פיטר לינץ' - איך מגיעים לתשואה ממוצעת של 29% במשך 13 שנה?

"אני לא משקיע במה שאני לא מבין" - אחת המנטרות העיקריות שהובילו את המשקיע האגדי פיטר לינץ' לתשואה פנומנלית
 | 
telegram
(7)

פיטר לינץ' הוא אחד מהמשקיעים האגדיים עם תשואה ממוצעת פנומנלית במשך עשרות שנים. לינץ' נולד ב-1944 במסצ'וסטס שבארה"ב. הוא החל להתעניין במניות לראשונה אחרי ששמע שיחות בנושא כשעבד כנושא כלים במסלול גולף בגיל 11. ב-1965 סיים תואר בפיננסים וכבר בקיץ לאחר מכן התחיל לעבוד במשרת סטודנט בחברת Fidelity. אחת ההשקעות הראשונות של לינץ' הייתה בחברת הובלה אווירית בשם הנמר המעופף ובעזרת הכספים שהרוויח מההשקעה מימן את לימודי התואר השני שלו במנהל עסקים, אותם סיים בשנת 1968.

בגיל 25 קיבל את המשרה המלא הראשונה שלו בתור אנליסט בפידליטי, אותה השיג ככל הנראה בעזרת זה שהיה נושא כלי הגולף של המנכ"ל במשך 8 שנים. בשנת 1977, כאשר הוא בן 33, קיבל לינץ' את הניהול על אחת הקרנות של החברה - מגלן (Magellan). מאז התחיל לנהל את הקרן ועד שפרש בשנת 1990, הקרן רשמה תשואה ממוצעת של 29% אחוז בשנה, יותר מכפול מהתשואה השנתית הממוצעת של ה-S&P 500 שעמדה על 13% באותן השנים. בתחילת דרכו שווי הנכסים של הקרן עמד על 20 מיליון דולר, כאשר פרש הקרן ניהלה 14 מיליארד דולר. לינץ' היום בן 78 והונו מוערך ב-450 מיליון דולר.  איך אפשר בכלל להגיע לתשואות כאלו? לינץ' מאמין כי הדרך הטובה ביותר ללמוד על חברה בה אנחנו רוצים להשקיע היא ללכת ולראות את מוצרי החברה ואיך היא מתפקדת. הרבה מרעיונות ההשקעה של  של לינץ' בחברות מסויימות הגיעו דווקא כאשר טייל לו בחנויות בזמן שעשה קניות. כשראה שחברה מסויימת מצליחה למשוך את תשומת הלב של הצרכנים, הוא הסתקרן וניסה להבין מה בעצם מושך אותם וגילה לפעמים כי אלו החברות הקטנות עם המוצרים הפחות המוכרים הן אלו שמצליחות לעשות זאת. בין השקעותיו המוצלחות ביותר ניתן למצוא את  PHILIP MORRIS INTL INC -0.93% PHILIP MORR 130 -0.93% PHILIP MORRIS INTL INC סגירה:0 פתיחה:131.66 גבוה:131.73 נמוך:129.83 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ו- GENERAL MOTORS +5.1% GENERAL MOT 58.52 +5.1% GENERAL MOTORS סגירה:0 פתיחה:55.73 גבוה:58.9 נמוך:55.65 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . השקעה לטווח ארוך, בלי תיזמון לינץ' תומך בהשקעות לטווח ארוך וסולד מכל ניסיון לתזמן את השוק.

בכדי לבדוק את אמונותיו ביצע לינץ' מחקר בו השווה בין שני מקרים. המקרה הראשון הוא כאשר משקיע מסוים השקיע בין 1965 ל-1995 1,000 דולר, פעם אחת בכל שנה בשוק, כאשר הוא תמיד השקיע בנקודה הגבוהה ביותר אליה הגיע השוק באותה השנה. במקרה השני משקיע אחר חזר בדיוק על אותן פעולות רק שבמקום להשקיע את הכסף בנקודה הכי גבוהה הוא עשה זאת דווקא בשפל. לינץ גילה כי המשקיע הראשון והשני השיגו תשואה ממוצעת של 10.6% ו-11.7% בהתאמה. המשמעות היא שגם אם נשקיע בתזמון הנכון ביותר, לאורך זמן ההפרש ברווח שלנו מאוד קטן -1.1%, על כן לינץ' מעדיף להתרכז יותר במה הוא קונה יותר מאשר במתי הוא קונה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

האם כל אחד יכול לבצע השקעות נבונות כאלו? אחת הדוגמאות לאותה הגישה של לינץ' נמצאת בספרו- Once Up On Wall Street. בדוגמא הוא מספר כיצד התחיל להשקיע ב-Dunkin Donuts - כשלינץ' טעם את הקפה של החברה וראה כמה עמוסים הסניפים הבין כי יש להן מוצר מנצח. לאחר מכן, הלך ללמוד על החברה, מה היו הרווחים, איך היא מנוהלת, מה קצב הגדילה שלה וכו', ולאחר מכן החליט להשקיע בה. ההשקעה של לינץ' בחברה הייתה אחת ההשקעות המוצלחות ביותר שלו, מה שבדיוק ממחיש את הנקודה שלו - כל אחד יכול להיות משקיע טוב, גם ללא ידע מוקדם או תואר בראיית חשבון, הצעד הראשון הוא בכלל לפקוח את העיניים, להביט סביב ולחפש הזדמנויות. לטענתו של לינץ', לנו, בתור משקיעים קטנים, יש דווקא יתרון על גבי החברות והגופים הגדולים המנהלים מיליוני דולרים - אותן החברות לא ישקיעו בחברות עם שווי שוק קטן, החברות האלו הן דווקא החברות עם פוטנציאל הרווח הגדול ביותר. בהתאם, כך תקף גם לגבי הסיכון של אותן חברות וזה מדוע יש לבחון את החברה - איך היא מתנהלת, האם המוצר שלה מעניין את הצרכנים והאם בכלל אנחנו מתחברים אליה.

לינץ' מסביר בצורה ברורה כי בדומה למשקיעים רבים - הוא לא משקיע במה שהוא לא מבין, היות ואין לו את היכולת להעריך האם מה שהחברה מספקת אכן טוב וצפוי להצליח, בין אם הנתונים הפיננסים שלה טובים או לא. העצה הזו רלוונטית מאוד משקיעים, בעיקר לכאלו אשר אינם מנוסים. לא נדיר שנשמע על חברות חלום כזו או אחרת העוסקת בתחום שמעולם לא שמענו עליו ורק מעצם העניין אנחנו מסתקרנים ועלולים גם להשקיע. ללא ידע אמיתי בכל הנוגע למה החברה עושה - איך נדע שהיא אכן מוכרת מוצר מנצח, ונסכים לעצמנו להשקיע בה?

כמה מהציטוטים המעניינים ביותר  "האיבר החשוב ביותר בהשקעות הוא הבטן, לא המוח" - כל משקיע צריך לדעת מה היא סיבולת הסיכון שלו ובהתאם לפתח את אסטרטגיית ההשקעה שלו. אדם עם סיבולת גבוהה לסיכון יוכל להשקיע בחברות מסוכנות מבלי למכור את המניות אם ירדו, זאת לעומת משקיע השונא סיכון שלא יעמוד בפחד ויביא לעצמו הרבה לחץ. במהשך לציטוט הקודם; "אתה צריך להסתכל כל בוקר במראה ולשאול את עצמך - 'מה אני הולך לעשות עם השוק יירד 10? מה אעשה אם יירד 20?' אם התשובה היא למכור את המניות, זה סימן לכך שאתה צריך לאזן את התיק שלך מחדש." "מניות הן לא כרטיסי לוטו. מאחורי כל מניה יש חברה. אם החברה מתפקדת טוב, לאורך זמן גם המניה תעשה זאת ולהפך (אם החברה תתפקד לא טוב, בסוף יהיה זה מצבה של המניה). צריך להסתכל על החברה - עליה יש לבצע את המחקר שלנו." "בטווח הארוך, שוק המניות הוא מקום טוב מאוד להיות בו. אך יותר אנשים איבדו את כספם בהמתנה לתיקונים בשוק או ציפייה אליהם, מאשר בתיקונים עצמם. לנסות לחזות את השפל והשיא של השוק זה דבר לא יעיל."   

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    השקעה לאורך זמן מול השקעה חד פעמית
    בודהה 23/09/2022 12:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    העצה שלו טוב מאוד למי שמשקיע את החסכונות מעבודה כל חודש. השאלה היא מה לעשות עם סכום גדול שהתקבל באופן חד פעמי (למשל ירושה גדולה במזומן) האם גם אז כדאי להכנס לשוק עם כל הכסף בלי קשר למצב השוק? כנראה שלא. ומכאן שמי שחסך כבר סכום גדול במשך 20 שנה - האם לא כדאי לו למכור כשהשוק נראה בשיא ותמחור החברות כבר לא הגיוני ולחכות למפולת? אדם כזה נמצא בדיוק באותו מצב כמו מקבל הירושה.
    סגור
  • 4.
    לאדון נקודה הביטוי הוא אותיות קידוש לבנה. (ל"ת)
    לחלילן מהמלין 19/09/2022 02:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    לא מבין לא משקיע חושב מבין חשוב שנית
    עץ הכסף 19/09/2022 01:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אי אפשר באתר זה לכתוב משנה סדורה אבל תפנימו היום הצפי של יותר מ 82% לריבית של 4% ועד 4.5% בארה"ב עוד לפני סוף השנה בהעלאה שתתרחש בדצמבר. מי צפה מצב כזה לפני כמה חודשים?
    סגור
  • אני והרבה אנשים שאני מכיר (ל"ת)
    קופיקו 23/09/2022 12:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    תראו לנו טבלה כל שנה ושנה ואז ההסברים שלו יתבררו כקשקוש
    איציק 18/09/2022 23:56
    הגב לתגובה זו
    1 1
    למשל 12 שנים רגילות לחלוטין ושנה אחת שבה לקח סיכון מטורף שאם לא היה מצליח- הקרן היתה פושטת את הרגל
    סגור
  • טען עוד
  • נכון מאד
    שוקו 20/09/2022 03:33
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מחקרי המצליחים הגדולים בבורסה מלמדים שלאלו בניגוד למשקיעים הנכשלים, או מצליחים בצורה זניחה, נמצאת הגישה אל מקורות מידע פימיים בחברות שבהם הם מחליטים להשקיע. ובקצרה זה משחק מכור כמו המורים בקזינו
    סגור
  • 1.
    יש רק בעיה אחת "קטנה"
    h 18/09/2022 23:55
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כבר מזמן אין קשר בין כלכלה ובין מסחר בבורסה. ראינו מניות זבל שטסו באלפי אחוזים ומנגד מניות של חברות מצויינות מתרסקות..
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות