקבוע האם תשלום מסוים מהווה "חוזה השקעה" ולכן הנייר הנמכר מוגדר כ"נייר ערך", ולכן מושא לאכיפה של החוק לבורסה למסחר בניירות ערך משנת 1934.

ההגדרה שנקבעה במבחן היא: "השקעה של כסף במפעל עם ציפיה הגיונית לרווח שינבע ממאמציהם של אחרים". לדברי ה-SEC - "כל אחד מתשע החברות (שהנפיקו את המטבעות) הזמינו אנשים להשקיע והבטיחו שזה יסייע במאמצים עתידיים לשפר את הערך של ההשקעה שלהם". גורביר גריוול, מנהל במחלקת האכיפה של ה-SEC אמר: "אנחנו לא מוטרדים מה"תוויות", אלא יותר מהמציאות הכלכלית של ההצעה (למכירת הנכסים הדיגיטלים). במקרה זה המציאות מאשרת שמספר מטבעות דיגיטלים שהונפקו היו נירות ערך". 

לא פלא שבורסת קוינבייס מיהרה להתנגד למהלך וטענה שאף אחד מהמטבעות הנסחרים בבורסה לא מוגדרים כניירות ערך. "האישומים של ה-SEC הם התעלמות מצערת מאכיפה ראויה של החוק היום" . לדברי החברה הדבר דורש תיקוני חקיקה והיא מזהירה שהדבר יפגע בהתפתחות השוק וההתקדמות הטכנולוגית הפוטנציאלית. למרבה צערה של קוינבייס ייתכן שקולה לא ישמע כלל בבית המשפט. לדברי עורך הדין ג'ייסון גוטליב קוינבייס וזירות מסחר אחרות שמאפשרות מסחר במטבעות הללו לא נחשבים כלל לצד בתביעה ולכן לא יוכלו להופיע בפני בית המשפט. ללא קשר לאירוע הזה קוינבייס כבר הגישה בקשה מה-SEC שלא להגדיר מטבעות קריפטו כנכסים דיגיטליים כיון שהם אינם מתאימים להגדרה הזו והדבר יוצר מספר בעיות. כנראה בעיקר בעיות הקשורות לשורה התחתונה בדוחות של קוינבייס. 

בשולי סיפור ההונאה. ייתכן שהראשון שעלה על התרמית שהתבצעה היה דווקא משתמש פרטי בשם cobie שזיהה העברות גדולות של מטבע זמן קצר לפני הרישום שלו למסחר בבורסת קוינבייס.
 


פיליפ מרטין, מנהל הבטיחות של קוינבייס מיהר להגיב שהעניין בחקירה:
 
הדבר מעיד על העובדה ששוק הקריפטו שקוף הרבה יותר מממה שחושבים כיון שכל העברה היא פומבית ונרשמת ברישומים פתוחים ברשת, וכל אחד יכול בעצם לגלות תרמיות מן הסוג הזה, הרבה יותר מאשר בשוק הפיננסים המסורתי. 

חדשות נוספות מהשבוע האחרון
מיינקרפט נגד NFT: טוקני ה-NFT הפכו לגורם משמעותי בעולם הגיימינג. הם משמשים כאביזרים או פרטי לבוש במשחקים השונים ומעוררים עניין בתעשייה. מפלטפורמת המשחק מיינקרפט שבשליטת מיקרוסופט נאמר שיאסרו על שימוש בטכניקה הזו על הפלטפורמה שלהם שכן היא "עלולה ליצור מודלים של מחסור והדרה שנמצאים בסתירה לרוח של מיינקראפט". עוד טענה החברה, במידה לא מועטה של צדק יש לציין, כי העיסוק ב-NFT בגיימינג לוקח את הפוקוס מפשוט לשחק את המשחק ומעודד ניסיון להשגת רווח, שלדברי החברה אינו עולה בקנה אחד עם ההנאה ארוכת הטווח וההצלחה של השחקנים. 

קריסת 3AC: במסמכים שהוגשו לבית המשפט מתברר מי הם הנושים הגדולים של קרן הגידור הקורסת Three Arrows Capital, אלו שיקבלו את הכסף עוד לפני המשקיעים הקטנים ככל הנראה. בין השמות הידועים נמאים חברת וויאג'ר עם חוב של 674 מיליון דולר, צלזיוס עם חשיפה של 40 מיליון דולר. החשיפה הגדולה ביותר היא של החברה האם של בורסת המסחר ג'מיני עם 1.2 מיליארד דולר. בין הנושים שצפויים לעורר זעם בקרב המשתמשים שאיבדו את כספם נמצאת גם אשתו של מייסד החברה עם חוב של 65.7 מיליון דולר. 

עוד ריקושטים מהתרסקות 3AC: בלוקצ'יין דוט קום, חברת המסחר בנכסים דיגטליים מפטרת 25% מכוח העבודה שלה. החברה תסגור את הסניף בארגנטינה ותעצור תוכניות התרחבות במספר ארצות נוספות. לטענת החברה היא עושה זאת לנוכח "תנאי השוק הדוביים", אך לאחרונה היא דווחה על חשיפה של 270 מיליון דולר לקרן הגידור הקורסת  (לכתבה המלאה). 

מניות הקריפטו. עולם הקריפטו הוא מזמן כבר לא רק מטבעות דיגיטלים. עולם שלם של חברות התפתחו מסביב הנכסים הדיגיטליים, וחברות אחרות שאינן קשורות ישירות לתחום חשופות אף הן למטבעות על ידי רכישה משמעותית של מטבעות למאזני החברות (כמו טסלה ומיקרוסטרטגי). בין השאר ישנן חברות הקשורות למסחר, חברות פינטק שונות, חברות הקשורות לכרייה וכדו'. החברות הללו סבלו מאד מהירידה בערך המטבעות השונים והתרסקו לעיתים אף ביותר מ-90%. לאחרונה עם התאוששות השוק הן חוות ריבאונד מסויים שמחזיר חלק מההפסדים  האחרונים בתחום (לכתבה המלאה). 

בבריטניה ממשיכים בכל הכוח בהנפקת ה-NFT המלכותי למרות הזעזועים הפוליטיים. באפריל הכריז שר האוצר דאז (שהספיק להתפטר) רישי סווואנק על הפרויקט כחלק ממאמציו להפוך את בריטניה למובילה עולמית בתחום הקריפטו. 

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
המגמה החיובית התגברה השבוע עם ריבאונד יפה במחירי המטבעות הדיגיטלים. מבין 100 המטבעות הגדולים רק 2  לא רשמו שבוע ירוק. 

ביטקוין (BTC) BITCOIN -0.74% BITCOIN 98,733 -0.74% BITCOIN בסיס:99,470 פתיחה:0 גבוה:99,800 נמוך:97,236 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: טסלה TESLA INC +3.8% TESLA INC 352.56 +3.8% TESLA INC סגירה:0 פתיחה:341 גבוה:356.64 נמוך:337.7 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: גילתה בשבוע האחרון עם פרסום הדוחות הרבעוניים כי מכרה 75% ממטבעות הקריפטו בשברשותה במהלך הרבעון תמורת 936 מיליון דולר, מהלך שייתכן והציל את תזרים המזומנים המפוקפק ש(לא) הצליחה לייצר ברבעון האחרון וסייע לה "להכות את התחזיות" בשורת הרווח. האם נגמר הרומן של טסלה עם מטבעות דיגיטליים? לא בהכרח. טסלה לא מכרה דוג'קוין אחד מנכסיה, כך שהמטבע המועדף על מאסק עדיין נשאר במלואו במאזני החברה ובנוסף יש לה עדיין כמה מאות מיליוני דולרים בביטקוין. 

