העתיד של האנרגיה הגרעינית נבנה מחדש בארצות הברית

תוכנית התמריצים לאנרגיה נקייה עשויה להזרים דם חדש לתעשיית האנרגיה הגרעינית הקפואה בארצות הברית, ובמיוחד במעבר של תחנות פחם לתחנות של אנרגיה גרעינית מתקדמת
 | 

החוק החדש למלחמה בשינויי האקלים שהועבר ברגע האחרון לפני בחירות האמצע על ידי הדמוקרטים מוזכר בהקשר של אנרגיות מתחדשות כמו רוח או סולאר, אך לדעת מומחים הוא יכול גם להוות ממריץ משמעותי לתעשיית האנרגיה הגרעינית שקפאה על שמריה בשנים האחרונות בארצות הברית. 

החוק החדש כולל תמריצים הקשuרים למאבק בשינויי האקלים בגובה 375 מיליארד דולר. בין השאר ינתנו נקודות זיכוי במס לכל חברה שתייצר חשמל ללא שימוש במקורות פחמניים. הדבר כולל גם כורים גרעיניים מתקדמים שבנייתם תתחיל בשנת 2025 או מאוחר יותר. מפעלים קיימים שירחיבו את הייצור שלהם יכולים לקבל קרדיט על תוספת הייצור. הקרדיט שווה לפחות 25 דולר לכל מגהווט שעה בעשור הראשון לפעילות המפעל. אלטרנטיבה נוספת שעומדת בפני יצרני חשמל נקי מפחמן היא קבלת קרדיט מס על השקעות בשווי 30% מעלות הקמת המפעל. 

התקציב גם כולל 700 מיליון דולר המיועדים לייצור דלק אורניום בארצות הברית לו זקוקים הרבה מהכורים המתקדמים מן הדור החדש. בנוסף, ישנה הטבת מס בגובה 15 דולר למגהווט שעה שמיועדת למתקני גרעין קיימים החל משנת 2024 ועד שנת 2032. כל התמריצים הללו מספיקים כדי לוודא שאף מפעל ייצור חשמל המבוסס על אנרגיית גרעין לא יסגר מסיבות כלכליות. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כיום, כמעט אין פרויקטים חדשים בבניה של אנרגיה גרעינית בארצות הברית, וזאת לעומת 17 כאלה בסין ו-6 בהודו. התוכנית החדשה יכולה לעדוד מחדש את התעשיית החשמל ממקורות גרעיניים האמריקאית שנכנסה לקיפאון. לדעת מומחים, ישנו פוטנציאל טוב במיוחד להחלפת תחנות חשמל מבוססות פחם לכאלה המבוססות על אנרגיה גרעינית מתקדמת. כך לדוגמה חברת TerraPower של ביל גייטס  מתכננת בניית כור גרעיני חדשני בווימונג, ולצורך כך הוא יעסיק עובדים מתחנת הכוח הפחמית המקומית שעתידה להיסגר בקרוב. החלק מאפשר הטבת מס בבניית מקור אנרגיה נקיה בקהילות בהן השתמשו עד כה באנרגיה ממקור פוסילי כדי לעודד את החברות לבנות דווקא במקומות האלו ולהחליף את התחנות המזהמות. 

במערב ווירגיניה גם יכולים להנות מהחוק שכן בתחילת השנה בוטל שם החוק האוסר על תחנות אנרגיה גרעינית. כך גם במרילנד היכן שהמדינה הודיעה על החלפת התחנה הפחמית המקומית בכורים גרעיניים קטנים או גם במונטנה היכן שהנבחרים לפרלמנט המקומי מחפשים כורים גרעיניים מתקדמים כאפשרות להחלפת מתקני פחם. 

סטייטן קויסט הוא מומחה למערכות אנרגיה שחקר את האפשרות להחלפת מתקני פחם באנרגיה גרעינית בסין ובפולין, ולדבריו מפעלי אנרגיה מבוססי פחם יכולים להיות אתרים אידיאליים לבניית כורים אטומים בטמפרטורה גבוהה. "זהו טרנד שהולך וגדל. מדברים על זה עכשיו בכל מקום. יש לך אתר, יש לך חיבור לרשת החשמל. יש לך ציוד שיכול להישאר בשימוש ויש לך כוח עבודה שאפשר להעסיק". 

ישנן כמה טכנולוגיות חדשות הקשורות לאנרגיה אטומית שנמצאות בתהליכי אישור בארצות הברית, מלבד החברה של גייטס שהזכרנו קודם לכן. הטכנולוגיה היחידה שכבר קיבלה אישור רשמי היא של חברת NuScale Power, והחברה מתכננת להתחיל עם כור קטן בשנת 2029 באידהו. גם מנכ"ל החברה כריס קולברט אומר שתחנות מבוססות פחם מהוות מיקום אידיאלי לטכנולוגיה גרעינית מתקדמת, בין השאר בגלל תשתיות העברת החשמל הקיימות כבר במקום. לדעתו הלקוחות יתעניינו בכורים הקטנים של החברה בגלל התמריצים שבחוק החדש.

טכנלוגיה נוספת היא של חברת Kairos Power שפנתה כבר לקבלת אישור רשמי להפעלת כור בטנסיי. GE Hitachi עובדת על כור באונטריו, קנדה, ובמידה והפרויקט יצליח הוא מעורר עניין רב בארצות הברית, בפולין ובמקומות נוספים באירופה. 

סך הכל, ישנם כ-40 פיתוחים שונים של כורים מן הדור הבא ברחבי העולם, כך לדברי קויסט. סין הייתה הראשונה לחבר אחד כזה לרשת החשמל שלה, והוא ייצר כ-300 מגהווט שעה. הכור המבוסס על טמפרטורה גבוהה ומקורר בעזרת גז החל לפעול בשנה שעברה. 

דיוק אנרגי DUKE ENERGY CORP -0.17% DUKE ENERGY 114.67 -0.17% DUKE ENERGY CORP סגירה:0 פתיחה:115.6 גבוה:115.99 נמוך:114.61 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  היא חברת אנרגיה הנסחרת לפי שווי של כ-85 מיליארד דולר ופועלת בכמה סגמנטים במשק החשמל האמריקאי. בין השאר היא הבעלים הגדול ביותר של תחנות מבוססות אנרגיה גרעינית בארצות הברית. הגיל הממוצע של מתקן גרעיני לייצור חשמל בארצות ברית הוא כ-40 שזהו הזמן הטיפוסי של הרישיון של מתקן כזה. המתקנים יכולים לפעול עוד זמן רב עם הרחבות של אישורים. חברת דיוק אנרג'י רוצה להריץ את מתקני הארנגיה הגרעינית שלה עד שיגיעו לגיל 80. מנכ"לית החברה, לין גוד, אומרת שתוכנית המס החדשה תאפשר להם להמשיך להפעיל את הכורים בשנים הבאות. 

החברה נוטה להסתמך יותר ויותר על אנרגיה גרעינית, ולמעשה שמה על המדף את עסקי האנרגיה הסולארית והאנרגיה המיוצרת מהרוח שלה. לאחר פרסום הדוחות האחרונים החברה הודיעה כי היא עושה "בחינה אסטרטגית" של מפעלי הסולאר והרוח שלה ושהיא תמכור אותם תמורת המחיר הנכון. החברה היא אחת מ-10 יצרניות האנרגיה באמצעות סולאר או רוח הגדולות בארצות הברית, אך אלו אחראים רק על 5% מההכנסות של החברה. 

גוד גם מדגישה את היתרונות של הסבת מתקני פחם למתקנים גרעיניים "המיקום של מפעלי פחם שיצאו משימוש יכול להיות דרך נהדרת לעשות שימוש בתשתיות העברת החשמל הקיימים. בנוסף, "תביעת הרגל" הפוטנציאלית בתחנות גרעיניות גדולות כבר נמצאת, תביעת הרגל הבטיחותית וכו' - הכל כבר שם" היא אומרת. 

חברת דיוק אומרת שהעשור הקרוב יוקדש בעיקר לפיתוח הטכנולוגיות של הדור הבא, והעשור שלאחריו יוקדש להקמה, כך שהשינוי איננו מעבר לפינה, אך התקציב החדש בהחלט מקדם את החזון הזה, ומהווה דרך נוספת בה האנושות יכולה להתקדם לייצור אנרגיה נקייה זולה וברת קיימא לאורך שנים. 

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    סוף העולם
    רפי 21/08/2022 03:16
    הגב לתגובה זו
    0 2
    כל הכורים הגרעיניים האלו יביאו רק לבעיות.במקום להשקיע את כל הכסף לפיתוח כורי היתוך ולא בבניית כורי ביקוע !
    סגור
  • 6.
    ואף מילה על בטיחות...
    יובל הממוקד 19/08/2022 21:25
    הגב לתגובה זו
    0 2
    הפכו זאת איך שאתם רוצים, תקראו לזה דור מתקדם, בטוח, בלה בלה בלה. כור גרעיני הוא סיכון בטיחותי משמעותי. וכור גרעיני, אם כבר מתרחשת תקלה, גורם לנזק סביבתי מאסיבי מאוד. כבר קרו דברים מעולם. העתיד לא צריך להיות בכורים גרעיניים. ההיפך.
    סגור
  • ממש לא נכון (ל"ת)
    שי 28/08/2022 14:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    ואווה תבנו תכנות אנרגיה מיסודות האדמה בהנטרטיקה הרקה
    אריה 16/08/2022 00:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה מקום מלא שמש במצב שכדור הארץ נמצא בעונת הקיץ תשמורו את האנרגיה
    סגור
  • 4.
    יש להטמין כורים גרעיניים מתחת לאדמה .
    לילי 15/08/2022 08:23
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סכנה של תקלה תמיד קיימת . בכורים גרעיניים שמוטמנים באדמה הסכנה קטנה למימדים של קטנים ביותר . תמיד אפשר לכסות במלט אזור קטן .או בור באדמה .
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    טביעת. לא תביעת
    עברית בבקשה 15/08/2022 07:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    פעמיים לטעות? טביעת רגל. לא תביעת רגל
    סגור
  • :-( צודק
    א. 16/08/2022 10:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה מה שקורה כשמסתמכים על בודק איות אוטומטי, ולא קוראים את התוכן...
    סגור
  • 2.
    אולי לשם שינוי ילמדו מסין על כור גרעיני תוריום
    Hguy 15/08/2022 00:09
    הגב לתגובה זו
    5 0
    בסין בונים כאלה במדבריות ומתבססים על קרור במלחים. לכורים אין פסולת גרעינית והינם בטוחים ביותר.
    סגור
  • 1.
    מה לגבי רולס רוייס?
    לילי 14/08/2022 23:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם רולס רוייס מתכננת כורים גרעיניים
    סגור
  • רולס רויס
    יופלי 17/08/2022 16:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תקנה לך מכונית רולס רויסותטוס לחלל ותעשה לך חיים של מלך
    סגור
  • גרעינים ובוטנים
    יופלי 17/08/2022 15:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תקנה לך מכונית רולס רויס ותשים אותה על הגג בבית שלך ותטוס איתה לחלל ותעשה חיים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות