ויסות הבורסה חוזר - הבורסה קונה את מניות הבורסה, המניה עולה

רכישה עצמית היא ויסות, אפילו הרצה. למה הבורסה קונה את עצמה בתקופה ששוקי ההון רועדים ובשעה שיש כנראה מהלכים טובים יותר לעשות עם הכסף
 | 

זה היה מזמן, אבל מי שהיה שם לא יכול לשכוח - משבר מניות הבנקים, המפולת הגדולה של הבורסה בשנים 82'-83'. הכסף נמחק. הכסף של כולם - אז, להבדיל מהיום, כולם השקיעו בבורסה, בעיקר במניות בנקים. הבנקים היו להיט ונכון זה קצת מזכיר את השנים האחרונות. אז גם הרגולציה היתה חלשה והתקנות היו המלצות. אז - יועצי ופקידי הבנקים דחפו לציבור את מניות הבנקים. היה תהליך שבדיעבד התברר שהוא הרצת מניות. קראו לזה בשם יותר מכובס - ויסות מניות הבנקים. אבל זו היתה הרצת מניות על ידי הבנקים דרך הציבור. מאז עברו 40 שנה ושום דבר לא באמת השתנה. עולם כמנהגו נוהג. הרגולטורים מנסים לסתום פרצות, אבל, התחכום של הפירמות גדול יותר והם בורחים מההגדרות הקשיחות, ומוצאים חורים. בנק לאומי קנה מניות של עצמו בלי הפסקה - קוראים לזה הבעת אמון. מה זה באמת? ויסות. כל רכישה עצמית מחביאה בתוכה ויסות. זה מהלך מאוד בעייתי. אז נכון - זה לא לשלוח את הכסף של הציבור לתמוך במניה, אבל מה ההבדל בעצם - הכסף מהחברה ולא זה של הציבור מווסת את המניות. אז מה? אם חושבים על זה, הרי שבבנק לאומי זה גם כסף ציבורי. 

לאומי סיים את סדרת הרכישות, עכשיו חברות הביטוח רוכשות את עצמן, הן לא לבד זה גל גדול עולמי ששוטף את הבורסות. זה נשק יום הדין מול הירידות בשווקים. ככה בעצם משדרים לציבור שתומכים במניה, ככה גם תומכים בפועל, ככה מונעים ירידות חדות במניה (עד כמה שאפשר). זה WINWIN לבעלי המניות, למנהלי החברה. אבל השאלה אם זה תקין? והשאלה אם זה נשק יעיל או שבדומה למשבר מניות הבנקים - סופו של כל ויסות להיחשף? אחרי הכל - ויסות הוא מלאכותי. בסופו של יום הכלכלה מנצחת ואם אין לויסות-לרכישה העצמית הצדקה, המחיר מתכנס למטה. זה לא מה שקרה בלאומי - הרכישות העצמיות בלאומי איבדו גובה בקורנה, אבל יש שם כעת רווח משמעותי. זה כן היה כלכלי.  

אחד המקרים המעניינים בחודשים האחרונים של רכישה עצית-ויסות הוא הבורסה עצמה. הבורסה קונה מניות של הבורסה. כן, היא משדרת הבעת אמון. כן, היא קונה בפועל, משמע היא באמת מאמינה. אבל האם זה תקין שגוף כזה יתמוך במחיר המניה של עצמו. מה ההבדל בין הרכישה העצמית לבין ויסות?

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הרכישות האלו הן חלק מהמחזור היומי, הן חלק מהמסחר והן משפיעות על המסחר. האם אנחנו רוצים שחברות ישפיעו על המסחר במניות שלהן? לכאורה, אין עם זה בעיה - מנהלי החברה מוצאים לנכון שהשקעה טובה היא במניות של החברה ורוכשים, אבל האם הם רוכשים בהגבלת שער, האם הם רוכשים בכל מחיר, האם הם רוכשים כדי למנוע ירידה מתחת למחיר מסוים? מסחר במניה זה תורה בפני עצמה, אבל חשוב לדעת שקביעת המחיר יכולה להיגרם-להיקבע על ידי מחזור נמוך מסך המחזור היומי. מניה יכולה להיסחר ללא שינוי במשך רוב היום עם מחזור של 4 מיליון שקל ובשעה האחרונה במחזור של 200 אלף שקל היא תעלה ב-2%. לסוג העסקה, ללימיט של העסקה, יש משמעות על המחיר יותר מאשר למחזורים. והמשמעות היא שברכישה עצמית אתה יכול לווסת את המחיר גם בסכום נמוך ביחס לסכום הכולל היומי.

הכלי הזה של רכישה עצמית מוסדר ואמור להיות נקי משיקול דעת ישיר של הנהלת החברות, לרוב זה דרך מנהל תיקים חיצוני, אבל עדיין יש הרבה קווי דמיון לוויסות, כזה שמאוד קרוב להרצה-תמיכה. 

הבורסה לניירות ערך בתל אביב הבורסה לניע בתא +3.77% הבורסה לניע 4,376 +3.77% הבורסה לניע בתא בסיס:4,217 פתיחה:4,148 גבוה:4,391 נמוך:4,122 תמורה:17,107,012 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: נמצאת בחודשים האחרונים בבליץ של רכישה עצמית של מניותיה. עד כה רכשה הבורסה מעל ל-1.7 מיליון מניות בסכום מוערך מצטבר של כ-26 מיליון שקלים. מדוע היא עושה זאת? נראה כי המניע העיקרי הוא הבעת אמון והצפת ערך בעבור המשקיעים. הנהלת הבורסה סבורה שהשקעה במניות הבורסה עדיפה על השקעה אחרת. לא בטוח שזה נכון. הבורסה נסחרת במכפיל של קרוב ל-30, התשואה השנתית הנגזרת מכך היא כ-3.3-3.5%. יש השקעות כנראה טובות יותר. מה גם ששוק ההון רועד בשנה האחרונה. שוק ההון זה המנוע לתוצאות הבורסה, ויש סיכון גדול להמשך. אז דווקא עכשיו לרכוש את המניות של עצמך? מילא אם זה היה במחיר מציאה. 

אבל הוויסות עובד. מניית החברה עלתה בחודש האחרון לבדו ב-9.5%. הבעיה בוויסות הזה, ונחזיר אתכם לויסותים אחרים - והגדול מכולן בשנות ה-80'. ויסות עובד עד שהוא לא עובד. אם מחזיקים בכל את מנחיר מניית הבורסה, הרי שהתמיכה תופחת-תשתחרר, המניה עשויה לרדת. אז צריך להיזהר.  

להלן טבלה המציגה את 15 הרכישות האחרונות של החברה:

את הרכישות החלה הבורסה עוד בתאריך 29.5.22, עת היו בבעלותה כ-30 אלף מניות בלבד, אך נכון להיום היא כבר מחזיקה כאמור למעלה מ-1.7 מיליון מניות. כפי שניתן לראות מהטבלה, היא מציגה עקביות מאוד ברורה הן בקצב הרכישה והן בכמות המניות בכל רכישה - דבר העשוי להעיד כי היא נמצאת בעיצומו של המהלך ועדיין לא מורידה את הרגל מהגז.

מניית הבורסה לני"ע בת"א עלתה מתחילת השנה ב-2.6% למחיר של 17 שקל המבטא שווי של 1.71 מיליארד שקל. וזו בשעה שהתוצאות לא מראות צמיחה משמעותית. הרווח של החברה במחצית  הסתכם ב-28.9 מיליון שקל על הכנסות של 188.6 מיליון שקל. בשנת 2021 כולה הרוויחה החברה 45.5 מיליון שקל על הכנסות של 323.6 מיליון שקל. השווי מבטא מכפיל רווח של 32.5.

תגובות לכתבה(22):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 16.
    בעוד שכל השוק יורד מניית הבורסה עולה - מוזר - (ל"ת)
    יותם 18/09/2022 21:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 15.
    פשוט נוכלים גונבים את הציבור מריצים טת המניה בארצות הבר
    אפק 18/09/2022 20:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הברית היו יושבים עשור בכלא
    סגור
  • 14.
    מכפיל 32 ? אג"ח ממשלתי נותן יותר...השתגעו?
    ברבור שחור 18/09/2022 14:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זו עבריינות פיננסית לשמה, המנהלים צריכים ללכת הביתה מחר !!!
    סגור
  • 13.
    תגיד
    ש 18/09/2022 13:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ומה שקורה בזמן האחרון בבורסה, חוץ מרכישה עצמית, זה לא ויסות?? איך אפשר להסביר שכל יום בצהריים המדדים נופלים בצורה חדה, גם אם בבוקר פתחו בעליות?? איך זה שהמתחרות של כיל עולות והיא מתרסקת מדי יום? זוכר שלפני מעל כחודש כיל עלתה בארבעה אחוזים בבוקר, אחרי דוח מצויין ואז, כשטבע עברה לעליות של מעל 20 אחוז, פתאום כיל עברה לירידות של 7 אחוזים!!! וכמובן שגררה איתה את החברה לישראל וכך כל העליה בטבע קוזזה? זה לא נראה לך כויסות?
    סגור
  • 12.
    זה מה שקורה בניו מד
    פס 18/09/2022 13:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תשובה וחבר מרעיו מחזיקים את שער המניה לתועלתם האישית ולא נותנים למניה לפרוץ.הבורסה לניירות ערך מתנהגת כמו מאפיה ולא עושה דבר למרות התלונות החוזרות ונשנות של המשקיעים במניה.
    סגור
  • טען עוד
  • 11.
    זה לא ויסות
    סמי 18/09/2022 11:17
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ויסות זה קניה קבועה כל יום, כמו ב82' במניות הבנקים.את זה הבורסה לא עושה.
    סגור
  • זה כן ויסות (ל"ת)
    סוסו 18/09/2022 22:09
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 10.
    קנייה חוזרת מורידה את כמויות המניות במסחר
    במידה ויהיה משבר ומחזיקי המניות יחזירו אותם לשוק ו 18/09/2022 10:01
    הגב לתגובה זו
    1 0
    במידה ויהיה משבר ומחזיקי המניות יחזירו אותם לשוק ומניית הבורסה תחטוף וכך גם הנהלת הבורסה. היתרון שלהם? ימציאו עמלות מעמלות שונות ויציגו יציבות בהכנסות. אבל… לא לעולם חוסן!
    סגור
  • 9.
    בקנייה עצמית
    אחד שלא יודע 18/09/2022 10:01
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שווי השוק של החברה לא אמור להשתנות, רק מחיר המניה, כי כל מניה שנקנית עצמית, אמורה "להמחק, אחרת ניתן לטעון שספליטים הם ויסות.
    סגור
  • המניה לא נמחקת אלא מוחזקת עי החברה במקום להיסחר בשוק (ל"ת)
    בילבי בת גרב 18/09/2022 22:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • רק ניק שלך נכון. השאר...., תבדוק עוד פעם. (ל"ת)
    יוסי 18/09/2022 10:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 8.
    המפולת חוזרת בגדול
    אבי בן שושן 18/09/2022 09:44
    הגב לתגובה זו
    3 2
    אני קונה רק פוטים
    סגור
  • גם אני (ל"ת)
    פוטין 18/09/2022 22:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    הכותב פספס נקודה משמעותית יותר מנחיצות הרכישה העצמית
    אנליסט 18/09/2022 09:12
    הגב לתגובה זו
    2 1
    לבורסה לניירות ערך כחברה יש יתרה גבוה של נכסים פיננסים נטו ביחס להיקף המאזן ובעיקר ביחס לצרכי הנזילות הנדרשים לה לפעילותה. היו לו שתי אפשרויות (בהנחה שאין לה מחויבויות או צרכי להון להשקעה בתשואה להון גבוהה יותר), הראשונה היא לחלק דיבידנד מהרווחים השוטפים ואפילו דיבידנד מיוחד, והשניה היא רכישה עצמית. על ההבדלים בין דיבידנד לרכישה עצמית, ויש כאלו, אפשר לנהל דיון אבל בבורסה יש למעשה שתי סוגים של מניות. הסוג הראשון הוא שהמניות שמוחזקות אצל חברי הבורסה כתוצאה מיישום חוק שינוי מבנה הבעלות והסוג השני הוא המניות הרגילות שמוחזקות אצל שאר בעלי המניות. לסוג הראשון של המניות יש תקרת מחיר, כלומר אם חברי הבורסה מוכרים בשוק הם לא יקבלו את מחיר השוק אלא שליש ממנו לערך (ההפרש בתמורה עובר לבורסה). לכן אין להם עניין למכור ויש להם עניין לקבל דיבידנד הנמדד כתשואה על המחיר שיקבלו אם ימכרו וזו תשואה נאה על השווי שהם רואים מול עיניהם. להנהלת הבורסה יש עניין מיוחד שחברי הבורסה ימכרו את מניותיהם בשוק כיוון שהמכירה יוצרת לבורסה כחברה ערך משמעותי הנובע כאמור מההפרש בין המחיר הנוכחי למחיר התקרה הקיים לסוג המניות.
    סגור
  • מדויק
    אנונימי 18/09/2022 09:43
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אתה צודק מאוד, מה גם שהבניין שהבורסה יושבת בו שמוערך ביותר מחצי מליארד שח שייך לבורסה עצמה. לכן אפילו תמחור החברה בכתבה לא נכון. הצפת הערך היא אמיתית כיוון שיש ערך שאכן לא גלוי לעיני הציבור. נראה שמישהו לא עשה שיעורי בית לפני שהוא פרסם כתבה
    סגור
  • ממשיך...
    אנליסט 18/09/2022 09:39
    הגב לתגובה זו
    2 0
    במילים אחרות, לרכישה עצמית יש יתרון מובהק על פני הדיבידנד במצב העניינים הנוכחי, כיוון שהוא מייתר את ההטבה העיקרית, הדיבידנד, שיש לחברי הבורסה מאחזקת המניות שלהם בבורסה (שיש להן כאמור תקרת מחיר בגובה שליש המחיר הנוכחי בשוק). כל עוד רשות ניירות ערך לא מתערבת במצב הנוכחי, לדירקטוריון הבורסה יש עניין מובהק להעדיף את הרכישה העצמית על פני הדיבידנד. בעניין אחר, מכפיל רווח הוא בהחלט אינדיקציה לשוויה של חברה, אך לבורסה יש עודף נכסים פיננסים, נכס ריאלי בדמות מבנה המשרדים ששוויו גבוה מהערך בספרים, נכס לקבל משמעותי עתידי בדמות ההפרש בין שווי המניות בשוק של חברי הבורסה הקיימים לשווים ב- 2017 ובעיקר יש לה מעמד מונופוליסטי שהוא חפיר מהותי כיוון שהרבה יותר קל למדינה לייצר תרחיש בו מוקם נמל ימי פרטי מתחרה לנמלי המדינה מאשר להקים בורסה מתחרה.
    סגור
  • 6.
    ויסות הבורסה "חוזר"
    מוצרט 18/09/2022 08:56
    הגב לתגובה זו
    7 3
    זה לא נכון,לא ניתן להשוות ל 1983,ולגיטימי לחלוטין,חבל להטעות משקיעים תמימים
    סגור
  • 5.
    COSI FAN TUTTE
    מוצרט 18/09/2022 08:54
    הגב לתגובה זו
    3 1
    "כך עושות כולן",כולן עושות רכישה חוזרת וזו לא בדיוק הרצה או ויסות,לחברה מותר להעריךמשמניותיה בחסר ערכי ולפעול
    סגור
  • 4.
    BUYBACK
    ל 18/09/2022 08:49
    הגב לתגובה זו
    5 1
    זה הרבה יותר מסם ויסות או הרצה,אין מקום לפרט,מניות הבנקים 1983 היו הרצה נטו,חברות בארה"ב קונות מניות של עצמן ומגדילות ערך המניה אמנם בצד הקטנת הון החברה
    סגור
  • 3.
    בוקר טוב
    ירון 18/09/2022 08:37
    הגב לתגובה זו
    8 0
    כל יום מתבצע בבורסה ויסות כזה או אחר, בין אם ברכישה עצמית, בין אם זה שחקני מעו"ף ובין אם זה שורטיסטים. מספיק לראות איך בשבועיים האחרונים, לקראת סגירת המסחר הבורסה עוברת מעליות לירידות. גם כאשר בארה"ב נסחרו בעליות. בחוזים העתידיים יש מניפולציה יומיומית שמשפיעה על המסחר ועד עכשיו לא הוצאתם מילה בנושא..
    סגור
  • 2.
    הכל נכון אבל..
    ZZ 18/09/2022 08:30
    הגב לתגובה זו
    2 0
    למה להיטפל לזוטות כל וולסטריט מווסטת כבר מעל 10 שנים בקצה הולך וגדל...ושם החברות קונות והמנהלים מוכרים להם את המניות.. כאן זה ציפס...
    סגור
  • 1.
    הכריזו על רכישה עצמית והמניה לא עולה. (ל"ת)
    מקס סטוק 18/09/2022 08:24
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות