ישראל שבדיה ונורבגיה משתתפות בניסוי חדשני בתחום הקריפטו

האם מטבעות דיגיטלים של הבנקים המרכזיים יהפכו העברות כספים חוצי גבולות לקלות וזולות בהרבה? תוצאות הניסוי יסייעו בקידום החזון הזה; וגם - נוכלים בעל כורחם, דו קוואן מטריל את האינטרפול, ובועת ה-NFT איבדה את כל האוויר החם
 | 
telegram
(4)

למרות הסערות בשווקים, החלטות הריבית הדרמטיות, כלכלה עולמית על סף מיתון ונתוני אינפלציה מייאשים, מצאו השבוע נגידי הבנקים המרכזיים זמן לשבת ולפטפט קצת על קריפטו בוועידה שאורגנה על ידי הבנק המרכזי של צרפת בנושא "הזדמנויות ואתגרים בטוקניזציה של הפיננסים". לא נרשמה השתתפות של נגיד הבנק המרכזי של פולין אך האווירה בהחלט הייתה בעלת מאפיינים פולניים מובהקים עם צקצוקי שפתיים, פאסיב אגרסיב ותלונות מוצדקות יותר או פחות על משבשי השווקים הפיננסים הצעירים והחצופים, והצורך הדחוף ברגולציה על השוק הפרוץ הזה. 
 


>>> למדור הקריפטו של ביזפורטל

בין השאר נרשמה הוצאת קיטור מצד נשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטינה לגרייד, יו"ר הפד ג'רום פאוול ונשיא הבנק המרכזי של סינגפור ראבי מנון יחד עם דמויות מרכזיות אחרות של הבנקים המרכזיים. פאואל חזר על המובן מאליו: "יש צורך אמיתי ברגולציה ראויה יותר". הוא ציין כי "חורף הקריפטו" לא פגע בבנקאות המסורתית למרות המחיקה של עשרות ומאות מיליארדי הדולרים שנרשמה בשווקים, רק בגלל הקשר החלש למערכת הפיננסית המסורתית, אך ציין שזה מדגיש את החשיבות ליצור רגולציה יעילה בזריזות. נציגת הבנק המרכזי האירופי בצרפת ווילרוי דה גאלהו אמרה ש"אנו צריכים להיות מאד זהירים כדי למנוע אימוץ של רגולציה מפוצלת או סותרת, או ליצור רגולציה מאוחר מדי" לדבריה אירופה מובילה בתחום הרגולציה של הקריפטו:
 


"פיננסים מבוזרים מאתגרים את היסודות של המערכת הפיננסית כפי שהיא כעת" אמר מריאד מקגינס, האחראי על השירותים הפיננסים באיחוד האירופי, ואילו ראבי מנון מסינגפור ייצג את פולין: "... אבל מי מקשיב היום לבנקים המרכזיים, נכון?" הפטיר, והלך לשבת לבד בחושך.  לאחר המפגש מיהרו הבנקאים ללכת להציל את הכלכלה העולמית (או להטביע אותה), אבל מאחורי הקלעים, ולא מעט גם לפניהם, הבנקים המרכזיים פועלים בצורה נמרצת לאמץ טכנולוגיית בלוקצ'יין או עקרונות של מטבעות דיגיטלים במערכת הפיננסית המסורתית. 

