לונדון הופכת זולה - הליש"ט מתאוששת היום, אבל התחזיות - המשך נפילה

חברות ישראליות שמשקיעות בנדל"ן בבריטניה ירשמו הפסדים גדולים, יצואנים לבריטניה צפויים לצמצם רווחים, היבוא מבריטניה ירוויח וגם התיירות לבריטניה תחגוג
 | 
telegram
(2)

אחרי שהליש"ט נפלה 5% לשפל היסטורי של 1.035 מול הדולר היא התאוששה בסוף המסחר אמש והיום והיא נסחרת ב-1.08 דולר לליש"ט (ראו כאן את המסחר השוטף ויחסי המטבעות ואת שער הלירה מול השקל.

בבנק המרכזי האנגלי מודאגים והם מסרו שהם "עוקבים מקרוב" אחרי השווקים הפיננסיים, וכי לא יהססו לשנות את הריבית כדי להשיג את יעד האינפלציה. כלומר, סבירות לא קטנה שהריבית תמשיך לעלות, תמתן את האינפלציה ותרסן-תמתן את קריסת המטבע. אלא שכלכלנים רבים סבורים שהליש"ט בדרך להיסחר מתחת לדולר. זו גם חוזקת הדולר וגם ואפילו בעיקר בשל חולשת הליש"ט. מדובר אגב בקריסה אמיתית, כאשר לפני שנה היה היחס מעל 1.4 דולרים לליש"ט.

"הימים האחרונים לא מפתיעים. אני מעריך  שזה הולך להיות יותר גרוע", אמר ג'ורדן רוצ'סטר, כלכלן מאקרו של בנק ההשקעות נומורה במקביל להורדת מחיר היעד של הליש"ט ל-0.975 דולרים לליש"ט.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

החולשה של הליש"ט הפכה לקריסה לאחר שהממשלה הציגה תוכנית כלכלית שכוללת קיצוצי מסים לחברות ולעשירים. התוכנית עלולה להגדיל את הגירעון ולא תאפשר מלחמה באויב הגדול - אינפלציה. המלחמה באינפלציה היא דרך הריבית, אבל העלאת ריבית כשיש גירעון גורמת למדינה להוציא יותר על מימון וכן לשלם על הגירעון - כלומר להעביר כסף לציבור וזה סותר את הרצון לרסן אינפלציה. העברת כספים באינפלציה שמגדילה את הגירעון היא  מדרבנת אינפלציה.

השוק לא אוהב את התוכנית וחושש ממנה מאוד וזה מתבטא בשער החליפין.  

הבעיה בקיצוץ מיסים
האינפלציה בבריטניה עמדה בחודש אוגוסט על 9.9%, אמנם מתחת לצפי, אך זהו הוא נתון שאי אפשר להתייחס אליו בקלות ראש. המחירים ממשיכים לעלות בקצב גבוה מאוד והבעיה היא שכעת, כאשר אזרחי המדינה ישלמו פחות מיסים, יישאר להם יותר כסף פנוי לקניה של מוצרים, ההיגיון פשוט מאוד - יש לי יותר כסף, אז אני אקנה יותר מוצרים לפני שהמחיר שלהם עולה עוד יותר.

מה אם כן הבעיה? שכאשר אותם מרבית אזרחי המדינה יבזבזו עוד כסף, המחירים בצורה מאוד ברורה יעלו, ככל הנראה בקצב יותר גבוה ממה שהם עלו בו עד עכשיו. עם החורף הקרב ובא והעלייה החדה במחירי האנרגיה, עלייה נוספת באינפלציה יכולה לפגוע קשות באזרחי הממלכה ובכלכלה שלה. לפני כחודש העריכו בסיטי בנק כי האינפלציה בבריטניה עלולה להגיע עד ל-18% בינואר הקרוב לנוכח מחירי האנרגיה שלא צפויים לרדת והערכה זו נראית אפילו יותר סבירה כיום מאשר שנראתה לפני חודש.

מה יעשה הבנק המרכזי

הבנק המרכזי כבר העלה את הריבית עד לרמה של 2.25%, אשר תצטרך ככל הנראה להגיע לרמה הרבה יותר גבוהה בכדי לעמוד במחירי האנרגיה בחורף הקרוב בשילוב עם עלייה בביקוש הודות לתכנית של הממשלה. התשואות על אגרות החוב בינתיים ממשיכות לעלות ומציגות את החששות הכבדים ממיתון. התשואה על האג"ח לשנתיים כבר נושקת ל-4.5% בזמן שהתשואה על האג"ח ל-10 שנים עומדת על 4.2%, לאחר שעמדה על 3.84% רק לפני יומיים. לשם השוואה - התשואה על אג"ח ארה"ב לשנתיים עומדת על כ-4.3% וזו ל-10 שנים עומדת על כ-3.8%, זאת בזמן שהריבית בארה"ב גבוהה באחוז שלם מזו שבבריטניה.

האם יש לבנק פריבילגיה להתמהמה?
לנוכח האינפלציה הגבוהה, נראה מאוד שלא וכי ללא טיפול מהיר והולם האינפלציה תחמוק לבנק המרכזי מבין האצבעות. בשבוע שעבר העלה הבנק המרכזי את הריבית לרמתו הנוכחית לאחר העלאה של 0.5% והחלשותו של המטבע של הממלכה הגיע בזמן נוראי, כאשר כמו שנאמר לעיל, הפגישה הבאה של הבנק המרכזי תהיה רק בחודש נובמבר. אם הממשלה האנגלית לא תחזור בה בקרוב מהצעדים בהם בחרה בנוסף לכך שהבנק המרכזי לא יעלה את הריבית מספיק גבוה ומספיק מהר, כלכלת אנגליה צפויה לחזות באינפלציה קשה מאוד ולהכנס למיתון קשה בחורף הקרוב.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    קניתי אתמול לונג נסדק אפל גוגל פייסבוק טסלה (ל"ת)
    שרית 27/09/2022 13:12
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 1.
    עליות נאות מחיקת שורט . 3 ימים יקבלו זובור (ל"ת)
    עודד ליכט 27/09/2022 13:10
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות