טוב לישראל? ״הסכם הגרעין עם איראן בסכנה"
המאמצים להגיע להסכם חדש על תוכנית הגרעין של איראן בסכנה לאחר שעמדות ארה"ב ואיראן התרחקו אחת מהשנייה בימים האחרונים - כך אומר שר החוץ האירופי ג'וזף בורל. בורל היה מאמין גדול בהסכם ואמר לאחרונה שהסכם ייחתם תוך ימים.
אבל ביממה האחרונה ועל רקע התשובה האחרונה של איראן לנוסח ההסכם המוצע, נראה שהאיראנים הלכו צעד לאחור. התשובה שלהם, על פי בורל מראה שיהיה קשה לסגור את הסכם במהירות. האיראנים כך נראה רק מקשיחים את עמדותיהם וזאת בשל החוזקה שלהם בנקודת הזמן הזו מול המערב המשווע לנפט האיראני.
בישראל נראה שנושמים לרווחה, אם כי ייתכן מאוד שמדובר במהמורה ומהר מאוד יחזרו הצדדים לשולחן הדיונים כדי לסגור עסקה. אנחנו לא רוצים הסכם שכן על פי תפיסת המנהיגים שלנו (משני הצדדים) איראן בדרך לייצור פצצת אטום והיא מסתירה את ההתקדמות שלה מהעולם. הסדר איתה יאפשר לה לעבוד ולהתקדם במחשכים.
כך או אחרת, שגריר ארה"ב בישראל, אמר על רקע ההתפתחויות שביידן הבטיח לראש הממשלה יאיר לפיד שארה"ב לא תמנע מישראל להגן על עצמה נגד איראן.
הריצה למשא ומתן והרצון בהסדר מול איראן הוא עניין כלכלי. הנפט הגולמי האיראני יכול להיות ״שובר שיוויון״ בהיצע הנפט המוגבל שיש כרגע לעולם להציע. עם משבר הנפט והגז שמתרחש בימים אלו, איראן היא שחקנית מרכזית שיכולה להצטרף אל ההיצע ובכך לעזור להוריד את מחירי האנרגיה.
מצד שני, אי הצטרפות שלה ושל הנפט שלה למשוואת ההיצע, עלולים להוביל להמשך מחסור ולחורף אגרסיבי ומאתגר באירופה, מה שמסתמן כבר בימים אלו, על רקע סגירת צינור הנורדסטרים 1 על ידי פוטין. מוחמד מרנדי, יועץ לצוות המו"מ של איראן, אמר בסוף השבוע כי "איראן לא תקבל אי בהירות בהסכם. החורף מתקרב והאיחוד האירופי עומד בפני משבר אנרגיה גדול. איראן תהיה סבלנית", איראן מנצלת את היותה ענקית נפט ואת הצורך של העולם במשאב הזה. הבעיה היא שהעולם מוכן להתגמש מולה במשא ומתן וזה עלול לבוא על חשבון ישראל.
ג'וזף בורל, שעומד בראש המשא ומתן העקיף בין וושינגטון לטהראן על חידוש תוכנית הפעולה המשותפת מ-2015 (JCPOA), אמר כי הוא מאבד את האמון בהסכמה בין 2 הצדדים. "אני מצטער לומר שאני פחות בטוח היום מאשר לפני יומיים לגבי ההתכנסות של תהליך המשא ומתן והסיכוי להסכמה", הוסיף.
לאחר חודשים של משא ומתן מאתגר בין ארה"ב לאיראן בווינה, האיחוד האירופי הגיש טיוטת הסכם מה שעורר תקוות שההסכם קרוב. אבל מאז, טהראן וושינגטון הגישו תגובות נגד לטיוטה תוך כדי חוסר הסכמה, כאשר רצונות שני הצדדים מתנגשים איראן, לא מעוניינת בחקירה של תוכנית הגרעין שלה על ידי האו״ם בעוד שארה"ב לא מוכנה להבטיח שאיראן תמשיך לקבל את היתרונות הכלכליים של הקלות בסנקציות גם במידה והעסקה תקרוס בשלב מאוחר יותר.
ההסכם בין ה-2 כזכור כמעט קרס ב-2018 כאשר נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נטש אותו באופן חד צדדי והטיל מאות סנקציות נגד איראן. יורשו ג'ו ביידן, הנשיא הנוכחי נכנס לתפקידו והתחייב לחדש את העסקה ולהסיר סנקציות רבות במידה ואיראן תעמוד בהסכם.
"אם המטרה היא לסגור את העסקה במהירות, זה לא יעזור למצב", אמר בורל. כעת, גורמים רשמיים אמרו שהם לא צופים לפריצות דרך קרובות במשא ומתן ושהתהליך עשוי להימשך מעבר לבחירות האמצע בארה"ב בנובמבר.
טהראן אמרה כי היא מוכנה לחתום על העסקה באופן מיידי אם 2 הדרישות העיקריות שלה ייענו. נשיא איראן, אבראהים ראיסי, אמר בשבוע שעבר כי הרפובליקה האסלאמית רוצה לראות באופן אקטיבי ומעשי בשטח כי ארה״ב מורידה את הסנקציות, ומתחייבת לשמור על כך בעתיד. הוא גם אמר שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית תיאלץ לשים בצד את טענותיה המונעות ממניעים פוליטיים ולא אובייקטיבים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.לא אלמן ישראלIce 06/09/2022 16:15הגב לתגובה זו0 0בקיצור, העולם ובעיקר אירופה רוצים שהחורף אצלם לא יהיה קר, גם במחיר שאצלנו יהיה מאוד מאוד (מאוד) חם חייב אף אחד לא יעשה את העבודה במקומינו לסגור קואליציה שקטה עם סעודיה, איחוד האמירויות, כוויית ובחריין ולהכחיד את האיוםסגור
-
3.תודה לנתניהו שהנומאבי הפצצה שלנורוחאני 06/09/2022 08:14הגב לתגובה זו0 0ביבי הוא אבי הפצצה האיראניתסגור
-
2.קשקוש מקושקשרון 05/09/2022 20:30הגב לתגובה זו1 0או"פק מווסת את כמויות ההפקה על מנת לשמור מחיר גבוה, וכך יהיה גם אם ייחתם הסכם.סגור
-
1.העולם בנוי על אינטרסים כלכליים (ל"ת)צדק 05/09/2022 20:22הגב לתגובה זו1 0סגור