מה צופן העתיד לחברות האנרגיה המתחדשת ברחבי העולם?
לאחר לא מעט משוכות שעמדו בפני חברות האנרגיה המתחדשת ברחבי העולם, כעת נראה, כי הן חוזרות לקידמת הבמה, מקבלות שוב תשומת לב חיובית משלל כיוונים – והעתיד שוב נראה ירוק.
נחזור אחורה: כניסתו לתפקיד של ג'ו ביידן כנשיא ארה"ב בתחילת שנת 2021 עוררה ציפיות רבות בקשר לחזרת פעילות האנרגיה המתחדשת לראש סדרי העדיפויות בארה"ב ובעולם, לאחר העורף שהפנה לסקטור קודמו בתפקיד, דונאלד טראמפ, אשר התכחש לבעיית שינויי האקלים. כזכור, עם כניסת הנשיא ביידן לבית הלבן, חזרה ארה"ב להסכם פריז (הסכם האקלים העולמי) וכינסה למעלה מ-40 מנהיגים מהעולם לפסגת אקלים וירטואלית. מטרתה העיקרית של אותה פסגה הייתה להפחית ב-50% את פליטת גזי החממה עד לשנת 2030 ולהגיע לנטו אפס פליטות עד לשנת 2050 על-ידי הגברת המודעות העולמית לנושא והצבת יעדים שאפתניים למדינות העולם.
עוד לפני כן, ברבעון הראשון של שנת 2020, נתקלו חברות האנרגיה הירוקה במשבר שהעולם לא פגש כמותו – וירוס הקורונה. אמנם תחילה, עם צניחת הביקושים לנפט וצניחת מחירו, המשקיעים נהרו למניות חברות האנרגיה הירוקה, אולם בהמשך, במהלך שנת 2021 והמחצית הראשונה של 2022, השיבושים בפעילות הייצור, המסחר וההובלה שייצר משבר הקורונה, ייצרו קשיים משמעותיים גם בסקטור האנרגיה המתחדשת.
סין, האחראית על כ-70% מסך ייצור הפאנלים הסולאריים בעולם, נאלצה להשבית מפעלים רבים לייצור פאנלים וטורבינות רוח כדי לבלום את התפשטות הנגיף, דבר שהביא למחסור במוצר ולעליות מחירים בעולם. השבתות המפעלים והשיבושים בעבודה הביאו גם למחסור חמור בפוליסליקון שמהווה חומר מרכזי בייצור הפאנלים. גם האינפלציה הגבוהה שהובילה לעליות ריבית ברוב מדינות העולם גרמו לעליות בעלויות המימון של חברות אנרגיה מתחדשת והעיבו על תוצאותיהן הכספיות.
למרות כל זאת, בשלב הנוכחי נראה, כי אותם קשיים וסנטימנט שלילי מהווים חלק ממכשולים שבדרך למהפכה שמבקשות לייצר חברות האנרגיה הירוקה, ואשר כמו במרבית המהפכות הטכנולוגיות, נדרשות להתמודד עם אתגרים משמעותיים של שינוי תפיסתי עד שאותה מהפכה קורמת עור וגידים.
לאחר ההתגברות על הקשיים, בתקופה האחרונה נרשמות עליות רוחביות במחירי המניות של הסקטור בעקבות התפתחויות גיאו-פוליטיות משמעותיות בכמה זירות במקביל:
החדשות האחרונות מגיעות מארה"ב, שם שוק האנרגיות המתחדשות נמצא בלב דרמה ענקית, לאחר שהנשיא אישור חוק לטובת ההתמודדות עם שינויי האקלים על-ידי הנשיא ביידן, הסאנט ובית הנבחרים. חוק זה, שקודם כחלק מהמאבק לצמצום פליטות גזי חממה, כולל חבילת תמיכה מהממשל האמריקאית בסכום עתק המוערך בכ-370 מיליארד דולר, לטובת ההתמודדות עם משבר האקלים ומעבר לשימוש באנרגיות ירוקות על חשבון אנרגיות מזהמות.
אותו חוק צפוי לספק תמיכה משמעותית לפעילות חברות האנרגיה הירוקה, מיזמיות, דרך ספקיות חלקים, מתקינות, חברות תפעוליות, ועד צרכני הקצה, בעיקר באמצעות הטבות מס (Tax Credit). הטבות המס כוללות לדוגמה הארכת זיכוי מס על ציוד הנרכש לפרויקטים בתחום הסולארי ואגירת אנרגיה, זיכוי מס של כמה אלפי דולרים לרוכשי רכבים חשמליים, הלוואות ומענקים בסך 30 מיליארד דולרים למדינות וחברות בכדי להאיץ את המעבר לאנרגיות מתחדשות והקלה בהליכי רישום מהירים לטובת הקמת פרויקטים של אנרגיה נקיה כמו חוות סולאריות.
טרם לכך, בתחילת חודש יוני הודיע הנשיא ביידן על ביטול הטלת מכסים בגובה של עד 250% לשנתיים הקרובות לפאנלים סולאריים המיוצרים בארבע מדינות במזרח אסיה: מלזיה, וייטנאם, קמבודיה ותאילנד. אלה, על פי החשד, שימשו כמדינות כיסוי של יצרניות סיניות לעקיפת מכסים שהוטלו עליהן בתקופת כהונת הנשיא הקודם טראמפ, כחלק ממלחמת הסחר שהתנהלה בתקופתו (ואף עדיין מתנהלת).
באירופה, הביטחון האנרגטי של מדינות האיחוד נפגע קשות בשל המחלוקת המדינית בינן לבין רוסיה בכל הנוגע למלחמה באוקראינה, שכן 41% מהגז המיובא למדינות האיחוד, 27% מהנפט ו-47% מהדלקים המוצקים מגיעים ישירות מרוסיה. מדובר בתמהיל ריכוזי למדי שדוחף את אירופה למצוא פתרונות. בחודש מאי האחרון הודיעה הנציבות האירופית על תכנית חירום (REPowerEU) על סך 210 מיליארד אירו שמתמקדת בצמצום הבירוקרטיה לייזום חוות טורבינות רוח ואנרגיה סולארית והאצת פרויקטים חדשים בתחום.
שוק המניות לא יכול היה להתעלם מהחדשות המשמעותיות הללו והגיב בעוצמה. בעיקר בלטו לחיוב בחודש האחרון חברות אמריקאיות או חברות זרות עם פעילות ענפה בארה"ב בתחומי האנרגיה הסולארית, רוח, גיאותרמית ואגירת אנרגיה.
גם לאחר העליות שנרשמו בסקטור בחודש וחצי האחרונים, במגדל שוקי הון סבורים כי בתימחור הנוכחי של מניות רבות מהענף, בישראל ובחו"ל, עדיין גלום פוטנציאל משמעותי.
כך למשל רשמה מניית חברת
אנרג'יקס
-0.78%
אנרג'יקס
1,143
-0.78%
בסיס:1,152
פתיחה:1,136
גבוה:1,147
נמוך:1,114
תמורה:13,824,264
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
זינקה מתחילת חודש יולי בכ-45%. פעילות החברה בארה"ב מתמקדת בעיקר במדינת וירג'יניה שמזוהה כמדינה פרו – ירוקה ונמצאת במקום הרביעי בארה"ב בהתקנת אנרגיה סולארית נכון לסוף שנת 2021. תחזית הצמיחה בחמש שנים הקרובות בהספק המותקן בכ6 ג'יגה וואט, כאשר לאנרג'יקס יעד עסקי להגיע ברחבי ארה"ב עד שנת 2025 ליכולת ייצור של 2.5 ג'יגה וואט. כפי שאנרג'יקס מציינת, החוק האמריקאי נותן "אופק להשקעה בתחום האנרגיות המתחדשות" שם, והיא כבר נערכת לתחילת עבודות להקמת פרויקטים בארה"ב בהספק של כ-420 מגוואט.
המתחרה אנלייט אנרגיה -1.53% אנלייט אנרגיה 5,908 -1.53% בסיס:6,000 פתיחה:5,915 גבוה:5,983 נמוך:5,837 תמורה:24,876,839 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: לא נותרת מאחור, ומדווחת בזירה האמריקאית על התקדמות בתהליכי פיתוח של פרויקטים בהיקף של כ-8 גיגה-וואט, לצד רכישות העומדות על הפרק בהיקף של כ-6 גיגה-וואט, כל זאת על רקע הערכתה ולפיה החוק האמריקאי צפוי "צפוי לשפר באופן מהותי את כלכליות פרויקטי החברה בארה"ב ולהקטין את ההון העצמי הנדרש להשקעה".
בין הישראליות הנסחרות בארה"ב, חברת סולאראדג' +10.72% סולאראדג' 11.88 +10.72% סגירה:0 פתיחה:10.67 גבוה:12.1 נמוך:10.41 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: צפויה להיות אחת הנהנות הבולטות מהשינויים הרגולטוריים הצפויים בארה"ב, כפי שהוזכרו. בתחילת אוגוסט פירסמה החברה את דוחותיה הכספיים לרבעון השני של השנה, בהם הציגה שיא בהכנסות החברה של קרוב ל-730 מיליון דולר, שמייצגים צמיחה של 57% ביחס לרבעון המקביל ושל 13% ביחס לרבעון הקודם. לצד כך הציגה החברה שחיקה ברווחיות הגולמית בעיקר בשל שינויים בתמהיל מכירות החברה עם עלייה בהכנסות ממכירת סוללות שמאופיינות בשולי רווח נמוכים יותר ובעיות באספקה בשל הסגר שהיה בשנגחאי.
הכותב הינו בעל רישיון ניהול תיקים במגדל ניהול תיקי השקעות (1998) בע"מ, מקבוצת מגדל שוקי הון. אין באמור התחייבות להשגת תשואה/רווח ו/או למניעת הפסדים. האמור אינו תחליף לייעוץ/שיווק השקעות, המתחשב בצרכים המיוחדים לכל אדם. לקבוצת מגדל שוקי הון ו/או למי מטעמה עשוי להיות עניין אישי בנושא ו/או אחזקות בנכסים ו/או בסקטורים ו/או באפיקים המוזכרים, והם מנהלים ו/או עשויים לנהל נכסים מהסוג שהוזכר ו/או מכשירי השקעה בסקטורים/אפיקים אלה ו/או שהשקעותיהם עשויים לכלול נכסים המשתייכים לסקטורים/אפיקים אלה. ההערכות בכתבה, מהוות מידע צופה פני עתיד ולכן התממשותן אינה וודאית, ואינה בשליטת קבוצת מגדל שוקי הון ו/או מי מטעמה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.עתיד האנרגיה נמצא במערכות היברידיות סולאריות בגגות בניןפיטר גרנר 02/09/2022 07:38הגב לתגובה זו0 0טכנולוגיה אולטרה היברידית משולשת לייצור חשמל ומים חמים סולארי משולב עם מזגנים היברידים, יורידו את צריכת החשמל ב 40%, בנוסף שילוב עם אגירת חשמל ומים חמים סולארי במערכות אויר דחוס וטעינת רכבים חשמלים באזורים אורבנים, יובילו למהפכה ויבטלו את הצורך בשדות חשמל סולארי ובהולכה של חברות החשמל.סגור
-
2.הכותב חי בעולם מקביל. כדאי שיקרא את הסקירות שלדורי 01/09/2022 17:53הגב לתגובה זו1 1Mackinsey, ה-IEA, בלומברג וגופי מחקר רבים כולל מחלקות המחקר של אלטשולר, ילין לפידות, מגדל ואחרים שצופים צמיחה גדולה מאוד של כל תחום האנרגיות המתחדשות למרות רעשי הקפצונים שמייצרים פרוגרסיבים מטורלליםסגור
-
בכתבה מוזכר פוטנציאל האנרגיות המתחדשות בעידוד הממשל ה..ואתה קראת טוב? 01/09/2022 21:01הגב לתגובה זו0 0הפרוגרסיבי "המטורלל", שיזם את "חוק האקלים" (=בניגוד לממשל טראמפ שביטל ההתייחסות להתחממות כדור הארץ)סגור
-
1.מענייןא.ב 01/09/2022 14:45הגב לתגובה זו0 0כתבה מעניינת.סגור