החישוב מראה שהמחיר הממוצע שקיבלה טסלה על מטבעות הביטקוין שמכרה היה 29 אלף דולר, כלומר בהחלט לא מכירה בשפל, ובינתיים כשהביטקוין מתקשה לטפס מעל 24 אלף דולר גם נראה כעיסקה יחסית טובה. הביטקוין הגיב טוב מהמצופה לידיעה וירד ב-1.7% בלבד, לא ממש התרסקות. המנכ"ל הססגוני של טסלה, אלון מאסק, אמר כי טסלה "פתוחה" לאפשרות של חשיפה נוספת למטבע בעתיד, ושאין להתייחס לצעד הפיננסי כנקיטת עמדה כלשהי ביחס למטבע הדיגיטלי. כעת נותרה טסלה עם מטבעות ביטקוין בשווי 218 מיליון דולר לעומת 1.26 מיליארד בסוף הרבעון הקודם (בהתחשב בכך שמלבד המכירה גם ערך המטבע ירד בחדות בתקופת הזמן הזו). 

ההיסטוריה של טסלה עם ביטקוין מתחילה בפברואר 2021, אז רכשה החברה מטבעות ביטקוין בשווי 1.5 מיליארד דולר והקפיצה את מחיר המטבע הדיגיטלי לשיא באותה תקופה של מעל 40 אלף דולר למטבע. היא מכרה 10% מהפוזיציה באותו רבעון, מה שיצר לה רווח של 272 מיליון דולר. היא התחילה לקבל ביטקוין כתשלום עבור רכביה במרץ 2021, אך ביטלה את הצעד כששה שבועות יותר מאוחר בגלל מה שנטען כדאגה מפגיעה באיכות הסביבה.

מי שלא אהב ככל הנראה את הצעד של מאסק הוא מייקל סיילור מנכ"ל חברת התוכנה מיקרוסטרטגי MICROSTRATEGY INC CL A 0% MICROSTRATE 397.28 0% MICROSTRATEGY INC CL A סגירה:0 פתיחה:0 גבוה:0 נמוך:0 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שמהמרת בגדול על הביטקוין עם רכישות במליארדי דולרים ללא קשר ישיר לפעילות החברה. סיילור צייץ במה שנראה כניסיון ללעוג למאסק "אם אתה מוכר 75% מהביטקוין שלך זה אומר שנשארו לך רק 25% מהביטקוין שלך". 
 


הציוץ בא להגיד ככל הנראה, שהמכירה של טסלה היא חסרת משמעות מבחינת הביטקוין ולא אומרת כלום לגבי המטבע (כפי שאמר מאסק עצמו). סיילור עצמו היה ככל הנראה הגורם לכניסה של טסלה לחשיפה לביטקוין כשנתן למאסק עצה לגבי הנושא. סילור עצמו ממשיך לרכוש ביטקוין, כשבמהלך יוני רכשה החברה עוד 480 מטבעות במחיר ממוצע של 20,817 דולר. 
 
מאסק לא היה היחידי שמכר ביטקוין לאחרונה. ממשלת פינלנד מנצלת היטב את כספם של סוחרי הסמים שהיא מחרימה והמירה השבוע 1900 מטבעות ביטקוין שהוחרמו תמורת 47 מיליון דולר ואת הכסף שלחה לחברים מאוקראינה הנאבקים בדוב הרוסי. התוכנית הוכרזה מוקדם יותר השנה (ודיווחנו עליה כאן בעבר) ואילו פינלנד הייתה מזרזת קצת יותר התרומה הייתה שווה כמה עשרות מיליונים יותר. 

כעת נסחר מטבע ביטקוין אחד תמורת 23,216 דולר, עליה של 14% בשבוע. 


את'ר (ETH) ETHEREUM -0.24% ETHEREUM 3,310.6 -0.24% ETHEREUM בסיס:3,318.7 פתיחה:0 גבוה:3,429.2 נמוך:3,262.3 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . בשבוע שעבר דיווחנו על ההתקדמות של מפתחי האת'ריום לקראת השדרוג שייתכן שיתבצע בספטמבר (אם כי יש לקחת את התאריך הזה בערבון מוגבל לאור אכזבות העבר). יש הסבורים שהצעד הזה הוא שהתחיל את המיני ראלי האחרון במטבעות הקריפטו בכלל ובאלו הקשורים לאת'ר כמו פליגון והאת'ר עצמו בפרט. בחודש האחרון עלה מטבע האת'ר כ-41% ומטבע הפליגון ב-122%. מטבע האת'ריום קלאסיק, שהוא פיצול של האת'ריום שבוצע בשנת 2016 (בעקבות פריצה בה נגנבו 3.6 מיליון מטבעות את'ר) זינק במעל 80% בשבוע האחרון. 

לדברי ויטאליק בוטריין, מפתח האת'ר שנחשב לאחד הדמויות המרכזיות בעולם הקריפטו, השידרוג הזה הוא רק הראשון מבין רבים שיבואו בסדרה של צעדים הנקראים: "the surge, the verge, the purge, and a splurge". לדבריו האת'ר מוכן רק ב-40%, ולאחר המיזוג (merge - הצעד המתוכנן נקרא כך כי הוא ימצג את האת'ריום לרשת החדשה מבוססת "הוכחת אחזקה") הוא יהיה מוכן ב-55%, ויש עוד הרבה למה לצפות. זהו לא רק משחק של מילים מתחרזות. כל אחת מהמילים הללו מבטאת צעד בחזון של בוטריין לעתיד האת'ריום שכולל שדרוגים ביכולת של הרשת והקטנת הדרישות החישוביות מהמשתמשים והמוודאים (ולדיטורים) של הרשת.  

כיום, תוכלו לרכוש מטבע את'ר אחד תמורת 1583 דולר, וזה יעלה לכם 34% יותר מאשר אם הייתם מבצעים את הרכישה לפני שבוע. בחודש האחרון עלה המטבע ב-43%. 

בינאנס קוין (BNB). גם הבינאנס קוין במומנטום חיובי השבוע עם עליה של 13%  למחיר של 266 דולר. בחודש האחרון התחזק המטבע ב-22%. 

ריפל (XRP). הריפל המשיך אף הוא להתחזק השבוע ושווי השוק הכולל מתקרב שוב ל-18 מיליארד דולר. סך הכל עלה מחירו בשבעת הימים האחרונים ב-8% ומחירו עומד על 0.367 דולר. 

קרדאנו (ADA). הקרדאנו התחזק השבוע ב-14% ומחירו עומד על 0.5 דולר. שווי השוק הכולל כמעט 17 מיליארד דולר. 

סולנה (SOL). המיליארדר ריד הופמן מייסד רשת לינקדין משיק סדרת טוקני NFT המבוססים על רשת הסולנה (ולא על האת'ריום כמקובל) המבוססים על תמונות שהוא יצר בעזרת תוכנת הבינה המלאכותית DALL E המאפשרת יצירת תמונות בעזרת תיאור מילולי. חלק מהתמונות שנוצרו, למרבה ההפתעה, מרשימות למדי ונראות כיצירת אומנות מקצועית לכל דבר. אין ספק, הגיקים משתלטים גם על תחום האמנות כחלק ממסעם להשתלטות על העולם. 
 

The first collection debuts on Magic Eden today.

Here's why I'm experimenting:

— Reid Hoffman (@reidhoffman) July 21, 2022
הטוקנים ימכרו בפלטפורמת מג'יק אדן השולטת בשוק ה-NFT הבנוי על הסולנה, למרות מאמציה של מובילת שוק ה-NFT, בורסת אופן סי השולטת בטוקנים מבוססי האת'ריום להשתלט גם על שוק הסולנה, בינתיים ללא הצלחה. 

בינתיים נסחר מטבע סולנה אחד ב-43 דולר, 17% יותר מלפני שבוע ו-20% יותר מאשר לפני חודש. שווי השוק הכולל עומד על 15 מיליארד דולר. 

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    תודה
    החביב 22/07/2022 09:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יופי של כתבה. תמשיך לעדכן. תודה רבה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות