איך יגיב בנק ישראל לנתוני האינפלציה? האנליסטים חלוקים
האנליסטים לא נשארים אדישים למדד המחירים לצרכן שפורסם היום והצביע על ירידה חדה יותר במדד ובאינפלציה מאשר הצפי. המדד ירד ב-0.3% והאינפלציה עומדת על 4.6%, טוב יותר מההערכות לירידה של 0.1%. השאלה הגדולה היא בכמה בנק ישראל יעלה את הריבית ב-3 באוקטובר (אחרי ראש השנה ולפני יום כיפור). עוד לפני ישראל, הפד' האמריקאי צפוי להמשיך להעלות את הריבית בחדות בפגישתו ביום רביעי הבא (ה-21 בספטמבר), בעקבות נתוני האינפלציה הגבוהים (8.3%) שנרשמו מוקדם יותר השבוע והירידה האיטית מדי בקצב האינפלציה. בשוק צופים כי הפד יעלה את הריבית ב-0.75-1%.
בינתיים בנק ישראל צועד אחרי האמריקאים, אבל האם בעקבות ההפתעה לטובה בנק ישראל יאט את קצב העלאות הריבית? תלוי את מי שואלים.
יוני פנינג כלכלן השווקים של מזרחי טפחות אומר "בשוק נרשמה בימים האחרונים עלייה בציפיות כי בנק ישראל יבחר להעלות ריבית ב-0.75%, בהחלטה הקרובה ב-3/10. הנתון הנמוך יחסית במדד של היום, במובן זה, צפוי לאתגר את התמחור בשוק של העלאה כזו.
"המדד המתון יותר באוגוסט מוכיח כי הזינוק במדד יולי נבע, במידה רבה, מחולשת השקל בתקופה האחרונה, ולא מגורמי ליבה. בהסתכלות קדימה נציין כי כבר בשלב זה, מדד המחירים של לפני שנה מבטא הרבה מההשפעות של היציאה מתקופת הקורונה. בהמשך, נצפה כי השפעות אלה תבאנה לידי מיצוי, מהלך אשר יתפקד כגורם ממתן לאינפלציה. לאלה יתווספו כמובן המשך ירידת מחירי הסחורות בעולם, וירידת מחירי השילוח הימי.
בהראל נשמעים פחות נחרצים. עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים סבור ש"בנק ישראל צפוי להתלבט בשאלה האם להעלות את הריבית שוב ב-0.75% או להסתפק ב-0.5%. על פי האומדנים הראשוניים גם המדד הבא יהיה להערכתנו נמוך כאשר מדד ספטמבר צפוי להישאר ללא שינוי כאשר המשך עלייה במחירי השכירות ובמחירי החינוך יקוזזו עם הירידה במחיר הדלק ובמחירי הנופש אחרי הקיץ. מדד אוקטובר צפוי לעלות ב-0.3% בשל חגי תשרי. ל-12 החודשים הקרובים אנו צופים אינפלציה של כ-2.7%. הציפיות לאינפלציה הנגזרות בשווקים עלו משמעותית בשבוע האחרון ולהערכתנו הם גבוהים מידי, במיוחד בטווחים הקצרים.
מנגד - בפסגות בטוחים שהמדד היום לא ישפיע והבנק ימשיך להעלות את הריבית בקצב מהיר: גיא בית-אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות: "מדד אוגוסט לא צפוי לשנות דבר מבחינת בנק ישראל. האינפלציה הכללית ובמיוחד הליבה ממשיכה להיות גבוהה באופן משמעותי מעל היעד והסיכונים האינפלציוניים במבט קדימה ממשיכים להיות גבוהים. אנו מתבשרים כמעט כל יום בעיתונות הכלכלית על עליות מחירים משמעותיות של מחירי המזון ומוצרים בסיסיים נוספים אשר צפויים לבוא לידי ביטוי במדד במהלך החודשים הקרובים, כנראה לאחרי חגי תשרי.
"בנוסף, שוק הדיור ממשיך להתחמם מבחינת מחירי הנדל"ן מה שאומר שסעיף הדיור במדד ימשיך לטפס מעלה ולהפעיל לחץ אינפלציוני במשק הישראלי. נוסף על כל אלו, הסנטימנט השלילי המחודש בשווקים דחף לפיחות השקל ואנו מעריכים כי הלחץ לפיחות השקל יימשך גם בחודשים הקרובים, מה שגם צפוי להפעיל לחץ אינפלציוני נוסף במשק הישראלי.
"להערכתנו, ההתפתחויות העולמיות, ובמיוחד האגרסיביות של הבנקים המרכזיים בעולם, ביחד עם סביבת האינפלציה הגבוהה בשוק המקומי, שוק העבודה ההדוק (שרק היום התבשרנו שמספר המשרות הפנויות שוב עלה) והמצב הפיסקאלי האיתן של ישראל יאפשרו לבנק ישראל להמשיך ולהעלות את הריבית בחדות. להערכתנו בנק ישראל יעלה את הריבית ב-75 נקודות בסיס בחודש הבא".
דר' גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי סבור כי "מדד חודש ספטמבר צפוי להיות 0.0% עד מינוס 0.2%. שיעור עליית המדד בשנת 2022 צפוי להיות כ-5% ובמהלך 12 החודשים הקרובים צפוי המדד לעלות בכ-2.8-3.3%. בנק ישראל צפוי להמשיך ולהעלות את הריבית בהחלטה של חודש אוקטובר בשיעור שלא יפחת מ-50 נ"ב והריבית צפויה להמשיך ולעלות מן הרמה הנוכחית של 2% לכ-3.25-3.50% בעוד שנה".
ומה לגבי מחירי הדיור?
נשיא התאחדות הקבלנים, ראול סרוגו: "זינוק מחירי הדירות בזמן שמספר הדירות ממשיך לצנוח כבר חודשים, מחזק את התפיסה שלנו שאין פתרון למשבר הדיור והתשתיות ללא הגדלת היצע על ידי מכירת הקרקע לכ-300,000 הדירות שיש למדינה והסדרת ענף התשתיות. מספר הדירות ש'על המדף' אוזל כי לפני שנתיים המדינה חתכה ברבע את היקף מכירת הקרקעות שלה.
"הציבור שזקוק לדירות, מזהה את המצב ונלחם על כל דירה ולכן המחירים ממשיכים לעלות. עד עכשיו התעסקו המתמודדים בבחירות ב'פוליטיקה קטנה' והגיע הזמן שהם יפנימו שהמשבר הזה, שהוא המשפיע הכי גדול על יוקר המחייה, יקבע את התוצאות בקלפי. אנחנו קוראים למפלגות המתמודדות בבחירות לאמץ תוכנית על בסיס ההצעה שלנו ל'עסקת חבילה' היסטורית שבה: המדינה תקפיא את מחירי הקרקעות ותסדיר את התשתיות, הרשויות המקומיות יתחייבו לאשר בנייה מיידית וענף הבנייה יתחייב להקפיא מחירי דירות. אין דרך אחרת לפתרון המשבר".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.הכלכלן של פסגות כתב בדיוק את מה שהולך לקרות (ל"ת)אוהד 17/09/2022 00:26הגב לתגובה זו0 0סגור
-
8.בנק ישראל פועל רק לטובת יציבות הבנקים... (ל"ת)אלי ששון 16/09/2022 10:50הגב לתגובה זו1 0סגור
-
7.אם דיור עלה 17 אחוז בשנה ושוורמה 64 שקלאיך 4.6אחוז 16/09/2022 04:34הגב לתגובה זו0 1שלא לדבר על ירקות ישאר המצרכים .עובדים עלינוסגור
-
נכוןאחד שמבין 16/09/2022 21:02הגב לתגובה זו0 0אתה צודק מאוד, עליית מחירי הדירות לא נכללת במדד. רק העליה בשכירות נכללתסגור
-
6.לדעתי מדד חודש ינואר 2023 יטרוף את כל הקלפיםמיקליס 16/09/2022 04:14הגב לתגובה זו0 1הוא יהיה גבוה משמעותית מכל מה שחושבים, עליית מחירי חשמל ומים, עליית דולר בגלל המשך עליית ריבית באמריקה ועליית ריבית פחותה אצלנו ועליית מחירי דלק כשיפסיקו לתת הנחות לבלו, עליית מחירי מזון, כל אלו יחד יתנו בוסט משמעותי לאינפלציה שתאלץ את הממשלה לתת תוספות יוקר וזה יגרור עליית אינפלציה נוספתסגור
- טען עוד
-
5.הכי חשוב שהבנקים ישלמו יותר ריבית עבור פקדונותשלי 15/09/2022 22:41הגב לתגובה זו8 0אם הריבית על פקדון בבנק לא גודלת אז למעשה אזרחים ישלמו יותר על הלוואות ומנגד לא יפקידו כסף אלא יבזבזו עוד והאינפלציה תגדל.סגור
-
קרן כספית אלטרנטיבה לפקממשקיע מתוחכם 16/09/2022 08:28הגב לתגובה זו1 0למה לשים כסף בפקמ? קרן עספית נותנת ריבית דומה , בנזילות יומית, ועם הטבה מיסויית (מיסוי על רווח ריאלי ולא נומינאלי)סגור
-
4.הממשלה הטובה מכולןכלכלן 15/09/2022 21:08הגב לתגובה זו2 3מצשלת השינוי שמטיסה את ישראלסגור
-
3.אם היה לנגיד בייציםאזרחית 15/09/2022 21:00הגב לתגובה זו2 9היה עוצר את עליית הריבית או לפחות ממתן אותהסגור
-
2.גם אתם לא מדייקים בתוכן מדד חגי תשרי כולל את חודש ספטמביורם 15/09/2022 20:37הגב לתגובה זו1 0של ראש השנה. אז איך יתכן שהמדד ירד אה נכון כי הנגיד כך חושב זו דעתיסגור
-
1.אם הבנקים לא יגלגלו את הריבית לאזרח,אני לא חושב שאתם רשאים להעלות אותה כי או אז בנק ישראל עוזר לעשוק את האזרח.בסופו של דבר תהייה כאן אנרכיה ומי שיישלם זה עשירי ישראל...תזכרו את ה"מהפכה הצרפתית",איך היא החלה ומה קרה לכל ה"עשירון העליון". (ל"ת)יוסף 15/09/2022 20:07הגב לתגובה זו2 2סגור