"המיזוג" - האירוע החשוב ביותר בקריפטו מזה שנים יחל השבוע
לאחר שנים של תכנונים ודחיות, ה"מיזוג" - "The merge" - של רשת האת'ריום סוף סוף יחל לצאת אל הפועל השבוע, אם הכל ילך כמתכונן. המיזוג יתבצע בשני שלבים המכונים בלטריקס ופריז. מפתחי האת'ריום אישרו שהתהליך יחל ב-6 בספטמבר עם בלטריקס ופריז תתרחש בין ה-10 ל-20 בספטמבר.
זוהי אולי ההתפתחחות החשובה ביותר בעולם הקריפטו מזה שנים, אולי מאז התחלת השימוש בחוזים חכמים. במסגרת המיזוג רשת האת'ריום, הרשת השניה בגודלה, והשולטת בשוק החוזים החכמים, עוברת משיטת אימות של "הוכחת עבודה" לשיטה החסכונית יותר של "הוכחת אחזקה". הרשת העובדת בשיטת "הוכחת אחזקה" כבר קיימת למעשה אך היא לא משולבת עם הרשת המרכזית. כאשר יתרחש המיזוג רשת הוכחת האחזקה תתמזג אם רשת הוכחת העבודה (ולכן השם: המיזוג) ותהפוך לשיטה שעל פיה רצה רשת האת'ריום. ננצל את הסיכום השבועי כדי להסביר את העקרונות של שתי השיטות והיתרונות והחסרונות של כל אחת בהן. בשבועות הבאים נסקור את המיזוג הספציפי של רשת האת'ריום.
מה זה "הוכחת עבודה" (PoW)? הבעיה המרכזית אותה מנסים לפתור באמצעות ההוכחות הללו היא בבעיית הרישום הכפול. כאשר אדם מעביר כסף מיד ליד, ברור שהכסף לא נשאר בידיו של הראשון. כאשר נעשית העברה מחשבון בנק לחשבון אחר הבנק מוודא שהכסף שהגיע לחשבון השני אכן יצא מהחשבון הראשון ולא נשאר שם. כאשר אין סמכות מרכזית כמו בנק, והכסף הוא קובץ דיגיטלי, הרי שתיאורטית ניתן לשכפל אותו ולהעביר אותו אינסוף פעמים. מה מוודא שה"כסף" - אותו קוד מחשב שהיה רשום בארנק הדיגיטלי שלי, אכן כבר אינו שמור שם ועבר לחלוטין לרשות החשבון השני?
לצורך כך ישנו צורך בקונצנזוס שנוצר באמצעות הבלוקצ'יין. פרוש המושג "בלוקצ'יין" הוא "רשת בלוקים". כל בלוק הוא סוג של קובץ בו רשומות כל ההעברות שהתרחשו ב-10 הדקות האחרונות. בעוד עשר דקות יווצר בלוק נוסף כזה וכו'. כל בלוק קשור לבלוק הקודם בהצפנה דיגיטלית. כאשר מבוצעת העברת מטבע קריפטו היא לא מאושרת רשמית עד שהיא נרשמת בבלוק הבא שנוצר. רשת הבלוקים, הבלוקצ'יין, היא מסד נתונים גדול שניתן לצפיה ברשת על ידי כולם. בקובץ הזה יכולים להיות רשומים נתונים רבים מלבד נתוני העברה עצמה כמו רישומי ביטוח, או היסטרית בריאות או כל נתון אחר שיעלה על דעתכם, אך הנתונים החשובים לאימות הבלוק הן נתוני ההעברות. הרישם מתייחס למקור ממנו הגיע ההעברה והיעד אליו היא עברה, כך רשת הבלוקים מכילה בעצם את כל היסטוריית ההעברות של מטבעות הקריפטו. אם משתמש שהעביר כסף למשתמש אחר ינסה שוב להעביר את אותו קוד הרי שהרשת תגלה זאת ולא תאפשר לו לעשות זאת.
אולם ליצור בלוק חדש היא משימה קשה. יש צורך לפתור הצפנה סבוכה שדורשת כוח חישוב רב. החישוב נעשה דרך פונקציית hashing באמצעותה לכל מילה נוצר קוד ספציפי אותו יש לגלות. יצירת פתרון לפונקציה כזו היא דבר מורכב מאד שדורש כוח חישוב רב, ומבוסס על "ניחושים" עד מציאת ה-hash הנכון. רק לאחר חישובים רבים ניתן להגיע לפתרון הנכון, ואז נוצר הבלוק. הפעולה הזו נקראת "כריה", ועל המאמץ החישובי הזה מתוגמל הכורה באמצעות מטבעות קריפטו של הרשת, וכן בתשלום עמלות על ההעברות.
מציאת הפתרון כאמור היא קשה, אך אימות הפתרון לאחר מציאתו היא פשוטה מאד. כשמישהו מנסה לבצע העברת קריפטו מארנק לארנק נבדקת האפשרות שלו לבצע את הפעולה. נבדק שאכן המפתח מתאים לארנק ושיש ברשותו את המשאבים, כלומר שלפי הרישום ברשת הבלוקצ'יין הארנק אכן מכיל את המטבע שאתה רוצה להעביר והוא אינו נמצא כבר ברשות אדם אחר. כאשר מישהו מנסה לבצע העברה לא חוקית, כאשר ההעברה תנסה להיכנס לרשת הבלוקים היא תדחה אוטמטית. ניסיון לשקר ביצירת בלוק עם העברות מזויפות יהיה יקר ביותר בגלל עלות כריית הבלוק. כך מבטיחים שהכורים לא מנסים לרמות.
המנגנון הזה עובד בביטקוין כבר מעל עשור והוכיח את עצמו מעל ומעבר. הוא הוביל כבר עסקאות בשווי טרילוני דולרים מבלי שאף אחד הצליחה "לעבוד" על המערכת (כל הגניבות בקריפטו הן לא באמצעות פיתוח ההצפנה של הבלוקים אלא באמצעות פריצה לארנקים פרטיים או באמצעות יצירת העברות לא מורשות על ידי המחזיקים או בורסות הקריפטו וכדו').
אם כן נפתרה הבעיה של אימות העיסקאות. לא משתלם לרמות כיון שבלתי אפשרי לשנות את הרישום בבלוקים למפרע, ורישום בלוק חדש דורש כסף רב. ישנן שתי בעיות מרכזיות עם השיטה הזו.
א. הכריה דורשת כסף וכוח חישוב רב - כלומר, עצם הפתרון, הקושי לרמות, יוצר גם את בעיית העלות, הכסף הרב והאנרגיה המתבזבזת על החישובים. הדבר גם יוצר סרבול ואיטיות יחסית.
ב. מתקפת ה-51%. כאשר גורם אחד מחזיק ב-51% מכוח החישוב ברשת הוא שולט בפרוטקול ויכול ליצור לעצמו בלוקים מזויפים תוך כדי ביטול עסקאות של אחרים. הסכנה הזו קיימת ברשתות קטנות אך לא ברשתות ענק כמו הביטקוין או האת'ריום.
כדי לפתור את הבעיות של שיטת הוכחת עבודה, נוצר מנגנון של הוכחת אחזקה. השיטה שכבר עובדת ברשתות כמו הסולנה או הקרדנו עובדת על עיקרון אחר. במקרה זה היכולת לאשר עסקאות וליצור את הבלוק הבא לא נעשית באמצעות פתרון ההצפנה הדיגיטלי אלא בבחירה אקראית של צומת (Node) כדי שישמש המאמת של העסקאות (Validator). הצומת הוא המחשב שמריץ את תוכנת הבלוקצ'יין וכשהוא מקבל את הסמכות הוא יכול ליצור את הבלוק הבא עם רישום ההעברות או המידע החדש שהתקבל. מה ימנע מאותו מאמת אקראי לשקר ולרשום עסקאות לטובתו? כדי שהצומת יוכל להיות מאמת עליו "לנעול" בארנק ייעודי ערבות מסוימת. במקרה של רשת האת'ר 32 מטבעות (ששויים כיום כ-48 אלף דולר). הפעולה הזו נקראת Staking. הערבות הזו תילקח מהמאמת במקרה שינסה לרמות, כמו כן הוא "יסולק" מהרשת לתמיד.
ישנם מספר מנגנונים לפיהם נקבע המאמת הבא, שמשתנים מרשת לרשת. ברוב המקרים ככל שהמאמת נעל יותר מטבעות עולים הסייכויים שלו להיבחר, ולקבל את התגמול על יצירת הבלוק הבא. גורם נוסף שיכול להיות חשוב הוא אורך הזמן בו ננעלו המטבעות. ברגע שמאמת זכה ליצור את הבלוק הבא גיל המטבעות שלו מתאפס, כך נוצר צ'אנס למאמתים אחרים לקבל את הזכות ואת התגמול.
השיטה הזו היא כאמור חסכונית באנרגיה, בנוסף היא מהירה יותר והבלוקים הנוצרים בה במהירות גבוהה יותר. מהירות יצירת הבלוקים מאפשרת גם תכנות חוזים חכמים בקלות רבה יותר ובעלות נמוכה יותר.
החסרונות הגדולים של הוכחת אחזקה הן שהיא נחשבת פחות מאובטחת מאחקת עבודה, וגם פחות מוכחת לעת עתה. כמות ההעברות שבוצעה בביטקוין וברשתות הוכחת עבודה גבוהה בהרבה מאלו שבוצעו בהוכחת אחזקה והשיטה החדשה (יחסית) עוד צריכה להוכיח את עצמה בהיקפים גדולים.
קרא עוד:
>>>קריפטו זה לא רק ביקטוין - הכרות עם שבעת המטבעות הגדולים
>>>איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפים - מדריך
>>>מהם המטבעות היציבים?
פשיטות רגל וגניבות
האם כספך המופקד בבנק הוא שלך או של הבנק? השאלה הזו רלוונטית במקרה שהבנק פושט רגל וצריך לשלם לנושיו מכל הכספים שברשותו. האם הכסף שלך צריך לשלם את חובותיו של הבנק, וזה הסיכון שלקחת בכך ששמת בו את כספך, או שקודם כל עליו להחזיר לך את הכסף שהפקדת, שהרי הוא ממשיך להיות שלך ואין לו קשר לחובותיו של הבנק? בבית המשפט שעוסק בפשיטת הרגל של פלטפורמת צלזיוס עולה השאלה הזו בהקשר של הקריפטו.
את הלקוחות של צלזיוס ניתן לחלק לשני סוגים. כאלה שרק "הפקידו" את הכסף כמשמורת בידי הפלטפורמה, כ-15,680 לקוחות שהפקידו כ-44 מיליון דולר, ואחרים שהשתמשו בפלטפורמה כדי לנסות להרוויח כסף על ידי הלוואות למשתמשים אחרים, 58,300 לקוחות אחרים שהפקידו 210 מיליון דולר. כעת קבוצה של 64 לקוחות שהשתמשו בצלזיוס רק כשרותי משמורת תובעים קדימות בגביית הכסף - כ-25 מיליון דולר. החברה עצמה גם הגישה בקשה לבית המשפט הכלכלי המטפל בענייניה לשלם למפקידים מסוג זה.
הטענה היא שמי שרק הפקיד את הכסף עדיין מחזיק בבעלות עליו, בעוד צלזיוס היא רק "הארנק" בו הוא הניח את כספו, ולכן הכסף הזה לא צריך להיות חלק מהסדר החוב לתשלום חובות החברה באופן חלקי כיון שהוא לא שייך לה כלל, בעוד מי שהשתמש בפלטפורמה כדרך להרוויח כסף נוטל על עצמו גם את הסיכונים שכרוכים בכך ולכן צריך להשתתף בתשלום חובות החברה. בית המשפט ידרש לשאלה המעניינת, וההחלטה שלו תשפיע על מאות מיליוני דולרים.
פארוק פאטין היה מנכ"ל חברת הקריפטו הטורקית ת'ודקס שקרסה בשנה שעברה. הוא נמלט לאחר שהתגלה שהיה אחראי על תרמית בגובה 2 מיליארד דולר, בשיטת "משיכת שטיח" (בה מנהלי פלטפורמה פשוט נעלמים עם כל כספי המפקידים) ולמרות שהצהיר שישלם לכל מי שאיבד את כספו ויחזור לטורקיה כדי לעמוד למשפט, הוא מעולם לא עשה זאת. דווחנו בעבר ששותפיו נתפסו ועומדים לדין וצפוים לעונשים של אלפי שנים, כעת הוא מצטרף אליהם, והתביעה בטורקיה תובעת עונש של 40 אלף שנה בכלא.
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
Ave Labs היא החברה העומדת מאחורי פרויקט הקריפטו Avalanche. השבוע עלו האשמות נגדה שהיא משתפת פעולה עם פירמת עורכי דין, שקיבלה בתמורה מטבעות AVAX ששוים כעת מאות מיליוני דולרים, וזאת על מנת לתקוף פרויקטים אחרים על ידי תביעות מתביעות שונות. לדברי המאשימים אם תבעו כבר "חצי מהתעשייה". התביעות הללו גם מאפשרות גישה למידע חסוי של הפרויקטים המתחרים שמתגלים במהלך המשפטים, כולל דאטה ומיילים פנימיים. האשמות, שנחשפו על ידי משתמש הטוויטר Crypto Leaks מגובות בצילומי וידאו שמוכיחים אותן לכאורה, כולל את עורך דין של הפירמה, רושה, מדבר על כך שהשופטים והמושבעים לא באמת מבינים את עולם הקריפטו ואפשר לנצל את זה. המטבע קרס בעקבות האשמות, אך התאושש מעט וכעת רושם ירידה שבועית של 16%, יותר משאר השוק.
Kyle Roche led secret legal attacks on the crypto industry & competitors on behalf of Ava Labs/#AVAX
Denials by Roche & Emin Gün Sirer are inconsistent with the evidence. However, their deceptive behavior is consistent:
"The lawyer who cheats the most, can often times, win"👀 pic.twitter.com/jMB7tqpkLV
— Crypto Leaks (@CryptoLeaksInfo) August 30, 2022כסף במתנה. מה תעשה עם תגלה בחשבונך לפתע 10 מיליון דולר ממקור לא מזוהה? לאישה ממלבורן אוסטרליה קרה המקרה המצער הזה, והיא לא היססה ומיהרה לקנות בית באוצרהפתאומי שנחת בחשבונה. מתברר שמדובר בהעברה בטעות של חברת Crypto.com שגילתה את הטעות מאוחר מדי וכעת פנתה לבית משפט. בית המשפט פסק, למרבה ההפתעה, שעל הגברת הזריזה למכור את הבית, להחזיר את הכסף מהחשבונות השונים בהם פיזרה אותו, וגם לשלם הוצאות משפט (לכתבה המלאה).
עוד על Crypto.com - שממשיכה לחלק כסף כאילו אין מחר. החברה חתמה על חוזה חסות בגובה 495 מיליון דולר עם ליגת האלופות האירופית בכדור-רגל. היא תחליף חברת גז רוסית שבאירופה פחות מתחברים כרגע למסרים שלה.
הטאליבן לא אוהב קריפטו. בעקבות חוסר היציבות והחששות מפני השלטון החדש הרבה תושבים באפגניסטן שמו את מבטחם במטבעות הקריפטו. משפחות ניסו לשמר את העושר באמצעותם וארגוני עזרה ניסו להעביר כסף לנזקקים באמת מבלי שיד הממשלה תהיה מעורבת בדרך. אלו היו סיבות טובות מספיק לארגון הרצחני שהשתלט על המדינה לצאת למאבק בקריפטו בטענה של "הגנה על הציבור מרמאויות". על פי הדיווחים נסגרו כבר 16 זירות מסחר במחוז אחד בלבד וכמה סוחרי קריפטו נעצרו. בשנה שעברה אפגניסטן הייתה ממוקמת במקום ה-20 בעולם באימוץ מטבעות דיגיטלים.
עלויות האנרגיה הגבוהות פוגעות בחברות הכריה. חברת Compass Mining הודיעה כי היא סוגרת את אתרי הכריה שלה בג'ורג'יה, ארצות הברית עקב עלויות האנרגיה הגבוהות.
כספומטי ביטקוין. חברת הכספומטים של מטבעות קריפטו הגדולה בעולם ביטקוין דיפו מתכננת הנפקה. החברה הכניסה 623 מיליון דולר ב-12 החודשים האחרונים והרוויחה 6 מיליון דולר. החברה רוצה להתרחב על ידי רכישת חברות נוספות, שכן כיו ישנ 257 חברות שונות בעולם המפעילות כספומטים כאלה.
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
במקביל לשוק המניות נרשמה השבוע מגמה שלילית בקריפטו.
ביטקוין (BTC) BITCOIN -1.91% BITCOIN 97,569 -1.91% בסיס:99,470 פתיחה:0 גבוה:99,800 נמוך:97,500 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . השבוע דווח כי הקושי החישובי בכריית ביטקוין נמצא בשיא כל הזמנים. על פי הנתונים הקושי קפץ ב-9.26% בשבועיים האחרונים, וזאת על רקע הירידה בערך המטבע, שהוא התגמול על הכריה כזכור, שמוריד את כדאיות הכריה. לדברי פעילי קריפטו הדבר דווקא מעיד על חוסנה של הרשת.
הביטקוין קרס השבוע אל מתחת ל-20 אלף דולר, הפעם מלבד הסיבות הרגילות התוסף החשש מפני הצפת השוק ב-140 אלף מטבעות מפלטפורמת המסחר הקורסת Mt. Gox. הפלטפורמה שקרסה בשנת 2014 בעקבות פריצה וגניבה של 850 אלף מטבעות קריפטו הייתה צפויה לפי השמועות להחזיר 140 אלף מטבעות ללקוחות אולם כעת יצאו הכחשות שזה יצא השבוע או בכלל בשבועות הקרובים, וגם כשזה יקרה זה לא יקרה בבת אחת.
הביטקוין מתאושש מעט בשעות האחרונות וכעת נסחר תמורת 20,200 דולר, 6% פחות מאשר לפני 7 ימים.
את'ר (ETH) ETHEREUM +2.86% ETHEREUM 3,413.6 +2.86% בסיס:3,318.7 פתיחה:0 גבוה:3,500.4 נמוך:3,277.1 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . מלבד המיזוג, רשת האת'ר עלתה השבוע לכותרות מסיבה נוספת, לא חיובית עבורה. ספקית שרותי הענן Hetzner, שבאמצעות שירותיה עובדים 15% מהמאמתים של הרשת הודיעה, כי הכריה (או האימות באמצעות אחזקה) נוגדים את כללי השימוש והם יאסרו. החברה היא הספקית השניה בגודלה של השירותים הללו לאחר AWS של אמזון (שמחזיקה 55% מהם), והפסקת הפעילות עלולה לפגוע ביעילות של פעילות הרשת. עדיין לא ברור באיזה צעדים החברה תנקוט כדי להפסיק את הפעילות או האם בכלל תנקוט צעדים כאלה או שזה היה צעד הצהרתי בלבד.
עוד בענייני המיזוג. חברת המסחר ב-NFT הגדולה בעולם אופנסי ניצבת לצד הממזגים ונגד המורדים. כזכור, קבוצה של פעילי קריפטו מתנגדת למיזוג ומנסה להפעיל פיצול (Fork) מהרשת המרכזית שתמשיך לעבוד בשיטת הוכחת עבודה. כעת מודיעה אופנסי כי לא תתמוך במטבע הזה. אחד השימושים המרכזיים באת'ריום הוא ב-NFT לכן זו החלטה משמעותית במאבק בין תומכי המיזוג למתנגדיו.
סך הכל רשם המטבע השבוע ירידה של כ-5% והוא נסחר כעת תמורת 1600 דולר כמה ימים לפני המיזוג הגורלי.
בינאנס קוין (BNB). השבוע אמר מנכ"ל בינאנס זאהו צ'אנגפנג כי עוד בשנת 2020 חברת בינאנס נדרשה על ידי הרשויות בארצות הברית למסור התכתבויות פנימיות ומידע הקשור לשאלה איך מנסה החברה למנוע הלבנת כספים ופעילויות לא חוקית דרך הבורסה שלה. המנכ"ל אמר שהחברה שיתפה פעולה באופן מלא, וכי זה חשוב לבנות אמון עם הרגולטור. הדברים מגיעים על רקע משבר האמון שנוצר בעקבות האיסור על רשת טרונדו קש ומעצר המפתח שלו.
Another story today about a crypto company receiving an inquiry from a regulator. A request to VOLUNTARILY share certain information back in 2020, which we did. Important for the industry to build trust with regulators.
My chat messages are semi-public anyway. pic.twitter.com/h35Xd4tZhf
— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) September 1, 2022מטבע הבינאנס קוין ירד אף הוא השבוע בכ-6.5% והוא נסחר כעת תמורת 280 דולר. שווי השוק שלו הוא 45 מליארד דולר. בנוסף שווי המטבע היציב מטעם החברה הבינאנס USD הוא 19.4 מיליארד דולר
ריפל (XRP). הריפל ירד אף הוא השבוע בקרוב ל-5% והוא נסחר תמורת 0.33 דולר. שווי השוק הוא 16.5 מיליארד דולר.
קרדאנו (ADA). הקרדאנו הסתפק בירידה צנועה יותר של 2% השבוע והוא נסחר תמורת 0.459 דולר. שווי השוק עומד על 15.7 מיליארד דולר.
סולנה (SOL). הסולנה שוב רושמת את הירדה המשעמותית ביותר של כ-10% ונסחרת כעת תמורת 31.82 דולר למטבע. שווי השוק הוא 11 מיליארד דולר, עדיין הרבה מעל הדוג'קוין שאחריה בעל שווי השוק של 8.3 מילארד דולר.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
>>>"איך אפשר "לשחק בשביל להרוויח"?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.הקריפטו כעת במחירים נמוכים יחסית, אם להיכנס זה הזמן (ל"ת)סניר 04/09/2022 11:19הגב לתגובה זו0 0סגור
-
אני מוכר אוויר בשקל, לרוץ לקנות כי אתמול עלה פי 2 (ל"ת)דודו 04/09/2022 13:08הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.מעדיף להשקיע בצבעונים.. (ל"ת)ניק 02/09/2022 16:55הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.בלוף המאה - קריפטואלי 02/09/2022 11:15הגב לתגובה זו4 0בעעסגור