תשואה חלשה לקרנות אג"ח קונצרני - פחות מ-3% לשנה
אחת הקטגוריות המאתגרות בתחום ההשקעות היא אגרות חוב קונצרניות. יש בתחום מין שלוב של השקעה באג"ח והשקעה במניות. השקעה באג"ח מבחינת ניתוח מצב המאקרו והשפעת הריבית ואנפלציה על תשואות האגח בטווחי הזמן ובשיטות ההצמדה השונות (מדד, מט"ח, ללא הצמדה), וזאת בדומה להשקעה באגחים ממשלתיים.
מצד שני יש להתחשב גם במצב החברה שמוציאה את האג"ח. אמנם רמת הניתוח לא תתרכז כל כך ביכולת של החברה להרוויח ולצמוח (אלא אם כן מדובר באג"ח להמרה), אלא בעיקר בשאלה - האם החברה מייצרת מספיק מזומנים על מנת לכסות את החוב והאם הריבית שהיא משלמת משקפת את הסיכון שלא כך יקרה? לכן התחום דורש מומחיות והבנה, ומנהלי הקרנות צריכים להוכיח יכולות בתחום, בניתוח שתי הבחינות הללו.
השקעה באגרות חוב נתפסת לעיתים קרובות כהשקעה סולידית, אך לא תמיד המצב כך, במיוחד לא בתחום האגרות הקונצרניות, כשלא פעם חברות פושטות רגל וגורמות להפסד של כל ההשקעה. התוצאות של הקרנות שבדקנו, גם הטובות שבהן, לא מרשימות, ומטילות שוב ספק בהנחה שמדובר בתחום סולידי.
מכל מקום ניתן למצוא בקטגוריה הזו מגוון רחב מאד של קרנות, חלקן ממוקדות יותר מבחינת מח"מ או סוג האג"ח וחלקן נותנות מקום לשיקול דעת נרחב יותר למנהל הקרן. התמקדנו בסקירה הנוכחית רק בקרנות שמשקיעות באג"ח בלבד ללא מניות ובדקנו מיהן המוצלחות בחמש השנים האחרונות, וגם מיהן הגרועות ביותר מתחילת השנה. להלן חמש הקרנות הטובות בקטגוריה בחמש השנים האחרונות:
קסם אקטיב לא גובה דמי ניהול במסגרת מבצע של בית ההשקעות שצפוי ככל הנראה להסתיים בינואר 2023. מכל מקום ההתמקדות בטווחים הקצרים של המח"מ הועיל לה לאור הירידות האחרונות בשוק. אמנם מדובר בטווח זמן של 5 שנים, אך ניתן לראות שלחודשים האחרונים יש השפעה משמעותית על הקרנות, כשלא מעט קרנות הפסידו יותר מ-5% מתחילת השנה (כפי שנראה בטבלה הבאה), כך שגם ביצועים טובים יותר בשנים קודמות פחות באים לידי ביטוי בנקודת הזמן הנוכחית. גם דמי הניהול האפסיים של הקרן מסייעות לה להציג ביצועים עודפים בטווח הזמן הזה, אך הדבר לא צפוי להימשך לנצח, ותשואות הקרן יושפעו בהמשך ממשקולת דמי הניהול שגורעת מהתשואות (כמובן שהדבר הכרחי, שכן הקרן לא אמורה באמת לעבוד בחינם).
שאר המובילות בטווח הזמן הזה לא הגבילו את עצמן לטווח זמן מסויים, וההבדלים ביניהן לטווח זמן של 5 שנים לא משמעותיים ומתבטאים בחלקיקי אחוז לשנה.
עוד בולטת העובדה שהתשואות הן נמוכות מאד ואפילו בקרנות הטובות ביותר לא מגיעות ל-3.5% לשנה. במקרה של מימוש ותשלום מס רווחי הון הרי שמדובר בתשואות נמוכות מ-3%, ואם נתייחס לקרנות הפחות מוצלחות הרי שמדובר לעיתים באחוז או שניים לשנה או אף פחות מזה. אמנם מדובר בנקודת זמן שבה אנו לאחר כמה חודשים של ירידות שערים, ואילו היינו עושים את הבדיקה הזו לפני כחצי שנה ייתכן שהתמונה הייתה אופטימית יותר, אך בכל זאת מדובר בביצועים לא מרשימים בלשון המעטה.
מהטובות לגרועות. השנה, כאמור, הייתה קשה עד כה מבחינת השווקים, כולל תחום האג"ח, וזאת על רקע העלאות הריבית ברחבי העולם, שאמנם מגדילות את תוחלת הרווח להמשך, אך פוגעות בביצועים הנוכחיים עם הפסדי הון משמעותיים. תקופות קשות הן בדיוק הזמן בו נבחנים באמת כישורי הניהול. בבדיקה של הקרנות הגרועות בחרנו דווקא את טווח הזמן של מתחילת השנה. גם פה הקרנות שנכנסו לטבלה הן כאלה שנתנו שיקול דעת נרחב למנהל הקרן ללא התמקדות בסגמנט מסוים של השוק, והתוצאות לא היו מוצלחות.
הקרן של אלטשולר שחם היא החמישית הכי גרועה מתחילת השנה, אך מבחינת דמי ניהול היא השלישית מלמעלה. רק שתי קרנות בקטגוריה גובות יותר דמי ניהול ממנה - כרמים צמוד מדד מדורג שגובה 1.35% וסיגמא מודל דירוג פנימי שגובה 1.27%. שתי הקרנות הללו גם הן רחוקות מאד מהמובילות בטווח הזמן של חמש שנים. אלטשולר שחם היא הקרן הגדולה בקטגוריה, וזאת למרות דמי הניהול המוגזמים, ועל אף שהתוצאות לא מרשימות כלל בשום טווח זמן (באופן כללי בתעשיית הקרנות משום מה אין קורלציה בין גודל הקרן לבין ההצלחה שלה).
מצד שני הראל אג"ח קונצרני מדורג מפתיעה לרעה כשלמרות שהיא גובה את דמי הניהול הנמוכים בקטגוריה (מלבד קסם אקטיב שעדיין לא גובה דמי ניהול כלל) היא מצליחה להיות השניה הכי גרועה מתחילת השנה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.כתבה מוזמנת כרגילאנונימי 26/07/2022 15:56הגב לתגובה זו0 2בקרן של הראל התחלף מנהל הקרן בתחילת השנה הקרן הובילה את הקטגוריה שלה בשנה שעברהסגור
-
עוד לא קמה קרן להראלהנריק 26/07/2022 20:41הגב לתגובה זו1 0שמכה את התואמות שלה. הם משתרכים מאחור גם בגמל ובפנסיה וכמעט בכל המכשירים שלהם.סגור
-
1.בגדולות צריך להסתכל על גודל הקרן ומתי הושגה התשואה-ארמדיל 26/07/2022 13:48הגב לתגובה זו1 0רוב התשואה על כסף קטן הכסף הגדול שנכנס לא הרוויחסגור