כשעוסקים בקריפטו מתרכזים בדרך כלל בשני סוגי מטבעות. מטבעות יציבים שצמודים למטבע פיאט, כלומר מטבע מדינתי כלשהו, בדרך כלל הדולר האמריקאי, ומטבעות "רגילים" שמחירם נקבע על פי הביקוש וההיצע בשווקים כמו כל נכס אחר. אולם ישנו סוג שלישי של מטבעות דיגיטליים, או לפחות הם נמצאים בפיתוח מואץ, הנקראים CDBC ראשי תיבות של: Central Bank Digital Currency , כלומר, מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי. מדובר במקבילה הדיגיטלית של שטרות ומטבעות. הבנקים המרכזיים, למרות ההסתייגויות שהם מביעים לא פעם מעולם הקריפטו דווקא מתאמצים מאד לקדם את רעיון ה-CDBC. באתרי הבית של הפדרל רזרב, הבנק המרכזי של קנדה, זה של בריטניה ועוד ניתן למצוא עמודים המציגים את הרעיון של מטבעות כאלה ואת ההתקדמות שעושים הבנקים המרכזיים בתחום. מתברר שההתפתחות של טכנולוגיית הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפים מעוררת את סקרנותם של המוסדות הללו, והם פועלים לקדם הנפקה של מטבעות כאלה. לא מדובר במטבעות דיגיטליים המוצמדים לערך המטבע, אלא למטבעות עצמם שיונפקו באופן דיגיטלי ויתפקדו כמטבעות רגילים באופן מלא.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אז מה המטרה בהנפקת כסף כזה, ומה רע בשיטות המסורתיות ל"ייצור כסף"? כסף דיגיטלי שמגובה על ידי המדינה עצמה יכול להקל ולהוזיל את השימוש בכסף במערכת הפיננסית באופן משמעותי, בעיקר בקרב שכבות אוכלוסיה חלשות. על פי אתר אינווסטופדיה ל-5% מהאכולוסיה הבוגרת בארצות הברית אין חשבון בנק, ו-13% נוספים משלמים סכומים גבוהים על שרותים פיננסים נוספים מחוץ לבנק כמו ביצוע העברות, תשלום הלוואות או משיכות מזומן. כל אלו יתייתרו בעידן הכסף הדיגיטלי שיאוחסן בארנקים דיגיטליים שכל אחד יחזיק בפלאפון או במחשב מבלי צורך בחשבון בנק.

הכסף הדיגיטלי של הבנקים המרכזיים יכול לספק ללקוחות ולעסקים פרטיות, יכולת תשלומים דיגיטלית מתקדמת (קניות באינטרנט או מחברים, העברת כספים לבני משפחה וכדו') נגישות ובטיחות, במחיר זול בהרבה ובאופן נרחב בהרבה ממה שמספקים המוסדות הקיימים, זאת במקביל לאפשרות של הבנק המרכזי להמשיך לנווט ולנטר את המדיניות המוניטרית, כלומר לשלוט על היצע הכסף. מטבעות קריפטו רגילים לא מספקים זאת משני הכיוונים. התנודתיות הגדולה שלהם לא מאפשרת שימוש בהם כאמצעי תשלום, והעובדה שהם מבוזרים ועצמאיים לא מאפשרת לבנק המרכזי שליטה עליהם. המטבעות היציבים גם לא מאפשרים לבנקים שליטה על כמות הכסף, אם כי הם כן עשויים לספק את הצרכים הנ"ל בצורה יעילה, במידה והם מגובים כראוי, דבר שנכון לעכשיו עדיין לא הוכח. 

מספר מדינות קטנות או איי מדינה הוציאו כבר מטבעות דיגיטלים של הבנקים המרכזיים שלהם, ביניהם, גם ניגריה הלא כל כך קטנה נהנית כבר ממטבע כזה. למעלה מ-80 מדינות אחרות מנהלות פרוייקטים ברמות שונות של התקדמות לקראת הנפקת מטבעות כאלה. בין השאר בסין מתנהלים ניסויים כבר מספר חודשים, הודו הודיעה על הנפקת מטבעות כאלה עד סוף שנת 2023 ובארצות הברית חוקרים את האפשרות לפתח מטבע כזה כדי לשפר את מערכת התשלומים הבייתית. 

בתוך כך הודיעה השבוע הבנק להסדרי סליקה בנלאומיים (BIS) על "פרויקט שבירת הקרח" בו ישתפו פעולה הבנקים המרכזיים של נורבגיה, שבדיה, ומדינה קטנה מהמזרח התיכון. במסגרת הפרויקט בו תשתתף מדינתנו יבחנו הבנקים את האפשרות לשימוש במטבע דיגיטלי במסגרת סחר בינלאומי ותשלומים חוצי גבולות. לדברי הבנק: "תשלומים חוצי גבולות ממשיכים לסבול מעלויות גבוהות, מהירות נמוכה, גישה מוגבלת ושקיפות לא מספקת. ה-G20 השיק תוכנית אמביציונית כדי לשפר את התשלומים חוצי הגבולות... אחת מתוכניות העבודה חוקרת איך CBDC יכולים למלא תפקיד בשיפור תשלומים חוצי גבולות". 
 


הניסוי המתוכנן יאפשר תשלומים קמעונאיים בנלאומיים ב-CBDC בין שלושת המדינות המשתתפות בו באופן מיידי במחיר נמוך בהרבה מהמערכות הקיימות, שמבוססות על תשלומים דרך כמה בנקים עד למקבל הסופי. המערכת החדשה תאפשר תשלומים ישירים שיחסכו את כל המתווכים הללו ואת העלויות שהם יוצרים ויהיו מהירים, זולים ושקופים יותר. הפרויקט ימשך עד סוף שנת 2022 והדו"ח המסכם צפוי בסוף הרבעון הראשון של שנת 2023.

פשיטות רגל, הונאות ופושעים נמלטים
דו קוואן,
מייסד הרשת הקורסת טרה-לונה המבוקש על ידי האינטרפול ממשיך להסתתר מזרועות החוק, למרות שהוא מטריל את השוטרים. לדבריו הוא יושב בחדרו "כותב קוד" ועושה "אפס מאמץ" להסתתר.  

השודדים שנשדדים - בשבועות האחרונים פרסמנו כמה סיפורים של הונאות קריפטו הקשורות ל"חברים" מהאינטרנט שמשכנעים אנשים שונים להשקיע את כל הונם במיזמים מפוקפקים ואז משאירים אותם נקיים מנכסיהם. מתברר שלא פעם אותם נוכלים הם קורבנות בעצמם. ממשלת הודו פרסמה כי כ-150 בעלי אזרחות הודית לכודים במינאמר לאחר ששוכנעו לעבור לשם כדי להיות "מנהלי מכירות של נכסים דיגיטלים" תמורת שכר גבוה. חלק מהם צעירים ובעלי ידע בתחום ה-IT. אולם לאחר שעברו למינאמר התנועות שלהם מוגבלות כמו גם הגישה לטלפונים, נפתחים להם חשבונות פייסבוק ואינסטגרם מזויפים, לרוב עם תמונות של בחורות סיניות מושכות, והם נדרשים ליצור יחסי ידידות עם אזרחים מארצות הברית ואירופה ולנסות להוציא מהם את כספם. לדברי הממשלה ההודית חלקם נאלצו לשלם כופר של עד 7000 דולר כדי לצאת מהתסבוכת. עד כה חולצו ממינאמר 32 אזרחים הודים. כמה מהם סיפרו שהמחנות בהם שהו היו מוקפים בשומרים חמושים. 

במדינת דלוור בארצות הברית הוצאו צווי מניעה נגד פעילות של 23 יישויות המעורבות לפי החשד בהונאות קריפטו שכאלה. 

FTX היא המנצחת בקרב על הנכסים הדיגיטלים של הפלטפורמה פושטת הרגל וויאג'ר. היא שילמה על התענוג 1.42 מיליארד דולר. העיסקה לא כוללת את התביעה של וויאג'ר על סך 650 מיליון דולר מקרן הגידור הקורסת 3AC והעבודה לחילוץ החוב האבוד ממשיכה. כעת למשקיעים בוויאג'ר סיכוי גבוה יותר להיפגש לפחות עם חלק מכספם, לאחר שכל המשיכות הוקפאות לפני מספר חודשים. 

מנכ"ל צלזיוס, הפלטפורמה הישראלית אמריקאית פושטת הרגל, התפטר מתפקידו, קצת לפני שנפתחה חקירה רשמית נגד החברה שהקפיאה אף היא את האפשרות למשוך כספים עקב חדלות פרעוןן. לדברי אלכס משינסקי, המנכ"ל, תפקודו בראשות החברה "הפך להסחת דעות הולכת וגדלה". בינתיים, התוכנית של החברה למכור מטבעות יציבים שברשותה כדי להחזיר חלק מהחובות נתקלת בהתנגדות מצד מדינת טקסס. 

משתלם להיות האקר טוב. בורסת ה-NFT הגדולה בעולם אופן-סי שילמה 200 אלף דולר להאקרים "כובע לבן" שגילו פרצות אבטחה קריטיות שהיו יכולות לגרום לגניבת נכסים דיגיטלים. 

חדשות נוספות מהשבוע האחרון
רוסטין בהנאם יו"ר ועדות המסחר בסחורות וחוזים עתידיים (CFTC) טוען שהביטקוין יכול להכפיל את ערכו אם יהיה תחת הפיקוח של הוועדה בראשותו, ויוצאו חוקים ברורים. לדבריו מוסדות רבים "בעלי כיסים עמוקים" מחכים לרגולציה כזו כדי להיכנס לשוק המטבעות הקריפטוגרפים. 

המליארדר קן גריפית', מנהל קרן הגידור סיטדל טוען כי העובדה שהמשקיעים עוזבים את הביטקוין, ה-NFT ומניות ה"מם" היא דבר טוב עבור הכלכלה. "הבועה הספקולטיבית" התפוצצה לדבריו והמשקיעים מתקדמים קדימה למסחר רציונלי יותר. 

בתוך כך, נפח המסחר ב-NFT ירד במעל 90% והמחיר הממוצע ל-NFT ירד מכ-2000 דולר בתחילת השנה לפחות מ-300 דולר כעת.

פייסבוק ואינסטגרם, לעומת זאת, יאפשרו למשתמשים בארצות הברית לשתף את ה-NFT שלהם עם חבריהם ברשתות החברתיות. הפעילות תתאפשר ב-NFT שנוצרו על רשתות את'ריום, FLOW ופוליגון. 

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
הדשדוש נמשך גם השבוע, ללא שינויים משמעותיים בסיכום שבועי, למרות שבמהלך השבוע נרשמו תנודות משמעותיות. 

ביטקוין (BTC) BITCOIN -0.77% BITCOIN 98,705 -0.77% BITCOIN בסיס:99,470 פתיחה:0 גבוה:99,800 נמוך:97,236 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הביטקויין זינק זמנית השבוע, בניגוד לשוק המניות, וחזר להיסחר מעל ה-20 אלף דולר, אך מיהר לחזור לסורו וכעת הוא נסחר שוב במחיר של כ-19.5 אלף דולר למטבע אחד, בדומה למחירו לפני שבוע. 

את'ר (ETH) ETHEREUM +2.73% ETHEREUM 3,409.4 +2.73% ETHEREUM בסיס:3,318.7 פתיחה:0 גבוה:3,415.1 נמוך:3,262.3 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . למרות השדרוג לשיטת הוכחת אחזקה האת'ר מבוסס הוכחת עבודה טרם נעלם מן העולם, כשבורסת בינאנס תאפשר הקמת "בריכות כריה" של רשת ETHW. יחד עם זאת החברה הבהירה כי היא לא מתחייבת שתרשום את המטבע למסחר.

גם מטבע האת'ר נסחר השבוע ללא שינוי תמורת 1334 דולר למטבע.   

בינאנס קוין (BNB). מטבע הבינאנס קוין עלה השבוע ב-3% והוא נסחר תמורת 284 דולר. 

ריפל (XRP). הריפל ירד ב-1% בסיכום שבועי לאחר עליה של 8% ב-24 השעות האחרונות, וזאת לאחר הזינוק שנרשם בערכו בשבוע שעבר עקב שמועות על התקדמות להסדר בתביעה רבת השנים המתנהלת נגד החברה. כעת נסחר מטבע אחד תמורת 0.483 וערך השוק של המטבע מגיע ל-24.5 מיליארד דולר. 

קרדאנו (ADA). הקרדאנו השלים בשבוע שעבר שדרוג מוצלח משלו, אך בדומה לאת'ריום רשם ירידה לאחר השדרוג. כעת נסחר מטבע אחד תמורת 0.439 דולר, 5% פחות משבוע שעבר, ושווי השוק של המטבע הוא קרוב ל-15 מיליארד דולר. 

סולנה (SOL). הסולנה דווקא טיפסה השבוע ב-4% והיא נסחרת כעת תמורת 33.86 דולר. שווי השוק הכולל הוא 12 מיליארד דולר. 

שני המטבעות הבאים בתור הם הדוג'קוין עם שווי שוק של 8 מיליארד דולר ופולקאדוט עם 7.2 מיליארד. 

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    עוד ניסיון להשתלט על הכסף
    ביבי נתניהו 30/09/2022 19:29
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הבנקים המרכזיים לא אוהבים את העובדה שהם לא באמת נחוצים בשביל כלכלה מתפקדת והם מפחדים שהעולם יתעורר ויינתוש אותם למוות.
    סגור
  • 3.
    המשך העברת כספי הציבור למקורבים. (ל"ת)
    Lol 30/09/2022 15:43
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    מונופול
    לרון 30/09/2022 07:41
    הגב לתגובה זו
    2 1
    לא מאוד דומה? זה כסף נייר והשני כסף כלום,כלומר הניסוי "על ריק"
    סגור
  • 1.
    הכל קשקוש
    ברק 30/09/2022 06:53
    הגב לתגובה זו
    4 1
    מדובר באמצעי שליטה טוטליטארי שיתן כוח אבסולוטי למדינה. הממשלות במדינות המערב פשוט מקנאות בסין שבה אם מישהו נופל על הצד הרע של השלטון הממשלה יכולה לדאוג שהוא ישלם יותר על כל מיני דברים.מהר מאוד יעלה שלטון שיתחיל לעשות סנקציות כלכליות למי שלא הצביע בשבילו.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות